Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Ένα "Άλμα" προς την Καταστροφή της Ανθρωπότητας

1782b59ff7191d6a56cd731e0e033d5a.pngΤο πλουσιότερο ίδρυμα ιατρικής έρευνας στον κόσμο, το Wellcome Trust, συνεργάστηκε με ένα ζευγάρι πρώην διευθυντών της DARPA, οι οποίοι δημιούργησαν τα skunkworks της Silicon Valley, για να εγκαινιάσουν μια εποχή εφιαλτικής παρακολούθησης, ακόμη και για μωρά ηλικίας μόλις τριών μηνών. Η ατζέντα τους μπορεί να προχωρήσει μόνο αν το επιτρέψουμε....

25 Ιουνίου 2021 Δείτε το άρθρο της WHITNEY WEBB στο UnlimitedHangout εδώ: https://tinyl.io/4QOi

 

Μια βρετανική μη κερδοσκοπική εταιρεία με δεσμούς με την παγκόσμια διαφθορά καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, καθώς και με ιστορικούς και τρέχοντες δεσμούς με το κίνημα ευγονικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκίνησε πέρυσι ένα αντίστοιχο της DARPA παγκόσμιο υγειονομικό πρόγραμμα με επίκεντρο την υγεία. Η κίνηση πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη τόσο από τα συστημικά όσο και από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

 

Το Wellcome Trust, το οποίο αναμφισβήτητα ήταν δεύτερο μετά τον Bill Gates στην ικανότητά του να επηρεάζει τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 και της εκστρατείας εμβολιασμού, ξεκίνησε πέρυσι το δικό του παγκόσμιο ισοδύναμο της μυστικής ερευνητικής υπηρεσίας του Πενταγώνου, επίσημα για την καταπολέμηση των "πιο πιεστικών προκλήσεων της υγείας της εποχής μας". Αν και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Wellcome Trust σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 2018, αποσπάστηκε από το Trust τον περασμένο Μάιο με αρχική χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Γρήγορα προσέλκυσε δύο πρώην στελέχη της DARPA, τα οποία είχαν προηγουμένως υπηρετήσει στα ανώτερα κλιμάκια της Silicon Valley, για να διαχειριστούν και να σχεδιάσουν το χαρτοφυλάκιο των έργων της.

 

Αυτή η DARPA για την παγκόσμια υγεία, γνωστή ως Wellcome Leap, επιδιώκει να επιτύχει "επαναστατικές επιστημονικές και τεχνολογικές λύσεις" έως το 2030 ή πριν από αυτό, με έμφαση στις "πολύπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας". Το Wellcome Trust είναι ανοιχτό σχετικά με το πώς το Wellcome Leap θα εφαρμόσει τις προσεγγίσεις της Silicon Valley και των εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών. Όπως είναι αναμενόμενο, τα τρία τρέχοντα προγράμματά τους είναι έτοιμα να αναπτύξουν απίστευτα επεμβατικές ιατρικές τεχνολογίες με επίκεντρο την τεχνολογία, και σε ορισμένες περιπτώσεις απροκάλυπτα διανθρωπιστικές, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), κινητών αισθητήρων και φορητών τεχνολογιών χαρτογράφησης του εγκεφάλου για παιδιά ηλικίας τριών ετών και μικρότερα.

 

Αυτή η έρευνα του Unlimited Hangout διερευνά όχι μόνο τα τέσσερα τρέχοντα προγράμματα του Wellcome Leap αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό. Η εικόνα που προκύπτει είναι η εικόνα ενός απίστευτα σκοτεινού προγράμματος που αποτελεί μεγάλη απειλή όχι μόνο για τη σημερινή κοινωνία αλλά και για το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας. Μια επερχόμενη έρευνα του Unlimited Hangout θα εξετάσει την ιστορία του Wellcome Trust μαζί με τον ρόλο του στα πρόσφατα και τρέχοντα γεγονότα.

 

Η ηγεσία του Leap: Συγχώνευση ανθρώπου και μηχανής για το στρατό και τη Silicon Valley

7e18e9dde0a275486ec4a168f0816853.png

Η κεντρική ομιλία της Regina Dugan στο Facebook F8 2017. Πηγή: YouTube

 

Οι φιλοδοξίες του Wellcome Leap γίνονται σαφείς από τη γυναίκα που επιλέχθηκε να το ηγηθεί, την πρώην διευθύντρια της DARPA του Πενταγώνου, Regina Dugan. Η Dugan ξεκίνησε την καριέρα της στην DARPA το 1996- ηγήθηκε μιας ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 1999, πριν αποχωρήσει από την DARPA περίπου ένα χρόνο αργότερα. Μετά την αποχώρησή της από την DARPA, συνίδρυσε τη δική της εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, την Dugan Ventures, και στη συνέχεια έγινε ειδική σύμβουλος του υπαρχηγού του αμερικανικού στρατού από το 2001 έως το 2003, που συνέπεσε με τις εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το 2005, δημιούργησε μια εταιρεία τεχνολογίας με επίκεντρο την άμυνα, την RedXDefense, η οποία συνάπτει συμβάσεις με τον στρατό και συγκεκριμένα με την DARPA.

 

Το 2009, υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, η Dugan διορίστηκε διευθυντής της DARPA από τον υπουργό Άμυνας Robert Gates. Πολύς λόγος έγινε για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της υπηρεσίας, αλλά την θυμούνται καλύτερα στην υπηρεσία για τη λεγόμενη "Special Forces" προσέγγισή της στην καινοτομία. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, δημιούργησε το καταργηθέν πλέον Γραφείο Τεχνολογίας Μετασχηματιστικής Σύγκλισης της DARPA, το οποίο επικεντρώθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, τη συνθετική βιολογία και τη μηχανική νοημοσύνη. Πολλά από τα θέματα που διαχειριζόταν προηγουμένως το εν λόγω γραφείο εποπτεύονται τώρα από το Γραφείο Βιολογικών Τεχνολογιών της DARPA, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 και επικεντρώνεται σε όλα "από τα προγραμματιζόμενα μικρόβια έως τη συμβίωση ανθρώπου-μηχανής". Το Γραφείο Βιολογικών Τεχνολογιών, όπως και το Wellcome Leap, επιδιώκει ένα μείγμα προγραμμάτων βιοτεχνολογίας με επίκεντρο την "υγεία" και μετανθρωπιστικών ( transhumanistπροσπαθειών.

 

Λίγο πριν εγκαταλείψει τον κορυφαίο ρόλο στην DARPA, η Dugan έδωσε το πράσινο φως για τις αρχικές επενδύσεις του οργανισμού στην τεχνολογία εμβολίων mRNA, οι οποίες οδήγησαν στις επενδύσεις της DARPA στην Pfizer και τη Moderna λίγο αργότερα. Ο επιστήμονας της DARPA που πίεσε την Dugan να υποστηρίξει το πρόγραμμα, ο Dan Wattendorfεργάζεται τώρα ως διευθυντής καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

 

Ενώ οι προσπάθειες της Dugan στην DARPA μνημονεύονται με θέρμη από όσους βρίσκονται στο κράτος εθνικής ασφάλειας, αλλά και από όσους βρίσκονται στη Silicon Valley, η Dugan ελέγχθηκε για σύγκρουση συμφερόντων κατά τη διάρκεια της θητείας της ως διευθύντρια της DARPA, καθώς η εταιρεία της RedXDefense απέκτησε εκατομμύρια σε συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια της θητείας της. Αν και είχε αυτοεξαιρεθεί από κάθε επίσημο ρόλο στην εταιρεία, ενώ ηγείτο της DARPA, συνέχισε να κατέχει σημαντικό οικονομικό μερίδιο στην εταιρεία, και μια στρατιωτική έρευνα διαπιστώθηκε αργότερα ότι είχε παραβιάσει σε σημαντικό βαθμό τους κανόνες δεοντολογίας.

 

Αντί να λογοδοτήσει με οποιονδήποτε τρόπο, η Dugan συνέχισε και έγινε κορυφαίο στέλεχος της Google, όπου ανέλαβε να διαχειριστεί τον Όμιλο Προηγμένης Τεχνολογίας και Προϊόντων (ATAP) της Google, τον οποίο είχε αποσπάσει από τη Motorola Mobility μετά την εξαγορά της εταιρείας αυτής από την Google το 2012. Η ATAP της Google είχε ως πρότυπο την DARPA και απασχολούσε και άλλα πρώην στελέχη της DARPA εκτός από την Dugan.

 

Στη Google, η Dugan επέβλεψε διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων αυτό που αποτελεί σήμερα τη βάση της επιχείρησης "επαυξημένης πραγματικότητας" της Google, τότε γνωστό ως Project Tango, καθώς και "έξυπνα" ρούχα στα οποία αισθητήρες πολλαπλής αφής ήταν υφασμένοι σε υφάσματα. Ένα άλλο έργο του οποίου ηγήθηκε η Dugan αφορούσε τη χρήση ενός "ψηφιακού τατουάζ" για το ξεκλείδωμα των smartphones. Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο, η Dugan ήταν επίσης πίσω από τη δημιουργία ενός "ψηφιακού χαπιού πιστοποίησης ταυτότητας"Σύμφωνα με την Dugan, όταν το χάπι καταπίνεται, "ολόκληρο το σώμα σας μετατρέπεται σε σύμβολο ελέγχου ταυτότητας". Η Dugan πλαισίωσε το χάπι και πολλές από τις άλλες προσπάθειές της στη Google ως προσπάθεια να διορθωθεί "η μηχανική αναντιστοιχία μεταξύ ανθρώπων και ηλεκτρονικών" με την παραγωγή τεχνολογίας που συγχωνεύει το ανθρώπινο σώμα με τις μηχανές σε διάφορους βαθμούς. Ενώ υπηρετούσε με αυτή την ιδιότητα στη Google, η Dugan προήδρευσε σε ένα πάνελ στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον το 2013 με τίτλο "Game-Changers in Technology" και συμμετείχε στη συνάντηση Bilderberg το 2015, όπου η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης.

 

Το 2016, η Dugan έφυγε από τη Google για το Facebook, όπου επιλέχθηκε να είναι η πρώτη επικεφαλής της δικής της ερευνητικής υπηρεσίας του Facebook που ισοδυναμεί με την DARPA, τότε γνωστή ως Building 8. Οι δεσμοί της DARPA με την προέλευση του Facebook συζητήθηκαν σε μια πρόσφατη έκθεση του Unlimited Hangout. Υπό την Dugan, το Building 8 επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής, από την οποία προέκυψαν έκτοτε τα "νευρωνικά φορητά" βραχιόλια της εταιρείας που ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέπουν τις κινήσεις του χεριού και των δακτύλων μόνο από τα εγκεφαλικά σήματα. Το Facebook παρουσίασε πρωτότυπα του έργου νωρίτερα φέτος.

 

Η Dugan έφυγε από το Facebook μόλις δεκαοκτώ μήνες μετά την ένταξή της στο Building 8, ανακοινώνοντας τα σχέδιά της "να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση και την ηγεσία μιας νέας προσπάθειας", κάτι που προφανώς ήταν μια αναφορά στο Wellcome Leap. Η Dugan δήλωσε αργότερα ότι ήταν σαν να είχε εκπαιδευτεί για το ρόλο της στο Wellcome Leap από τότε που μπήκε στο εργατικό δυναμικό, χαρακτηρίζοντάς τον ως το αποκορύφωμα της καριέρας της. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή της νωρίτερα φέτος ποιοι είναι οι πελάτες του Wellcome Leap, η Dugan έδωσε μια μακροσκελή απάντηση, αλλά ουσιαστικά απάντησε ότι το έργο εξυπηρετεί τις βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες, διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Εκτός από τον ρόλο της στην Wellcome, η Dugan είναι επίσης μέλος της ομάδας εργασίας για την πολιτική των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η οποία δημιουργήθηκε το 2019 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Άλλα μέλη είναι ο Reid Hoffman του LinkedIn, ο James Manyika, παγκόσμιος πρόεδρος του Ινστιτούτου McKinsey, ο πρώην επικεφαλής της Google Eric Schmidt και ο αμφιλεγόμενος κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου Biden Eric Lander.

Το άλλο στέλεχος της Wellcome Leap, ο διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας Ken Gabriel, έχει παρελθόν στενά συνδεδεμένο με αυτό της Dugan. Ο Gabriel, όπως και η Dugan, είναι πρώην διευθυντής προγράμματος στην DARPA, όπου ήταν επικεφαλής της έρευνας μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων (MEMS) της υπηρεσίας από το 1992 έως το 1996. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθυντής της DARPA από το 1995 έως το 1996 και έγινε διευθυντής του Γραφείου Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας από το 1996 έως το 1997, όπου φέρεται να ήταν υπεύθυνος για το ήμισυ περίπου του συνόλου των ομοσπονδιακών επενδύσεων ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Στην DARPA, ο Gabriel συνεργάστηκε στενά με το FBI και τη CIA.

c838512810a2fcd553cfd07239fb20ed.png

Ken Gabriel - COO της Wellcome Leap. Πηγή:  Wellcome Leap

 

Ο Gabriel έφυγε από την DARPA για το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, όπου ήταν επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογιών Ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Το εν λόγω γραφείο δημιουργήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου ειδικά για να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών εθνικής ασφάλειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Carnegie Mellon για το πρόγραμμα. Περίπου την ίδια εποχή, ο Gabriel θεωρήθηκε ως "ο αρχιτέκτονας της βιομηχανίας MEMS" λόγω της προηγούμενης εργασίας του στην DARPA και της ίδρυσης της εταιρείας ημιαγωγών Akustica το 2002, η οποία επικεντρώθηκε στα MEMS. Διετέλεσε πρόεδρος και επικεφαλής τεχνολογίας της Akustica μέχρι το 2009, οπότε και επέστρεψε στην DARPA, όπου διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας, εργαζόμενος απευθείας υπό την Regina Dugan.

 

Το 2012, ο Gabriel ακολούθησε την Dugan στην ομάδα προηγμένης τεχνολογίας και προϊόντων της Google, για τη δημιουργία της οποίας ήταν ουσιαστικά υπεύθυνος. Σύμφωνα με τον Gabriel, οι συνιδρυτές της Google Larry Page και Sergey Brin ανέθεσαν στον Gabriel τη δημιουργία "ενός μοντέλου της DARPA στον ιδιωτικό τομέα" από τη Motorola Mobility. Η Regina Dugan τέθηκε επικεφαλής και ο Gabriel χρημάτισε και πάλι αναπληρωτής της. Το 2013, η Dugan και ο Gabriel συνέγραψαν ένα άρθρο για το Harvard Business Review σχετικά με το πώς η προσέγγιση της καινοτομίας "Ειδικές Δυνάμεις" της DARPA θα μπορούσε να φέρει επανάσταση τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα εάν εφαρμοζόταν ευρύτερα. Ο Gabriel έφυγε από την Google το 2014, πολύ πριν από την Dugan, για να αναλάβει καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των Charles Stark Draper Laboratories, γνωστότερων ως Draper Labs, τα οποία αναπτύσσουν "καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις" για την κοινότητα εθνικής ασφάλειας, με έμφαση στα βιοϊατρικά συστήματα, την ενέργεια και τη διαστημική τεχνολογία. Ο Gabriel κατείχε αυτή τη θέση μέχρι που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το 2020 για να συνδιοικήσει την Wellcome Leap με την Dugan.

 

Εκτός από τον ρόλο του στην Wellcome, ο Gabriel είναι επίσης "πρωτοπόρος της τεχνολογίας" στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Galvani Bioelectronics, μιας κοινοπραξίας της GlaxoSmithKline, η οποία συνδέεται στενά με το Wellcome Trust, και της θυγατρικής της Google, Verily. Η Galvani επικεντρώνεται στην ανάπτυξη "βιοηλεκτρονικών φαρμάκων" που περιλαμβάνουν "διαμόρφωση νευρικών σημάτων με βάση εμφυτεύματα" σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια της φαρμακοβιομηχανίας και της Silicon Valley να κανονικοποιήσουν τα μετανθρωπιστικά "φάρμακα". Ο επί μακρόν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Galvani, στο οποίο συμμετέχει ο Gabriel, ήταν ο Moncef Slaoui, ο οποίος ηγήθηκε του αμερικανικού προγράμματος ανάπτυξης και διανομής του εμβολίου COVID-19 Operation Warp Speed. Ο Slaoui απαλλάχθηκε από τη θέση του στην Galvani τον περασμένο Μάρτιο λόγω καλά τεκμηριωμένων ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση.

 

Jeremy Farrar, Διευθυντής του Αφηγήματος της Πανδημίας

Ενώ η Dugan και ο Gabriel είναι φαινομενικά επικεφαλής της επιχείρησης, η Wellcome Leap είναι το πνευματικό παιδί των Jeremy Farrar και Mike Ferguson, οι οποίοι είναι οι διευθυντές της. Ο Farrar είναι διευθυντής του ίδιου του Wellcome Trust και ο Ferguson είναι αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Trust. Ο Farrar είναι διευθυντής του Wellcome Trust από το 2013 και συμμετέχει ενεργά στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε ανώτατο επίπεδο σε παγκόσμιο επίπεδο από την αρχή της κρίσης του COVID. Είναι επίσης εισηγητής της ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και συμπροεδρεύει της συνάντησης του WEF για την Αφρική το 2019.

 

Το Wellcome Trust του Farrar είναι επίσης στρατηγικός εταίρος του WEF και συνιδρυτής της πλατφόρμας δράσης COVID με το WEF. Ο Farrar ήταν πιο πρόσφατα πίσω από τη δημιουργία της πρωτοβουλίας COVID-Zero initiative του Wellcome, η οποία συνδέεται επίσης με το WEF. Ο Farrar διατύπωσε την εν λόγω πρωτοβουλία ως "μια ευκαιρία για τις εταιρείες να προωθήσουν την επιστήμη η οποία τελικά θα μειώσει τις επιχειρηματικές διαταραχές". Μέχρι στιγμής έχει πείσει τους τιτάνες της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Mastercard και της Citadel, να επενδύσουν εκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη σε οργανισμούς που ευνοούνται από το Wellcome Trust.

916e7d7e3afba6b98cbad0ae108c4acb.png

Ο διευθυντής του Wellcome Trust Jeremy Farrar με τον συμπρόεδρο του NTI Sam Nunn, ο οποίος ηγήθηκε της άσκησης Dark Winter του 2001. Πηγή:  NTI.com

 

Ορισμένα από τα αμφιλεγόμενα προγράμματα ιατρικής έρευνας του Wellcome στην Αφρική, καθώς και οι δεσμοί του με το κίνημα ευγονικής του Ηνωμένου Βασιλείου, διερευνήθηκαν σε άρθρο του Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκε στο Unlimited Hangout. Το εν λόγω δημοσίευμα διερευνά επίσης τις στενές σχέσεις της Wellcome με το εμβόλιο COVID-19 της Oxford-AstraZeneca, η χρήση του οποίου έχει πλέον περιοριστεί ή απαγορευτεί σε αρκετές χώρες. Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, το ίδιο το Wellcome Trust είναι το αντικείμενο μιας επερχόμενης έρευνας του Unlimited Hangout (μέρος 2).

 

Ο Jeremy Farrar, ο οποίος γεννήθηκε στη Σιγκαπούρη το 1961, ήταν προηγουμένως διευθυντής της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Χο Τσι Μινχ, από το 1998. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνέγραψε πολυάριθμες επιδημιολογικές ερευνητικές εργασίες. Σε άρθρο του στους Financial Times το 2014 υποστήριξε ότι η απόφασή του να μετακομίσει στο Βιετνάμ οφειλόταν στην περιφρόνησή του για τις αίθουσες συνεδριάσεων γεμάτες λευκούς άνδρες. Η Νοτιοανατολική Ασία ήταν προφανώς ένα πολύ λιγότερο ρυθμιζόμενο περιβάλλον για κάποιον από τον κλάδο της ιατρικής έρευνας που επιθυμούσε να επιδοθεί σε πρωτοποριακή έρευνα. Αν και με έδρα το Βιετνάμ, ο Farrar στάλθηκε από την Οξφόρδη σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο για να μελετήσει επιδημίες που συνέβαιναν σε πραγματικό χρόνο. Το 2009, όταν η γρίπη των χοίρων έσπερνε τον όλεθρο στο Μεξικό, ο Farrar πήδηξε σε ένα αεροπλάνο για να βουτήξει κατευθείαν στη δράση, κάτι που έκανε επίσης για τις επόμενες παγκόσμιες επιδημίες του Έμπολα, του MERS και της γρίπης των πτηνών.

 

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πόση ακριβώς δύναμη ασκεί ο Farrar στην παγκόσμια πολιτική δημόσιας υγείας. Πρόσφατα, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Anthony Fauciαναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την αλληλογραφία του από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, κατόπιν αιτήματος της Washington Post. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν αυτό που φαίνεται να είναι μια συνωμοσία υψηλού επιπέδου από ορισμένες από τις κορυφαίες ιατρικές αρχές των ΗΠΑ για να ισχυριστούν ψευδώς ότι το COVID-19 θα μπορούσε να είναι μόνο ζωονοσολογικής προέλευσης, παρά τις ενδείξεις για το αντίθετο. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν σε μεγάλο βαθμό διορθωμένα, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοια μηνύματα, υποτίθεται για να προστατευθούν οι πληροφορίες των εμπλεκομένων, αλλά οι διορθώσεις "(b)(6)" προστατεύουν επίσης μεγάλο μέρος της συμβολής του Jeremy Farrar σε αυτές τις συζητήσεις. Ο Chris Martenson, οικονομικός ερευνητής και μεταδιδακτορικός φοιτητής της νευροτοξικολογίας και ιδρυτής του Peak Prosperity, είχε μερικά διορατικά σχόλια σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος γιατί προσφέρθηκε τέτοια προστασία στον Farrar δεδομένου ότι είναι ο διευθυντής ενός "φιλανθρωπικού καταπιστεύματος". Ο Martenson συνέχισε να διερωτάται γιατί το Wellcome Trust συμμετείχε καθόλου σε αυτές τις συζητήσεις υψηλού επιπέδου.

 

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Fauci, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2020, το οποίο εστάλη από την Amelie Rioux του ΠΟΥ, ανέφερε ότι ο επίσημος ρόλος του Jeremy Farrar εκείνη τη στιγμή ήταν "να ενεργεί ως το κεντρικό σημείο του διοικητικού συμβουλίου για την επιδημία COVID-19, να εκπροσωπεί και να συμβουλεύει το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με την επιστήμη της επιδημίας και τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης". Ο Farrar είχε προηγουμένως προεδρεύσει του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΟΥ. Από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκύπτει επίσης η προετοιμασία, μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, της δημοσίευσης του άρθρου για την "'προέλευση" του SARS-CoV-2, το οποίο είχε τίτλο "The Proximal Origin of SARS-CoV-2" και έγινε δεκτό για δημοσίευση από το Nature Medicine στις 17 Μαρτίου 2020. Το έγγραφο ισχυριζόταν ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα μπορούσε να έχει προέλθει μόνο από φυσική προέλευση σε αντίθεση με την έρευνα gain-of-function, ένας ισχυρισμός που κάποτε θεωρούνταν ευαγγέλιο στην επικρατούσα συστημική ειδησεογραφία, αλλά ο οποίος έχει τεθεί υπό σημαντικό έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Η διαμόρφωση της παρουσίασης μιας ιστορίας προέλευσης για έναν ιό παγκόσμιας σημασίας είναι κάτι με το οποίο ο Farrar έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν. Το 2004-5, αναφέρθηκε ότι ο Farrar και ο Βιετναμέζος συνάδελφός του Tran Tinh Hien, υποδιευθυντής στο Νοσοκομείο Τροπικών Ασθενειών, ήταν οι πρώτοι που εντόπισαν την επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών (H5N1) στον άνθρωπο. Ο Farrar έχει αφηγηθεί την ιστορία της προέλευσης σε πολλές περιπτώσεις, δηλώνοντας: "Ήταν ένα μικρό κορίτσι. Το κόλλησε από μια πάπια που είχε πεθάνει ως κατοικίδιο και την είχε ξεθάψει και ξαναθάψει. Επιβίωσε". Σύμφωνα με τον Farrar, αυτή η εμπειρία τον ώθησε να ιδρύσει ένα παγκόσμιο δίκτυο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη "βελτίωση των τοπικών αντιδράσεων σε κρούσματα ασθενειών".

 

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Journal of Experimental Medicine του Rockefeller University Press το 2009 έχει δραματικό τίτλο: "Jeremy FarrarWhen Disaster Strikes" (Όταν η καταστροφή χτυπάει). Ο Farrar, αναφερόμενος στην ιστορία της προέλευσης του H5N1 δήλωσε: "Ο Jeremy Farrar, όταν αναφερόταν στην ιστορία της προέλευσης του H5N1, δήλωσε: "Ο Jeremy Farrar, όταν αναφερόταν στην ιστορία της προέλευσης του H5N1 "Οι άνθρωποι του ΠΟΥ -και αυτό δεν αποτελεί κριτική- αποφάσισαν ότι ήταν απίθανο το παιδί να είχε SARS ή γρίπη των πτηνών. Έφυγαν, αλλά ο καθηγητής Hien έμεινε πίσω για να μιλήσει με το παιδί και τη μητέρα του. Το κορίτσι παραδέχτηκε ότι ήταν αρκετά λυπημένο τις προηγούμενες ημέρες με τον θάνατο της πάπιας που ήταν το κατοικίδιό της. Το κορίτσι και ο αδελφός της είχαν τσακωθεί για την ταφή της πάπιας και, εξαιτίας αυτής της διαφωνίας, είχε πάει πίσω, ξέθαψε την πάπια και την ξαναέθαψε - πιθανώς για να μην ξέρει ο αδελφός της πού ήταν θαμμένη. Με αυτό το ιστορικό, ο καθηγητής Hien μου τηλεφώνησε στο σπίτι και μου είπε ότι ανησυχούσε για το παιδί. Πήρε μερικά δείγματα από τη μύτη και το λαιμό του παιδιού και τα έφερε πίσω στο νοσοκομείο. Εκείνο το βράδυ το εργαστήριο έκανε εξετάσεις στα δείγματα και ήταν θετικά για γρίπη Α".

Με τον Farrar να έχει πλέον αποκαλυφθεί ως ένα σημαντικό μέρος της ομάδας που συνέταξε την επίσημη ιστορία σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, οι προηγούμενοι ισχυρισμοί του σχετικά με την προέλευση των προηγούμενων επιδημιών θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

 

Ως διευθυντής ενός "φιλανθρωπικού καταπιστεύματος", ο Jeremy Farrar είναι σχεδόν εντελώς ακαταλόγιστος για τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση αμφιλεγόμενων αφηγήσεων που σχετίζονται με την κρίση COVID. Συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αντίδρασης στην COVID, εν μέρει με την έναρξη του Wellcome Leap Fund για "αντισυμβατικά έργα, χρηματοδοτούμενα σε κλίμακα" ως μια ανοιχτή προσπάθεια να δημιουργηθεί μια παγκόσμια και "φιλανθρωπική" εκδοχή της DARPA. Πράγματι, ο Farrar, με τη σύλληψη του Wellcome Leap, έχει τοποθετήσει τον εαυτό του ώστε να είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, καθοριστικός στην οικοδόμηση των θεμελίων για τη μετά-COVID εποχή, όπως ήταν στην οικοδόμηση των θεμελίων για την ίδια την κρίση COVID. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η διευθύνουσα σύμβουλος της Wellcome LeapRegina Dugan έχει χαρακτηρίσει το COVID-19 ως τη "στιγμή Σπούτνικ" αυτής της γενιάς που θα ξεκινήσει μια νέα εποχή "καινοτομίας στην υγεία", όπως η εκτόξευση του Σπούτνικ ξεκίνησε μια παγκόσμια τεχνολογική "διαστημική εποχή". Η Wellcome Leap σκοπεύει πλήρως να ηγηθεί της ομάδας.

 

Oι "κυρίαρχοι" της βιομηχανίας γονιδιακής αλληλούχισης (gene sequencing)

Σε αντίθεση με τις εμφανείς διασυνδέσεις των άλλων με την DARPA, τη Silicon Valley και την Wellcome, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Wellcome LeapJay Flatley, έχει διαφορετικό υπόβαθρο. Ο Flatley είναι επί μακρόν επικεφαλής της Illumina, ενός κολοσσού υλικού και λογισμικού γονιδιακής αλληλούχισης με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος πιστεύεται ότι κυριαρχεί σήμερα στον τομέα της γονιδιωματικής. Αν και παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Illumina το 2016, συνέχισε να υπηρετεί ως εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της. Ο Flatley ήταν ο πρώτος που επιλέχθηκε για μια ηγετική θέση στην Wellcome Leap και ήταν υπεύθυνος για την πρόταση της Regina Dugan για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η Dugan.

 

bff43f9ed5fde1437f63f378aac519f3.png

Illumina Campus. Πηγή: Glassdoor

 

Όπως σημειώνεται σε ένα προφίλ της Illumina στο επιχειρηματικό περιοδικό Fast Company, η Illumina "λειτουργεί παρασκηνιακά, πουλώντας υλικό και υπηρεσίες σε εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα", μεταξύ των οποίων και η 23andMe. Η διευθύνουσα σύμβουλος της 23andMeAnne Wojcickiαδελφή της διευθύνουσας συμβούλου του YouTubeSusan Wojcicki και σύζυγος του συνιδρυτή της GoogleSergey Brin, δήλωσε στο Fast Company"Είναι τρελό. Η Illumina είναι σαν να είναι ο κυρίαρχος όλου αυτού του σύμπαντος και κανείς δεν το γνωρίζει αυτό". Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η 23andMe, όπως και οι περισσότερες εταιρείες που προσφέρουν αλληλούχιση και ανάλυση DNA στους καταναλωτές, χρησιμοποιεί μηχανήματα που παράγονται από την Illumina.

Το 2016, η Illumina ξεκίνησε ένα "επιθετικό" πενταετές σχέδιο για να "φέρει τη γονιδιωματική έξω από τα ερευνητικά εργαστήρια και στα ιατρεία των γιατρών". Δεδομένης της σημερινής κατάστασης των πραγμάτων, ιδίως της παγκόσμιας ώθησης προς εμβόλια και θεραπείες με επίκεντρο τα γονίδια, το σχέδιο αυτό, το οποίο ολοκληρώνεται φέτος, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα συγχρονισμένο. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της IlluminaFrancis DeSouzaκατείχε προηγουμένως καίριες θέσεις στη Microsoft και τη Symantec. Επίσης, το 2016, οι εκτελεστικές ομάδες της Illumina προέβλεψαν ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα ελέγχονται γονιδιακά από τη γέννηση έως τον τάφο για λόγους υγείας και εμπορικούς σκοπούς.

 

Ενώ οι περισσότερες εταιρείες αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της “πανδημίας” του κορονοϊού, ορισμένες σημείωσαν τεράστια αύξηση των κερδών τους. Η Illumina είδε την τιμή της μετοχής της να διπλασιάζεται από την έναρξη της κρίσης του COVID. Τα κέρδη της εταιρείας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον κατά το τελευταίο φορολογικό έτος βοηθήθηκαν προφανώς από τη γρήγορη έγκριση των μηχανημάτων NovaSEQ 6000, τα οποία μπορούν να εξετάσουν μεγάλο αριθμό δειγμάτων COVID ταχύτερα από άλλες συσκευές. Ένα μεμονωμένο μηχάνημα έχει βαριά τιμή, σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια, και έτσι βρίσκονται κυρίως σε ελίτ εγκαταστάσειςιδιωτικά εργαστήρια και κορυφαία πανεπιστήμια.

 

Εκτός από τον μακροχρόνιο ηγετικό του ρόλο στην Illumina, ο Jay Flatley είναι επίσης "ψηφιακό μέλος" του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καθώς και ο επικεφαλής ανεξάρτητος διευθυντής της Zymergen, μιας εταιρείας "τεχνολογικού πρωτοπόρου" του WEF που "επανεξετάζει τη βιολογία και επαναπροσδιορίζει τον κόσμο". Ο Flatley, ο οποίος έχει επίσης συμμετάσχει σε αρκετές συνεδριάσεις του Νταβός, έχει μιλήσει στο WEF για την "υπόσχεση της ιατρικής ακριβείας [δηλ. της ειδικής για τα γονίδια]". Σε μια άλλη συνεδρίαση του πάνελ του WEF, ο Flatley, μαζί με τον υπουργό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock, προώθησε την ιδέα να γίνει η γονιδιωματική αλληλουχία των μωρών κατά τη γέννηση ο κανόνας, υποστηρίζοντας ότι έχει "τη δυνατότητα να μετατοπίσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από αντιδραστικό σε προληπτικό". Ορισμένοι στο πάνελ ζήτησαν η γονιδιωματική αλληλουχία των βρεφών να γίνει τελικά υποχρεωτική.

 

20241800d981e703704cd458dee24002.png

Ο Jay Flatley, εκτελεστικός πρόεδρος της Illumina, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός 2018. Πηγή: WEF

 

Εκτός από τον Flatley ως άτομο, η Illumina ως εταιρεία είναι εταίρος του WEF και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πλατφόρμα του όσον αφορά το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης. Ένα κορυφαίο στέλεχος της Illumina συμμετέχει επίσης στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μέλλοντος της Βιοτεχνολογίας του WEF.

 

Μια νέα “ΕΛΠΙΔΑ” (HOPE)

Το Wellcome Leap έχει επί του παρόντος τέσσερα προγράμματα: Multi-Stage PsychDelta Tissue1KD και το HOPE. Το HOPE ήταν το πρώτο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Wellcome Leap και σημαίνει Ανθρώπινα όργανα, φυσιολογία και μηχανική. Σύμφωνα με την πλήρη περιγραφή του προγράμματος, το HOPE στοχεύει "στην αξιοποίηση της δύναμης της βιομηχανικής για την προώθηση βλαστοκυττάρων, οργανοειδών και ολόκληρων οργανικών συστημάτων και συνδέσεων που αναπαριστούν την ανθρώπινη φυσιολογία in vitro και αποκαθιστούν ζωτικές λειτουργίες in vivo".

f2b9b8988bd3a407d6d75c6afda752bd.png

Πηγή: HOPE: Wellcome Leap, https://wellcomeleap.org/hope/

 

Το HOPE αποτελείται από δύο κύριους στόχους του προγράμματος. Πρώτον, επιδιώκει "τη βιομηχανική δημιουργία μιας πολυοργανικής πλατφόρμας που αναδημιουργεί τις ανθρώπινες ανοσολογικές αποκρίσεις με επαρκή πιστότητα ώστε να διπλασιάζει την προγνωστική αξία μιας προκλινικής δοκιμής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την τοξικότητα και την ανοσογονικότητα για θεραπευτικές παρεμβάσεις". Με άλλα λόγια, αυτή η βιομηχανοποιημένη πλατφόρμα που μιμείται τα ανθρώπινα όργανα θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή των επιδράσεων των φαρμακευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία οι δοκιμές σε ζώα θα αντικατασταθούν από δοκιμές σε γενετικά τροποποιημένα και εκτρεφόμενα όργανα. Αν και μια τέτοια πρόοδος θα ήταν σίγουρα χρήσιμη υπό την έννοια της μείωσης των συχνά ανήθικων πειραμάτων σε ζώα, η εμπιστοσύνη σε ένα τέτοιο νέο σύστημα που θα επέτρεπε στις ιατρικές θεραπείες να περάσουν κατευθείαν στη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους θα απαιτούσε επίσης εμπιστοσύνη στα ιδρύματα που αναπτύσσουν αυτό το σύστημα και στους χρηματοδότες του.

 

Όπως είναι σήμερα, το Wellcome Trust έχει πάρα πολλούς δεσμούς με διεφθαρμένους παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αφού αρχικά ξεκίνησε ως ο "φιλανθρωπικός" βραχίονας του βρετανικού γίγαντα φαρμάκων GlaxoSmithKline, για να εμπιστευθεί κανείς αυτό που παράγει χωρίς πραγματική ανεξάρτητη επιβεβαίωση, δεδομένου του ιστορικού ορισμένων από τους εταίρους του στην παραποίηση δεδομένων κλινικών δοκιμών σε ζώα και ανθρώπους για εμβόλια και άλλα προϊόντα.

Ο δεύτερος στόχος του HOPE είναι να εισάγει την χρήση υβριδικών οργάνων μηχανής-ανθρώπου για μεταμόσχευση σε ανθρώπους. Ο στόχος αυτός επικεντρώνεται στην αποκατάσταση "λειτουργιών οργάνων με τη χρήση καλλιεργούμενων οργάνων ή βιολογικών/συνθετικών υβριδικών συστημάτων" με μεταγενέστερο στόχο τη βιομηχανοποίηση ενός πλήρως μεταμοσχεύσιμου ανθρώπινου οργάνου μετά από αρκετά χρόνια.

 

Αργότερα στην περιγραφή του προγράμματος, ωστόσο, το ενδιαφέρον για τη συγχώνευση του συνθετικού και του βιολογικού γίνεται σαφέστερο όταν αναφέρεται: "Είναι η κατάλληλη στιγμή για να προωθηθούν οι συνέργειες μεταξύ των οργανοειδών, της βιομηχανικής και των τεχνολογιών ανοσομηχανικής και να προωθηθεί η κατάσταση της in vitro ανθρώπινης βιολογίας . . δημιουργώντας ελεγχόμενα, προσβάσιμα και επεκτάσιμα συστήματα". Το έγγραφο περιγραφής του προγράμματος σημειώνει επίσης το ενδιαφέρον του Wellcome για προσεγγίσεις γενετικής μηχανικής για την "ενίσχυση των επιθυμητών ιδιοτήτων και την εισαγωγή ανιχνεύσιμων δεικτών" και τη φιλοδοξία του Wellcome να αναπαράγει τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και των ανθρώπινων οργανικών συστημάτων με τεχνολογικά μέσα.

 

Μετανθρωπιστικά νήπια;

Το δεύτερο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το Wellcome Leap ονομάζεται "Οι πρώτες 1000 ημέρες: Promoting Healthy Brain Networks" (Προώθηση υγιών εγκεφαλικών δικτύων,), το οποίο συντομογραφείται από τον οργανισμό ως 1KD. Είναι αναμφισβήτητα το πιο ανησυχητικό πρόγραμμα, επειδή επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωα μικρά παιδιά, συγκεκριμένα βρέφη από τριών μηνών έως τρίχρονα νήπια. Το πρόγραμμα εποπτεύεται από τη Holly Baines, η οποία στο παρελθόν ήταν επικεφαλής ανάπτυξης στρατηγικής για το Wellcome Trust πριν ενταχθεί στο Wellcome Leap ως επικεφαλής του προγράμματος 1KD.

0722a486e0af6a90b21acd4c6ecfce1c.png

Πηγή: Wellcome Leap, https://wellcomeleap.org/1kd/

 

Το 1KD επικεντρώνεται στην ανάπτυξη "αντικειμενικών, κλιμακούμενων τρόπων αξιολόγησης της γνωστικής υγείας ενός παιδιού" μέσω της παρακολούθησης της ανάπτυξης και της λειτουργίας του εγκεφάλου βρεφών και νηπίων, επιτρέποντας στους επαγγελματίες να "κατατάσσουν τα παιδιά σε κατηγορίες κινδύνου" και να "προβλέπουν τις αντιδράσεις στις παρεμβάσεις" στους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους.

 

Το έγγραφο περιγραφής του προγράμματος σημειώνει ότι, μέχρι σήμερα, "το κύριο παράθυρο που έχουμε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ήταν οι τεχνικές νευροαπεικόνισης και τα ζωικά μοντέλα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ποσοτικών βιοδεικτών της υγείας του [νευρωνικού] δικτύου και να χαρακτηρίσουν τις διαφορές των δικτύων που διέπουν τις συμπεριφορές". Στη συνέχεια αναφέρει ότι η πρόοδος της τεχνολογίας "ανοίγει πρόσθετες δυνατότητες στα μικρά βρέφη".

 

Η περιγραφή του προγράμματος συνεχίζει λέγοντας ότι τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης"έχουν αποδείξει τη βιωσιμότητα της μοντελοποίησης της διαδικασίας κλαδέματος του δικτύου και της απόκτησης πολύπλοκων συμπεριφορών με τον ίδιο τρόπο όπως ένας αναπτυσσόμενος εγκέφαλος", ενώ οι βελτιώσεις στη μηχανική μάθηση, ένα άλλο υποσύνολο της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή "σημαντικών σημάτων" από τους εγκεφάλους των βρεφών και των μικρών παιδιών. Αυτοί οι αλγόριθμοι μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη "παρεμβάσεων" για μικρά παιδιά που θεωρούνται από άλλους αλγόριθμους ότι κινδυνεύουν να έχουν υποανάπτυκτη εγκεφαλική λειτουργία.

Το έγγραφο συνεχίζει σημειώνοντας την υπόσχεση των "κινητών αισθητήρων χαμηλού κόστους, των φορητών συσκευών και των συστημάτων που βασίζονται στο σπίτι" για την "παροχή μιας νέας ευκαιρίας για την αξιολόγηση της επιρροής και της εξάρτησης της ανάπτυξης του εγκεφάλου από τις φυσικές φυσικές και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις". Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα αυτό επιδιώκει να χρησιμοποιήσει "συνεχείς οπτικές και ηχητικές καταγραφές στο σπίτι" καθώς και φορητές συσκευές στα παιδιά για τη συλλογή εκατομμυρίων επί εκατομμυρίων σημείων δεδομένων. Το Wellcome Leap περιγράφει αυτές τις φορητές συσκευές ως "σχετικά διακριτικές, κλιμακούμενες ηλεκτρονικές κονκάρδες που συλλέγουν οπτικά, ακουστικά και κινητικά δεδομένα, καθώς και διαδραστικά χαρακτηριστικά (όπως η λήψη σειράς, ο βηματισμός και οι χρόνοι αντίδρασης)". Σε άλλο σημείο του εγγράφου υπάρχει έκκληση για την ανάπτυξη "φορητών αισθητήρων που αξιολογούν φυσιολογικά μέτρα που προβλέπουν την υγεία του εγκεφάλου (π.χ. ηλεκτροδερμική δραστηριότητα, αναπνευστικός ρυθμός και καρδιακός ρυθμός) και ασύρματης φορητής τεχνολογίας EEG ή παρακολούθησης των ματιών" για χρήση σε βρέφη και παιδιά ηλικίας τριών ετών και κάτω.

 

Όπως και άλλα προγράμματα του Wellcome Leap, η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται με την πρόθεση να γίνει κυρίαρχη στην ιατρική επιστήμη μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα αυτό -αν και διαμορφώνεται ως ένας τρόπος παρακολούθησης της εγκεφαλικής λειτουργίας των παιδιών για τη βελτίωση των γνωστικών αποτελεσμάτων- αποτελεί συνταγή για την πλήρη παρακολούθηση των βρεφών και των πολύ μικρών παιδιών, καθώς και μέσο για την τροποποίηση της εγκεφαλικής τους λειτουργίαςόπως οι αλγόριθμοι και οι προγραμματιστές του Leap κρίνουν σκόπιμο.

Το 1DK έχει δύο κύριους στόχους του προγράμματος. Ο πρώτος είναι να "αναπτύξει ένα πλήρως ολοκληρωμένο μοντέλο και ποσοτικά εργαλεία μέτρησης της ανάπτυξης του δικτύου κατά τις πρώτες 1000 ημέρες [της ζωής], επαρκή για την πρόβλεψη του σχηματισμού της EF [εκτελεστικής λειτουργίας] πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού". Ένα τέτοιο μοντέλο, αναφέρεται στην περιγραφή, "θα πρέπει να προβλέπει τη συμβολή της διατροφής, του μικροβιώματος και του γονιδιώματος" στο σχηματισμό του εγκεφάλου, καθώς και τις επιπτώσεις των "αισθησιοκινητικών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων [ή την έλλειψή τους] στις διαδικασίες κλαδέματος του δικτύου" και στα αποτελέσματα της EF. Ο δεύτερος στόχος καθιστά σαφές ότι η ευρεία υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών νευρολογικής παρακολούθησης σε μικρά παιδιά και βρέφη είναι το τελικό παιχνίδι για το 1DK. Αναφέρει ότι το πρόγραμμα σχεδιάζει να "δημιουργήσει κλιμακούμενες μεθόδους για τη βελτιστοποίηση της προώθησης, της πρόληψης, του ελέγχου και των θεραπευτικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της EF κατά τουλάχιστον 20% στο 80% των παιδιών πριν από την ηλικία των 3 ετών".

 

Πιστό στους ευγονικούς δεσμούς του Wellcome Trust (που θα εξεταστούν διεξοδικότερα στο μέρος 2), το 1DK του Wellcome Leap σημειώνει ότι "ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βελτιώσεις από την υποανάπτυκτη EF στην κανονική ή από την κανονική στην καλά ανεπτυγμένη EF σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να επιτευχθεί ο ευρύτερος αντίκτυπος". Ένας από τους στόχους του 1DK δεν είναι επομένως η θεραπεία ασθενειών ή η αντιμετώπιση μιας "παγκόσμιας δημόσιας πρόκλησης υγείας", αλλά αντίθετα ο πειραματισμός για τη γνωστική επαύξηση των παιδιών με τη χρήση μέσων που αναπτύσσονται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογία που βασίζεται στην επεμβατική επιτήρηση.

 

Μια άλλη ανησυχητική πτυχή του προγράμματος είναι το σχέδιό του να "αναπτύξει ένα in vitro τρισδιάστατο εγκεφαλικό assembloid που αναπαράγει το χρονικό σχηματισμό" ενός αναπτυσσόμενου εγκεφάλου, το οποίο είναι παρόμοιο με τα μοντέλα που αναπτύσσονται με την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου των βρεφών και των παιδιών. Αργότερα, η περιγραφή του προγράμματος αποκαλεί αυτό ένα "in silico" μοντέλο του εγκεφάλου ενός παιδιού, κάτι που προφανώς ενδιαφέρει τους τρανσουμανιστές (μετανθρωπιστές) που βλέπουν μια τέτοια εξέλιξη ως προάγγελο της λεγόμενης μοναδικότητας. Πέρα από αυτό, φαίνεται ότι αυτό το in silico και συνεπώς συνθετικό μοντέλο του εγκεφάλου σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως το "μοντέλο" στο οποίο θα διαμορφωθούν οι εγκέφαλοι των βρεφών και των παιδιών από τις "θεραπευτικές παρεμβάσεις" που αναφέρονται αλλού στην περιγραφή του προγράμματος.

 

Θα πρέπει να είναι σαφές πόσο δυσοίωνο είναι το γεγονός ότι ένας οργανισμός που συγκεντρώνει τις χειρότερες παρορμήσεις των "τρελών επιστημόνων" τόσο των ΜΚΟ όσο και του κόσμου των στρατιωτικών ερευνών σχεδιάζει ανοιχτά να διεξάγει τέτοια πειράματα στους εγκεφάλους βρεφών και νηπίων, θεωρώντας τα ως σύνολα δεδομένων και τους εγκεφάλους τους ως κάτι που πρέπει να "κλαδευτεί" από τη μηχανική "νοημοσύνη". Το να επιτραπεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα να προχωρήσει απρόσκοπτα χωρίς αντιδράσεις από την κοινή γνώμη θα σήμαινε ότι θα επιτρεπόταν σε μια επικίνδυνη ατζέντα που στοχεύει στα νεότερα και πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας να προχωρήσει δυνητικά σε σημείο που θα ήταν δύσκολο να σταματήσει.

 

Μια "χρονομηχανή ιστών"

Το τρίτο και δεύτερο πιο πρόσφατο πρόγραμμα που εντάχθηκε στη σειρά Wellcome Leap ονομάζεται Delta Tissue, το οποίο ο οργανισμός συντομογραφεί ως ΔΤ. Το Delta Tissue στοχεύει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα παρακολουθεί τις αλλαγές στη λειτουργία και τις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπινων ιστών σε πραγματικό χρόνο, δήθεν για να "εξηγήσει την κατάσταση μιας ασθένειας σε κάθε άτομο και να προβλέψει καλύτερα πώς θα εξελίσσεται η ασθένεια". Αναφερόμενη σε αυτή την πλατφόρμα ως "μηχανή του χρόνου των ιστών", η Wellcome Leap θεωρεί ότι η Delta Tissue θα είναι σε θέση να προβλέψει την έναρξη της νόσου πριν αυτή εμφανιστεί, ενώ παράλληλα θα επιτρέπει ιατρικές παρεμβάσεις που "θα είναι στοχευμένες στο άτομο".

e8d24f9eae6670415e15c9a537887b3a.png

Πηγή: Wellcome Leap, https://wellcomeleap.org/delta-tissue/

 

Πολύ πριν από την εποχή της COVID, η ιατρική ακριβείας ή η ιατρική "στοχευμένη ή προσαρμοσμένη στο άτομο" ήταν μια κωδική φράση για θεραπείες που βασίζονται στα γενετικά δεδομένα των ασθενών και/ή για θεραπείες που μεταβάλλουν την ίδια τη λειτουργία των νουκλεϊκών οξέων (π.χ. DNA και RNA). Για παράδειγμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ορίζει την "ιατρική ακριβείας" ως "μια αναδυόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών που λαμβάνει υπόψη την ατομική μεταβλητότητα των γονιδίων, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής για κάθε άτομο". Παρομοίως, μια μελέτη  του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Technology σημειώνει ότι, στην ογκολογία, "η ιατρική ακριβείας και η εξατομικευμένη ιατρική ... προωθεί την ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπειών για κάθε συγκεκριμένο υποτύπο καρκίνου, με βάση τη μέτρηση και τον χειρισμό βασικών γενετικών και omic δεδομένων των ασθενών (transcriptomics, metabolomics, proteomics, κ.λπ.)".

Πριν από τη COVID-19 και την ανάπτυξηκαι διανομή των εμβολίων, η τεχνολογία εμβολίων mRNA που χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες Moderna και Pfizer που χρηματοδοτήθηκαν από την DARPA προωθήθηκε στην αγορά ως θεραπεία ιατρικής ακριβείας και αναφερόταν σε μεγάλο βαθμό ως "γονιδιακές θεραπείες" στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Προωθήθηκαν επίσης σε μεγάλο βαθμό ως επαναστατική μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρόγραμμα Delta Tissue της Wellcome Leap θα χρησιμοποιούσε μια παρόμοια αιτιολόγηση για την ανάπτυξη ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην προσφορά προσαρμοσμένων γονιδιακών θεραπειών στους ανθρώπους πριν από την εμφάνιση μιας ασθένειας.

 

Αυτή η πλατφόρμα Delta Tissue εργάζεται για να συνδυάσει "τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες προφίλ κυττάρων και ιστών με τις πρόσφατες εξελίξεις στη μηχανική μάθηση", δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη. Δεδομένων των διασυνδέσεων της Wellcome Leap με τον αμερικανικό στρατό, αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεντάγωνο και η Google, και οι δύο πρώην εργοδότες της διευθύνουσας συμβούλου της Wellcome Leap, Regina Dugan και του COO Ken Gabriel, συνεργάζονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη ασθενειών στους ανθρώπους, εστιάζοντας αρχικά στον καρκίνο πριν επεκταθούν στην COVID-19 και σε κάθε ενδιάμεση ασθένεια. Το πρόγραμμα Delta Tissue φαίνεται να έχει συναφείς φιλοδοξίες, καθώς η περιγραφή του προγράμματος καθιστά σαφές ότι το πρόγραμμα στοχεύει τελικά να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για πλήθος καρκίνων και μολυσματικών ασθενειών.

 

Ο απώτερος στόχος αυτού του προγράμματος Wellcome Leap είναι "η εξάλειψη των επίμονων δύσκολων ασθενειών που προκαλούν τόσα δεινά σε όλο τον κόσμο". Σχεδιάζει ωστόσο να το επιτύχει αυτό μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι ποτέ δεν είναι 100% ακριβείς στην προβλεπτική τους ικανότητα, και με θεραπείες γονιδιακής επεξεργασίας, σχεδόν όλες από τις οποίες είναι νέες και δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι σημαντικό, δεδομένου ότι μία από τις κύριες μεθόδους γονιδιακής επεξεργασίας στον άνθρωπο, η CRISPR, έχει βρεθεί σε πολυάριθμες μελέτες ότι προκαλεί σημαντικές βλάβες στο DNA, βλάβες που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπανόρθωτες (βλ. εδώεδώ και εδώ). Φαίνεται εύλογο ότι ένα άτομο που έχει τεθεί σε μια τέτοια ιατρική θεραπευτική πορεία υψηλής τεχνολογίας θα συνεχίσει να χρειάζεται μια ατελείωτη σειρά θεραπειών γονιδιακής επεξεργασίας και ίσως άλλες επεμβατικές θεραπείες υψηλής τεχνολογίας για να μετριάσει και να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της αδέξιας σύνδεσης γονιδίων.

 

Ολική επιτήρηση για τη θεραπεία της "κατάθλιψης"

Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα της Wellcome Leap, που ξεκίνησε μόλις αυτή την εβδομάδα, ονομάζεται "Multi-Channel Psych: Revealing Mechanisms of Anhedonia" (Ψυχολογία πολλαπλών καναλιών: Μηχανισμοί της ανηδονίας) και επισήμως επικεντρώνεται στη δημιουργία "σύνθετων, βιολογικών" θεραπειών για την κατάθλιψη.

fa856200334bdfd8e2539a6d36a3cc85.png

Πηγή: Wellcome Leap, https://wellcomeleap.org/mcpsych/

 

Αυτοί που βρίσκονται πίσω από το Wellcome Leap προσδιορίζουν το πρόβλημα που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν με αυτό το πρόγραμμα ως εξής:

"Καταλαβαίνουμε ότι οι συναπτικές συνδέσεις χρησιμεύουν ως το νόμισμα της νευρωνικής επικοινωνίας και ότι η ενίσχυση ή η αποδυνάμωση αυτών των συνδέσεων μπορεί να διευκολύνει την εκμάθηση νέων στρατηγικών συμπεριφοράς και τρόπων θεώρησης του κόσμου. Μέσω μελετών τόσο σε ζωικά μοντέλα όσο και σε ανθρώπους, έχουμε ανακαλύψει ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις κωδικοποιούνται σε πολύπλοκα μοτίβα δραστηριότητας νευρωνικών δικτύων και ότι η άμεση αλλαγή αυτών των μοτίβων μέσω εγκεφαλικής διέγερσης μπορεί να αλλάξει τη διάθεση. Γνωρίζουμε επίσης ότι η διαταραχή αυτών των λεπτών ισορροπημένων δικτύων μπορεί να οδηγήσει σε νευροψυχιατρικές ασθένειες". (η έμφαση προστέθηκε)

 

Προσθέτουν ότι οι "βιολογικά βασισμένες θεραπείες" για την κατάθλιψη "δεν προσαρμόζονται στη βιολογία των ανθρώπων στους οποίους χρησιμοποιούνται" και, ως εκ τούτου, οι θεραπείες για την κατάθλιψη πρέπει να προσαρμόζονται "στη συγκεκριμένη βιολογία" των μεμονωμένων ασθενών. Δηλώνουν σαφώς ότι αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να γίνουν τέτοιες προσωπικές τροποποιήσεις στη θεραπεία είναι να αποκτήσουμε "εύκολη πρόσβαση στο βιολογικό υπόστρωμα της κατάθλιψης - δηλαδή στον εγκέφαλο".

 

Στην περιγραφή του προγράμματος της Wellcome Leap σημειώνεται ότι η προσπάθεια αυτή θα επικεντρωθεί ειδικά στην ανηδονία, την οποία ορίζει ως "διαταραχή του συστήματος ανταμοιβής βάσει προσπάθειας" και ως "βασικό σύμπτωμα της κατάθλιψης και άλλων νευροψυχιατρικών ασθενειών". Ειδικότερα, στα ψιλά γράμματα του εγγράφου, η Wellcome Leap αναφέρει:

 

"Ενώ υπάρχουν πολλοί ορισμοί της ανηδονίας, μας ενδιαφέρει λιγότερο η διερεύνηση της μειωμένης καταναλωτικής ευχαρίστησης, της γενικής εμπειρίας της ευχαρίστησης ή της αδυναμίας να βιώσουμε ευχαρίστηση. Αντίθετα, σύμφωνα με την παραπάνω περιγραφή, θα δώσουμε προτεραιότητα στη διερεύνηση της ανηδονίας καθώς σχετίζεται με βλάβες στο σύστημα ανταμοιβής που βασίζεται στην προσπάθεια - π.χ. μειωμένα κίνητρα για την ολοκλήρωση εργασιών και μειωμένη ικανότητα εφαρμογής προσπάθειας για την επίτευξη ενός στόχου".

 

Με άλλα λόγια, το Wellcome Leap ενδιαφέρεται μόνο για τη θεραπεία των πτυχών της κατάθλιψης που παρεμβαίνουν στην ικανότητα του ατόμου να εργάζεται, και όχι για τη βελτίωση της ποιότητας ή της απόλαυσης της ζωής του ατόμου.

Η Leap σημειώνει, συζητώντας τους στόχους της, ότι επιδιώκει να αναπτύξει μοντέλα για τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς ανταποκρίνονται σε θεραπείες που περιλαμβάνουν "νέες ή υπάρχουσες επιλογές τροποποίησης συμπεριφοράς, ψυχοθεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής και νευροδιέγερσης", ενώ παράλληλα καταγράφει, μεταξύ άλλων, το "γονιδίωμα, το φαινόγραμμα [το άθροισμα των φαινοτυπικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου], τη συνδεσιμότητα [νευρωνικών] δικτύων, το μεταβολισμό [το άθροισμα των μεταβολικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου], το μικροβίωμα, τα επίπεδα πλαστικότητας της επεξεργασίας ανταμοιβής". Τελικά, στοχεύει να προβλέψει τη σχέση μεταξύ του γονιδιώματος ενός ατόμου και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η "επεξεργασία ανταμοιβής" στον εγκέφαλο. Υπονοεί ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αυτού του μοντέλου θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη χρήση φορητών συσκευών, αναφέροντας ότι οι ερευνητές "θα πρέπει να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν μετρήσεις υψηλής συχνότητας που φοριούνται από τον ασθενή ή στο σπίτι, εκτός από εκείνες που λαμβάνονται στην κλινική, στο νοσοκομείο ή στο εργαστήριο".

 

Ένας από τους κύριους ερευνητικούς τομείς που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα επιδιώκει την "ανάπτυξη νέων κλιμακούμενων εργαλείων μέτρησης για την αξιόπιστη και υψηλής πυκνότητας ποσοτικοποίηση της διάθεσης (τόσο της υποκειμενικά αναφερόμενης όσο και της αντικειμενικά ποσοτικοποιημένης μέσω βιομετρικών στοιχείων όπως η φωνή, η έκφραση του προσώπου κ.λπ.), του ύπνου, της κίνησης, της λειτουργίας του συστήματος ανταμοιβής, των επιπέδων προσπάθειας/παρακίνησης/ενέργειας, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της θερμιδικής πρόσληψης και της παραγωγής του άξονα HPA σε πραγματικές καταστάσεις". Ο άξονας HPA (υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια) αναφέρεται σε όλο το έγγραφο, και αυτό είναι σημαντικό, καθώς είναι τόσο ένα σύστημα αρνητικής όσο και θετικής ανατροφοδότησης που ρυθμίζει τους μηχανισμούς των αντιδράσεων του στρες, της ανοσίας, αλλά και της γονιμότητας στο ανθρώπινο σώμα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένων των δεσμών του Wellcome Trust με το κίνημα ευγονικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα εμπορικά διαθέσιμα wearables, όπως το Halo της Amazon, ποσοτικοποιούν ήδη τη διάθεση, τον ύπνο και την κίνηση.

 

Οι συντάκτες του προγράμματος προχωρούν ακόμη περισσότερο από τα παραπάνω όσον αφορά το τι επιθυμούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο, αναφέροντας: "Ενθαρρύνουμε συγκεκριμένα την ανάπτυξη μη επεμβατικής τεχνολογίας για την άμεση διερεύνηση της κατάστασης του ανθρώπινου εγκεφάλου". Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν "ένα μη επεμβατικό ισοδύναμο της σπονδυλικής στήλης""ανιχνευτές συμπεριφοράς ή βιοδεικτών της νευρικής πλαστικότητας" και "δυνατότητες νευρικής παρακολούθησης μίας συνεδρίας που καθορίζουν μια κατάσταση εγκεφάλου που προβλέπει τη θεραπεία".

 

Με άλλα λόγια, αυτό το πρόγραμμα Wellcome Leap και οι συγγραφείς του επιδιώκουν να αναπτύξουν "μη επεμβατική" και, πιθανότατα, φορητή τεχνολογία ικανή να παρακολουθεί τη διάθεση, τις εκφράσεις του προσώπου, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την προσπάθεια και τα κίνητρα, και ενδεχομένως ακόμη και τις σκέψεις ενός ατόμου, προκειμένου να "διερευνήσει άμεσα την κατάσταση του ανθρώπινου εγκεφάλου". Το να πιστεύει κανείς ότι μια τέτοια συσκευή θα παραμείνει μόνο στη σφαίρα της έρευνας είναι αφελές, ιδίως δεδομένου ότι οι φωστήρες του WEF έχουν μιλήσει ανοιχτά στις συναντήσεις του Νταβός για το πώς οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ευρέως μια τέτοια τεχνολογία στους πληθυσμούς τους ως μέσο προληπτικής στόχευσης των επίδοξων διαφωνούντων και για να εγκαινιάσουν μια εποχή "ψηφιακών δικτατοριών".

Η εστίαση στη θεραπεία μόνο των πτυχών της κατάθλιψης που παρεμβαίνουν στην εργασία ενός ατόμου υποδηλώνει περαιτέρω ότι η εν λόγω τεχνολογία, μόλις αναπτυχθεί, θα χρησιμοποιηθεί για να διασφαλίσει τη συμπεριφορά του "τέλειου εργαζόμενου" σε βιομηχανίες όπου οι ανθρώπινοι εργαζόμενοι αντικαθίστανται γρήγορα με τεχνητή νοημοσύνη και μηχανές, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνώντες μπορούν να είναι πιο επιλεκτικοί ως προς το ποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να απασχολούνται και ποιοι όχι. Όπως και άλλα προγράμματα Wellcome Leap, εάν ολοκληρωθούν, οι καρποί του προγράμματος Multi-Channel Psych θα χρησιμοποιηθούν πιθανότατα για να εξασφαλίσουν έναν πληθυσμό πειθήνιων αυτομάτων, των οποίων οι κινήσεις και οι σκέψεις θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό.

Το Τελευταίο Άλμα Για Μια Παλιά Ατζέντα

Το Wellcome Leap δεν είναι ένα μικρό εγχείρημα και οι διευθυντές του διαθέτουν τη χρηματοδότηση, την επιρροή και τις διασυνδέσεις για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Στην ηγεσία του οργανισμού περιλαμβάνεται η βασική δύναμη πίσω από την ώθηση της Silicon Valley για την εμπορική αξιοποίηση της μετανθρωπιστικής τεχνολογίας (Regina Dugan), ο "αρχιτέκτονας" της βιομηχανίας MEMS (Ken Gabriel) και ο "άρχοντας" της εκκολαπτόμενης βιομηχανίας γενετικής αλληλούχισης (Jay Flatley). Ωφελείται επίσης από τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ιδρύματος ιατρικής έρευνας στον κόσμο, του Wellcome Trust, το οποίο είναι επίσης μία από τις ηγετικές δυνάμεις στη διαμόρφωση της γενετικής και της βιοτεχνολογικής έρευνας, καθώς και της πολιτικής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Μια έρευνα των Sunday Times το 1994 για το Trust σημείωσε ότι "μέσω των επιχορηγήσεων και των χορηγιών του [Wellcome Trust], κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και επιστήμονες επηρεάζονται σε όλο τον κόσμο. Το καταπίστευμα διανέμει περισσότερα χρήματα σε ιδρύματα ακόμη και από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών της βρετανικής κυβέρνησης".

 

Στη συνέχεια σημειώνει:

 

"Στα γραφεία του πρώτου ορόφου του κτιρίου λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν ζωές και την υγεία σε κλίμακες συγκρίσιμες με μικρούς πολέμους. Στην αίθουσα συνεδριάσεων, ψηλά πάνω από το δρόμο, και στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο υπόγειο, εκδίδονται αποφάσεις στη βιοτεχνολογία και τη γενετική που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του ανθρώπινου γένους".

 

Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την επιρροή του Trust από τότε που δημοσιεύθηκε αυτό το άρθρο. Αν μη τι άλλο, η επιρροή του στα μονοπάτια της έρευνας και στις αποφάσεις που θα "διαμορφώσουν το ανθρώπινο γένος" έχει μόνον αυξηθεί. Τα πρώην στελέχη της DARPA, τα οποία έχουν περάσει την καριέρα τους προωθώντας την υπεράνθρωπη τεχνολογία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν επικαλυπτόμενους στόχους με εκείνους της Wellcome LeapΤα εμπορικά σχέδια των Dugan και Gabriel στη Silicon Valley αποκαλύπτουν ότι η Leap καθοδηγείται από εκείνους που επιδιώκουν εδώ και καιρό να προωθήσουν την ίδια τεχνολογία με σκοπό το κέρδος και την επιτήρηση. Αυτό αποδυναμώνει δραστικά τον ισχυρισμό της Wellcome Leap ότι τώρα επιδιώκει τέτοιες τεχνολογίες μόνο για τη βελτίωση της "παγκόσμιας υγείας".

fbd1348c6868794551cc438b8eddcaae.png

Η κεντρική ομιλία της Regina Dugan στο Facebook F8 2017. Πηγή: YouTube

 

Πράγματι, όπως έδειξε η παρούσα έκθεση, οι περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες θα εγκαινιάσουν μια βαθιά ανησυχητική εποχή μαζικής επιτήρησης τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών δραστηριοτήτων των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των βρεφών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν μια νέα εποχή της ιατρικής που θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε θεραπείες γονιδιακής επεξεργασίας, οι κίνδυνοι της οποίας είναι σημαντικοί και επίσης υποβαθμίζονται σταθερά από τους υποστηρικτές της.

 

Όταν κατανοεί κανείς τον στενό δεσμό που υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ ευγονικής και μετανθρωπισμού, το Wellcome Leap και οι φιλοδοξίες του βγάζουν απόλυτο νόημα. Σε ένα πρόσφατο άρθρο που έγραψε ο John Klyczek για το Unlimited Hangout, σημειώθηκε ότι ο πρώτος γενικός διευθυντής της UNESCO και πρώην πρόεδρος της Ευγονικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο Julian Huxley, ο οποίος επινόησε τον όρο "μετανθρωπισμός" (transhumanism) στο βιβλίο του New Bottles for New Wine (Νέα μπουκάλια για νέο κρασί) το 1957. Όπως έγραψε ο Klyczek, ο Huxley υποστήριξε ότι "οι ευγονικοί στόχοι της βιολογικής μηχανικής της ανθρώπινης εξέλιξης θα πρέπει να βελτιωθούν μέσω των μετανθρωπιστικών τεχνολογιών, οι οποίες συνδυάζουν τις ευγονικές μεθόδους της γενετικής μηχανικής με τη νευροτεχνολογία που συγχωνεύει ανθρώπους και μηχανές σε έναν νέο οργανισμό".

 

Νωρίτερα, το 1946, ο Huxley σημείωνε στο όραμά του για την UNESCO ότι ήταν απαραίτητο "το ευγονικό πρόβλημα να εξεταστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και να ενημερωθεί το κοινό για τα ζητήματα που διακυβεύονται, έτσι ώστε πολλά από αυτά που τώρα είναι αδιανόητα να γίνουν τουλάχιστον αποδεκτά", μια εκπληκτική δήλωση που έγινε τόσο σύντομα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Χάρη σε μεγάλο βαθμό στο Wellcome Trust και την επιρροή του τόσο στην πολιτική όσο και στην ιατρική έρευνα κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών, το όνειρο του Huxley για την αποκατάσταση της επιστήμης που εμπνέεται από την ευγονική στη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Wellcome Trust φιλοξενεί το αρχείο της πρώην Ευγονικής Εταιρείας υπό την ηγεσία του Huxley και εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τον διάδοχο οργανισμό της, το Ινστιτούτο Galton.

 

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι: Θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να συνεχίσουμε να χειραγωγούμαστε και να επιτρέπουμε στον μετανθρωπισμό και την ευγονική να επιδιώκονται ανοιχτά και να εξομαλύνονται, μεταξύ άλλων μέσω πρωτοβουλιών όπως αυτές του Wellcome Leap που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν μωρά και νήπια ως πειραματόζωα για να προωθήσουν το εφιαλτικό όραμά τους για την ανθρωπότητα; Αν τα καλοσχεδιασμένα διαφημιστικά συνθήματα και οι εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης που ζωγραφίζουν οράματα ουτοπίας όπως "ένας κόσμος χωρίς ασθένειες" είναι το μόνο που χρειάζεται για να μας πείσουν να παραδώσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας σε στρατιωτικούς πράκτορες, στελέχη εταιρειών και ευγονιστές, τότε δεν μας έχει απομείνει και πολύ ανθρωπιά για να την παραδώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive