Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ. Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού και Παγκόσμιου Πολιτισμού. Της Μαίρης Καρρά

Ο Σωκράτης γεννήθηκε την 6 του μηνός Θαργηλίωνος το τέταρτο έτος της 77ης Ολυμπιάδας, δηλαδή το 470 π.Χ. και πέθανε την 10η Θαργηλίωνος του πρώτου έτους της 95ης Ολυμπιάδας, δηλαδή το 399 π.Χ. Ο πατέρας του ονομαζόταν Σωφρονίσκος   και   η  μητέρα   του   Φαιναρέτη   και   έμεναν   οικογενειακώς   στον  Δήμο Αλωπεκής. Ο πατέρας του ήταν λιθοξόος ή λαξόος (λας = πέτρα). Η μητέρα του ήταν γνωστή μαία των Αθηνών, η οποία πριν τον Σωφρονίσκο είχε παντρευτεί κάποιον Χαιρέδημο και είχε ένα παιδί από τον γάμο αυτόν τον Πατροκλέα. 
Ο Σωκράτης τον αναγνώριζε ως αδελφό ομομήτριο αλλά όχι ομοπάτριο....
Για τα παιδικά του χρόνια γνωρίζουμε πως σαν παιδί δεν είχε καλή διαγωγή, ήταν άτακτος. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με την εργασία του πατέρα του ως λιθοξόος και με την γλυπτική. Μάλιστα - όπως μας ενημερώνει ο Πορφύριος - δεν υπάκουε τον πατέρα του, όταν εκείνος τον καλούσε να μεταφέρει τα εργαλεία, αλλά περιφερόταν όπου   του   άρεσε.   
Όταν  ο  Σωκράτης  ήταν  17   ετών  μπήκε  στο   εργαστήριό   του   ο Φιλόσοφος   Αρχέλαος   και   έτυχε   να   τον   ακούσει   να   διεκδικεί   με   ενδιαφέροντα επιχειρήματα τα δικαιώματα του, ως προς την αμοιβή του. Εντυπωσιασμένος τον κάλεσε να γίνει μαθητής του. 
Ο Αρχέλαος του μετέδωσε το πάθος για την Φιλοσοφία.         
Σκοπός της ζωής του έγινε να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του και να τους παροτρύνει να σκεφτούν για το καλό τους και γενικότερα για το νόημα της ζωής. Στις φιλοσοφικές   του   έρευνες   τον   παρακολουθούσαν   πολλοί,   ιδιαίτερα   νέοι,   που   τον άκουγαν   να   ομιλεί   για   θέματα   κοινωνικά,   πολιτικά,   ηθικά   και   θρησκευτικά.   
Έτσι σχηματίστηκε   γύρω   του   ένας   όμιλος,   που   δεν   αποτελούσε   όμως   Σχολή,   γιατί   ο Σωκράτης δεν δίδαξε συστηματικά και σε αντίθεση με  τους Σοφιστές δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του.     
Ο Σωκράτης διέθετε φυσική ευφυΐα για όλα χωρίς να έχει λάβει καμία εκπαίδευση.Υπήρξε ο Δάσκαλος των μεγάλων Αρχαίων Φιλοσόφων. Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους Θεούς και για διαφθορά των νέων, με συνέπεια   να   καταδικασθεί   σε   θάνατο.   
Παρόλο   που   είχε   την   δυνατότητα   να δραπετεύσει, προτίμησε να υπακούσει στους Νόμους και να πιει το Κώνειο. Γιατί ο φιλόσοφος   Σωκράτης   είναι   η  πηγή   όλων   των  δεινών  του   κόσμου;   Αφενός  -  για φιλοσοφικούς λόγους - επειδή μετέστρεψε το ενδιαφέρον από τα Μαθηματικά, την Γεωμετρία, τα Αστρα και την Φύση, στην Ηθική, το Αγαθό, την Αρετή και την Σοφία.
Αφετέρου - εφόσον το κακό είχε πλέον συντελεστεί - επειδή το 399 π.Χ. ανέλαβε με αξιοπρέπεια να πληρώσει  το τίμημα των  «καινών δαιμονίων» που εισήγαγε στην Αθηναίων Πολιτεία, εκθέτοντας έτσι την ξεφτίλα όλων των μετέπειτα τυχάρπαστων πολιτευόμενων ηθικολόγων. 
O Σωκράτης δεν άφησε κανένα σύγγραμμα.        Η βάση στην Φιλοσοφία του Σωκράτη υπήρξε το γνωμικό «γνώθι εις εαυτόν»που ήταν γραμμένο με ολόχρυσα γράμματα στα Προπύλαια του Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς. Δηλαδή να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Ήταν η απάντηση που είχε δώσει   νωρίτερα  ο  Θαλής,  στην  ερώτηση   «τι  είναι  το   πιο   δύσκολο  πράγμα   στον κόσμο». Γιατί όντως, στον διπλανό ή στον απέναντι εύκολα μπορείς να διακρίνεις κάποιο λάθος ή κάποια αδυναμία ή τι θα ήταν το σωστότερο να κάνει. 
Στον εαυτό σου όμως είναι, σαν να μπαίνει ένα πέπλο στο μυαλό σου και σε εμποδίζει να δεις καθαρά. Το γνωμικό λοιπόν αυτό ακριβώς μας ωθεί... να νικήσουμε αυτή την μεγάλη και ίσως μεγαλύτερη αδυναμία μας!!! 
Ο Σωκράτης λοιπόν βασισμένος σε αυτό το γνωμικό, βοηθούσε τους συνανθρώπους του να μπορέσουν να «δουν» τον εαυτό τους με την μαιευτική μέθοδο του. 
Αυτός ήταν ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ. 

4 σχόλια:

  1. «Θαργηλιών» στὴν ὀνομαστική, ἄρα «Θαργηλιώνος» στὴν γενική.
    Ὁ Θαργηλιὼν ἦταν ἀττική ὀνομασία τοῦ μηνὸς ποῦ ἀντιστοιχεῖ, σήμερα, ἀπὸ 16 Μαΐου μέχρι 15 Ἰουνίου καὶ εἶχε 30 ἡμερες.
    Οἱ γονεῖς ποῦ δυσανασχετοῦν μὲ τὴν συμπεριφορὰ τὼν παιδιῶν τους, νὰ γνωρίζουν ὅτι τὰ εὐφυὴ ἄτομα εἶνε συνήθως ἄτακτα/ἀναρχικὰ διότι δὲν μποροῦν νὰ συνεργαστοῦν μὲ τὰ «πρόβατα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἁπλῶς ὁ Σωκράτης ἤ Σωκράτης ὁ Ἀθηναῖος ἄνευ τοῦ προσδιορισμοῦ "φιλόσοφος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΟΝ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αύτὰ τὰ ἐκφράζεσαι ἐξ ἀπόψεων τρίτων χωρὶς νὰ ἔχεις δικὴν σου ἄποψιν διὰ τὸν ἁπλούστατον λόγον ὅτι ἄσχετος πρὸς τὸ θέμα. Πλεῖστοι ὅσοι ἐκ τῶν ἀρχαίων συγγραφέων ἔχουν ἀναφερθεῖ ἐκτενῶς εἰς τὸν Σωκράτην καὶ τὸ ἔργον του ὅπως ὁ Πλούταρχος, ὁ Ἀθήναιος, ὁ Δημοσθένης, ὁ Ἀριστοφάνης, ὁ Φίλων ὁ Ἰουδαῖος, ὁ Ξενοφῶν, ὁ Γαληνός (πλείστας ὅσας φοράς), Διόδωρος ὁ Σικελιώτης, ὁ Λουκιανός (πλείστας ὅσας φοράς), ὁ Δικαίαρχος, Διονύσιος ὁ Ἀλικαρνασεύς, ὁ Ἀριστόξενος, ὁ Πραξιφάνης, ὁ Στράβων, καὶ πολλοὶ ἄλλοι. Ἀγαπητὲ ἄνευ ὀνόματος θὰ πρέπει νὰ εἶσαι πολὺ προσεκτικὸς ὅταν ἐκφράζεις ἄποψιν διὰ προσωπικότητας ὅπως ὁ Σωκράτης.

      Διαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive