Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Το Πρακτικό της Βέρνης – Η τουρκική πρόταση για να μην γίνει πόλεμος στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

stolos
Σταματούν τις γεωτρήσεις, αν πάρουν αυτά που θέλουν... Ο Μεβλούτ Τσασβούσογλου αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο.  Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι έδωσε ως παράδειγμα το πάγωμα των γεωτρήσεων στο Αιγαίο το 1976 με το Πρακτικό της Βέρνης...
(σ.σ. εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια συνεννόησης το 1981).  Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες άρχισαν διαπραγματεύσεις για το θέμα της υφαλοκρηπίδας τον Νοέμβριο του 1976, συνυπογράφοντας το γνωστό ως Πρακτικό της Βέρνης, το οποίο έθετε το πλαίσιο του διαλόγου. Ο διάλογος, όμως, τερματίσθηκε άπρακτος το 1981, λόγω των συνεχών παλινδρομήσεων και της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας  Στο Πρακτικό αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «τα δύο Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωσιν όπως, απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως σχετικής προς την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου η  οποία θα ηδύνατο να παρενοχλήση  την διαπραγμάτευσιν».  Η συμφωνία για αποφυγή ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο τηρείται έκτοτε και από τις δύο πλευρές. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η προσπάθεια της Άγκυρας να βγάλει στο Αιγαίο για έρευνες το ερευνητικό σκάφος Σισμίκ τον Μάρτιο του 1987. Οι δύο χώρες φτάνουν πάλι στα πρόθυρα του πολέμου και το Σισμίκ τελικά δεν θα κάνει έρευνες.  Τι θα γίνει όμως αυτή την φορά; Ο Τσαβούσογλου δείχνει να προτείνει στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις, φυσικά υπό το τουρκικό πρίσμα και με υποχωρήσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να μην προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις και να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο και πόλεμος. Η Άγκυρα δεν θέλει να κάνει πίσω γιατί θεωρεί πως είναι ήδη αδικημένη, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τσαβούσογλου.  «Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.  Ο ίδιος στη συνάντηση του με τον Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία για να μην αυξηθεί η ένταση. Το έχουμε πει και ο πρόεδρος Ερντογάν το έχει πει στον Μητσοτάκη στη συνάντηση τους. Και με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία είμαστε έτοιμοι να συνεχιστεί ο διάλογος».   Ο Μπορέλ από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξη της Ε.Ε στην Λευκωσία λέγοντας «H Κύπρος δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, όμως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε και έχει πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη. Ψάχνουμε τρόπο επίλυσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Κι εμείς αυτό συζητήσαμε να ξεκινήσουν συνομιλίες  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η Ε.Ε θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη διανομή των εσόδων από τον πλούτο των υδρογονονανθάκων ανάμεσα στις δυο πλευρές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive