Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Σήμερα ο Ελληνικός λαος γιορτάζει την μνημη της απαρχής ενος επους.

Ενος επους για την Ελλαδα, που η μοιρα της ειναι να γραφει στην ανθρωπινη ιστορια, σελιδες δοξας και εμπνευσης για να ειναι οδηγος για ολη την ανθρωποτητα. Ενα ΟΧΙ, οχι μονο εναντιων της επιτιθέμενης Φασιστικης Ιταλιας και στην συνεχεια, εναντια στη σιδεροφρακτη βαρβαριλα των Γερμανοναζιστων, αλλα και στην τυραννία καθε μορφης, φυσικα εναντια και στο προδοτικο και ξενόδουλο ματωβαμενο καθεστώς Μεταξα. Η ιστορια  ειναι η συνολικη κοινωνικη μας μνημη, που μελετωντας την, θα βρουμε τα σωστα και τα λαθη μας σαν κοινωνια και σαν ανθρωποτητα, και που μεσα απο αυτα, σαν οδηγο θα χαραξουμε τον δρομο της ζωης μας, το μελλον μας....

Ετσι και σημερα, μια μερα σημαντικοτητα για την μικρη σε μεγεθος πατριδα μας, αλλα ολοφωτιστη και λαμπουσα σ,ολη την ανθρωποτητα ανα τους αιωνες, ειναι αλλη μια τετοια σπουδαια μερα.

Μια μερα, που ο Ελληνας  για να προστατευσει τα οσα ειχε, που δεν ηταν πολλα, μιας και βιωνε μια εσωτερικη βαρβαρη δικτατορια εκεινην την στιγμη, τον κοσμο του, δεν διστασε στιγμη να τα υπερασπιστει με την ιδια του την ζωη, ακομα και αν φαινοταν οτι αυτη η θυσια θα ηταν ματαιη. Ο αντιπαλος, η υπερσυγχρονη  πολεμικη μηχανη της εποχης, η μεγαλη φασιστικη Ιταλια, φαινοταν ανικητη.

Παρ,ολα αυτα, οι προγονοι μας, οι παππουδες μας, που δεν τους  ειχε δηλητηριασει η σαπιλα των ψεματων, οπως σημερα, που συστηματικα τα Μαζικα Μεσα Εξαπατησης και αποβλακωσης εχουν κανει, αποφασισε να δωσει τον υπερ παντων αγωνα,  παλι με οδηγο το συνθημα, "Ελευθερια η θανατος".

Ομως, αντι  αυτη η σταση ζωης των προγονων μας  να γινεται και στις μερες μας οδηγος και φωτοβολο αστερι που θα μας οδηγει, δυστυχως σημερα παραδωσαμε τον κοσμο μας, τις ζωες μας, την Ελευθερια μας στο να σκεφτομαστε ακομα και διαφορετικα, ακομα και να κυκλοφορουμε απλα στους δρομους, γιατι σαν κατατρομαγμενα ποντικια πια, αποφασισαμε, απο τον φοβο που μας καλιεργησαν για να μην πεθανουμε απο κατι, ΝΑ ΜΗΝ ΖΟΥΜΕ ΠΙΑ!....

Ο Γκαιρινγκ ειχε πει, "αν βρεις εναν τροπο να τρομοκρατεις τους ανθρωπους και να τους γεμισεις φοβο, μπορεις να τους κανεις οτι θελεις".

Οι απογονοι ολων αυτων, δυστυχως σημερα τα καταφεραν!.

Ομως λαος που δεν γνωριζει την ιστορια του, που δεν διδάσκεται  απ,αυτην ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ.

Ακούμε με τόση έμφαση απο καθε μεσο ενημέρωσης του σαπιοσυστηματος που ζούμε, αλλα και απο πολλους ανενημέρωτους και αφελεις συνελληνες, οτι δηθεν, αυτος ο δηλωμενος επισημα μασόνος και προσκυνημένος στην Αγγλοκρατια δικτατορας, ειπε το ΟΧΙ, στο επος του 1940!.

Αυτό ειναι η μεγαλύτερη παραποίηση της ιστοριας του Ελληνικου λαου και του αγώνα του ενάντια στην Φασιστικη επιθεση, στα βουνά της Πινδου.

Η συντονισμένη αυτη προσπάθεια διαστρέβλωσης της  ιστορίας,  δεν είναι μόνο τωρινό φαινόμενο, αλλά κρατάει αιώνες τώρα.

Τα πραγματικά γεγονότα, γράφονται μεν από ιστορικούς η απο τους ιδιους τους πρωταγωνιστες, αλλά περνάνε στα ψιλά, ενώ τα διαστρεβλωμένα είναι αυτά που προβάλλονται και συζητούνται στην συνέχεια των χρόνων και ο λόγος είναι` διότι δεν θέλουν οι εχθροί του λαου, να γνωρίζουμε την ιστορία μας.

Το δεδομένο είναι ένα. Η Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ποτέ δεν είχε Έλληνες πατριώτες στην Κυβέρνηση, εκτός από τον Ιωάννη Καποδίστρια, που γι’ αυτό τον δολοφόνησαν.

 Όσοι αναλάμβαναν με το ένα ή τον άλλο τρόπο την εξουσία, έπαιρναν το «χρίσμα» είτε από τους Άγγλοσάξωνες, είτε από τους Βαυαρούς και πάντα εξυπηρετούσαν τα ξένα συμφέροντα και όχι το συμφέρον των Ελλήνων.

Έτσι και ο Δικτάκτορας Μεταξάς μαζί με τον τότε αρχιστράτηγο Αλ. Παπάγο, «εργάζονταν» υπέρ των εχθρών ουσιαστικα και μιας Ελλάδος υπο κατοχη και θα το δούμε αυτό από τα παρακάτω.

Ας δουμε καποια στοιχεια της ιστοριας, που νομιζω θα μας βοηθησουν να καταλαβουμε καλυτερα τι ακριβως εγινε εκεινη την εποχη, ποια συμφεροντα εξυπηρετουσε ο Μεταξας, και πως τελικα εξελίχθηκαν τα ιστορικα γεγονοτα.

Τον Απριλη του 1939, οι Ιταλοι καταλαμβανουν την Αλβανια. Εχουν αρχισει να μεταφερουν μεγαλες μοναδες του στρατου, που υπο τις διαταγες του στρατηγου Πρασκα, μεχρι αρχες του 1940, εχουν φτασει τις 9 Μεραρχιες, μερικες απο τις πιο επιλεκτες του Ιταλικου στρατου, οπως οι Αλπινιστες της "Τζουλια", το καμαρι του Φασιστικου στρατου του Μουσολινι, οι "Κενταυροι" κτλ..

Ο Μουσολινι ειναι πολυ δυσαρεστημενος με την συμπεριφορα του συνεταίρου του Χιτλερ, καθως θεωρει οτι τα Βαλκανια ειναι δικη του υποθεση, αλλα ο Χιτλερ εχει ειδει συναψει  συμμαχιες με Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, απο το 1939, χωρις την συμμετοχή του.

Ετσι, μετα και την επιθεση και κατάκτηση της Πολωνιας, ο Μουσολινι θελει οπωσδηποτε συμμετοχή στα Βαλκανια αλλα και δραση γενικοτερα, για να υπολογιζεται σαν ισότιμος συμμαχος.

Οι προετοιμασιες για την επιθεση εναντια στην Ελλαδα ειναι φανερες πια, ο Κατσιμητρος, διοικητης της ημιετοιμης 8ης Μεραρχιας, που εχει την ευθυνη ΟΛΟΥ του Ελληνοαλβανικου μετωπου ουσιαστικα, αφου οι δυναμεις της ΤΣΑΜ, (Τμημα Στρατιας Δυτικης Μακεδονιας), με το Β΄σωμα και τις μοναδες του στην Κοζανη , και το Γ΄σωμα με τις δυναμεις του στη Βεροια και Θεσσαλονικη, ηταν πολυ μακρυα απο την Αλβανικη μεθοριο.

Μονο το "Αποσπασμα Πινδου" του συνταγματαρχη Δαβακη, με εδρα το Επταχωρι, βρισκοταν με τις λιγες δυναμεις του, (μονο δυο ταγματα πεζικου, εναν ουλαμο ιππικου και μια ορειβατικη πυροβολαρχια των 75), βορειοτερα απο τις δυναμεις του Κατσιμητρου και επρεπε να υπερασισει τα συνορα βορεια απο την Κονιτσα μεχρι την Καστορια!...

Το οργανο της Αγγλοκρατιας στην Ελλαδα, αυτος που οσοι θελουν σημερα να μας τον εξαγνίσουν και να τον περιβαλλουν και με στεφάνι δαφνης και τιμες Ελληνοψυχου, ξεχνουν πχ. τις εκτελεσεις, τις διωξεις και φυλακίσεις οσων απλα πίστευαν σε κατι διαφορετικο, απο τα συμφεροντα της Αγγλοκρατιας που αυτος εκπροσωπουσε

και που δεν διστασε στιγμη, οταν η φτωχη εργατια των καπνεργατων στην Θεσσαλονικη, διεκδικώντας ενα καλύτερο μεροκαματο απο τους καπνοβιομηχανους, που στην απόλυτη σχεδον πλειοψηφια τους ηταν ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, να στειλει την χωροφυλακη εναντια στη διαδηλωση του Μαη του 1936 και να βαψει με αιμα Ελληνων εργατων, τους δρομους της Θεσσαλονικης.

Αυτος λοιπον, που δηλωνε απροκαλυπτα την υποταγη του στους Αγγλους, οπως τον διεταζε η Μασονικη στοα του Λονδινου, που ηταν μελος, τον Μάιο του 1940, σε συνέντευξή του στην "Ντέιλι Τέλεγκραφ" και ανέφερε:

"έιμεθα ουδέτεροι εφ΄όσον χρόνον θέλει η Αγγλία να είμεθα ουδέτεροι..",

εχει ειδει παρει τις διαταγες απο τα αφεντικα του και προετοιμαζει την κατασταση ετσι ωστε να χαρισει την Βορεια Ελλαδα στους Ιταλους!!............

Ετσι, παρα τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του στρατηγου Κατσιμητρου για ενισχύσεις, καμια ουσιαστικη βοηθεια δεν του δοθηκε.

Ο Μεταξας με τον Παπαγο, (αλλος αρχιμασονος), εχουν ειδει εκπονήσει το σχεδιο διαμελισμου της Ελλαδος, συμφωνα με τα συμφεροντα των Αγγλων, με βαση το σχεδιο αμυνας ΙΒ, μετα δηλ. καποιες ντουφεκιες για την τιμη των οπλων, να υποχωρησουν στην γραμμη αμυνας στην Αρτα - Μετσοβο, ετσι ωστε οι Ιταλοι να εχουν καποια επιτυχια για να ηρεμήσουν, να κρατησουν την Ηπειρο και την Μακεδονια, αλλα να μην φτασουν ποτε στην Αθηνα και κυριως στο λιμανι του Πειραιά, που ενδιαφερει τα μεγιστα τους Αγγλους.

Ο Κατσιμητρος ομως τους χαλασε ΟΛΑ τα σχεδια!....

Οι αγωνίες του Κατσιμήτρου κορυφώνονται όταν την Κυριακή του Πάσχα (9 Απριλίου 1939) έλαβε τηλεφωνικά (χωρίς έγγραφη επιβεβαίωση) από το ΓΕΣ μια διαταγή «γρίφο» η οποία, μεταξύ των άλλων, περιείχε τούτες τις διαφορούμενες εντολές:

«Η κυβέρνηση εν όψει ενδεχομένης εισβολής του ιταλικού στρατού εις ημέτερον έδαφος, εξουσιοδοτεί τον διοικητήν της μεραρχίας να επιστράτευση ταύτην και δίδει αυτώ εντολήν ν' απόκρουση δια των όπλων πάσαν απόπειραν εισβολής».

Στη διαταγή τονίζεται ιδιαίτερα ότι: «Η επιστράτευσις της μεραρχίας θα ενεργηθή μόνο εν περιπτώσει επιθέσεως σοβαρών ιταλικών δυνάμεων κατά της μεθορίου...» Δηλαδή χρονικά αδύνατο, γιατί επιστράτευση στο θέατρο των επιχειρήσεων είναι ανέφικτη, εφόσον διεξάγονται επιχειρήσεις. Η τουλάχιστον είναι άκαιρη. Ακόμη, στην Ήπειρο δεν υπήρχε οργανωμένη τοποθεσία για την κάλυψη της επιστράτευσης με αμυντικό αγώνα.

Ο Χ. Κατσιμήτρος στο βιβλίο του "Η Ήπειρος προμαχούσα", (σελίδες 18-19) γράφει: «Είναι ευνόητον πάσας και ποίας βαρυτάτας ευθύνας δημιουργεί η εντολή αυτή εις τον διοικητήν της Μεραρχίας, όστις όμως δεν είχε τα μέσα ίνα εκπλήρωση την αποστολήν του». Και συνεχίζει: «Καθ’ όλην την μακράν αυτού στρατιωτ-κήν ζωήν και τους τεσσάρας πολέμους εις ους μετέσχεν από του 1912 και εντεύθεν, τους αγώνας και τας μάχας εις ας έλαβε μέρος, ουδέποτε ευρέθη υπό δυσμενεστέρας και δυσχερεστέρας περιστάσεις εν τη εκτελέσει των καθηκόντων του».

Τι μας λεει ο στρατηγος δηλ., οτι βρισκεται στην δυσχερεστερη θεση που εχει βρεθει μεχρι τωρα στην στρατιωτκη του πορεια, γιατι ΔΕΝ ΕΧΕΙ τα μεσα για να επιτελεσει το καθηκον του!.

Ο ιδιος πλεον προσωπικά, επιθεωρεί τα παντα στην γραμμη ευθυνης του.

Δίνει επιτόπου εντολές, κυρίως στα τμήματα προκαλύψεως. Μεταβάλλει τη Μεραρχία σε εργοτάξιο αμυντικής οργάνωσης του εδάφους στον βόρειο μα και στον παραλιακό τομέα, αφού η απειλή είναι σχεδόν σφαιρική. Έχει επιλέξει ως κύρια αμυντική προσπάθεια την τοποθεσία Ελαίας.

Διαμαρτύρεται εντονότατα προς το Γενικό Στρατηγειο, για την μη διάθεση επαρκών πιστώσεων για την αμυντική οργάνωση του εδάφους.

Για την αμυντική οργάνωση του εδάφους από τον Απρίλιο του 1939 ως τον Οκτώβριο του 1940 επί συνολικής δαπάνης 851 εκατ. δραχμών, διετέθησαν 769 εκατ. (90,4%) για οχυρωματικά έργα στον Βουλγαρικό τομέα και ΜΟΝΟ 82 εκατ.!, (9,6%) στον Αλβανικό, αν και ήταν πλέον, οχι απλα ολοφανερη, αλλα "βρωμουσε" η Ιταλική απειλή, με τοσες Ιταλικες Μεραρχιες που κατεβαιναν συνεχως, στην Ελληνικη μεθοριο, απο την προηγουμε κι,ολας χρονια.

Οταν βλέπεις να σου έρχεται ο Ιταλικός στρατός από την Αλβανία και εσύ ενισχύεις τα σύνορα με την Βουλγαρία, δεν κάνεις κακή εκτίμηση, ούτε μαλάκας είσαι.

ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΕΙΣΑΙ.

Και τέτοιοι προδότες ήταν ο Μεταξάς με τον Παπαγο, που με τις ενέργειές τους, ετοίμαζαν όχι έπος, αλλά Ελληνικό ολοκαύτωμα.

Για τον λόγο αυτό, είχε προχωρήσει και στον αφοπλισμό των Ελλήνων, αμεσως μολις ηρθε στην εξουσια, που αυτός ο αφοπλισμός χτύπησε τότε περισσότερο την Κρήτη, γιατί οι Κρήτες ως αρχαία φυλή πολεμιστών, είχαν πάντα πολλά όπλα και αναγκάστηκαν οι Κρητικαροι να πολεμουν τους Γερμανους στη συνεχεια με τα δικρανια!..

Ο αφοπλισμός βεβαια έγινε, ακριβώς για να στερήσει από τους Έλληνες την δυνατότητα της αυτοάμυνας και της οργανωμένης αντίστασης, απέναντι σε εχθρούς.

Ετσι ο Κατσιμητρος, αφου δεν εχει καμια βοηθεια απο την κυβερνηση, χρησιμοποιεί εθελοντές απο την περιοχη για να ολοκληρωσει τα οποια αμυντικά του εργα μπορει, η προσφορα των οποιων τον συγκινεί ιδιαίτερα.

Ο Μεταξας, παρα τον τορπιλισμό της Ελλης, τον 14αυγουστο του 1940, συμφωνα με τις εντολες προφανώς των Αγγλων, δεν προχωρα σε φυσικα σε επιστράτευση, και για το περιστατικό μιλανε για "αγνωστο υποβρύχιο"!.,,

Να επισημάνουμε επισης οτι και η ασφάλεια των ακτών μας ήταν επισφαλής, γιατί η ιταλική υπεροχή του ναυτικού ήταν συντριπτική. Στηριζόμαστε μόνο στις ναυτικές δυνάμεις της Μ. Βρετανίας και στις δεσμεύσεις της Ιταλίας με τη Λιβύη.

Το ιδιο φυσικά συμβαίνει και με την αεροπορία, οπου οι υποσχέσεις της Αγγλιας για αποστολή αεροπλανων δεν εγινε ποτε και οι Ιταλοι κυριαρχούν απολυτά στον αέρα.

Ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος, πέρα από τις γνώσεις του (απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου), γνωρίζει άριστα τα προβλήματα της διοικήσεως ως διοικητής μονάδων και μεγάλων μονάδων. Έχει σπουδάσει την τακτική και τη στρατηγική στα πεδία των μαχών τεσσάρων πολέμων (τραυματίας στη Μ. Ασία).

Κοσμείται δε με τα προσόντα ενός τέλειου ηγήτορα, προβληματίζεται αλλά δεν αιφνιδιάζεται. Τούτες τις καθοριστικές στιγμές της ζωής του ακούει το κάλεσμα της μοίρας και δεν υποτάσσεται στο ριζικό της. Είναι ο «εκλεκτός», και όχι ο «κλητός», ο ευθυνόφοβος, ο ηττοπαθής. Γνωρίζει άριστα τις συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του θεάτρου επιχειρήσεων Ηπείρου και το προσωπικό της Μεραρχίας, το σύνολο του οποίου είναι Ηπειρώτες. Είναι διοικητής της Μεραρχίας από το 1938.

Έχει εκτιμήσει σωστά τις καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση επιβραδυντικού αγώνα και εγκατάλειψης της Ηπείρου.

Απέκλεισε κατηγορηματικά την αναδίπλωση της Μεραρχίας επί της γραμμής Ζυγός Μετσόβου-Άραχθος Ποταμός.

Παίρνει εκείνος τις δικές του αποφάσεις.

«Η Μεραρχία έχει την απόφασιν να παρασύρη τον αντίπαλον επί της οργανωμένης κατά το μάλλον και ήττον τοποθεσίας της Ελαίας και αφού επιφέρει εις τούτον φθοράν, δια γενικής αντεπιθέσεως θα επιδιώξη να τον απορρίψη πέραν των ουνόρων, αποκόπτουσα αυτόν από τας γραμμάς συγκοινωνιών και ανεφοδιασμού του».

Αυτά γράφει ο υποστράτηγος Χαρ. Κατσιμήτρος στη διαταγή του της 23ης Σεπτεμβρίου 1940.

Ιταλική επίθεση: 28 Οκτωβρίου 1940

Κατά την επεξεργασία των πληροφοριών που έφτασαν στις 27 Οκτωβρίου 1940 (ημέρα Κυριακή) στο στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας από το άρτια οργανωμένο σχέδιο αναζήτησης και συλλογής πληροφοριών, ο διοικητής της Μεραρχίας με τους βασικούς επιτελείς του (επιτελάρχη αν/χη Δρίβα Χαρ., αρχηγό Πυροβολικού συνταγματάρχη Μαυρογιάννη Π., δ/ντή 3ου επιτελ. γραφείου ταγ/ρχη Πετρουτσόπουλο Π.), κατέληξαν στο συμπέρασμα της εκδήλωσης ιταλικής επίθεσης την επομένη, 28η Οκτωβρίου 1940.

Ο διοικητής της Μεραρχίας, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το ΓΕΣ (αν/χη Κορώζη) στις 27.10.1940 μεταβίβασε τα ακόλουθα:

«Αναφέρατε παρακαλώ εις τον κ. Αρχηγόν του Γ.Ε.Σ. ότι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αύριον την πρωίαν, ίσως δε και κατά την διάρκειαν της νυκτός 27 με 28 Οκτωβρίου, θα έχωμεν ιταλικήν επίθεσιν. Η Μεραρχία θα επιτελέση το καθήκον της προς την πατρίδα συμφώνως προς διαταγάς και οδηγίας του Γ.Ε.Σ. Δύνομαι να βεβαιώσω υπευθύνως τον κ. Αρχηγόν του Γ.Ε.Σ. και τονίζω τούτο ιδιαιτέρως ότι δεν θα περάσουν Ιταλοί από το Καλπάκι».

Αυτό το ιστορικό τηλεφώνημα επιβραβεύει την αυτοπεποίθηση και την γενναιότητα, ειδικά γνωρίσματα του υποστράτηγου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου.

«Δηλαδή έχουμε πόλεμο», ήταν η απάντηση του Μεταξα, μέσω του Παπάγου στον Κατσιμητρο.

Αρα ειχαν ενημερωθει και γνωριζαν καλα οτι οι Ιταλοι θα επιτεθουν και δεν επιασαν τον Μεταξα με τις πυτζαμες, για να πει  δηθεν το ΟΧΙ. 

Το ΟΧΙ τους το ειχε δηλωσει λιγες ωρες πριν ο Κατσιμητρος.

Στις 05:30 της 28ης Οκτωβρίου,

τα ιταλικά στρατεύματα, μισή ώρα πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου, παραβίασαν την ελληνική μεθόριο στην περιοχή Πίνδου - Ηπείρου.

Τα τμήματα προκάλυψης στον τομέα της Ηπείρου, μετά από διήμερο (28-29) σκληρό επιβραδυντικό αγώνα, μπήκαν στην κύρια αμυντική τοποθεσία και εγκαταστάθηκαν σε προβλεπόμενες από το σχέδιο επιχειρήσεων θέσεις για την ανασυγκρότηση τους.

Κατά το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου, στον τομέα της Πίνδου δημιουργήθηκε σοβαρή κατάσταση.

Οι λίγες δυνάμεις του αποσπάσματος Πίνδου του συνταγματαρχη Δαβακη, δεν μπόρεσαν ν' αναχαιτίσουν τις ισχυρές δυνάμεις της Μεραρχίας «Τζούλια». Δημιουργήθηκε ρήγμα, κυρίως την κοιλάδα του Αώου, το οποίο αποκάλυπτε το πλευρό των μονάδων του θεάτρου επιχειρήσεων Ηπείρου. Τα ιταλικά τμήματα έφθαναν ως τη Σαμαρίνα, το Δίστρατο και τη Βωβούσα. Το απόσπασμα Πίνδου, με διοικητή τον έφεδρο εκ μονίμων (ανακλήθηκε τον Αύγουστο του 1940 στην ενεργό υπηρεσία) συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, δεν μπόρεσε να κρατήσει τις επιθέσεις της μεραρχίας Αλπινιστών «Τζούλια». Την 1η Νοεμβρίου είχε την ατυχία να τραυματιστεί σοβαρά και να αποχωρήσει. Την διοίκηση του αποσπάσματος Πίνδου ανέλαβε ο επίσης πανάξιος ηγήτορας, ταγματάρχης τότε, Ιωάννης Καραβίας.

Στις 30 Οκτωβρίου, μολις δυο μερες απο την επίθεση των Φασιτοιταλων, το Γενικό Στρατηγείο, με προσωπική διαταγή προς τον διοικητή της VIII Μεραρχίας, του επισημαίνει τα ακόλουθα και ουσιαστικά τον διατάζει σε.. υποχώρηση!:

«Να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι η αποστολή της Μεραρχίας είναι η κάλυψη του θεάτρου της Δυτ. Μακεδονίας από την γενική κατεύθυνση Ιωάννινα-Ζυγός και η απόφραξη των δρομολογίων από την Ήπειρο προς Αιτωλοακαρνανία (...) Προσπάθειές σας για την διεκδίκηση εθνικού εδάφους στην Ήπειρο δεν πρέπει να σας οδηγήσουν στην φθορά των μέσων, έτσι ώστε να κάνουν προβληματική την εκπλήρωση της πιο πάνω αποστολής».(!!!)

Δηλ. μην σπαταλάτε δυνάμεις για την υπεράσπιση του πατριου εδάφους, αλλα συμπτυχθειτε στην γραμμη αμυνας, Αρτας- Μετσοβο, σύμφωνα με το σχεδιο ΙΒΒ!...

Δηλ. οι Ιταλοι ας καταλαβουν Ηπειρο και Μακεδονια, αλλα να μην κατεβουν προς το λιμανι του Πειραια, που τοσο εχουν αναγκη οι Αγγλοι!..

Μας το αναφερει αυτο και ο ιδος ο αρχηγος ΓΕΣ της εποχης, ο στρατηγος Καθενιωτης, στο βιβλιο, «Αι κυριώτεραι στρατηγικαί φάσεις του πολέμου 1940-1941». εκδοση 1946, που ουσιαστικα συμπυκνώνει την επισημη εκθεση προς το ΓΕΕΘΑ για την περιοδο αυτη, (που βεβαια εξαφανίστηκε!), οτι με το σχέδιο ΙΒ στην Ήπειρο, που ήταν και το πιο κρίσιμο σημείο,

«...η μεν γραμμή μάχης μετεφέρετο εις τινα σημεία 200 χλμ εντεύθεν των συνόρων, παρεδίδετο δε εις τον εχθρόν σχεδόν αμαχητί ολόκληρος η Ήπειρος και η βορειοδυτική Μακεδονία και έτι περαιτέρω προεβλέπετο σύμπτυξις μέχρι της Όρθρυος».

Ο διοικητής της Μεραρχίας Κατσιμητρος ομως, αφού ανακοίνωσε την διαταγή του Γεν. Στρατηγείου στους διοικητές των τομέων Νεγράδων και Καλαμά, με έγγραφη απόρρητη διαταγή τους έκανε γνωστό ότι εξακολουθεί να εμμένει στην απόφαση του ν' αντιτάξει σταθερή άμυνα στην οργανωμένη τοποθεσία της Ελαίας άνευ ιδέας υποχωρήσεως, οπως πρότεινε το στρατηγείο και ο Παπάγος, (φυσικά με την σύμφωνο γνώμη του Μεταξα, που σαν έμπειρος αξιωματικός, ειχε γνωση για ολα τα σχεδια και δική του ηταν πάντα η τελευταία λέξη).

Αν ο Κατσιμήτρος είχε υπακούσει στην διαταγή των προδοτων, Μεταξα, Παπάγου, τότε αναμφισβήτητα η έκβαση του πολέμου θα ήταν απολυτως διαφορετική.

Η διαταγή του διοικητου της 8ης Μεραρχιας, υποστράτηγου Κατσιμήτρου, που καλούσε σε "ΑΜΥΝΑ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ", κόντρα στις εντολές της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ήταν αυτή που έγραψε την χρυσή ιστορία, οδηγώντας στο Έπος του 1940.

Πρέπει να επισημανθεί επισης η συμβολή, σε αυτό το απίστευτο ιστορικο έπος μιας φούχτας Ελλήνων, και της καθοριστικης συμβολης του διοικητή της 1ης Μεραρχίας, υποστρατήγου Βασιλείου Βραχνού.

Στις 30 Οκτωβρίου, στις κρίσιμες ώρες της μάχης της Πίνδου, πήγε ο ίδιος με μέρος του επιτελείου του στο Επταχώριο και ανέλαβε τη διοίκηση όλων των μονάδων στον τομέα εκείνο.

Οπως και ο Κατσιμητρος, και ο υποστρατηγος Βραχνος, δεν υπακουσε στις διαταγες του Παπαγου να παραταξει τη δευτερη γραμμη αμυνας προς το Μετσοβο, οταν οι αλπινιστες της "Τζουλια" εμπαιναν απο την Κονιτσα και εφταναν στο Διστρατο και στην Βωβουσα, με προορισμο το Μετσοβο.

Αυτος σε αντιθεση με τις διαταγες, διεταξε επιθεση στα μετοπισθεν της Ιταλικης Μεραρχιας των Αλπινιστων, στις μοναδες ανεφοδιασμου, με αποτελεσμα οι Ιταλοι να μεινουν χωρις εφοδια και τροφες και στην συνεχεια να εξαναγκαστουν σε παραδοση!.

Ο διοικητής των ιταλικών δυνάμεων στην Αλβανία, στρατηγός Βισκόντι Πράσκα, είχε διαβεβαιώσει τον Μουσολίνι στις 15 Οκτωβρίου 1940, ημέρα απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης για την επίθεση κατά της Ελλάδας, ότι η ιταλική επίθεση θα δώσει την εντύπωση μιας συντριπτικής θυέλλης.

Δύο μεραρχίες, η Μεραρχία «Κενταύρων» και η Μεραρχία «Φεράρα», με την υποστήριξη της αεροπορίας και τον καταιγισμό πυρών πυροβολικού, που αργότερα ενισχύθηκαν από τρεις ακόμη επίλεκτες μ. μονάδες, επί 12 ημέρες δεν θα μπορέσουν να διαρρήξουν την τοποθεσία Ελαίας. Θα δουν τα άρματα τους κατεστραμμένα και γκρεμισμένα σε παγίδες της αντιαρματικής οργάνωσης που φωτογραφίζει το ελληνικό δαιμόνιο.

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη στρατιωτική ιστορία το φαινόμενο, μόνο το πυροβολικό να τρέπει σε φυγή μονάδες αρμάτων και πεζικού σε βάθος 20 χιλιομέτρων. Κάποια διείσδυση των Ιταλών στον τομέα της Θεσπρωτίας θ’ ανακοπεί στον ποταμό Αχέροντα.

Η 13η Νοεμβρίου βρίσκει τις ελληνικές δυνάμεις στην Ήπειρο και στην Πίνδο να έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού μας εδάφους. Στη ΒΔ Μακεδονία να βρίσκονται μέσα στο αλβανικό έδαφος (Βορείου Ηπείρου), έτοιμες να καταλάβουν τον ορεινό όγκο της Μόροβας και τον κόμβο των συγκοινωνιών της Κορυτσάς.

Το ηθικό των ελληνικών δυνάμεων έχει ανέβει κατακόρυφα. Αντίθετα, το προσωπικό των ιταλικών μονάδων βρίσκεται ψυχικά σε απελπιστική κατάσταση. Ο δε αλαζόνας στρατηγός Πράσκα αντικαταστάθηκε ως ανίκανος, από τον στρατηγό Σοντού, που και εκείνος αργότερα αντικαταστάθηκε με το ίδιο αιτιολογικό.

Στην ίδια περίοδο επιστρατεύθηκαν, για το θέατρο επιχειρήσεων της Αλβανίας, 11 μεραρχίες και δύο ταξιαρχίες πεζικού, μία μεραρχία και μία ταξιαρχία ιππικού. Συνολική δύναμη μαζί με τις μη μεραρχιακές μονάδες 232.000 άνδρες, 556 πυροβόλα και 100.000 κτήνη περίπου. Το σύνολο των ιταλικών δυνάμεων στην Αλβανία, με την άφιξη νέων ενισχύσεων, ήταν δύο στρατιές, 240-250 χιλιάδες άνδρες περίπου.

Από αυτή τη στιγμή το άστρο της νίκης φωτίζει τα ελληνικά όπλα και ο απόηχος του έπους συγκλονίζει τον τότε φοβισμένο κόσμο μας.

«Εαρινή επίθεση»

Ο σκληρός χειμώνας αναγκάζει τα ελληνικά στρατεύματα να ανακόψουν την προέλασή τους, η οποία είχε ως τελικό αντικειμενικό σκοπό την απόρριψη των Ιταλών στη θάλασσα. Ο Μουσολίνι, που γνωρίζει την επικείμενη επίθεση των Γερμανών κατά της Ελλάδας, για να εξευμενίσει τον Χίτλερ αποφασίζει την εξαπόλυση γενικής αντεπίθεσης στις 9 Μαρτίου 1941 με 10 μεραρχίες.

Την αντεπίθεση παρακολουθεί ο ίδιος από το ύψωμα Καμάριτ (Γκλάβα).

Όμως και αυτή τη φορά το ακατάβλητο θάρρος και το πνεύμα αυτοθυσίας των ελληνικών στρατευμάτων τον απογοητεύουν, γιατί δεν παραχωρούν ούτε μια σπιθαμή εδάφους. Η αντεπίθεση στις 25 Μαρτίου εκφυλίζεται και ο Μουσολίνι ταπεινωμένος φεύγει από τα Τίρανα για την Ιταλία με πρόθεση να την επαναλάβει. Η Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1941, θα ματαιώσει τα σχέδιά του.

Στις 6 Απριλίου 1941 η μικρή Ελλάδα δεν θα διστάσει να πει και δεύτερο ΟΧΙ στην παντοδύναμη σιδερόφρακτη Ναζιστική Γερμανία.

Οι Γερμανοί θα περάσουν, όχι όμως από τα οχυρά της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.

Εκείνα θα μείνουν απόρθητα, για να αναγκάσουν τον Γερμανικό στρατό να «παρουσιάσει όπλα» προς τιμήν των υπερασπιστών τους, όταν όλα έχουν τελειώσει.

Ο δραματικός επίλογος αυτού του πολυαίμακτου για την Ελλάδα πολέμου, που σημαδεύει και το μεγαλείο της θυσίας για τα σύμβολα της πατρίδας και για τις ανθρώπινες αξίες, ξεκινώντας απο τους μαχητές της Πίνδου, στους ηρωικούς υπερασπιστες των οχυρών, στις συμπεριφορές πέρα απο ανθρωπινά ορια, σαν του λοχία Ιτσιου, θα γραφεί στις 27 Απριλίου 1941 στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Κοντά στο μεσημέρι αυτής της ανοιξιάτικης ημέρας, ένα Γερμανικό τμήμα θα φτάσει στην Ακρόπολη. Εκεί υπάρχει ο Έλληνας στρατιώτης, φρουρός της γαλανόλευκης που κυματίζει ακόμη ανέμελη στον αττικό ουρανό.

Αυτό που ακολούθησε, όταν κάποιος στρατιώτης Γερμανός τον πλησίασε, θα μας το πει με τον δικό του ποιητικό λόγο ο Γιάννης Γαλανός:

"Τού 'παν να κατεβάσει τη σημαία οι Γερμανοί, θα ύψωναν τη δική τους. Ήταν αφτός φρουρός εκείνη την ώρα. Διπλώθηκε με αφτή κι έπεσε στο βράχο. Κάτω της Ακρόπολης. Δεν την παρέδωσε. Ήταν Έλληνας αφτός, πώς να το κάνει. Ένας στρατιώτης Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Κουκίδης. Κι ήταν η ώρα του μεγάλου όχι αφτή. Άξιος του γένους στάθηκε."

Αξιος, να τον θυμόμαστε αιώνια.

Φυσικά, το ηθικό που κληρονόμησε απο τον μεγαλειώδη αγώνα του ο Ελληνικος λαος, ενάντια στην φασιστική παντοδυναμία και αλαζονεία, τον μετέτρεψε στην συνέχεια και σε αγώνα εναντια στις δυναμεις κατοχής, με εναν αντιστασιακό αγωνα που ομοιο του μάλλον δεν εχει να επιδειξη καμια αλλη χωρα.

Και βεβαια σ, αυτο συμβαλει και το γεγονος, οτι ο Ελληνικος λαος δεν θελει πια να ξαναγυρίσει στην κατασταση που βρισκόταν, πριν την Ιταλικη επιθεση και τριπλή φασιστοναζιστικη κατοχη.

Δεν θελει να ξαναζήσει μια κατάσταση, σαν αυτη της δικτατορίας του Μεταξα.

Θελει μια άλλη Ελλάδα.

Γι, αυτο και η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών, αλλα και τα περισσότερα στελέχη αυτου του επους, οπως ο νεος Λεωνιδας, ο Ο διοικητής του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος Τρικάλων, ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς που έγραψε το λαμπρό πολεμικό έπος του 1940 στο Ύψωμα 731, συνεχίζουν τον αγωνα τους μαζι με την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικου λαου, μεσα απο τις γραμμές του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ.

Αυτη ειναι η αληθινή ιστορια του τιτάνιου αγώνα του Ελληνικου λαου, για μια Ελλαδα ελεύθερη, για μια Ελλαδα της δικαιοσύνης, μια Ελλαδα της ανθρωπιάς και της δημοκρατίας.

- ************************************************

* - Αυτο το αρθρο για αυτην την τιτάνια μαχη του Ελληνικου λαου, θα μπορούσε να ειναι και δεκα φορές μεγαλύτερο, αλλα παλι δεν θα μπορούσε να χωρέσει, παρα ενα πολύ πολύ μικρο μερος, του ηρωισμού και της θυσίας των παιδιών της Ελλάδας,

- Πάνω στα βουνα της Πίνδου, 

-Για τον ηρωισμό αλλα και την εξυπνάδα του Δαβάκη;... που με τους ελάχιστους αντρες του τελικά εγκλώβισε και τα Ελληνικα οπλα κατέστρεψαν την πιο φημισμένη Ιταλική Μεραρχία, την "ΤΖΟΥΛΙΑ" ...

-Για το επος του υψωματος 731 και τον ηρωικο ταγματαρχη Κασλα, που η διαταγη του ηταν, «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των».!.....

-Για τον  Τιτανιο αγωνα και την αυτοθυσια στην μαχη των Οχυρων.

 -Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες, για την πραγματικά υποδειγματικη στάση και δράση του Κατσιμητρου, και για την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ έλλειψη στοιχειώδους βοήθειας του, απο την κυβέρνηση αλλα και απο το Γ. Στρατηγειο, που ειχε την εδρα τουν βεβαια, στοα υπόγεια του ξενοδοχείου "Μεγαλη Βρετανια"!, για να ειναι φυσικά κοντα στους Αγγλους αξιωματικους που επέβλεπαν την ολη επιχειρηση!...;...

Νομίζω όμως, οποιος δεν γνωριζε ολα αυτα και θέλει να μαθει περισσοτερα, αν και τα στοιχειά που έβαλα ειναι αρκετά, μπορεί να γινουν και ερέθισμα να ψάξει να βρει πολυ περισσότερα μονος του.

Κ.Μ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive