Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Κίνδυνος ανεπάρκειας σιτηρών στην Ελλάδα. Γράφει ο Χρήστος Μαντζιάρης

  

Ο γεωργός Γ. Σ., που θεωρείται άριστος επαγγελματίας, μου είπε: «Φέτος, αν και όλα ήταν ακριβά, δεν τσιγκουνεύτηκα καθόλου τα έξοδα, ελπίζοντας σε καλή παραγωγή σιταριού διότι οι τιμές θα είναι υψηλές. Έκανα τα πάντα όπως πρέπει. Και όμως...

δεν μπόρεσα να ξεπεράσω τα 300 κιλά σιτάρι ανά στρέμμα. Εντύπωση μου έκανε ότι φέτος τα ζιζανιοκτόνα δεν έδρασαν όπως θα έπρεπε. Δεν ξέρω τι συμβαίνει».

Επειδή και άλλοι γεωργοί λένε για το πρόβλημα των ζιζανίων στα χωράφια, παρατηρείται η εξής σύμπτωση. Από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την καύση των καλαμιών, κάτι που γινόταν επί αιώνες, τα ζιζάνια των χωραφιών δυναμώνουν και οι αγρότες αδυνατούν να τα καταπολεμήσουν. Τα φάρμακα αποδεικνύονται ακριβά και αναποτελεσματικά.

Έχει υπολογιστεί από τους εργάτες της γης ότι ένας γεωργός σιταριού πρέπει να έχει παραγωγή 200 κιλά ανά στρέμμα για να είναι στο νεκρό σημείο, δηλαδή να μην έχει ούτε κέρδη, αλλά ούτε και ζημιές. Σ’ αυτά τα 200 κιλά δεν έχει υπολογισθεί η προσωπική εργασία των αγροτών και τυχόν ζημιές στον μηχανολογικό εξοπλισμό, δηλαδή βλάβες των αγροτικών μηχανημάτων τους, αν και τα έξοδα αυτά αφαιρούνται από την εφορία ως έξοδα όταν πληρώνονται και όχι όταν γίνονται χρέη. Άρα, ποιο είναι των μέλλον αυτών που πήραν 80 ή 100 κιλά ανά στρέμμα; Αφανισμός! Οπότε καθίσταται σαφές ότι όλο και θα μειώνεται η παραγωγή σιταριού στην χώρα με άσχημες συνέπειες για όλους μας.

Έχουμε λοιπόν για φέτος χαμηλή παραγωγή, παράλληλα κάποιες ποσότητες ήδη έχουν δρομολογηθεί για την Ιταλία, και μη εισαγωγή σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία. Πέρυσι η Ελλάς είχε εισάγει από την Ρωσία και Ουκρανία 371.850 τόνους σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, κλπ), και άλλους 130.000.000 τόνους από άλλες χώρες. Αν υπολογίσουμε ότι από 4 κιλά σιτάρι παίρνουμε 1 κιλό αλεύρι από το οποίο παίρνουμε 1,5 κιλό ψωμί, και έστω κάθε ψωμί ζυγίζει γύρω στα 400 γραμμάρια, τότε θα λείψουν από την Ελλάδα, μόνο από την μη εισαγωγή σιτηρών από Ρωσία-Ουκρανία και με βάση τα καλά περυσινά δεδομένα, γύρω στα 350.000.000 ρωσο-ουκρανικά ψωμιά. Ο αριθμός αυτός θα είναι πολύ μεγαλύτερος διότι η φετινή παραγωγή είναι χειρότερη από την περυσινή. Άρα, και με δεδομένο το ότι αρκετές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι.

Η παραγωγή κριθαριού κατά στρέμμα γενικώς πήγε καλά, αλλά φέτος οι καλλιεργημένες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες λόγω της τιμής του σιταριού. Άρα το κριθάρι ως βασική ζωοτροφή θα λείψει με αποτέλεσμα να πληγεί η κτηνοτροφία, άρα και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων. Ολ’ αυτά είναι γνωστά στους αρμοδίους και σε χαμηλότερα κλιμάκια. Θ’ αναφερθεί ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, για να φανεί ότι αρκετοί γνωρίζουν τι έρχεται, ότι εταιρεία διακίνησης τροφίμων έδωσε μυστική οδηγία στους υπαλλήλους της ν’ αρχίσουν να μαζεύουν τρόφιμα και νερό διότι τον χειμώνα θα γίνει κάτι κακό. Αυτό το «και νερό», αφορά προφανώς τους κατοίκους των πόλεων διότι για να μην υπάρχει νερό στις πόλεις σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επαρκές ηλεκτρικό ρεύμα.

Με δεδομένα ότι τη εγχώρια άσχημη παραγωγή σιταριού, την απαγόρευση των εξαγωγών σιτηρών από διάφορες χώρες, την συνεχιζομένη αύξηση των τιμών, την πενία των Ελλήνων και την βαίνουσα προς το χειρότερο παγκόσμιο κατάσταση, η Ελλάς είναι βέβαιο ότι θα πεινάσει αν δεν αλλάξει κάτι ραγδαίως. Οι σημαντικές ανακοινώσεις που αναμένονται στο τέλος του μηνός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ρωσία εκτιμάται ότι θα προδιαγράψουν περαιτέρω επιδείνωση της διεθνούς καταστάσεως. Ως Έλληνες χρειαζόμαστε οργάνωση και σύμπνοια για να νικήσουμε.

Ας ξαναθυμηθούμε την παροιμία, «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive