Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Ρωσική στρατηγική, συνέχεια...

 

Το γεγονός ότι ήταν ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών, και όχι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, που ανακοίνωσε την αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας είναι ένα σημάδι ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα τεχνικό οικονομικό μέτρο, αλλά για μια ενέργεια που αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης κρατικής στρατηγικής....

Ολοκληρωμένη κρατική στρατηγική

Η ιδέα αυτή προέρχεται από τον στρατηγό Poirier, ο οποίος παρουσιάζει την έννοια της ολοκληρωμένης κρατικής στρατηγικής ως "θεωρία και πρακτική όλων των δυνάμεων κάθε είδους, πραγματικών και δυνητικών, που προκύπτουν από την εθνική δραστηριότητα, σκοπός της είναι να επιτύχει το σύνολο των σκοπών που ορίζονται από τη γενική πολιτική. Συνδυάζει τα αποτελέσματα των τριών στρατηγικών - οικονομικής, πολιτιστικής και στρατιωτικής - σε μια ενότητα σκέψης και δράσης που συνδυάζει τους στόχους τους και τους τρόπους και τα μέσα τους.

Η αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας, η οποία ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, αποτελεί επομένως μέρος της οικονομικής συνιστώσας μιας ολοκληρωμένης κρατικής στρατηγικής.

Ως συνήθως, οι πρόσφατες δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, με χιούμορ, υποδηλώνουν περισσότερα από όσα λένε στην πραγματικότητα:

"Προσπαθούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το δολάριο και οι Αμερικανοί μας βοηθούν ενεργά σε αυτό, επειδή κάνουν σχεδόν τα πάντα για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε αυτό το νόμισμα, να το καταστήσουν επικίνδυνο για τις διεθνείς πληρωμές όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για κάθε χώρα στον κόσμο". Στη διπλωματική γλώσσα αυτό σημαίνει ότι το δολάριο δεν είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα, με άλλα λόγια, είναι το νόμισμα της μαϊμούς, όπως πρότεινε ο στρατηγός Ντε Γκωλ στην εποχή του.

Είναι χρήσιμο να τα τοποθετήσουμε όλα αυτά σε μια προοπτική με την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, σε ένα επίπεδο που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ σε διπλωματικά θέματα. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ πιθανόν μίλησε εξ ονόματος και των δύο χωρών. Με άλλα λόγια, ανακοινώνει την έξοδο της Ρωσίας και της Κίνας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο. Το μόνο που απομένει είναι να το μελοποιήσετε.

Η επόμενη κίνηση AND THE END OF THE GLOBAL RESET …….

Αυτό θα είναι πιθανότατα η συντονισμένη έξοδος της Ρωσίας και της Κίνας από το SWIFT, το ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής συναλλαγών. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι αναπτύσσουν το δικό τους διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής εδώ και αρκετά χρόνια. Βρίσκονται τώρα στο στάδιο της συμβατότητας των συστημάτων αυτών ή ακόμη και της συγχώνευσής τους σε ένα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέβλεψε τις πιθανές αντιδράσεις από τους δυτικούς "εταίρους" του προτού ξεκινήσει την πρότασή του για νέους παγκόσμιους κανόνες ασφαλείας, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το ρωσοκινεζικό εναλλακτικό σύστημα του SWIFT είναι ήδη λειτουργικό.

Ενώ σήμερα, οι πολεμοκάπηλοι ψυχοπαθείς στην Ουάσιγκτον απειλούν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το SWIFT, ενάντια στο βέλος της ιστορίας, στην πραγματικότητα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι είναι αυτοί που θα υποκύψουν. Τι θλιβερή ανάλυση των αμερικανικών "ελίτ" που συνεχίζουν να ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο που έχει ξεπεραστεί.

Αύριο, όποιος θέλει να συναλλάσσεται οικονομικά με αυτές τις δύο χώρες και άλλες, όπως το Ιράν, θα πρέπει να χρησιμοποιεί το κινεζικό-ρωσικό διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής. Θα είναι η κατάρρευση του νομίσματος των πράσινων πιθήκων.

Άλλα μέτρα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει τεχνικοστρατιωτικά μέτρα. Τώρα μαθαίνουμε ότι πρόσφατα μίλησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς κρατών της Κούβας και της Βενεζουέλας. Θα προμηνύει αυτό την ανάπτυξη ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων σε αυτές τις δύο χώρες, με βάση το έδαφος ή απλά μεταφερόμενοι από ναυτικά σκάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις λιμενικές υποδομές αυτών των δύο χωρών; Πολλοί παρατηρητές το πιστεύουν και προβλέπουν μια δεύτερη κρίση πυραύλων στην Κούβα. Αλλά αυτή τη φορά, τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια με εκείνα του 1962. Η Ρωσία έχει τώρα ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα σε στρατιωτικό επίπεδο που δεν είχε το 1962.

Ταυτόχρονα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι όλο και λιγότερο διαλλακτικός απέναντι στο Ισραήλ. Οι πρόσφατες ρωσο-συριακές περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα υψίπεδα του Γκολάν είναι μια απόδειξη αυτού. Προχωράμε αργά αλλά σταθερά προς μια ρωσική "λύση" στη Μέση Ανατολή, η οποία σίγουρα θα δει μια επανεξισορρόπηση των δυνάμεων και πιθανώς μια επιστροφή στην πραγματική διπλωματία, που θα βασίζεται σε συζητήσεις και όχι σε απειλές.

Ας περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή της ρωσικής στρατηγικής σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει από τους Αμερικανούς ηγέτες, ελπίζοντας ότι δεν θα κάνουν τον Δρ Στρέιγκελοβ να μοιάζει με καλό παιδί.

Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, μπορούμε να περιμένουμε μια διεστραμμένη κίνηση από τις ΗΠΑ και τα λαγωνικά τους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που παραδοσιακά είναι αφιερωμένη στην εκεχειρία στις διεθνείς σχέσεις. Το έκαναν ήδη το 2014.

https://www.regischamagne.fr/strategie-russe-suite/

Régis Chamagne

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive