Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ο Δνείπερος εκβάλλει …………στον Βόσπορο. Και γιατί η Παγκόσμια Ορθοδοξία θ΄αναβαπτιστεί στο Δνείπερο!

 

Γιατί η μεσαιωνική Ρωσία επέλεξε τον ανατολικό χριστιανισμό ως θρησκεία της;
Έχοντας εγκαταλείψει τον παγανισμό, οι Ρώσοι, σύμφωνα με την παράδοση επέλεξαν συνειδητά την πίστη τους ανάμεσα σε τέσσερις θρησκείες. Κάτω από ποιες παραμέτρους και με ποιά κριτήρια έκαναν την εκλογή;...

Ο Δνείπερος εκβάλλει …………στον Βόσπορο.

Στο περίφημο Chronicle of Past Times, υπάρχει ένα επεισόδιο όπου ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ επιλέγει μια νέα πίστη για την Πολιτεία του. Εκπρόσωποι διαφόρων θρησκειών έρχονται σε αυτόν, του περιγράφουν ποικιλοτρόπως τα οφέλη της πίστης τους και προσπαθούν να τον πείσουν να προσηλυτιστεί σε αυτήν. Τι αντιπαθούσε στις άλλες θρησκείες και γιατί επέλεξε τον ανατολικό χριστιανισμό, που αργότερα θα ονομαζόταν Ορθοδοξία;
Αυτό συνέβη στα τέλη του 10ου αιώνα, όταν ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ κυβέρνησε τη Ρωσία από το Κίεβο. Όπως μαρτυρεί το χρονικό, ήταν σκληραγωγημένος ειδωλολάτρης, είχε πολλές γυναίκες και παλλακίδες, ενώ ο χαρακτήρας του εμφανιζόταν απότομος και βίαιος. Ωστόσο, ένα άγχος τον κυρίευε. Παρατήρησε μάλιστα ότι ήταν περικυκλωμένος από όλες τις πλευρές από νέες μονοθεϊστικές δυνάμεις. Η γιαγιά του, η πριγκίπισσα Όλγα, η οποία λέγεται ότι ήταν επιρροή πάνω του, είχε υιοθετήσει η ίδια τον ανατολικό (ελληνικό) χριστιανισμό. Σήμερα τιμάται στη Ρωσία ως η πρώτη χριστιανή στη χώρα, η αγία Πριγκίπισσα Όλγα, ισάξια των αποστόλων.

Το πρώτο ρωσικό χρονικό, το Chronicle of Past Times, περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία της επιλογής της πίστης του Βλαντιμίρ. Μια μέρα, το 986, μετά από άλλη μια νικηφόρα στρατιωτική εκστρατεία κατά των Βούλγαρων του Βόλγα, που ομολόγησαν το Ισλάμ, οι εκπρόσωποι της «μωαμεθανικής πίστης» ήρθαν σε αυτόν και του είπαν ότι παρά τη σοφία και τη δύναμή του, δεν γνώριζε τον «νόμο». “. Αυτό που εννοούσαν με αυτό ήταν ότι ο ρωσικός παγανισμός ουσιαστικά στερείται κανόνων ζωής. Οι Βούλγαροι λοιπόν κάλεσαν τον πρίγκιπα να αποδεχτεί το νόμο τους και να σεβαστεί τον Μωάμεθ. Σε αντάλλαγμα, ο Βλαντιμίρ τους ζήτησε να του εξηγήσουν ποιες ήταν οι πεποιθήσεις τους. Οι Βούλγαροι θα του είχαν απαντήσει τότε ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ισλάμ είναι ότι κάποιος πρέπει «να κάνει περιτομή , να μην τρώει χοιρινό, να μην πίνει κρασί, αλλά όταν πεθάνει, λένε, μπορεί να διαπράξει πορνεία με τις γυναίκες του.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ ήταν «αχόρταγος στην πορνεία» – είχε περίπου πέντε δικές του συζύγους, καθώς και πολλές παλλακίδες. Ωστόσο, η αναγκαιότητα της περιτομής, καθώς και η απάρνηση του χοιρινού κρέατος και του αλκοόλ τον απέβαλε. Σύμφωνα με τα χρονικά, ο Βλαντιμίρ είπε τη θρυλική του φράση: «Στη Ρωσία έχουμε τη χαρά του ποτού, χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αυτό που είμαστε».

Έτσι οι Μωαμεθανοί έφυγαν με άδεια χέρια, και μετά από αυτούς ήρθαν στη Ρωσία οι «Γερμανοί» (εδώ είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι «Γερμανοί» στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν όρος για όλους τους Δυτικοευρωπαίους), αγγελιοφόροι του πάπα, που δήλωσαν: «Η πίστη μας είναι φως, υποκλινόμαστε μπροστά στον Θεό που δημιούργησε τον ουρανό και τη Γη, τα αστέρια και τη Σελήνη και ό,τι αναπνέει, και οι θεοί σας είναι απλά από ξύλο». Ωστόσο, αφού τους άκουσε, ο Βλαδίμηρος απέλυσε τους απεσταλμένους: «Πηγαίνετε πίσω από όπου ήρθατε, γιατί οι πατέρες μας δεν το δέχτηκαν αυτό». Και είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με τα δυτικά χρονικά, οι «Γερμανοί» είχαν ήδη έρθει στη Ρωσία πριν, αλλά οι Ρώσοι πρίγκιπες είχαν απορρίψει την ιδέα μιας ένωσης μαζί τους, και επομένως μιας μεταστροφής στην πίστη τους, προτιμώντας τη στροφή. προς το Βυζάντιο. Αποδεικνύεται ότι αυτή η πρώτη επίσκεψη των «Γερμανών» στο Κίεβο είχε οργανωθεί από την ίδια την πριγκίπισσα Όλγα. Είχε υπολογίσει ότι ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας θα φοβόταν μια πιθανή προσέγγιση της Ρωσίας με τη Γερμανία και την απώλεια της ειρήνης με το Κίεβο και ως εκ τούτου θα έκανε παραχωρήσεις στους Ρώσους πρίγκιπες, συνάπτοντας μαζί τους ένα αμοιβαία επωφελές συμβόλαιο. Ο αυτοκράτορας χρειαζόταν όντως τον ρωσικό στρατό στον αγώνα κατά των Αράβων για την Κρήτη. Ένας υπολογισμός της Όλγας που αποδείχθηκε σωστός.

Ο Δνείπερος εκβάλλει…… στον Βόσπορο.

Μετά τους απεσταλμένους του Πάπα, ήταν οι Χαζάροι Εβραίοι που παρουσιάστηκαν στον Βλαντιμίρ (ο πρίγκιπας είχε ήδη ηγηθεί εκστρατειών κατά της Χαζαρίας και είχε εισπράξει φόρο τιμής από αυτήν). Ωστόσο, εξεπλάγην δυσάρεστα από τη σχέση που είχαν αυτοί οι άνθρωποι με τον Θεό, που διώχθηκαν από τη γη τους και αναγκάστηκαν σε περιπλάνηση. Τους απέρριψε λοιπόν: «Πώς γίνεται να διδάσκετε τους άλλους, όταν εσείς οι ίδιοι απορρίπτεστε από τον Θεό και διασκορπίζεστε; Αν ο Θεός σας είχε αγαπήσει εσάς και το νόμο σας, δεν θα είχατε διασκορπιστεί. Ή θέλετε το ίδιο και για εμάς; “.

Σύμφωνα με τα χρονικά, μετά τους άλλους απεσταλμένους, ήρθε τελικά ένας Έλληνας «φιλόσοφος» στο Βλαντιμίρ. Λέγεται ότι επέκρινε άλλες θρησκείες και μίλησε στον πρίγκιπα για την ουσία του ελληνικού χριστιανισμού, εξηγώντας γιατί οι οπαδοί του πίστευαν σε έναν σταυρωμένο άνδρα. Ο Βλαντιμίρ είχε εντυπωσιαστεί, αλλά είχε αποφασίσει να επιτρέψει στον εαυτό του μια στιγμή προβληματισμού, διστάζοντας μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού. Τότε έστειλε έμπιστους άντρες του για να δουν πώς γίνονταν οι τελετουργίες αυτών των θρησκειών. Ωστόσο, οι απεσταλμένοι του δεν θα εκτιμούσαν την επίσκεψη στο τζαμί, αλλά η λειτουργία στον ελληνικό ναό τους είχε κάνει έντονη εντύπωση, ωθώντας τους να δηλώσουν στον Βλαντιμίρ: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέαμα ή τέτοια ομορφιά στη Γη, και δεν ξέρουμε πώς να το πούμε – γνωρίζουμε μόνο ότι υπάρχει ο Θεός με τους ανθρώπους και ότι η λατρεία τους είναι καλύτερη από όλες τις άλλες χώρες».

Αυτή τη λατρεία που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ορθοδοξίας μίσησε η ΕΕ και ο Αμερικανισμός και την μουμιοποίησαν ρεντικολοποίησαν με γενική μασκοφορία και γεωμετρικές αποστάσεις…Έκρυψαν το Πρόσωπο… κάλυψαν τον ουρανό. Την έκαναν φοβική …αντιαισθητική υποχόνδρια κακέκτυπο της πνευματικής αίγλης της…

Ο Δνείπερος εκβάλλει ……..στον Βόσπορο.

Ρώσοι και δυτικοί ιστορικοί, φυσικά, παρέχουν πολλές πραγματιστικές εξηγήσεις για την επιλογή του ελληνικού χριστιανισμού από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ιστορικό Βασίλι Κλιουτσέφσκι, οι βασικές ανησυχίες των πρώτων πριγκίπων του Κιέβου ήταν η προστασία των συνόρων, καθώς και το εξωτερικό εμπόριο. Ο Βλαντιμίρ έπρεπε να διασφαλίσει ότι τα εδάφη και οι φυλές, που ενώθηκαν πρόσφατα υπό την εξουσία του, αλλά εξακολουθούσαν να είναι διασκορπισμένες, θα πλήρωναν φόρους σε εύθετο χρόνο,θα ήταν πιστοί στην εξουσία και θα την εξυπηρετούσαν σε περίπτωση απειλής εξωτερικής επίθεσης.

Σύμφωνα με αυτόν τον ειδικό, είναι η ποικιλομορφία των πολιτιστικών, εμπορικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και του Βυζαντίου που έγινε ο κύριος φορέας της υιοθέτησης του Χριστιανισμού από το Κίεβο, και αυτό, ακριβώς μέσω του Βυζαντίου. Αυτό εξηγείται εν μέρει από την επιθυμία του τελευταίου να «δαμάσει» με αυτόν τον τρόπο τον παθιασμένο γείτονά της. Οι πρίγκιπες Βαράγγιας καταγωγής, που βασίλευαν στη Ρωσία, είχαν όντως επιτεθεί στα βυζαντινά εδάφη σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από πολεμιστές ειδωλολάτρες, ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, πολύ πριν από τη βασιλεία του Βλαδίμηρου, είχε ήδη στείλει ιεραποστόλους στη Ρωσία.

Επιπλέον, ο Βλαδίμηρος αναμφίβολα ήθελε να επωφεληθεί από τη μεταστροφή του στον ελληνικό χριστιανισμό. Το 988, κατέλαβε τη βυζαντινή πόλη Χερσώνα (τώρα Χερσόνησο, στην Κριμαία) και ζήτησε ως όρκο ειρήνης να του προσφερθεί σε γάμο η αδελφή του αυτοκράτορα, Άννα. Ο αυτοκράτορας, υπό την απειλή μιας εισβολής στην Κωνσταντινούπολη από τον Βλαντιμίρ, συμφώνησε, αλλά έθεσε έναν όρο: να γίνει χριστιανός ο Βλαντιμίρ. Σύμφωνα με το μύθο, τότε ο Βλαντιμίρ δέχτηκε ένα βάπτισμα απευθείας στη Χερσώνα (τον 19ο αιώνα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βλαδίμηρου ανεγέρθηκε σε αυτό το θρυλικό μέρος).

Ο Δνείπερος εκβάλλει στον Βόσπορο.


Τώρα, ο γάμος με την Άννα ήταν για τον Βλαντιμίρ, πρώτα απ ‘όλα, ένα σημάδι κύρους. Τώρα πλέον δεν θεωρούνταν βάρβαρος ειδωλολάτρης πρίγκιπας, αλλά συγγενής του ίδιου του αυτοκράτορα. Τα χρονικά σημειώνουν τη θαυματουργική αλλαγή που επήλθε στον χαρακτήρα του πρίγκιπα μετά τη βάπτισή του. Λέγεται ότι απαρνήθηκε την πορνεία και έγινε ενάρετος και ελεήμων. Μαζί με την Άννα, Βυζαντινοί απεσταλμένοι και κληρικοί ήρθαν στο Κίεβο και άρχισαν να προσηλυτίζουν τους Ρώσους στον Χριστιανισμό, καθώς και να διαδίδουν τον αλφαβητισμό και να διδάσκουν το νόμο του Θεού.

(Ελληνισμός Βυζάντιο και Ρωσία είναι το ιστορικό πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμών.. το ”ουκρανικό” αφήγημα είναι ένας θνησιγενής νεωτερισμός που έχει ημερομηνία λήξης.Είναι μια επινόηση ιστορικής συγκυρίας όποιος δε σέβεται το διαχρονικό ιστορικό πλαίσιο χιλιετηρίδων διακυβεύει αυτός τα ελληνικά γεωπολιτικά συμφέροντα)

Όπως και να έχει, για ποιους λόγους και υπό ποιες συνθήκες ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ ασπάστηκε την Ορθοδοξία, αυτό το γεγονός έλαβε χώρα την εποχή που υποδεικνύεται και είχε εκτεταμένες επιπτώσεις για την ιστορία και το μέλλον της Ρωσίας. Ο Βλαδίμηρος καθιερώθηκε ως ίσος των αποστόλων και στη λαϊκή παράδοση ονομάζεται Βλαδίμηρος ο Κόκκινος Ήλιος.

Σήμερα η Παγκόσμια Ορθοδοξία θ΄αναβαπτιστεί στο Δνείπερο. Μια δυτικοφρονούσα δυτικοτραφείσα Ορθοδοξία δεν είναι Ορθοδοξία.

Καθώς η Δύση αμαύρωσε το κατ΄εικόνα της, βεβήλωσε το ιερό, βανδάλισε την πίστη, αμφισβήτησε τη χάρη, υποδούλωσε την πίστη στον κρατισμό, διασπάθισε το αγλάισμα της πνευματικότητας, στιγμάτισε κηλίδωσε την άμωμη λατρεία της μεταμφιέζοντας τους ιερείς και τους πιστούς της σε καρικατούρες anonymous με λευκά προσωπεία σαν νεκρωμένα είδωλα, ξόανα παράταιρης γιορτής, απαγόρευσε ήδη 2 Πάσχα κατήργησε θρησκευτικές ελευθερίες, αλλοίωσε όλη την πνευματική νοηματοδότηση του περιεχομένου της, διέρρηξε αμετακίνητες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες πρόβαλε τον υλισμό την κοσμικότητα έναντι πίστης και χάριτος. πρόταξε τον κοσμικό Νόμο από το θείο έρωτα..

Ο Δνείπερος εκβάλλει …..στον Βόσπορο.

Μετά τη διάνοιξη…. της Μαύρης Θάλασσας….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive