Μια εθνική μελέτη επιπολασμού, που κοστίζει όσο μια δημοσκόπηση, θα έδινε, σύμφωνα με τον καθηγητή, μια ξεκάθαρη εικόνα της πορείας του Covid-19 στη χώρα.... Τις εγκληματικές παραλείψεις και αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ασθμαίνον σύστημα υγείας και να δώσουν παράλληλα τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής του Στάνφορντ, Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Κρήτη TV....
Σύμφωνα με τον ομογενή επιστήμονα, η Ελλάδα έχει ένα από τα σκληρότερα και πλέον αναποτελεσματικά lockdown ανά την υφήλιο, το οποίο όχι μόνο δεν αναχαιτίζει την πανδημία, αλλά αντιθέτως τη χειροτερεύει, παρά το γεγονός ότι βαθμολογείται με 80 στον δείκτη της Οξφόρδης αναφορικά με την αυστηρότητα των μέτρων.
«Έχουμε πάρει τη λάθος στράτα αν θεωρούμε ότι το lockdown είναι η συνταγή που θα μας λύσει τα προβλήματα. Είναι σαν να λέμε ότι ξεκινάμε στην Ελλάδα έναν πόλεμο με την Τουρκία και αντί να υπερασπιστούμε το πέλαγος, τα νησιά και τους ανοιχτούς μας χώρους, κλειδωνόμαστε όλοι στην Ακρόπολη και περιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα», σημείωσε εύστοχα και μέσα στο… πνεύμα των ελληνοτουρκικών.
«Φταίνε οι πολίτες που ‘πακετάρονται’ στα μέσα μεταφοράς; Που δεν υπάρχουν υποδομές στα σχολεία;»
Στη συνέχεια στηλίτευσε όλους εκείνους που βγαίνουν καθημερινά στα τηλεπαράθυρα και κουνούν το δάχτυλο στους απλούς πολίτες, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας:
«Φταίνε οι απλοί άνθρωποι επειδή το κράτος δεν τους έχει δώσει τα στοιχειώδη για να τους προστατεύσει; Φταίνε αυτοί, επειδή ‘πακετάρονται’ στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Φταίνε αυτοί επειδή δεν υπάρχουν υποδομές στα σχολεία; Φταίνε επειδή δεν υπάρχει τηλεργασία; Φταίνε αυτοί επειδή το κράτος τούς κλειδώνει μέσα από τις 6 για να κυκλοφορούν οι αστυνομικοί μόνο;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως η απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα, με παράλληλη αύξηση περιπολιών αντί για αύξηση των τεστ, είναι μια αυτοκτονική κίνηση που ουδεμία σχέση έχει με την επιστήμη.
Μια εθνική μελέτη επιπολασμού, που κοστίζει όσο μια δημοσκόπηση, θα έδινε, σύμφωνα με τον καθηγητή, μια ξεκάθαρη εικόνα της πορείας του Covid-19 στη χώρα. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια του 2020 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 65 δημοσκοπήσεις, όλες με θέμα ποια πολιτική παράταξη προτιμούν οι πολίτες.
«Χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει κάτι αντίστοιχο και για κάτι που στοιχίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Μας ενδιαφέρει μόνο ποιο κόμμα θα ψηφίσουν οι Έλληνες; Νομίζω, μας ενδιαφέρουν και οι ανθρώπινες ζωές…», υπογράμμισε, τονίζοντας πως η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.
Τα εμβόλια είναι χρήσιμα, δεν είναι πανάκεια
Αναφορικά με τα εμβόλια, ο δρ Ιωαννίδης τόνισε πως πρόκειται για σπουδαία όπλα στη φαρέτρα της ανθρωπότητας, τα οποία, ωστόσο, θα φτάσουν μετά τη λήξη της μάχης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στη χώρα μας έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ το ποσοστό του μολυσμένου πληθυσμού κυμαίνεται από 6% έως 39%.
«Τα εμβόλια είναι χρήσιμα, δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με σύνεση, προσεκτικά, γνωρίζοντας πού πηγαίνουμε. Αν δεν έχουμε σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, δεν μπορούμε να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Σας μιλώ ως επιδημιολόγος – χωρίς δεδομένα, είναι σαν να βλέπετε έναν τενίστα χωρίς ρακέτα του τένις».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο διακεκριμένος γιατρός επεσήμανε για πολλοστή φορά πως η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια πανδημία ανισοτήτων και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της δημιουργούν πολλούς φτωχούς, εξαθλιωμένους, εξαγριωμένους και εκμαυλισμένους πολίτες.
Δείτε την εκπομπή στην οποία μίλησε ο καθηγητής. Ακούστηκαν πάρα πολλά και ενδιαφέροντα από πολλούς…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.