Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΪΚΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ ΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ. ΑΠΟ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΜΕΧΡΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ

Η Ιστορια με τα αρχαία "Μητσοτάκη" αρχίζει απο την εποχή που ο Μιχάλης (Μιχαήλ) Νηστικάκης (ΦΩΤΟ) ήταν αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενεπλάκη σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, τηλεφωνικών υποκλοπών και λαθρεμπορίου όπλων, αποτάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. προφυλακίστηκε στις φυλακές Ναυπλίου. Υπηρέτησε σε κρίσιμες θέσεις, όπως διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής , της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και υπαρχηγός του Σώματος (1993). Υπήρξε σωματοφύλακας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (επικεφαλής της προσωπικής του ασφάλειας για 12 χρόνια, από το 1979 έως το 1991). Μαζί με τον αντιστράτηγο του Στρατού Ξηράς Νικόλαο Γρυλλάκη... ήταν γνωστοί ως «οι στρατηγοί του Μητσοτάκη». Ο Μιχάλης Νηστικάκης γεννήθηκε το 1938 στο Ηράκλειο Κρήτης, με καταγωγή από το χωριό Καστέλλι της επαρχίας Πεδιάδος Κατατάχθηκε στο Σώμα της τότε Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής το 1960, αρχικά ως απλός χωροφύλακας, ενώ αργότερα ονομάσθηκε αξιωματικός. Το 1979, αποσπάστηκε στην προσωπική ασφάλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στα τέλη της ίδιας χρονιάς ανέλαβε προϊστάμενός της.

Ο Νηστικάκης παρέμεινε επικεφαλής της ασφάλειας του Μητσοτάκη -και εξ απορρήτων συνεργάτης του- καθ' όλη την δεκαετία του 1980, ενώ τον Απρίλιο του 1990, όταν ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, ανέλαβε και διευθυντής της (διευρυμένης πλέον) πρωθυπουργικής φρουράς. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1991 απομακρύνθηκε από την διεύθυνση της πρωθυπουργικής φρουράς, καθώς ξέσπασε η υπόθεση Κοτσυφάκη: ο αστυνομικός Πέτρος Κοτσυφάκης, ανηψιός και στενός συνεργάτης του Νηστικάκη και μέλος της πρωθυπουργικής φρουράς (μάλιστα, υπηρετούσε ως εσωτερικός φρουρός στο σπίτι του Μητσοτάκη) συνελήφθη από την Ασφάλεια Αττικής για λαθρεμπόριο όπλων, και προφυλακίστηκε. Ο σάλος που ξέσπασε οδήγησε πολλούς -ακόμα και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας- να ζητήσουν την παραίτηση και αποστρατεία του Νηστικάκη, όμως τελικά η κυβέρνηση αρκέστηκε στο να απομακρύνει τον Νηστικάκη από την πρωθυπουργική φρουρά και να τον τοποθετήσει διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

Μετά από έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 1992, ο Νηστικάκης τοποθετήθηκε διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, μία από τις σημαντικότερες θέσεις της ΕΛ.ΑΣ. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Νηστικάκης συνέλαβε τον γνωστό αντιεξουσιαστή Γιώργο Μπαλάφα, ως, υποτίθεται, αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, υπόθεση που εξελίχθηκε σε φιάσκο για την Αστυνομία. Τον Μάρτιο του 1993, ο Νηστικάκης προήχθη σε αντιστράτηγο και ανέλαβε Β΄ υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. (τότε υπήρχαν δύο θέσεις υπαρχηγού).

Τον Σεπτέμβριο του 1993, ο Νηστικάκης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά την αποκάλυψη της μεγαλύτερης, μέχρι τότε, υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας στα ελληνικά χρονικά, η οποία αφορούσε την εξαγωγή στην Γερμανία πάνω από 300 αρχαίων αντικειμένων, που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Πάτρας. Οι αρχαιοκάπηλοι Φανουράκης και Αλεξάκης (οι οποίοι προφυλακίστηκαν) κατονόμασαν τον Νηστικάκη ως συνεργό τους, και άφησαν υπονοούμενα ότι ο Νηστικάκης συνέλεγε αρχαία αντικείμενα τα οποία προορίζονταν για την αρχαιολογική συλλογή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Τις ίδιες ακριβώς ημέρες, ο Νηστικάκης ενεπλάκη και στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος Χρήστος Μαυρίκης (πρώην υπάλληλος του ΟΤΕ και εν συνεχεία αποσπασμένος στο γραφείο του Μητσοτάκη) τον κατονόμασε ως συνεργό του σε παγιδεύσεις τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη.

Έναν μήνα μετά, με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Μανώλη Χουρδάκη, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος του Νηστικάκη, ο οποίος τελικά αποτάχθηκε από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, και στην συνέχεια προφυλακίστηκε στις φυλακές Ναυπλίου -ο ίδιος ζήτησε να μην προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό, για λόγους ασφαλείας, αίτημα που έγινε δεκτό. Ο Νηστικάκης τελικά αθωώθηκε στις 7 Μαρτίου 1996.

Πέθανε στις 19 Ιουνίου 2017, σε ηλικία 79 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Με αφορμή το Ελληνικό, παρακολουθούμε μέρες τώρα, εκείνους που θεωρητικά κόπτονται για τον νόμο και την τάξη, να αναπτύσσουν ρητορική με αντιφατικά μεταξύ τους επιχειρήματα, προκειμένου να μην τηρηθεί ο νόμος. Κι επειδή, όποτε δεν βγαίνει η πασιέντζα, βγαίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, τα πυρά στη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού παρακαλώ!

Εκτός από τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ που έπεσαν να την φάνε, ήρθαν και οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έγραψε στο twitter «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό».Ευκαιρία να θυμηθούμε μια άλλη ιστορία που περιλαμβάνει επίσης αρχαιότητες, Μητσοτάκηδες και την κυρία Βλαζάκη. Δεν ήταν δα και τόσο μικρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν η κα Βλαζάκη ανακάλυπτε πως ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας τότε, διατηρούσε συλλογή με αρχαιότητες, ορισμένες από τις οποίες ήταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας!

Για όσους δεν θυμούνται, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε πάρει άδεια συλλογέα και διατηρούσε τη συλλογή του στην οικεία του στα Χανιά. Όταν έγινε πρωθυπουργός, το Μουσείο Γουλανδρή, αποφάσισε να κάνει έκθεση με τα αντικείμενα τα προερχόμενα από τη συλλογή του. Η Οργανωτική Επιτροπή όμως που είχε συστηθεί για την διοργάνωση της έκθεσης, έστειλε μία επιστολή στο Μουσείο Ηρακλείου, η οποία στάθηκε μοιραία.

Ζητούσε από το Μουσείο να παραχωρήσει αρχαιότητες από τάφο στη Μεσαρά για να  εκτεθούν πλάι σε εκείνες της συλλογής Μητσοτάκη η οποία περιλάμβανε κι εκείνη κομμάτια από τον ίδιο χώρο. Έτσι ανακαλύπτει ο τύπος το σκάνδαλο, μάλιστα το Ποντίκι κάνει ειδικό αφιέρωμα στις αποκαλύψεις. Τι είχε συμβεί; Η εφορεία είχε κάνει ανασκαφή στη Μεσαρά, και διέκοψε λόγω κακών καιρικών συνθηκών του χειμώνα. Όταν επέστρεψε, ανακάλυψε πως ευρήματα από τον τάφο είχαν κλαπεί.

Γίνεται η έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή λοιπόν χωρίς να παραχωρήσει αντικείμενα το μουσείο Ηράκλειου και λίγο αργότερα έρχεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το οποίο συστήνει επιτροπή για να διερευνήσει αν όντως η συλλογή Μητσοτάκη περιλαμβάνει αρχαία από τον τάφο της  Μεσαράς.  Η επιτροπή βρίσκει τα αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ήταν μια χρυσή ταινία, η οποία ήταν η μισή στο μουσείο και υπόλοιπό της στη συλλογή Μητσοτάκη. Ένα από τα μέλη της επιτροπής εκείνης, ως μέλος της εφορείας Χανίων, ήταν (μαντέψτε ποια!), η σημερινή γγ του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη την οποία κατηγορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως εμποδίζει με την ολιγωρία της, την επένδυση στο Ελληνικό.

Η εργασία αυτή της επιτροπής, ανάγκασε τον Κ.Μητσοτάκη να δωρίσει τη συλλογή του στο κράτος, κρατώντας 27 στοιχεία μόνο για να διατηρήσει την άδεια του συλλογέα. Έβαλε και όρους που έγιναν δεκτοί, όπως να εκτεθούν σε ιδιαίτερο χώρο του μουσείου Χανίων και να υπάρχει επιγραφή με το όνομα του. Η συλλογή του είναι στο όνομα του ίδιου, της σύζυγου του Μαρίκας και του γιου του Κυριάκου. Στα εγκαίνια μάλιστα, παρευρέθηκαν, τρεις υπουργοί πολιτισμού κι ένας πρώην πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θ. Πάγκαλος και ο Εύαγ. Βενιζέλος που μόλις είχε αναλάβει το υπουργείο. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε  «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, γιατί η συλλογή μας γίνεται κτήμα του λαού των Χανίων και της Κρήτης. Τη συλλογή αυτή τη δημιουργήσαμε η γυναίκα μου και εγώ με αγάπη και θυσίες, αλλά και με κόπο και θυσίες. Δεν μπορώ να αποκρύψω ότι μας στοίχισε η συλλογή και πολλές πικρίες, γιατί δεχτήκαμε τελείως αδικαιολόγητες επιθέσεις, αλλά κλείνει αυτή η δυσάρεστη σελίδα της ελληνικής πολιτικής ζωής.»

Η συλλογή περιλαμβάνει 1.062 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από την Κρήτη και έχει εξακριβωθεί ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από λαθρανασκαφές του 1979 - 1980 στην περιοχή της Μονής Οδηγήτριας.

Όλα αυτά θα ήταν απλώς ιστορίες για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, από ένα, όχι τόσο μακρινό σύμπαν, αν δεν είχαμε ζήσει με αφορμή το Ελληνικό και τις αρχαιότητές του, το πρόσφατο σίριαλ.

Το επικοινωνιακό ντελίριο μέσων και πολιτικών προσώπων (ανάμεσά τους και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), της άποψης «Μη μας ζαλίζετε με τον νόμο, η επένδυση να προχωράει», ξεκίνησε με το «Μα δεν υπάρχουν αρχαία κάτι μικροπράγματα είναι», προχώρησε στο «Οκ , υπάρχουν αρχαιότητες αλλά τι τον θέλουμε τον νόμο και την κήρυξη αφού υπάρχει το μνημόνιο συνεργασίας» - που εμφάνισε η υπουργός λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ - και κατέληξε στο «Η Βλαζάκη δεν προχωράει την κήρυξη και καθυστερεί την επένδυση για ιδεολογικούς λόγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive