«Εδώλιο» σε 27 άτομα για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δείχνει ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης, ο οποίος με πρόταση του προτείνει την παραπομπή τους σε δίκη...
Δύο περίπου μήνες μετά την περάτωση της ανάκρισης από τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο εισαγγελέας στην 680 σελίδων πρόταση του καταλήγει σε εισήγηση με την οποία ζητά από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεων, όπωςη ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και η σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως. Την ίδια στιγμή ζητά την παραπομπή σε δίκη του 65χρονου από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια. Σημειώνεται, ότι από τη φονική πυρκαγιά προκλήθηκαν 102 θάνατοι και τουλάχιστον 32 σωματικές βλάβες.
Από τους αρχικά 28 κατηγορουμένους ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή των 27 σε δίκη. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισαγγελία εκκρεμεί μια ακόμα ανοιχτή δικογραφία η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.
Τι αναφέρει ο εισαγγελέας
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό «δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση, ενώ η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής». Κατά τον ίδιο, «δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα, δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων, έγινε άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου και υπήρξε καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης».
Στο σκεπτικό της εισαγγελικής εισήγησης επισημαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπήρξε «εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση, ανετοιμότητα, μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων», ενώ διαπιστώθηκαν βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.
Μάλιστα, οι αμέλειες ανάγονται «στη σύγχυση και την έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και την αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».
Πρόκειται για αμέλειες
Επειτα από δύο χρόνια ανακριτικής έρευνας, 400.000 σελίδες δικογραφίας και τρεις απορριπτικές απαντήσεις στα αιτήματα του ανακριτή Αθανασίου Μαρνέρη για αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακούργημα για κάποιους εκ των κατηγορουμένων, η υπόθεση οδηγείται πλέον στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει σχετικά με το ποιοι κατηγορούμενοι και για ποια αδικήματα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο.
Η εισαγγελία της Αθήνας εμμένει στην αρχική της άποψη ότι πρόκειται για αμέλειες και όχι για ενδεχόμενο δόλο, καθώς πρόκειται για παραλείψεις, όπως εκείνες που είχα διαπιστωθεί στις φωτίες στην Ηλεία το 2007. Μάλιστα, πηγές από την εισαγγελία εξηγούν ότι δεν υπήρξε από την ανάκριση ένα μεταγενέστερο νέο στοιχείο τα που να δικαιολογεί τη μεταβολή της κατηγορίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.