Μια τεράστια και μοναδική ευκαιρία φαίνεται πως έχασε η Ελλάδα όχι μόνο να βρεθεί στην καρδιά των επιστημονικών εξελίξεων στο μέτωπο της αντιμετώπισης του Covid-19, όχι μόνο να θωρακίσει νωρίτερα τον ελληνικό λαό αλλά και να πυροδοτήσει την οικονομία.... που βουλιάζει κάθε μέρα ολοένα περισσότερο, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα –παραμονές της εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου-, πρότεινε μεταξύ άλλων στην ελληνική κυβέρνηση τη βιομηχανική σύμπραξη Ελλάδας – Ρωσίας για την κατασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Παραμένει άγνωστο, προς τον παρόν, τι ακριβώς απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση της Ρωσίας. Αρνήθηκε για να μη δυσαρεστήσει το Βερολίνο, που εκείνη την περίοδο προπαγάνδιζε κατά του ρωσικού εμβολίου για να εξυπηρετήσει τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια; Χρησιμοποίησε κάποιο άλλο επιχείρημα για να αρνηθεί; Δεν απάντησε ποτέ στην πρόταση της Ρωσίας; Σίγουρα, στο άμεσο μέλλον, το παρασκήνιο θα αποκαλυφθεί.
Συμφέροντα
Είναι προφανές πως η ρωσική κυβέρνηση προσπαθούσε εκείνη την περίοδο να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα και γι’ αυτό αναζητούσε μια χώρα της ευρωζώνης η οποία θα μπορούσε να παράγει το εμβόλιο, ώστε η γραμμή παραγωγής να βρίσκεται δίπλα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η πρόταση, όμως, προς την Ελλάδα ήταν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο δώρο, καθώς εκείνη τη στιγμή η εξυπηρέτηση του συμφέροντος μιας άλλης χώρας ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας. Είναι, επίσης, προφανές πως, εάν αποδεχόμασταν τη ρωσική πρόταση, θα βρισκόμασταν στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και θα αποκτούσαμε ακόμη μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη εντός της Ε.Ε. ειδικά τώρα, που η ρητορική για το Sputnik V αλλάζει. Και αλλάζει τόσο εξαιτίας των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που έδειξε η ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης της φάσης 3 του ρωσικού εμβολίου, σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα μετά την 1η δόση φτάνει το 91,6% -όπως δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet»-, όσο και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μοιάζει να βιώνει τη μεγαλύτερη πανωλεθρία της στην υπόθεση της προμήθειας εμβολίων.
Στη συνέχεια, βέβαια, οι Ρώσοι στράφηκαν προς την Τουρκία, που φυσικά αποδέχτηκε την πρόταση, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου έγιναν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως «η Τουρκία έχει στόχο να προχωρήσει σε εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V».
Προπαγάνδα
Το ίδιο διάστημα, η προπαγάνδα στη δική μας χώρα κατά του ρωσικού εμβολίου -από ειδικούς και μη- συνεχιζόταν, παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο είχαν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα από τις δύο πρώτες φάσεις της μελέτης του Sputnik V, και ήταν εξίσου εντυπωσιακά.
Η προπαγάνδα, μάλιστα, βασιζόταν στο επιχείρημα πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ στην πραγματικότητα άλλα εμβόλια είχαν καταθέσει τον φάκελό τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) χωρίς να έχουν δημοσιεύσει ακόμη ούτε τη φάση 2.
Τώρα, φυσικά, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει πως η χώρα της θα μπορούσε να συνδράμει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου πριν καν λάβει άδεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Ουγγαρία είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το φθινόπωρο, όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να εισαγάγει και να χρησιμοποιήσει το Sputnik V, το οποίο φυσικά κάνει ήδη.
Τό μόνο δώρο πού μάς αξίζει νά μάς κάνουν είναι : Η ΚΡΕΜΑΛΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή(κρίμα τό σχοινί)