Το Facebook θα διαγράψει τα «αποτυπώματα προσώπου» περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων αφού ανακοίνωσε ότι κλείνει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου λόγω των «πολλών ανησυχιών» σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας....
Το δίκτυο κοινωνικών μέσων έχει δεχτεί πολιτική, νομική και κανονιστική πίεση σχετικά με τη χρήση του λογισμικού, το οποίο αναγνωρίζει αυτόματα τους χρήστες σε φωτογραφίες και βίντεο – και να τους ενημερώνει εάν κάποιος συνάδελφος χρήστης έχει δημοσιεύσει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο μαζί τους σε αυτό – εάν έχουν επιλέξει τη δυνατότητα. Σε μια δήλωση, η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta , δήλωσε ότι θα κλείσει την αναγνώριση προσώπου στην πλατφόρμα τις επόμενες εβδομάδες και θα διαγράψει 1 δισεκατομμύριο πρότυπα αναγνώρισης προσώπου.
Ο αντιπρόεδρος τεχνητής νοημοσύνης της Meta, Jerome Pesenti, δήλωσε ότι η τεχνολογία βοήθησε τους χρήστες με προβλήματα όρασης και τους τυφλούς να αναγνωρίσουν τους φίλους τους σε εικόνες και μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή απάτης και πλαστοπροσωπίας. Όμως ο Πεσέντι είπε ότι τα πλεονεκτήματα πρέπει να σταθμιστούν έναντι «των αυξανόμενων ανησυχιών για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας στο σύνολό της».
«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με τη θέση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στην κοινωνία και οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία παροχής ενός σαφούς συνόλου κανόνων που διέπουν τη χρήση της», είπε. «Εν μέσω αυτής της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο να περιοριστεί η χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε ένα στενό σύνολο περιπτώσεων χρήσης».
Εάν οι χρήστες έχουν επιλέξει τη ρύθμιση αναγνώρισης προσώπου, το αποτύπωμα προσώπου που χρησιμοποιείται για την αναγνώρισή τους θα διαγραφεί. Εάν αυτή η ρύθμιση αναγνώρισης προσώπου είναι απενεργοποιημένη, ο Meta είπε ότι δεν υπάρχει αποτύπωμα προσώπου για διαγραφή. Ο Pesenti είπε ότι το Facebook θα ενθαρρύνει τους χρήστες να προσθέτουν ετικέτες σε αναρτήσεις χειροκίνητα.
Το 2020, η μητρική εταιρεία του Facebook πλήρωσε 650 εκατομμύρια δολάρια (477 εκατομμύρια £) για να διευθετήσει μια ομαδική αγωγή στις ΗΠΑ που ασκήθηκε από χρήστες που ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία είχε δημιουργήσει και αποθηκεύσει σαρώσεις των προσώπων τους χωρίς άδεια. Είχαν επίσης κατατεθεί καταγγελίες στη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού των ΗΠΑ και το 2012 μια εφαρμογή του Facebook για την εισαγωγή της αναγνώρισης προσώπου στην ΕΕ έπρεπε να αποσυρθεί, επειδή δεν είχε προβλεφθεί η συναίνεση των χρηστών.
Ο Pesenti πρόσθεσε ότι η απόφαση αντικατοπτρίζει μια απομάκρυνση «σε όλη την εταιρεία» από την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Η Meta κατέχει επίσης την εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών Instagram και την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, με 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της εταιρείας, εκ των οποίων 1,9 δισεκατομμύρια για το Facebook. Την περασμένη εβδομάδα, η μητρική εταιρεία μετονομάστηκε από το Facebook ως αναγνώριση της νέας εστίασης στο μετασύμπαντο , μια ιδέα όπου ο φυσικός και ο ψηφιακός κόσμος συνδυάζονται για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζήσουν την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή εικονικά, μέσω ψηφιακής αναπαράστασης του εαυτού τους – ή avatars.
Η αλλαγή επωνυμίας και οι κινήσεις αναγνώρισης προσώπου έρχονται καθώς ο Meta συγκλονίζεται από μια σειρά αποκαλύψεων από την πληροφοριοδότη Frances Haugen . Ο πρώην υπάλληλος έδωσε στη δημοσιότητα δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα και έδωσε μαρτυρίες σε πολιτικούς στο Westminster και την Ουάσιγκτον, οι οποίες αποκάλυψαν την αποτυχία του Meta να κρατήσει ασφαλείς ορισμένους χρήστες και να περιορίσει τη διάδοση παραπληροφόρησης.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων του Haugen, η Meta επανήλθε σε ένα πιθανό λανσάρισμα προϊόντος, ανακοινώνοντας ότι έχει σταματήσει τις εργασίες για την ανάπτυξη μιας έκδοσης του Instagram για παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών. Τόνισε επίσης ότι θα αναπτύξει τα σχέδιά της για τη μεταστροφή σε στενή συνεργασία με ρυθμιστικές αρχές και νομικούς εμπειρογνώμονες. Ο Pesenti είπε ότι εάν η εταιρεία σκόπευε να χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο μέλλον, θα «συνεχίσει να είναι δημόσια σχετικά με την προβλεπόμενη χρήση» και «πώς οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τον έλεγχο αυτών των συστημάτων και των προσωπικών τους δεδομένων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.