Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Πισώπλατη «μαχαιριά» των Βούλγαρων στην Ελλάδα – Υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για να μας διαλύσουν;

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, πιστός στην βουλγαρική μισελληνική πολιτική παράδοση, κάλεσε την Αθήνα να βρει εργαλεία να βοηθήσει τον εαυτό της, γιατί ο ρόλος της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικός στην περιοχή.  Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, προσερχόμενος σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε:..
  «Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Τους υποστηρίζουμε μεν με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία διαδραματίζει σήμερα ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή».  Ο Μπορίσοφ, όπως μεταδίδει tovima, είπε επίσης πως κατά τη χθεσινή συζήτηση στο δείπνο της Πέμπτης, «όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία. Όλοι ανέφεραν ότι η συμφωνία (για τους μετανάστες) θα έπρεπε να συνεχιστεί και ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μία πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση. Κανείς δεν μιλά πλέον για κυρώσεις και για εμπάργκο όπλων – το αντίθετο. Όταν υπάρχουν κυρώσεις, τότε η Τουρκία στρέφεται προς την Ρωσία για να εξοπλιστεί, δεν σταματά».  Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε τουλάχιστον την αλήθεια. Αυτό πιστεύουν και οι Ευρωπαίοι και απλά παριστάνουν τους «καλούς» στην Ελλάδα, επειδή ο Ερντογάν έχει έρθει σε αρκετές συμφωνίες με την αντίπαλη Ρωσία.  Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι Βούλγαροι να τα βρουν με την Τουρκία και τα μόνα σημεία στα οποία θα στέλνουν οι τούρκοι δουλέμποροι μετανάστες θα είναι προς την Ελλάδα, προκειμένου να μας διαλύσουν μια και καλή…  Η πισώπλατη μαχαιριά του Βούλγαρου Πρωθυπουργού κορυφώθηκε, επαναλαμβάνουμε, όταν ανέφερε πως «είπα στους έλληνες συναδέλφους μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Τους υποστηρίζουμε μεν με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία διαδραματίζει σήμερα ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή».

29 σχόλια:

  1. μην ξεχναμε ποτε οτι ο διακαης ποθος των βουλγαρων δεν επαψε ποτε να ειναι η θεσσαλονικη-μακεδονια-θρακη για να μην ξεχναμε τι εχει υποστει ο ελληνισμος(=συνεχεις διωγμους,βουλγαροποιηση τους κλπ...) απο τους βουλγαρους ανα διαφορες ιστορικες χρονικες περιοδους τοσο στην ελλαδα οσο και σε διαφορα μερη της σημερινης βουλγαριας

    δειτε τωρα ποσο ευκολα μπορει να δημιουργηθει βουλγαρικος παραγοντας στην πατριδα μας(ο διακαης τους ποθος δεν επαψε ποτε να ειναι η θεσσαλονικη-μακεδονια)
    ειχαμε αναφερθει προσφατα αναλυτικα αναφορικα με τους αλητες αθλιους πολιτικαντηδες μας που κατεστρεψαν επιτηδες και με δολο την εγχωρια αγορα ακινητων ωστε οι βαλκανιοι(βουλγαροι,σκοπιανοι,τουρκοι κλπ...) να αγοραζουν παμφθηνα και σε εξευτελιστικες τιμες ακινητα στην βορεια ελλαδα(ουσιαστικα τα ιδια συμβαινουν σε ολη την ελλαδα):

    σχολιο φιλου που μας ενημερωνει πως οι βαλκανιοι εξαγοραζουν τα παντα παμφθηνα στην βορεια ελλαδα:

    ''Στην βορεια Ελλαδα απο Αλεξανδρουπολη Θασο Καβαλα Θεσσαλονικη & Κατερινη αγοραζουν τα παντα σπιτια οικοπεδα μαγαζια επιχειρησεις τα παντα Βουλγαροι Σκοπιανοι Ρουμανοι Αλβανοι & Τουρκοι...Απο την αλλη φευγουμε οι τελευταιοι Ελληνες διωγμενοι και φοροεξοντωμενοι απο την ιδια μας την πατριδα Δεν γνωριζω σε ποσα χρονια θα πανε τα συνορα στα Τεμπη...αλλα με τον κυνηγι που μας ριχνουν μας διωχνουν μαζικα στο εξωτερικο η αλλαγη συνορων ειναι βεβαιη στο μελλον''

    δειτε και εδω ποσοι βουλγαροι εχουν εγκατασταθει μονο στη θεσσαλονικη(και ο αληταρομπουταρης πανηγυριζει):

    Γιάννης Μπουτάρης: «Θέλω να είμαι χρήσιμος, όχι αρεστός»

    http://www.tovima.gr/vimagazino/interviews/article/?aid=962901

    '' Με ενδιαφέρει να έχω καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, και κυρίως με τα Σκόπια. Με τους Βούλγαρους αιώνιοι εχθροί δεν ήμασταν; Τι έκανε ο Καραμανλής; Τα βρήκανε με τον Ζίβκοφ. Τώρα είμαστε πρώτοι φίλοι. Τριάντα χιλιάδες Βούλγαροι ζουν στη Θεσσαλονίκη. Το φανταζόσουν ποτέ αυτό; Εγώ λέω: "Αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου, δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου". Δίπλα στο πειραματικό σχολείο, στη γειτονιά που τη λένε Βουλγάρικα, υπάρχει ένα ελληνικό τώρα σχολείο, το οποίο ήταν κάποτε βουλγαρικό κι από εκεί έχουν περάσει την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα όλοι οι κομιτατζήδες. Βάλαμε λοιπόν έναν "δείκτη μνήμης", ότι "εδώ από τότε έως τότε λειτούργησε το βουλγαρικό σχολείο τάδε"».''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 1999
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., δηλώνει: «Είναι πάγια η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να είναι όμηρος της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξή της στην Ε.Ε. Δεν μπορεί μια χώρα, που δεν διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε., να βρίσκεται σε αιχμαλωσία ή το μέλλον της να βρίσκεται υπό αίρεση οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας». «Θέλουμε λοιπόν να αναληφθεί δέσμευση από όλες τις χώρες ότι τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να τεθεί στο μέλλον, τη στιγμή δηλαδή που κριθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε».
    Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα Χ. Φεργκάου σε δηλώσεις του αναφέρει ότι αν εκτελεσθεί ο ηγέτης του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν (είναι καταδικασμένος σε θάνατο), τότε η Τουρκία θα πρέπει να «ξεχάσει το Ελσίνκι»(αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Σ. Ατατσανλί λέει: «Η απόφαση για την υποψηφιότητα της Τουρκίας θα ληφθεί στο Ελσίνκι με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε. Σύνδεση του θέματος αυτού με άλλα θέματα δεν είναι ενδεικνυόμενη».
    Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 1999
    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο. Γράφεται ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χαρακτηρίζει «θετική» την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον στην Ελλάδα. Είπε ακόμα ότι η προτροπή που έκανε στο Τούρκο ομόλογό του Μπ. Ετσεβίτ (κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη ) για την προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της Υφαλοκρηπίδας δεν έγινε δεκτή (Η Τουρκία επιμένει σε διμερείς διάλογο - η μέθοδος αυτή έχει αποδώσει στο παρελθόν).
    Ο υπ Εξ ΓΑΠ έχει στη Λευκωσία συνάντηση-συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Κασουλίδη. Ο Έλληνας υπουργός μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου λέει, μεταξύ άλλων: «η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί τη Λυδία Λίθο από την οποία θα κριθεί η συνολική διεύρυνση της Ε.Ε.» Σε άλλο σημείο, «Επιμένουμε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, γιατί θεωρώ ότι είναι λάθος να επιμένει πρώτα στη λύση και μετά στην ένταξη της Κύπρου. Έτσι το θύμα γίνεται όμηρος του θύτη».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» εκφράζει την αντίθεσή του στο χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας, για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.
    Σε ανακοίνωση του Π.Γ. του ΚΚΕ σχετικά με το Κυπριακό αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το Κυπριακό πρόβλημα από ζήτημα εισβολής και κατοχής έχει μετατοπιστεί σε θέμα διαλόγου των δύο κοινοτήτων . Τα «δύο μέρη» καλούνται πλέον σε έναν διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» κάτω από την ασπίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Η προσπάθεια των διαπραγματεύσεων, όπως κατ επανάληψη έχουν δηλώσει οι ΗΠΑ και έχουν αποδεχτεί η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, γίνεται με βάση την απόφαση της «Ομάδας των 8» στην Καταλονία στις 10 Ιουνίου 1999, που προβλέπει ακριβώς αυτή τη διαδικασία και οδηγεί στην ουσιαστική αποδοχή της διχοτόμησης του νησιού».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή 24 Οκτωβρίου 1999
      Στην κηδεία (23/10) του δολοφονηθέντος Τούρκου δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Α. Κισλαλί παραβρίσκεται ολόκληρη σχεδόν η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και χιλιάδες ένστολοι αξιωματικοί (κατά την άφιξη του προέδρου Σ. Ντεμιρέλ και του πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην κηδεία φωνάζουν: «Οι δολοφόνοι βρίσκονται στο κοινοβούλιο» - αναφέρονται στο ισλαμικό κόμμα της Αρετής).
      Μικρός αριθμός μελών της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλάν (ΚΚΚ) ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΎΝ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ Νέα Υόρκη χωρίς να φορούν κουκούλες στα πρόσωπα τους (μεγάλος αριθμός αντιρατσιστών αποδοκιμάζουν τους ΚΚΚ).

      Διαγραφή
    2. Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 1999
      Η βουλευτής του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη παρουσιάζοντας στο Ηράκλειο την υποψηφιότητα του Λ. Κύρκου για το αξίωμα του ΠτΔ, λέει: «Στο πρόσωπο του Λεωνίδα Κύρκου η Ελλάδα δεν θα βρει μόνο ένα άξιο Πρόεδρο, αλλά θα τιμήσει με πράξεις την ιστορία της».
      Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
      Μεταδίδεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις (αεροπορία, πυροβολικό)βομβαρδίζουν ανηλεώς της τσετσενική πόλη Ουρούς Μαετάν (προπύργιο των Ουαχαβιτώνανταρτών). Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν αναφέρει ότι στρατηγική της Ρωσίας είναι η συνέχιση των βομβαρδισμών με σκοπό να εξαναγκαστούν οι ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

      Διαγραφή
  3. Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας επικυρώνει την απόφαση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας με την οποία επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν (ο Οτσαλάν έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας «αναθεώρησης της απόφασης» -αν απορριφτεί η προσφυγή του, το τουρκικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την εκτέλεση ή μη της ποινής – τελευταία προσφυγή του Α. Οτσαλάν είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –το δικαστήριο αυτό έχει τη δυνατότητα να ζητήσει το πάγωμα της εκτέλεσης της απόφασης μέχρι να εκδώσει την απόφασή του –Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ αναφερόμενος στο Ε.Δ.Α. Δικαιωμάτων δηλώνει «σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση, αυτή θα αξιολογηθεί»).
    Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίς Π. Λιπόνεν αναφερόμενος στην επικύρωση της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν δηλώνει: «Εκ μέρους της Ε.Ε., μπορώ να πω ότι επιθυμία μας είναι να μην αποτελέσει αυτή (η απόφαση) την τελευταία λέξη» (η Φιλανδία αυτή την περίοδο έχει την προεδρία της Ε.Ε.).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν, με αφορμή την επικύρωση της απόφασης με την οποία επιβλήθηκε στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν η ποινή θανάτου, λέει: «Περιμένουμε ότι αυτή η θανατική ποινή δεν θα εκτελεστεί. Θα θέλαμε να θυμίσουμε στην Τουρκία, όπως και σε άλλες υποψήφιες χώρες, ότι περιμένουμε από αυτές να καταργήσουν τη θανατική ποινή αν πρόκειται να γίνουν μέλη».
    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ, ο πρωθυπουργός Λ. Ζοσπέν και ο βρετανός ομόλογός του Τ. Μπλέρ κατά την ετήσια γαλλοβρετανική συνάντηση κορυφής (Λονδίνο) υπογράφουν τη «Γαλλοβρετανική διακήρυξη για την Ευρωπαϊκή Άμυνα» (προβλέπει τη σύσταση δύναμης ταχείας ανάπτυξης –στο κείμενο της Διακήρυξης αναφέρεται ότι το «ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας, με σημαντικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
      Ανακοινώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Μπ. Γέλτσιν είναι ασθενής(έχει ιογενή λοίμωξη και οξεία βρογχίτιδα - δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του από τον πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν).

      Διαγραφή
  4. γιατί ρε παιδιά? έχουμε κάποιο συμβόλαιο με την βουλγαρια για να μας προστατεύει?????
    δλδ παααααααλι μας φταίνε οι άλλοι??? τι κακομοιριά είναι αυτή ρεεεεε!!!!
    Οσο αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα και να πράξουμε αναλόγως Θα είμαστε οι ξεφτιλισμένου καρπαζοεισπράχτορες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΟΣ !!!! ΟΤΑΝ ΜΙΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝΕ ΤΑ ΖΟΡΙΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ .ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΓΕΝΙΕΣ ΔΑΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ .ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΔΥΟ ΓΑΙΔΑΡΩΝ ΑΧΥΡΑ!!!!

      Διαγραφή
  5. Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1999
    Σε δηλώσεις που κάνει (Ρώμη) ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Ουμπ. Ρανιέρι, μετά το τέλος της συνάντησης-συνομιλίας που είχε με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Χρ. Ροκόφυλλο, δηλώνει: «Η Ε.Ε. πρέπει να είναι ευγνώμων στην Ελλάδα για την ισορροπημένη και σοβαρή πολιτική που κάνει εναντίον της Άγκυρας σχετικά με την προσέγγιση της τελευταίας στην Ευρώπη».
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ, στην κοινοβουλευτική ομάδα του (Δημοκρατική Αριστερά), λέει: «Σημαντικό στοιχείο ισορροπίας και σταθερότητας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και θα συνεχιστεί η ισχυροποίηση της». Σε άλλο σημείο, για την πορεία της Τουρκίας προς Ε.Ε. «ο επόμενος μήνας θα δείξει αν η Ε.Ε. καταφέρει να ξεπεράσει τα ελληνικά εμπόδια ή αν θα υποκύψει στις ελληνικές πιέσεις».
    Οι βουλευτές ΝΔ καταθέτουν στη βουλή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση του Προκαθορισμένου Στοιχήματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής , μιλώντας στην Ν. Ιωνία επιτίθεται στα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μιλώντας σ εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής»και ανφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.χώρα, λέει: «Από την ώρα που η Τουρκία θα αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας εισέρχεται σε μια μακροχρόνια διαδικασία εκπλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων που θα διευκολύνει πάρα πολύ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Διότι τελικά η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί προς την Ευρώπη και δεν θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί η Ευρώπη προς την Τουρκία».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στη Λευκωσία συνάντηση-συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη, σε δηλώσεις του ΓΑΠ: «Δεν έχουμε πάρει ακόμα απόφαση για το Ελσίνκι. Ίσως είναι πάρα πολύ αισιόδοξοι όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ικανοποιηθεί οπωσδήποτε στο Ελσίνκι. Μέχρις ότου δούμε το τελικό κείμενο και το αξιολογήσουμε, δεν θα πούμε ούτε ναι ούτε όχι. Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά προς διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. και η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, γιατί ο καθένας έχει τα δικά του συμφέροντα»(λέει ότι το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα).
    Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1999, Διεθνή
    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζ. Σιράκ σε δηλώσεις για τις εκ του «σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό: «Ενδεχόμενη επιτυχία θα επιτρέψει φυσικά στην Κύπρο να ενταχθεί στο πλαίσιο αυτού που θα αποφασισθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, ένα πλαίσιο στο οποίο, ελπίζω, η Τουρκία θα δει να αναγνωρίζεται ως υποψήφια». Σε άλλο σημείο, «Θα πρέπει να επισημανθεί, χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι κανένας δεν μπορεί να αντιταχθεί σε μια υποψηφιότητα της Κύπρου».
    Γίνεται γνωστό ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν σε ανακοίνωση του αναφέρει πως η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας που εξύφανε το ΝΑΤΟ με τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, της ελληνικής κυβέρνησης και ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ (αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ διαψεύδουν τους ισχυρισμού Α. Οτσαλάν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρίτη 26 Οκτωβρίου 1999 ΔΙΕΘΝΉ
      Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερστον σε δηλώσεις του αναφέρει ότι οι εξελίξεις στην Τσετσενία «δεν αποτελούν υπόθεση του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή».

      Διαγραφή
    2. Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1999
      Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στην Ν. Ιωνία αναφερόμενος στα διαπλεκόμενα συμφέροντα λέει: «Όσα και να κάνουν όσο και να θορυβούν , το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Η Ελλάδα απαιτεί διαφάνεια, οι Έλληνες απαιτούν επιτέλους φώς. Δεν θα ανεχτούμε τη νόθευση του πολιτεύματος και ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας και αριστερούς και δεξιούς και όλους τους καλούς και καθαρούς Έλληνες να δώσουμε μαζί τη μάχη για μια καθαρή δημοκρατία στην Ελλάδα. Και ένα καθαρό, δημοκρατικό πολίτευμα».

      Διαγραφή
  6. Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκάς σε δηλώσεις του για τις εκ του «σύνεγγυης» συνομιλίες για το Κυπριακό (3/12/1999-Ν. Υόρκη), λέει ότι δεν θα προχωρήσουν πριν ξεκαθαρίσει το θέμα της «ισότητας των δύο πλευρών» (λέει επίσης ότι το θέμα της ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων).
    Κυριακή 28 Νοεμβρίου 1999
    Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος της βουλής Απ. Κακλαμάνης αναφέρει: «Παρά τις επισημάνσεις Κλίντον προς την τουρκική ηγεσία, ότι πρέπει να προβεί σε κάποιες ενέργειες προσέγγισης προς την ελληνική πλευρά, δεν έχει σημειωθεί κανένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μιλώντας από το μητροπολιτικό ναό Δράμας: «Είμαστε άξιοι μια καλύτερης τύχης σε τούτο τον κόσμο. Τα αίματα που έχουν ποτίσει αυτή τη γη, πουθενά αλλού δεν έχουν χυθεί. Και γι αυτό δεν πρέπει να πάνε στράφι».
    Ο Αμερικανός πρέσβης Ν . Μπέρνς σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» αναφέρεται στα «ισχυρά αισθήματα των ΗΠΑ γύρω από την ανάγκη να δοθεί στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ένταξη της Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και υποστηρίζουν και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.».
    Ο ΥΠ. Εξ ΓΑΠ δηλώνει στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Δεν είναι το Ελσίνκι η τελευταία ευκαιρία, θα υπάρξουν και άλλες προεδρίες για να βρούμε την καλύτερη λύση στις σχέσεις Τουρκίας –Ε.Ε» - ο υπουργός εκτιμά ότι αν στο Ελσίνκι –Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – υπάρξει αρνητική εξέλιξη στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφια για την ένταξη στην Ε.Ε. χώρας , αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες προσέγγισης Ελλάδας- Τουρκίας).
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μιλώντας στα Τρίκαλα αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ, την παραίτηση από το ΒΕΤΟ, ώστε η Τουρκία να χαρακτηριστεί υποψήφια άνευ όρων και τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι, ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος που θα έχει μια τέτοια ενέργεια και να εμφανιστεί ότι η υποχώρηση έχει δήθεν ανταλλάγματα» (λέει ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ρίξει την ευθύνη της απόφασης στα κόμματα της αντιπολίτευσης).
    Κυριακή 28 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Με πρωτοβουλία του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και πρώην πρωθυπουργού Φ. Νάνο πραγματοποιείται στα Τίρανα συνάντηση πολιτικών κομμάτων από την Αλβανία, την «ΠΓΔΜ» και το Κοσσυφοπέδιο. Στόχος της συνάντησης η αναζήτηση κοινής στρατηγικής για την εθνική ολοκλήρωση των Αλβανών της Νότιας Βαλκανικής (ολοκλήρωση κυρίως «πνευματικού χαρακτήρα» όπως λένε).
    Σε δηλώσεις που κάνει στη Λισαβόνα ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Χ. Σολάνα λέει: «Στο Ελσίνκι είναι πολύ πιθανό ότι θα εγκριθεί ένα σχέδιο που θα καθορίζει το μέγεθος της δύναμης και τα όπλα που αιτούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Ε.Ε. (στις αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να συνέλθουν στο Ελσίνκι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 1999
      Στην αίθουσα της ολομέλειας της βουλής πραγματοποιείται εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής με την ευκαιρία της επετείου της 28ηςΟκτωμβρίου του 1940(εκτελείται καλλιτεχνικό πρόγραμμα).
      Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 1999
      Ο ΠτΔ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη: « Η 28Η Οκτωβρίου είναι πάντοτε γεμάτη εθνική συγκίνηση και πατριωτικές αναμνήσεις. Και η μεν συγκινήσεις αφορούν όλους μας, όπως πιστεύω, οι αναμνήσεις είναι προνόμιο δικό μας, των παλαιότερων. Αλλά πρέπει οι νεότεροι να μάθουν όλα όσα αφορούν αυτές τις μεγάλες ημέρες και πιστεύω ότι η υποχρέωση των σχολείων, αλλά και των γονέων, να διδάξουν στα παιδιά ότι ξέρουν. Η εθνική μνήμη πρέπει να έχει συνέχεια για να παραμείνει πάντοτε ζωντανή».
      σχόλιο: ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ (ΣΧΟΛΕΙΟ)...

      Διαγραφή
    2. Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 1999
      Σε ανακοίνωση του Συνασπισμού αναφέρονται και τα εξής: «Μετά από την επίσημη ΝΑΤΟϊκή ομολογία για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στον Άραξο, η συνεχιζόμενη σιωπή όχι μόνον δεν είναι χρυσός, αλλά συνιστά μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης".
      Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ύπαρξης πυρηνικών στον Άραξο λέει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που όλα γίνονται στο μέτρο της ευθύνης προκειμένου να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον αφ ενός και αφ ετέρου συνθήκες ευημερίας και αδιατάρακτης προόδου για όλους τους πολίτες».

      Διαγραφή
    3. Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1999
      Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στη Σητεία (Κρήτη) αναφερόμενος στα περί «καθαρών Ελλήνων» του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή τον κατηγορεί για «ακροδεξιά στροφή». Και διερωτάται αν «με κριτήρια ρατσιστικά, εθνικοφροσύνης ή με το ποιος ανήκει στη ΝΔ θα γίνει αυτή η διάκριση»(λέει ακόμη ότι «ο Καραμανλής ξέχασε ότι υπάρχει σε αυτόν τον τόπο και την οποία θα την υπερασπιστούμε).
      Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο νομό Κορινθίας και απαντώντας στο εις βάρος του καταγγελίες του πρωθυπουργού για «ακροδεξιά στροφή» λέει μεταξύ άλλων: «Ζει σε μια εποχή, την εποχή των διαδωχισμών και αυτό αποδεικνύει πως είναι πολιτικός του χθες, του παρελθόντος. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους. Σε πράσινους, σε δεξιούς σε αριστερούς γιατί εκτιμούμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα. Αυτοί οι διαχωρισμοί εξυπηρετούν και βολεύουν τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, την κομματική νομενκλατούρα». Λέει ακόμα «η χώρα έχει πληγωθεί από αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, από τις εμφύλιες συρράξεις και τους διχασμούς. Ήρθε η ώρα να είμαστε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα».

      Διαγραφή
    4. Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
      Ο υπουργός του Ιράκ Α. Ρασίντ σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η χώρα του θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου μόλις ο ΟΗΕ ανανεώσει για άλλους 6 μήνες το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων»(πώληση πετρελαίου αντί όπλων -το Ιρακ πρόσφατα ανέστειλε τις εξαγωγές πετρελαίου, ΕΠΕΙΔΗ Ο ΟΗΕ ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΝΤΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» μόνο γα 15 μέρες και όχι για 6 μήνες).

      Διαγραφή
    5. Κυριακή 28 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
      Αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν στόχους (εγκαταστάσεις της ιρακινής αεράμυνας) στο βόρειο Ιράκ (αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι τα αεροπλάνα δέχθηκαν ιρακινά πυρά -το Ιράκ δεν αναγνωρίζει τις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων»).
      Ιρανικό θρησκευτικό δικαστήριο καταδικάζει σε πενταετή φυλάκιση τον μεταρρυθμιστή πολιτικό Α. Νούρι, για πολιτική και θρησκευτική ανυπακοή (διατάσσεται και το κλείσιμο της εφημερίδας του Νούρι «Χορντάν» - Ο Νούρι είναι σύμμαχος του Ιρανού προέδρου Μ. Χαταμί – η «Χορντάν» είναι η τέταρτη φίλο-μεταρρυθμιστική εφημερίδα που κλείνει μέσα σε ένα χρόνο).
      Η βασκική οργάνωση «ΕΤΑ» ανακοινώνει ότι από 3 Δεκεμβρίου διακόπτει τη μονομερή εκεχειρία ου είχε κηρύξει εδώ και 14 μήνες (προκειμένου να διευκολυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες). Σε δηλώσεις που κάνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χ.Μ. Αθνάρ αναφέρει ότι η «ΕΤΑ» σφάλλει εάν πιστεύει ότι με τον καταναγκασμό, τον εκβιασμό και την τρομοκρατία θα προκαλέσει την κατάλυση της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

      Διαγραφή
  7. Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 1999
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στη Στοκχόλμη συνάντηση-συνομιλία με τη Σουηδή ομόλογό του Άννα Λίντ. Η υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει: «Θεωρούμε καλό να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της υποψηφιότητας, είναι σημαντικό, όμως να κάνει γι αυτό τα βήματα προς τα μπρός, τόσο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και στα ανθρώπινα δικαιώματα».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στο Ελσίνκι συνάντηση-συνομιλία με τη Φιλανδή ομόλογό του κ. Χαλόνεν. Σε δηλώσεις του Έλληνα υπουργού αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμοι για το «το ναι» ή «το όχι» στο θέμα της αναγνώρισης για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.
    Ο Μιχ. Χαραλαμπιδης μιλώντας από την Θεσσαλονίκη λέει μεταξύ άλλων, ότι τα πολιτικά κόμματα σήμερα είναι «φαντάσματα», αντί να είναι χώροι επεξεργασία σχεδίων. Λέει ακόμα ότι η αίσθηση του λαού είναι ότι κυβερνάται από ια πρόχειρη κυβέρνηση και από πρόχειρες αντιπολιτεύσεις «του βλέποντας και κάνοντας» (ο Μ. Χαραλαμπίδης πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος με τίτλο «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση»).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας λέει: «Η θέση της Ελλάδας, όσον αφορά το θέμα που συζητηθεί στο Ελσίνκι, θα συμπυκνωθεί σε ένα «ναι» ή ένα «όχι», εκείνη τη στιγμή, αφού εκτιμήσουμε όλες τις παραμέτρους. Εμείς έχουμε κάνει γνωστές τις θέσεις μας στους εταίρους μας».
    Ο Υπ. Αμύνης Α. Τσοχατζόπουλος διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» που αναφέρει ότι προ ετών μια πυρηνική βόμβα χάθηκε από πυραυλοκίνητο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Λιβυκό πέλαγος, λέει: «Δεν υπάρχει θέμα απώλειας στην περιοχή μας τουλάχιστον, γιατί μόνο γι αυτή μπορώ να μιλήσω».
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Πούμπλικο» αναφέρει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση «αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, όμως σίγουρα εξαρτάται και πό την τουρκική πλευρά, αν θέλει να διευκολύνει την κατάσταση. Η Τουρκία ακόμα δεν έχει εκφράσει επίσημα την αποψή της και φοβάμαι ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν την πρόθεση να το κάνουν».
    Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει ΒΕΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι κατά την αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, λέει: «Αυτά είναι προβλήματα της Ε.Ε. Η δική μας στάση είναι γνωστή. Δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε υποχωρήσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαίο. Δεν έχουμε τέτοια τάση. Για το λόγο αυτό, στις αποφάσεις της Ε.Ε. θα δούμε τια αντιδράσεις που θα υπάρξουν για τις πιέσεις αυτές της Ελλάδας προς την Ε.Ε. και το κατά πόσο θα υπάρξει αποδοχή των πιέσεων αυτών».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος Υπ. Εξ Ι. Τζέμ: «Οι ελληνοοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν ιδιαίτερα, αν στη συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι δοθεί στην Τουρκία καθεστώς υποψήφιας χώρας της Ε.Ε.».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκάς αναφέρει ότι το ενδεχόμενο επιστροφής των Βαρωσίων βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας.
    Σε δηλώσεις που κάνει ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν λέει: «Οι επαφές μου με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ισχυρή θέληση να γίνει δεκτή η Βουλγαρία δεκτή ως χώρα έτοιμοι για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.» .
    Ο Ρώσος Υπ. Εξ Ι. Ιβάνοφ υποδεχόμενος στη Μόσχα τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ Κν. Βόλενμπεκ δηλώνει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση για να ρυθμίσει το πρόβλημα»(της Τσετσενίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
      Γράφεται ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το τελικό καθεστώς των κατεχομένων εδαφών (οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν 7 Νοέμβριου).

      Διαγραφή
    2. Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
      Σύμφωνα με ανακοίνωση του της Παγκόσμιας επιτροπής Νερού για το 210αιώνα περισσότερα από τα μισά μεγάλα ποτάμια του κόσμου έχασαν μεγάλο τμήμα των υδάτων τους ή είναι μολυσμένα.
      Στη βόρεια Ιρλανδία, οι Ενωμένου του Όλστερ – υποστηρίζουν την παραμονή της βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο- συμφωνούν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει και το Σιν Φέιν (πολιτική πτέρυγα του IRA). «Πρώτος υπουργός»(πρωθυπουργός) θα είναι ο αρχηγός της των ενωτικών Ντ. Τριμπλ.
      Ο Ρώσος πρόεδρος Μπ. Γέλτσιν εισάγεται και πάλι στην κεντρική κυβερνητική κλινική (οι γιατροί διαπιστώνουν ότι πάσχει από πνευμονία).

      Διαγραφή
  8. Τρίτη 30 Νοεμβρίου 1999
    Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται στην επικείμενη σύνοδο των ηγετών στο Ελσίνκι, παρατηρείται μεταξύ άλλων ότι «αποτέλεσμα της θετικής εξέλιξης που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι το κλίμα έντασης στο Αιγαίο έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε κλίμα ύφεσης». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης «είναι δυνατόν οι δύο γειτονικές και συμμαχικές χώρες να ξεπεράσουν με τον καιρό όλα αυτά τα προβλήματα με μεθόδους αποδεκτές κι από τις δύο πλευρές και να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα φιλίας και ειρήνης». Σχετικά με το Κυπριακό η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Τουρκία αντιτίθεται στην αξιολόγηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. στη βάση του Κυπριακού».
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό και το Αιγαίο, λέει: «Η Τουρκία δεν καλείται να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε. Η Τουρκία καλείται να σεβαστεί αποφάσεις διεθνών οργανισμών, να εφαρμόσει κανόνες διεθνούς δικαίου και να συμπεριφερθεί ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στη Μόσχα συνάντηση-συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Ι. Ιβάνοφ. Επίσης, συνάντηση-συνομιλία με τον Δήμαρχο Μόσχας Γ. Λούσκοφ.
    Τρίτη 30 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Αρχίζουν στο Σιάτλ των ΗΠΑ οι εργασίες της Συνόδου του ΠΟΕ(Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου). Η αστυνομία διαλύει βίαια περίπου 3.000 διαδηλωτές που επιχειρούν να εισβάλλουν στο κτήριο που πραγματοποιείται η Σύνοδος (έντονες είναι οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών που παίρνουν μέρος στη σύνοδο- Οι ΗΠΑ αξιώνουν την άμεση πλήρη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου – ζητούν την άμεση κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων – στις θέσεις αυτές αντιτίθενται πολλές χώρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρίτη 30 Νοεμβρίου 1999
    Γίνεται γνωστό ότι οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (με έδρα το Στρασβούργο) κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην εκτελεσθεί η ποινή(θανατική)που έχει επιβληθεί στον Α. Οτσαλάν (ώστε να υπάρξει χρόνος για να εξετάσει την υπόθεση «εις βάθος»).
    Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1999
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία της «Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» λέει: «Σκοπός μας δεν είναι να ανακόψουμε την τεχνολογία, ούτε να θέσουμε φραγμούς στα νέα μέσα που απελευθερώνουν και ενισχύουν τις ανθρώπινες γνώσεις, δεξιότητες και δυνατότητες. Στόχος είναι να εγγυηθούμε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα αποβούν εις βάρος του ανθρώπου να αποφασίζει αυτόνομα από τις νέες τεχνολογίες».
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος φτάνει στη Λισαβόνα για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν τον προσεχή Μάρτιο, με αφορμή το θέμα της εκλογής ΠτΔ(Προέδρου της Δημοκρατίας), θα επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Λέει ακόμα ότι στο θέμα της εκλογής προέδρου θα έχουμε ξεκάθαρη θέση και αποκλείουμε λύσης του τύπου (ψήφους) κατά συνείδηση». Υπό την προεδρεία του Κ. Καραμανλή συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης είναι τα εθνικά θέματα). Ο Καραμανλής αναφέρθηκε στο θέμα αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, λέει: «Η Τουρκία να πάψει να είναι επεκτατική, να αποσύρει τις όποιες διεκδικήσεις της στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες του Αιγαίου, να εγκαταλείψει τις επεκτατικές βλέψεις, να δεσμευθεί για το σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» (δεν τάσσεται κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας).
    Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκάς αναχωρώντας από τη Κωνσταντινούπολη για την Ν. Υόρκη (θα συμμετάσχει στις εκ του «σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό) δηλώνει ότι «η Τουρκία έχει αδιαμφισβήτητα γεωπολιτικά δικαιώματα πάνω στην Κύπρο». Λέει επίσης: «θα είναι λάθος να δοθούν στους ελληνοκυπρίους ελπίδες για ένταξη στην Ε.Ε.» «Στο Ελσίνκι να μην δοθεί χρονοδιάγραμμα ένταξης στους ελληνοκυπρίους σαν να εκπροσωπούσαν ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό θα σημαίνει το τέλος των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη».
    Συνεχίζονται στο Σιάτλ των ΗΠΑ η σύνοδος των υπουργών Εμπορίου- Γεωργίας των χωρών (134) που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (φόρουμ διαπραγμάτευσης για θέματα που αφορούν το εμπόριο – αναζητεί λύσεις σε περίπτωση που υπάρχουν εμπορικές διαμάχες κ.α). Οι συγκρούσεις των χιλιάδων διαδηλωτών συνεχίζονται που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου (οι διαδηλωτές «ζητούν θέματα όπως το περιβάλλον, η τροφική ασφάλεια, τα βασικά κανονικά δικαιώματα» - Το Σιάτλ κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης).
    Γράφεται ότι ο Ολλανδός Υπ. Εξ Σ. Άαρτεν σε δηλώσεις που κάνει (30/11), μετά το τέλος της συνάντησης-συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζέμ, είπε: «Κύπρος διχοτομημένη δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρίτη 30 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
      Αρχίζουν στο Σιάτλ των ΗΠΑ οι εργασίες της Συνόδου του ΠΟΕ(Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου). Η αστυνομία διαλύει βίαια περίπου 3.000 διαδηλωτές που επιχειρούν να εισβάλλουν στο κτήριο που πραγματοποιείται η Σύνοδος (έντονες είναι οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών που παίρνουν μέρος στη σύνοδο- Οι ΗΠΑ αξιώνουν την άμεση πλήρη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου – ζητούν την άμεση κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων – στις θέσεις αυτές αντιτίθενται πολλές χώρες).
      Γίνεται γνωστό ότι οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (με έδρα το Στρασβούργο) κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην εκτελεσθεί η ποινή(θανατική)που έχει επιβληθεί στον Α. Οτσαλάν (ώστε να υπάρξει χρόνος για να εξετάσει την υπόθεση «εις βάθος»).
      Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χ. Κολ μιλώντας σε στελέχη του Χριστιανοδηνμοκρατικού Κόμματος και σε δημοσιογράφους αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι γνώριζε την ύπαρξη μυστικών λογαριασμών τους οποίους κατέληξαν δωρεές για το κόμμα, κυρίως από ανθρώπους της βιομηχανίας. Λέει μεταξύ άλλων ο Χ. Κολ: «Ειλικρινά δεν το ήθελα. Αλλά για μένα είναι σημαντικό να λάβω τις πολιτικές ευθύνες για όσο διάστημα ήμουν πρόεδρος του κόμματος. Απορρίπτω τις κατηγορίες που λένε ότι οι δωρεές αυτές επηρέασαν πολιτικές αποφάσεις ή ότι οδήγησαν στο ξεπούλημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

      Διαγραφή
  10. Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 1999
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στη Στοκχόλμη συνάντηση-συνομιλία με τη Σουηδή ομόλογό του Άννα Λίντ. Η υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει: «Θεωρούμε καλό να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της υποψηφιότητας, είναι σημαντικό, όμως να κάνει γι αυτό τα βήματα προς τα μπρός, τόσο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και στα ανθρώπινα δικαιώματα».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στο Ελσίνκι συνάντηση-συνομιλία με τη Φιλανδή ομόλογό του κ. Χαλόνεν. Σε δηλώσεις του Έλληνα υπουργού αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμοι για το «το ναι» ή «το όχι» στο θέμα της αναγνώρισης για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.
    Ο Μιχ. Χαραλαμπιδης μιλώντας από την Θεσσαλονίκη λέει μεταξύ άλλων, ότι τα πολιτικά κόμματα σήμερα είναι «φαντάσματα», αντί να είναι χώροι επεξεργασία σχεδίων. Λέει ακόμα ότι η αίσθηση του λαού είναι ότι κυβερνάται από ια πρόχειρη κυβέρνηση και από πρόχειρες αντιπολιτεύσεις «του βλέποντας και κάνοντας» (ο Μ. Χαραλαμπίδης πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος με τίτλο «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση»).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας λέει: «Η θέση της Ελλάδας, όσον αφορά το θέμα που συζητηθεί στο Ελσίνκι, θα συμπυκνωθεί σε ένα «ναι» ή ένα «όχι», εκείνη τη στιγμή, αφού εκτιμήσουμε όλες τις παραμέτρους. Εμείς έχουμε κάνει γνωστές τις θέσεις μας στους εταίρους μας».
    Ο Υπ. Αμύνης Α. Τσοχατζόπουλος διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» που αναφέρει ότι προ ετών μια πυρηνική βόμβα χάθηκε από πυραυλοκίνητο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Λιβυκό πέλαγος, λέει: «Δεν υπάρχει θέμα απώλειας στην περιοχή μας τουλάχιστον, γιατί μόνο γι αυτή μπορώ να μιλήσω».
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Πούμπλικο» αναφέρει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση «αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, όμως σίγουρα εξαρτάται και πό την τουρκική πλευρά, αν θέλει να διευκολύνει την κατάσταση. Η Τουρκία ακόμα δεν έχει εκφράσει επίσημα την αποψή της και φοβάμαι ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν την πρόθεση να το κάνουν».
    Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει ΒΕΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι κατά την αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, λέει: «Αυτά είναι προβλήματα της Ε.Ε. Η δική μας στάση είναι γνωστή. Δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε υποχωρήσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαίο. Δεν έχουμε τέτοια τάση. Για το λόγο αυτό, στις αποφάσεις της Ε.Ε. θα δούμε τια αντιδράσεις που θα υπάρξουν για τις πιέσεις αυτές της Ελλάδας προς την Ε.Ε. και το κατά πόσο θα υπάρξει αποδοχή των πιέσεων αυτών».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος Υπ. Εξ Ι. Τζέμ: «Οι ελληνοοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν ιδιαίτερα, αν στη συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι δοθεί στην Τουρκία καθεστώς υποψήφιας χώρας της Ε.Ε.».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκάς αναφέρει ότι το ενδεχόμενο επιστροφής των Βαρωσίων βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας.
    Σε δηλώσεις που κάνει ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν λέει: «Οι επαφές μου με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ισχυρή θέληση να γίνει δεκτή η Βουλγαρία δεκτή ως χώρα έτοιμοι για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.» .
    Ο Ρώσος Υπ. Εξ Ι. Ιβάνοφ υποδεχόμενος στη Μόσχα τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ Κν. Βόλενμπεκ δηλώνει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση για να ρυθμίσει το πρόβλημα»(της Τσετσενίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τρίτη 30 Νοεμβρίου 1999
    Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται στην επικείμενη σύνοδο των ηγετών στο Ελσίνκι, παρατηρείται μεταξύ άλλων ότι «αποτέλεσμα της θετικής εξέλιξης που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι το κλίμα έντασης στο Αιγαίο έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε κλίμα ύφεσης». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης «είναι δυνατόν οι δύο γειτονικές και συμμαχικές χώρες να ξεπεράσουν με τον καιρό όλα αυτά τα προβλήματα με μεθόδους αποδεκτές κι από τις δύο πλευρές και να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα φιλίας και ειρήνης». Σχετικά με το Κυπριακό η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Τουρκία αντιτίθεται στην αξιολόγηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. στη βάση του Κυπριακού».
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό και το Αιγαίο, λέει: «Η Τουρκία δεν καλείται να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε. Η Τουρκία καλείται να σεβαστεί αποφάσεις διεθνών οργανισμών, να εφαρμόσει κανόνες διεθνούς δικαίου και να συμπεριφερθεί ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στη Μόσχα συνάντηση-συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Ι. Ιβάνοφ. Επίσης, συνάντηση-συνομιλία με τον Δήμαρχο Μόσχας Γ. Λούσκοφ.
    Τρίτη 30 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Αρχίζουν στο Σιάτλ των ΗΠΑ οι εργασίες της Συνόδου του ΠΟΕ(Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου). Η αστυνομία διαλύει βίαια περίπου 3.000 διαδηλωτές που επιχειρούν να εισβάλλουν στο κτήριο που πραγματοποιείται η Σύνοδος (έντονες είναι οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών που παίρνουν μέρος στη σύνοδο- Οι ΗΠΑ αξιώνουν την άμεση πλήρη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου – ζητούν την άμεση κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων – στις θέσεις αυτές αντιτίθενται πολλές χώρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τρίτη 30 Νοεμβρίου 1999
    Γίνεται γνωστό ότι οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (με έδρα το Στρασβούργο) κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην εκτελεσθεί η ποινή(θανατική)που έχει επιβληθεί στον Α. Οτσαλάν (ώστε να υπάρξει χρόνος για να εξετάσει την υπόθεση «εις βάθος»).
    Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1999
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία της «Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» λέει: «Σκοπός μας δεν είναι να ανακόψουμε την τεχνολογία, ούτε να θέσουμε φραγμούς στα νέα μέσα που απελευθερώνουν και ενισχύουν τις ανθρώπινες γνώσεις, δεξιότητες και δυνατότητες. Στόχος είναι να εγγυηθούμε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα αποβούν εις βάρος του ανθρώπου να αποφασίζει αυτόνομα από τις νέες τεχνολογίες».
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος φτάνει στη Λισαβόνα για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν τον προσεχή Μάρτιο, με αφορμή το θέμα της εκλογής ΠτΔ(Προέδρου της Δημοκρατίας), θα επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Λέει ακόμα ότι στο θέμα της εκλογής προέδρου θα έχουμε ξεκάθαρη θέση και αποκλείουμε λύσης του τύπου (ψήφους) κατά συνείδηση». Υπό την προεδρεία του Κ. Καραμανλή συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης είναι τα εθνικά θέματα). Ο Καραμανλής αναφέρθηκε στο θέμα αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, λέει: «Η Τουρκία να πάψει να είναι επεκτατική, να αποσύρει τις όποιες διεκδικήσεις της στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες του Αιγαίου, να εγκαταλείψει τις επεκτατικές βλέψεις, να δεσμευθεί για το σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» (δεν τάσσεται κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας).
    Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκάς αναχωρώντας από τη Κωνσταντινούπολη για την Ν. Υόρκη (θα συμμετάσχει στις εκ του «σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό) δηλώνει ότι «η Τουρκία έχει αδιαμφισβήτητα γεωπολιτικά δικαιώματα πάνω στην Κύπρο». Λέει επίσης: «θα είναι λάθος να δοθούν στους ελληνοκυπρίους ελπίδες για ένταξη στην Ε.Ε.» «Στο Ελσίνκι να μην δοθεί χρονοδιάγραμμα ένταξης στους ελληνοκυπρίους σαν να εκπροσωπούσαν ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό θα σημαίνει το τέλος των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη».
    Συνεχίζονται στο Σιάτλ των ΗΠΑ η σύνοδος των υπουργών Εμπορίου- Γεωργίας των χωρών (134) που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (φόρουμ διαπραγμάτευσης για θέματα που αφορούν το εμπόριο – αναζητεί λύσεις σε περίπτωση που υπάρχουν εμπορικές διαμάχες κ.α). Οι συγκρούσεις των χιλιάδων διαδηλωτών συνεχίζονται που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου (οι διαδηλωτές «ζητούν θέματα όπως το περιβάλλον, η τροφική ασφάλεια, τα βασικά κανονικά δικαιώματα» - Το Σιάτλ κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης).
    Γράφεται ότι ο Ολλανδός Υπ. Εξ Σ. Άαρτεν σε δηλώσεις που κάνει (30/11), μετά το τέλος της συνάντησης-συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζέμ, είπε: «Κύπρος διχοτομημένη δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 1999
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση-συνομιλία με τον Φιλανδό ομόλογό του Π. Λιπόνεν (η Φιλανδία έχει αυτή την περίοδο τη προεδρεία της Ε.Ε.) και τον εκπρόσωπο(Εξωτερικά Θέματα και Θέματα άμυνας)της Ε.Ε. Χ. Σολάνα. Σε δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το τέλος των συνομιλιών, αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, λέει: «Για το λόγο αυτό πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η συμμετοχή της σε μια πρώτη φάση, ως υποψήφιας χώρας, στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα βοηθήσει την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή». Σε άλλο σημείο: «Οι καθαρές θέσεις απαιτούν να υπάρχουν απαντήσεις στις διαδικασίες που αφορούν την ένταξη της Κύπρου. Το 1995, όταν αποφασίσθηκε η Κύπρος να είναι υποψήφια χώρα, η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτέλεσε όρο για την ένταξη της. Δεν μπορεί να καταστεί τώρα όρος, όπως διαφαίνεται να το θέλουν κάποιοι, ορισμένες χώρες. Η διασύνδεση ένταξης και πολιτικού προβλήματος θα επιβαρύνει πολύ τη σχέση μας με την Τουρκία σε ένα θέμα που η Τουρκία (μια που δεν είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. δεν έχει λόγο. Αυτό είναι ένα Ευρωπαϊκό θέμα, αφορά της ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Η διασύνδεση θα δημιουργήσει νέες εντάσεις στην Κύπρο. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε, να υπάρχουν νέες εντάσεις. Οι καθαρές θέσεις απαιτούν να υπάρχουν απαντήσεις στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων για τον τρόπο συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη. Οι καθαρές θέσεις απαιτούν η υποψηφιότητα οποιασδήποτε χώρας να συνδέεται με δικαιώματα, αλλά και με υποχρεώσεις. Και αν ακόμα η υποψηφιότητα δεν οδηγεί σε άμεσες διαπραγματεύσεις για την ένταξη (αυτό συμβαίνει και για τις άλλες χώρες και όχι για την Τουρκία), δεν μπορεί αυτή η υποψηφιότητα να είναι κενή περιεχομένου, εικονική».
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος , μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου που παραθέτει προς τιμήν του (Λισαβόνα) ο πορτογάλος ομόλογός του Ζ. Σαμπάιο και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά λέει μεταξύ άλλων: «Για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε διμερές επίπεδο, αλλά και να προωθηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θα πρέπει η τελευταία να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας που θα επιτρέψει να επιλυθούν τα μακροχρόνια ζητήματα της Κύπρου και της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
    Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 1999 Διεθνή
    Συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ (συζητούν κυρίως της σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας). Σε δηλώσεις που κάνει ο Γάλλος Υπ. Άμυνας Α. Ρισάρ, λέει: «Αν εμφανιστεί η κρίση, η Ε.Ε. και η ΗΠΑ θα μοιραστούν τους ρόλους με κοινή συμφωνία». Σε άλλο σημείο: «Στο πλαίσιο της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο οι αποφάσεις ελήφθησαν ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ύστερα από νόμιμες συνομιλίες. Η οικοδόμηση της Ευρώπης της Άμυνας δεν μπορεί να αναπτυχθεί παρά μόνο σε μια διακυβερνητική βάση, χωρίς παραχώρηση κυριαρχίας» (ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον χαρακτηρίζει «χάρτινες τίγρης» τις δυνάμεις της Ε.Ε.).
    Σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναφέρεται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι (10-11 Δεκεμβρίου) «σημειώνεται η δυνατότητα της Τουρκίας να υποβάλει αίτηση ένταξης». Στη συνέχεια η απόφαση αναφέρει: «Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν, επειδή η Τουρκία απέχει πολύ από το ανταποκριθεί στα πολιτικά κριτήρια που έχουν τεθεί».
    Συνεχίζονται στο Σιάτλ οι εργασίες της συνόδου του ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΥ οργανισμού Εμπορίου 9γράφεται ότι παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές που αφορούν την γεωργία, την εργασία, το περιβάλλον – ο τομέας της γεωργίας παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.). Το Σιάτλ σπαράσεται από συγκρούσεις αστυνομικών- διαδηλωτών(αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εχεις την εντυπωση ότι γράφοντας κατεβατα ολοκληρα τα διαβαζει κανεις,πλανασε

      Διαγραφή
    2. Αν έχεις την εντύπωση ότι η αλήθεια θα σου έρθει από μόνη της πλανάσε. Και αν στην έλεγα κατάμουτρα θα ήσουν σε θέσει να την καταλάβεις ή θα με εθεωρούσες τρελό; Η απάντηση δεν είναι αν γράφω πολλά(μάλλον δεν αναζητάς την γνώση, αλλά τι διασκέδαση). Για να έρθει η συνειδητοποίηση χρειάζεται γνώση. Άκοπα δεν γίνεται τίποτα. Πιες καφέ και δες μπάλα στη τηλεόραση αν θες να είναι όλα άκοπα και ασυναίσθητα.

      Διαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive