Πρόλογος : Η πανδημία Covid-19 δεν έχει τελειώσει. Ενώ ορισμένες συνέπειες που σχετίζονται με αμυντικά ζητήματα είναι ήδη προβλέψιμες σε αυτό το στάδιο της επιδημίας, η έκτασή τους εξακολουθεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια....
Εάν όλος ο κόσμος έχει επηρεαστεί από αυτήν την πανδημία, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι χώρες «οδήγησης» του δυτικού στρατοπέδου θα έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτές οι χώρες ήταν, μέχρι τώρα, «χώρες κλειδιά» σε όλα τα αμυντικά ζητήματα. Η ικανότητά τους να διατηρούν ορισμένες ηγεμονικές καταστάσεις ή ορισμένες γεωπολιτικές ή στρατιωτικές ισορροπίες θα πρέπει να επανεκτιμηθεί. Οι γραμμές θα μετακινηθούν ...
Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης, που αποκλείει κάθε εφησυχασμό, θα πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα. Θα μπορούσε κάλλιστα, σε λίγους μήνες, να είναι πολύ πιο σοβαρό από ό, τι είχε ανακοινωθεί.
Post-Covid-19: Εξέλιξη της γεωπολιτικής άμυνας και επιθετικότητας
Η ανάλυση της εξέλιξης των θεμάτων άμυνας και πολέμου μετά τον Covid-19 πρέπει πρώτα απ 'όλα να ξεκινήσει από αυτό που ήταν στην αρχή του 2020, τριάντα χρόνια μετά το τελευταίο μεγάλο γεγονός που άλλαξε σημαντικά τη γεωπολιτική στον πλανήτη: τη νίκη της Δύσης στρατόπεδο στον ψυχρό πόλεμο το 1990. Στη συνέχεια θα δούμε πώς η πανδημία επηρέασε τις κύριες παραμέτρους που εξαρτούν άμεσα ή έμμεσα αυτά τα θέματα άμυνας και επιθετικότητας στον πλανήτη. Σημαίνει εστίαση στις μεγαλύτερες δυνάμεις, τις μόνες που μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν αυτά τα θέματα: τις πέντε πυρηνικές δυνάμεις που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες μπορούμε να προσθέσουμε την Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν., Την Τουρκία και το Ισραήλ.
Τέλος, πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα, καθένας από τους οποίους μπορεί, όπως θέλει, να τα διακοσμήσει με συντελεστή σοβαρότητας, ανάλογα με τα προηγούμενα ή μελλοντικά γεγονότα και την αντίληψη που έχει ή θα έχει γι 'αυτά.
Το δυτικό στρατόπεδο αναμφίβολα θα αναδειχθεί ο ηττημένος αυτής της πανδημίας . Η ένοπλη πτέρυγα της , το ΝΑΤΟ , πιθανότατα θα πρέπει να μετριάσει τον ακτιβισμό και την επιθετικότητά της. Όσο φιλόδοξη κι αν είναι, η νέα στρατηγική ιδέα του 2021, η οποία θα ονομάσει τις δύο απειλές προτεραιότητας, την Κίνα και τη Ρωσία , θα είναι όλο και πιο περίπλοκη στην εφαρμογή.
Μια πιο τεταμένη παγκόσμια και ευρωπαϊκή προ-πανδημική κατάσταση .
Την παραμονή της πανδημίας, οι εθνικές και διεθνείς εντάσεις αναπτύχθηκαν σε ένα επίπεδο που σπάνια επιτεύχθηκε από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το ρολόι της αποκάλυψης που συμβολίζει έναν επικείμενο πλανητικό κατακλυσμό, ο οποίος πρέπει να συμβεί όταν φτάσει τα μεσάνυχτα είναι τώρα μόλις 100 δευτερόλεπτα από εκείνη τη μοιραία ώρα και συνεχίζει να προχωρά.
Όπως και ο Covid-19 σήμερα, αυτές οι εντάσεις αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη (παγκοσμιοποίηση) και συνδέονται με αντιπαλότητες και συγκρούσεις κάθε είδους μεταξύ κρατών μελών της παγκόσμιας κοινότητας μεταξύ ανταγωνιστικών συμμαχιών, μεταξύ πολιτισμών και οραμάτων του κόσμου. Διαφορετικά.
Βρίσκουμε, φυσικά, τις παραδοσιακές εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Βορρά και Νότου. Η πεισματική επιθυμία για ηγεμονική επέκταση στα ανατολικά του δυτικού συνασπισμού έρχεται ενάντια σε όλο και πιο αποφασιστική και αποτελεσματική αντίσταση από τη Ρωσία, την Κίνα και τους συμμάχους τους, καθώς και την αυξανόμενη αμυντική συσκευή, πιο ισχυρή και οργανωμένη. Οι δημογραφικές και μεταναστευτικές πιέσεις από το Νότο μερικές φορές γίνονται αντιληπτές ως απειλές από ορισμένα βόρεια κράτη, που δεν είναι προετοιμασμένα να ανταπεξέλθουν. Αλλά οι εντάσεις διαφορετικής φύσης έχουν επιδεινωθεί στον πλανήτη. Μπορούμε να αναφέρουμε την οικονομική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, τις ολοένα πιο ανοιχτές και λιγότερο ειρηνικές συγκρούσεις μεταξύπαγκοσμιοποιητές και κυρίαρχοι , μεταξύ του εβραιοχριστιανικού κόσμου και του κόσμου του Ισλάμ, καθώς και των ολοένα και πιο επίμονων και λιγότερο ειρηνικών σταυροφοριών οικολογικών ιδεολόγων .
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνεχώς αυξανόμενες, ακόμη και εκρηκτικές, παγκόσμιες εντάσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το άλυτο πρόβλημα της Παλαιστίνης, επειδή μαστίζουν τις διεθνείς σχέσεις για σχεδόν τρία τέταρτα αιώνων. Τα μονομερή μέτρα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να προσπαθήσουν να λυγίσουν όλα τα κράτη , συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων και όλων των μεγάλων οργανισμών που αρνούνται να υποταχθούν στις δικτατορίες τους, προφανώς δεν βοηθούν τα πράγματα. (Στρατιωτικές επεμβάσεις ή στάσεις, οικονομικές κυρώσεις, χρήση ως όπλο του δολαρίου και η εξωεδαφικότητα της νομοθεσίας τους, απόσυρση από συνθήκες και διεθνείς οργανισμούς κάθε είδους: εμπορικούς, κλιματικούς, διπλωματικούς, πολιτιστικούς.)
Οι εντάσεις είναι επίσης παρατηρήσιμες ακόμη και εντός των αντιτιθέμενων συμμαχιών και των κρατών που τις συνθέτουν.
Εντός του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τους Ευρωπαίους για την αδυναμία των αμυντικών δημοσιονομικών προσπαθειών τους. Οι τελευταίοι κατακρίνουν τους Αμερικανούς για τη μονομερωτικότητά τους στη λήψη αποφάσεων και στον καθορισμό των στόχων της Συμμαχίας, την υπέρβαση τους στην εφαρμογή της εξωεδαφικότητας της νομοθεσίας τους, τη χρήση του δολαρίου ως όπλου που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς τους. Κέρδος, εφαρμογή καταχρηστικών κυρώσεων μεταξύ συμμάχων ( North Stream 2 ) και λεηλασίας της βιομηχανικής τους συσκευής και των τεχνολογιών τους. Τα κράτη της ευρωπαϊκής συνιστώσας του ΝΑΤΟ διαιρούνται από μόνα τους, ιδίως σε τρία σημαντικά θέματα: αυτό της εθνικής ανεξαρτησίας που εγκαταλείφθηκε από τα περισσότερα κράτη μέλη, αλλά διεκδικήθηκε από άλλα (Brexit). αυτό τουτρόπους διευθέτησης της μεταναστευτικής κρίσης και των στάσεων που πρέπει να υιοθετηθούν απέναντι στη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Δεν πρέπει να κρύβουμε τις αντικρουόμενες σχέσεις μεταξύ ορισμένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ: Τουρκία εναντίον Γαλλίας και Ελλάδας στη Μεσόγειο, για παράδειγμα.
Όσον αφορά τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης , δεν υπάρχουν ελλείψεις σε περιοχές έντασης μεταξύ των κρατών μελών: εντάσεις Ινδίας-Κίνας και Ινδίας-Πακιστάν, για να αναφέρουμε μόνο μερικές.
Il faut ajouter à ce constat pré-pandémique, les tensions observables au sein de chacun des États les plus importants qui agissent sur le grand échiquier. L’existence même de ces tensions internes et leur degré de gravité amoindrit, évidemment, la cohésion nationale des pays concernés, et affecte leurs capacités et leur esprit de défense ainsi que ceux des alliances dont ils font partie. Ces tensions internes paraissent affecter bien davantage les pays de l’Ouest que ceux de l’Est.
Το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας φαίνεται να βρίσκεται στην αρχή αυτών των διαιρέσεων. Συχνά αντιτίθεται στο στρατόπεδο των παγκοσμιοποιητών σε αυτό των κυρίαρχων. Οι πιο σοβαρές εντάσεις αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρισμένες σε δύο ασυμβίβαστα στρατόπεδα, σε κατάσταση σχεδόν εμφύλιου πολέμου. Ο πρόεδρος Τραμπ το έκανε σαφές και σταθερό από την πλευρά του όταν είπε στην πλατφόρμα των Ηνωμένων Εθνών: « Το μέλλον δεν ανήκει στους παγκοσμιοποιητές. Το μέλλον ανήκει στους πατριώτες. Το μέλλον ανήκει σε κυρίαρχα και ανεξάρτητα έθνη, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες τους και σέβονται τους γείτονές τους ». (Παγκοσμιοποιητές και εθνικιστές: ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ - les 7 du quebec ).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο στρατόπεδα συγκρούονται επίσης για το ίδιο θέμα: υποστηρικτές και αντίπαλοι του Brexit . Στη Γαλλία, το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ( AUTOPSY DU MOUVEMENT DES GILETS JAUNES - AUTOPSY OF YELLOW VESTS - les 7 du quebec ), «παγκοσμιοποίηση» της διακυβέρνησης. Σε αυτές τις διαιρέσεις προστίθενται τα δύο ζητήματα του κοινοτισμού, ακόμη και του ρατσισμού, πραγματικού ή υποτιθέμενου, και αυτό της οικολογίας, αμφότερα πηγές έντασης, ακόμη και αταξίας.
Σε αυτό το πλαίσιο γενικής αύξησης των εθνικών και διεθνών εντάσεων συμβαίνει το πανδημικό σοκ. Περισσότερο από βραχυπρόθεσμες ανθρώπινες εκτιμήσεις, αυτές είναι σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα αλλάξουν τις γραμμές στα αμυντικ
1- Το οικονομικό σοκ που προκύπτει από την πανδημία θα επηρεάσει πιο σοβαρά το στρατόπεδο της Δύσης και τις αμυντικές του ικανότητες. Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή άμυνα χωρίς έναν ισχυρό στρατιωτικό μηχανισμό και μια ενωμένη και ενωμένη κοινωνία για να το εφαρμόσει και να το υποστηρίξει στη δράση. Αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση η πανδημία στο στρατόπεδο της Δύσης.
Πράγματι, η ισχύς και η συντήρηση των στρατιωτικών συσκευών εξαρτώνται από τα ποσά των αμυντικών προϋπολογισμών και δεν μπορούν να υπάρξουν καλοί αμυντικοί προϋπολογισμοί χωρίς καλή οικονομία .
Το παράδειγμα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μας υπενθυμίζει ότι ήταν η κατάρρευση της οικονομίας που προκάλεσε, στη δεκαετία του 1990, την ταχεία διάλυση του στρατιωτικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα μια αδυναμία 20 ετών, από τα οποία επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον δυτικό συνασπισμό. επεκτείνει την ηγεμονία του.
Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ , παραδοσιακά εφησυχασμένες για το στρατόπεδο της Δύσης, δείχνουν πτώση 9,3% του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ (- 12,5% για τη Γαλλία) το 2020 και επιστροφή στο ΑΕΠ 2019 το… .2022: τρία χαμένα χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση …. Φυσικά, δεν υπολογίζεται η απώλεια του Ηνωμένου Βασιλείου (και του ΑΕΠ του) που θα αποχωρήσει από την ΕΕ στο τέλος του έτους 2020.
Για τις ΗΠΑ, η μείωση του ΑΕΠ κατά 5% το πρώτο τρίμηνο και 31,7% το δεύτερο είναι πολύ κακός οιωνός για το ΑΕΠ 2020 και 2021, γνωρίζοντας ότι η επιδημία συνεχίζεται. Με τα δάνεια που έλαβαν τα μεγάλα δυτικά κράτη για να αναβιώσουν τις οικονομίες τους, τα χρέη εκρήγνυνται και φαίνεται ότι δεν έχουν όρια: 27 τρισεκατομμύρια δολάρια για το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ, 81,6 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικού χρέους, αν λάβουμε υπόψη τα χρέη των καθένα από τα κράτη της Ένωσης και των ατόμων.
Στηριζόμενοι σε αυτόν τον ωκεανό του χρέους και σε μια δύσκολη αμερικανική οικονομία, το δολάριο, το παγκόσμιο νόμισμα που τυπώνεται χωρίς τον παραμικρό περιορισμό από τις διαφημιστικές πινακίδες των ΗΠΑ, θα αποδυναμωθεί και θα χάσει, πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, την ηγεμονική του θέση στον πλανήτη. Ωστόσο, είναι πράγματι σε αυτό το εκπληκτικό δολάριο που στηρίζει όλη την οικονομική και στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών και τη χρηματοδότηση του αμυντικού της εξοπλισμού. Επιπλέον, η μαζική ανεργία στη Δύση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η διατήρηση ενός ελάχιστου κοινωνικού οφέλους και η αναβίωση των προβληματικών επιχειρήσεων θα κινητοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοοικονομικών πόρων σε ένα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δυτικός στρατός θα καταλάβει γρήγορα ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα είναι πλέον προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια . Οι προϋπολογισμοί που προβλέπονται στα πολυετή σχέδια δεν μπορούν να τηρηθούν. Ούτε οι στόχοι χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ θα είναι. Τα αμυντικά εργαλεία καθενός από τα κράτη μέλη της συνιστώσας της ΕΕ του ΝΑΤΟ, των οποίων η χρηματοδότηση είχε ήδη κοπεί κατά δύο ή τρία από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, για να αποκομίσει τα μερίσματα της ειρήνης, και από τα οποία πολυάριθμες αναφορές βουλευτές υπογράμμισαν την ανησυχητική κατάσταση, θα καταλήξει να καταρρεύσει. Η στρατιωτική ανωτερότητα θα αλλάξει πολύ γρήγορα πλευρά.
2 - Το μετα -πανδημικό κοινωνικό και κοινωνικό σοκ θα επηρεάσει περισσότερο το στρατόπεδο της Δύσης και επομένως τις αμυντικές του ικανότητες. Η κατάσταση μιας κοινωνίας, το επίπεδο συνοχής, η εκπαίδευση, η υγεία, η ενότητα, η αίσθηση της συλλογικότητας, οι κοινές αξίες της, το τίμημα και το πάθος που ο πληθυσμός της είναι έτοιμος να συμφωνήσει να τις υπερασπιστεί , αποτελούν βασικές παραμέτρους για την εκτίμηση της πραγματικής της αμυντικές δυνατότητες. Το πανδημικό σοκ αποκάλυψε και θα πρέπει να τονίσει παράγοντες αδυναμίας που επηρεάζουν κυρίως το δυτικό στρατόπεδο.
Οι προϋπάρχουσες διαιρέσεις εντός κάθε κράτους επιδεινώθηκαν. Οι στρατηγικές άμυνας ή θεραπείας μπροστά στην επιδημία αμφισβητήθηκαν έντονα, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία κ.λπ.). Η κατάσταση ετοιμότητας, η έλλειψη μέσων, παιδαγωγικής, καλής επικοινωνίας διακυβέρνησης έχουν αυξήσει τις ανθρώπινες εκτιμήσεις όπου και αν έχουν παρατηρηθεί και έχουν προκαλέσει δυσπιστίαΤο Η εύθραυστη υγεία των πληθυσμών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η ιατρική βοήθεια που τροφοδοτείται από μικρή ηλικία έχει μειώσει τις ικανότητες των ατόμων για αυτοάμυνα απέναντι σε ασθένειες. Οι εγωκεντρικές και ατομικιστικές πτυχές, η πειθαρχία και η έλλειψη πολιτικής αίσθησης και συλλογικού πνεύματος των πληθυσμών ορισμένων μεγάλων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ήρθαν στο φως (Έπος χαρτιού υγείας, αμφισβήτηση κυβερνητικών οδηγιών έπος μάσκας, υστερία εμβολίων, ανοησίες χειρονομιών φραγμού ...). Όλα αυτά προειδοποιούν για την προβλέψιμη συμπεριφορά των κυβερνήσεων και των δυτικών πληθυσμών σε περίπτωση σοβαρής κατάστασης σύγκρουσης.
Τέτοιες διαιρέσεις πληθυσμών και δυσλειτουργίες διακυβέρνησης δεν έχουν παρατηρηθεί στην Κίνα ή τη Ρωσία, χώρες που υπόκεινται σε ισχυρά (ολοκληρωτικά) καθεστώτα, στα οποία η έννοια της συλλογικότητας ενσταλάσσεται από μικρή ηλικία.
Τέτοια ευρήματα δεν είναι ουδέτερα όταν πρόκειται για αμυντικά ζητήματα (στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας). Οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί, και ιδιαίτερα οι λατινικοί, θα προτιμούν πάντα τη διατήρηση των κοινωνικών επιτευγμάτων τους εις βάρος της αμυντικής προσπάθειας, το άμεσο ενδιαφέρον της οποίας δεν τους φαίνεται προφανές.
3- Πιθανή συνέπεια του πανδημικού σοκ: οι στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και οι ξένες επιχειρήσεις στις δυτικές χώρες θα πρέπει να μειωθούν. Οι πάρα πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, είτε στις ΗΠΑ είτε σε άλλη χώρα -μέλος του ΝΑΤΟ (Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο), είναι δαπανηρές για συντήρηση με την πάροδο του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις: επιτήρηση, προστασία, αντιτρομοκρατική, βομβαρδισμοί ή χειρονομίες σε διάφορες αίθουσες όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Ανατολική Ασία, η Δύση, η Θάλασσα της Κίνας ή η Αφρική.
Στο πλαίσιο των οικονομικών περιορισμών μετά την πανδημία, αυτός ο τύπος καθολικής ανάπτυξης και δράσεων, που ξεκίνησε ο δυτικός συνασπισμός, είναι απίθανο να αναπτυχθεί περαιτέρω. Αντίθετα, δεν θα ήταν περίεργο αν η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από ορισμένες χώρες (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ) ή γαλλικές δυνάμεις (Αφρική) ανακοινωθεί ήδη από το 2021. ( Αφγανιστάν: νίκησε τον δυτικό ιμπεριαλισμό - οι 7 Κεμπέκ και το Αφγανιστάν στο δρόμο για την παρακμή της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας - οι 7 από το Κεμπέκ ).
Καθώς η γεωπολιτική απεχθάνεται το κενό, δεν θα ήταν απίθανο η Κίνα και η Ρωσία να επωφεληθούν από αυτές τις αποσύρσεις για να επεκτείνουν την παρουσία τους , την ανάπτυξη ή απλώς την επιρροή τους σε χώρες που δεν είναι εχθρικές απέναντί τους (Ιράκ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, Λιβύη) , Την Αλγερία και γενικότερα την υποσαχάρια Αφρική, ακόμη και τη Νότια Αμερική…). Η Κίνα έχει τη θέληση και τα μέσα για να το κάνει και θα μπορούσε να ενσωματώσει αυτές τις πρωτοβουλίες στο έργο Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού. ( Αποτελέσματα αναζήτησης για "μεταξωτή διαδρομή" - les 7 du quebec ). Η Ρωσία, πολύ άγρυπνη στα δυτικά ηπειρωτικά της σύνορα, πιθανότατα θα είναι πιο προσεκτική.
4 - Η διαχείριση της πανδημίας από ορισμένες μεγάλες δυτικές χώρες έχει αντίκτυπο στην εικόνα τους και εγείρει αμφιβολίες για την προνοητικότητα και την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησής τους.
Όταν μια χώρα αναζητά έναν σύμμαχο ή ένα στρατόπεδο στο οποίο είναι πιστό, οι ηγέτες της αναρωτιούνται, λογικά, για τη δύναμη του πιθανού εταίρου. Προτιμούν φυσικά να αντιμετωπίζουν ισχυρούς, αξιόπιστους, πλούσιους, αποτελεσματικούς και διορατικούς κυρίαρχους. Ευνοούν την πλευρά των δυνητικών νικητών έναντι των ηττημένων και δεν διστάζουν, αν θέλουμε να πιστέψουμε την ιστορία, να αλλάξουν πλευρά όταν το ρεύμα αλλάξει.
Στην καταπολέμηση της πανδημίας, οι κυβερνήσεις των βασικών χωρών του δυτικού συνασπισμού (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) έχουν δείξει μεγάλες αδυναμίες, μικρή προνοητικότητα και κακή αποδοτικότητα, αν δούμε τα αποτελέσματα. Η έλλειψη προνοητικότητας και η έλλειψη προετοιμασίας, η αναποφασιστικότητα και ο μόνιμος αυτοσχεδιασμός, η αλλαγή πορείας κατά 180 ° και τα ψέματα που αποσκοπούν στην αιτιολόγηση αμφισβητήσιμων αποφάσεων ή επιλογών, μια προφανή έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των συμμαχικών χωρών, πολιτικές «ο καθένας για τον εαυτό του», η βραδύτητα διαδικασίες λήψης αποφάσεων: όλα αυτά θα μπορούσαν να παρατηρηθούν ή να βιωθούν άμεσα από όλες τις χώρες του πλανήτη, φίλους ή πιθανούς αντιπάλους του ΝΑΤΟ.
Ο μύθος ενός ισχυρού, οργανωμένου, ανίκητου στρατοπέδου της Δύσης καταστράφηκε από τη μοναδική διαχείριση αυτής της επιδημίας , ειδικά σε σύγκριση με μια πιο υποδειγματική διαχείριση που παρατηρήθηκε στην Ασία ή την Ανατολική Ευρώπη. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους ηγέτες των μεγάλων δυτικών χωρών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία) έχει αναπτυχθεί σε ένα όχι ασήμαντο μέρος του πληθυσμού αυτών των τριών χωρών, καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο. Όλα αυτά δεν είναι πιθανό να καθησυχάσουν τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τον πληθυσμό τους σε περίπτωση σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης.
Η εξέλιξη της εικόνας της «ανεπτυγμένης» Δύσης και ο βαθμός εμπιστοσύνης στους σημερινούς κυρίους του κόσμου θα έχουν συνέπειες για μελλοντικές υποταγές, ιδιαίτερα στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία. Η Ατλαντική Συμμαχία δεν θα βγει από αυτήν μεγαλωμένη ή ενισχυμένη.
5 - Η δυτική τεχνολογική πρόοδος δεν είναι και δεν θα είναι αυτή που ήταν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δυτικές χώρες βασίζονταν στην ισχύ τους σε μια μεγάλη τεχνολογική πρόοδο και σε φαραωνικές δαπάνες «έρευνας και ανάπτυξης», ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα.
Φαίνεται τώρα ότι αυτό το προβάδισμα έχει μειωθεί σημαντικά, τόσο έναντι της Κίνας όσο και της Ρωσίας, και ότι η έρευνα θα είναι πιο δύσκολο να χρηματοδοτηθεί στη Δύση αύριο.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό, σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις ανακοινώθηκαν από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2018. Το 2019, η Ρωσία πραγματοποίησε περισσότερες τροχιακές εκτοξεύσεις από τις ΗΠΑ (22 έναντι 21). Το 2020, οι Ρώσοι ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 και ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους με αυτόν του Υπουργού Άμυνας… ..
Για την Κίνα , η τεχνολογική πρόοδος είναι εξίσου θεαματική: προσγείωση του φεγγαριού στην άκρη του φεγγαριού, η πρώτη μεγάλη χώρα που εφάρμοσε 5G, πρώτη θέση για τον αριθμό των τροχιακών εκτοξεύσεων το 2018 και το 2019 (39 και 32 εκτοξεύσεις), πανταχού παρουσία τεχνητού ευφυΐα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της πανδημίας, υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ομάδων του ΠΟΥ που ήταν παρόντες και του καθηγητή Didier Raoult. Όσον αφορά τον αμυντικό εξοπλισμό, οι Κινέζοι εργάζονται διακριτικά και μπορεί κάλλιστα να μας εκπλήξουν. Μπορεί ο δυτικός συνασπισμός να καυχιέται για προφανή τεχνολογική υπεροχή; Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο.
6 - Κύρια περιουσιακά στοιχεία στον "πόλεμο της πληροφορίας", τα δυτικά κύρια μέσα ενημέρωσης έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους και επομένως της αποτελεσματικότητάς τους.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν πάντα έναν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν σε όλες τις συγκρούσεις, είτε ψυχρές είτε ζεστές: να επηρεάσουν και να κατακτήσουν τη γνώμη της χώρας τους αλλά και την παγκόσμια γνώμη, να υποστηρίξουν τη δράση, αυτή είναι η αποστολή τους σε καιρό διεθνούς κρίσης. Ο δυτικός ατμοποιητής μέσων ενημέρωσης είχε πετύχει αρκετά καλά στην αποστολή του μέχρι το 2010. Τώρα είναι σε παρακμή και σε μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας.
Στις 18 Ιουνίου 2020, το Reuters Institute Digital News δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν από την πανδημία, δείγματα 2.000 ατόμων δοκιμάστηκαν σε 40 χώρες δυτικής πειθούς. Σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις, το μέσο ποσοστό εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ, για αυτές τις 40 χώρες, είναι μόνο 38%. Αλλά είναι μόνο 29% στις ΗΠΑ που κατατάσσονται 31η / 40, 28% στο Ηνωμένο Βασίλειο (34η / 40) και 23% στη Γαλλία (39η από 40).
Η ανάλυση των εκθέσεων 2019 και 2018 δείχνει ότι η εξέλιξη αυτών των ποσοστών εμπιστοσύνης με την πάροδο των ετών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση για αυτές τις 3 χώρες. Μεταξύ 2018 και 2020, σε δύο χρόνια, το επίπεδο εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ μειώθηκε κατά 14 μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 12 μονάδες στη Γαλλία. Έχει υποχωρήσει κατά 10 μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των 3 ετών της θητείας του Τραμπ. Αυτές οι μειώσεις είναι σημαντικές, άνευ προηγουμένου και βάναυσες.
Η αντιμετώπιση της επιδημίας από τα ΜΜΕ σίγουρα δεν βοήθησε. Η δόλια μελέτη για τη χλωροκίνη που δημοσιεύτηκε, χωρίς συζήτηση ή προηγούμενη επαλήθευση, στο έγκριτο βρετανικό περιοδικό "The Lancet" έδειξε, μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η διαφθορά, η χειραγώγηση της γνώμης και οι "ψεύτικες ειδήσεις" θα μπορούσαν να είναι σήμερα γεγονός εφημερίδων αξιοσέβαστης φήμης. Ως εκ τούτου, θα είναι τώρα δύσκολο να βασιστούμε μόνο στα ΜΜΕ για να πείσουμε τις απόψεις για τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επιθετικής δράσης του ΝΑΤΟ και να υποστηρίξουμε το ηθικό των στρατευμάτων και των μετόχων.
Το συμπέρασμα είναι απλό. Εάν η κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1990, για οικονομικούς λόγους, οδήγησε την ανθρωπότητα σε έναν μονοπολικό κόσμο υπό ηγεμονία των ΗΠΑ, για μια περίοδο 30 ετών, η πανδημία Covid -19 - 2020 θα επιταχύνει το τέλος αυτής της κατάστασης πράγματι για τους ίδιους λόγους.
Ο δυτικός συνασπισμός, που επλήγη σοβαρότερα από τους Κινέζους και τους Ρώσους αμφισβητίες του, δεν θα ανακτήσει πλέον το κυρίαρχο καθεστώς του πριν από την πανδημία. Δεν θα έχει πλέον τα οικονομικά και, κατά συνέπεια, τα στρατιωτικά μέσα. Το 2020 θα ήταν το έτος της «τραμπάλας». Κανένα αδίκημα στους Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς, δεν θα υπάρξει "New American Century", "New American Century". Ο Νέος Αιώνας θα είναι Κινέζικος ή, ευρύτερα, Ευρασιατικός. Είναι μια βεβαιότητα.
Ο κίνδυνος μιας μεγάλης σύγκρουσης με στόχο την αντίθεση στην πορεία της ιστορίας είναι χαμηλός . Οι Δυτικοί δεν είναι αυτοκτονικοί. Μπλεγμένοι στα εσωτερικά τους προβλήματα (μετανάστευση, κοινοτισμός, οικολογική συζήτηση, πραγματικός ή υποτιθέμενος ρατσισμός, οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες), διχασμένοι ως προς τη στάση που πρέπει να υιοθετήσουν απέναντι στην Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωρίζουν ότι οι χώρες τους και ο αμυντικός τους εξοπλισμός δεν είναι υπό την προϋπόθεση να αναλάβουν μια στρατιωτική περιπέτεια τύπου 3ου παγκοσμίου πολέμου και ότι θα είχαν τα πάντα να χάσουν ξεκινώντας μια τέτοια περιπέτεια.
Από την άλλη πλευρά, μια κατακλυσμική οικονομική, χρηματιστηριακή και χρηματοπιστωτική «πανδημία» που ξεκινά από τις ΗΠΑ δεν μπορεί να αποκλειστεί στο εγγύς μέλλον, με ποινικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο. Για τον δυτικό συνασπισμό, λέγεται μάζα. ( Πώς θα ήταν η οικονομία υπό τη σκιά των διαβατηρίων εμβολίου; - les 7 du quebec .
Η ελίτ κρύβεται στα καταφύγιά της, θα καταστρέψει την οικονομία με μια προγραμματισμένη κατάρρευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.bitchute.com/video/LjxBekbWo6Qz/
AΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ