Το ποσοστό θνησιμότητας μόλυνσης IFR, δηλαδή η πιθανότητα θανάτου για ένα άτομο που έχει μολυνθεί, ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ νέου ιού μειώνεται ΠΑΝΤΑ με την πάροδο του χρόνου καθώς διατίθενται περισσότερα δεδομένα, όπως θα μπορούσε να σας πει οποιοσδήποτε ιολόγος....
Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από τους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στις τρομακτικές προβλέψεις που διαμόρφωσαν την κυβερνητική αντίδραση στην επιδημία.
Αυτοί οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι ο ιός σκοτώνει λιγότερο από 0,3 τοις εκατό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από αυτόν – πολύ χαμηλότερο από τα ποσοστά θνησιμότητας από μολύνσεις (IFRs) που υποτίθεται από τις ανησυχητικές προβλέψεις που οδήγησαν στην αρχική κυβερνητική αντίδραση στην επιδημία, συμπεριλαμβανομένου του ευρέος κλεισίματος των επιχειρήσεων και της παραμονής -της φυλάκισης κατ οίκον.
Στις πρώτες μέρες της COVID-19 όπου είχαμε μόνο δεδομένα από την Κίνα, υπήρχε ο φόβος ότι το IFR θα μπορούσε να φτάσει το 3,4%, πράγμα που θα ήταν πράγματι κατακλυσμικό.
Στις 17 Απριλίου, η πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε από ερευνητές του Στάνφορντ που θα έπρεπε να είχαν τερματίσει αμέσως όλα τα μέτρα εγκλεισμού, καθώς οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η έρευνά τους «υπονοεί ότι η μόλυνση είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ό, τι υποδεικνύεται από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων» και συνέδεσε το IFR μεταξύ 0,12-0,2%.
Οι ερευνητές εικάζουν επίσης ότι το τελικό IFR, καθώς προέκυψαν περισσότερα δεδομένα, πιθανότατα θα ήταν «χαμηλότερο».
Για σύγκριση, η εποχική γρίπη έχει IFR 0,1%. Ευλογιά 30%.
Για σύγκριση, η εποχική γρίπη έχει IFR 0,1%. Ευλογιά 30%.
Ως η πρώτη μελέτη για την προσάρτηση του IFR, η μελέτη του Στάνφορντ υποβλήθηκε σε έντονη κριτική, κάνοντας τον επικεφαλής ερευνητή, Δρ. Ιωάννη Ιωαννίδη να σημειώσει,
»Υπάρχει κάποιο είδος νοοτροπίας όχλου εδώ που απλά επιμένουν ότι πρέπει να είναι το τέλος του κόσμου και πρέπει ο ουρανός να μας πέσει στα κεφάλια μας.
Είναι επιθετικές μελέτες με δεδομένα που βασίζονται σε εικασίες και επιστημονική φαντασία. Αλλά η απόρριψη πραγματικών δεδομένων υπέρ της μαθηματικής κερδοσκοπίας είναι εντυπωσιακή. «
Είναι επιθετικές μελέτες με δεδομένα που βασίζονται σε εικασίες και επιστημονική φαντασία. Αλλά η απόρριψη πραγματικών δεδομένων υπέρ της μαθηματικής κερδοσκοπίας είναι εντυπωσιακή. «
Όπως όλες οι σωστές έρευνες, τα δεδομένα του Στάνφορντ σχετικά με το IFR έχουν επαναληφθεί τόσο πολλές φορές που τα δικά μας Κέντρα Ελέγχου Νόσων CDC βγήκαν αυτήν την εβδομάδα για να ανακοινώσουν ότι το σενἀριο της «καλύτερης εκτίμησής τους» έδειξε ένα IFR κάτω από 0,3%.
Σε αυτό το άρθρο σχετικά με τα νέα δεδομένα του CDC, επεσήμαναν επίσης τον τρόπο με τον οποίο η διαδοχική πτώση στο IFR έχει εξαλείψει όλους τους φόβους ότι ήρθε η ημέρα της καταστροφής:
Αυτό το σενάριο «καλύτερης εκτίμησης» προϋποθέτει επίσης ότι το 35% των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων είναι μεγαλύτερος από 50 τοις εκατό μεγαλύτερος από τον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων.
Αυτό συνεπάγεται ότι το IFR κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,3%. Αντίθετα, οι προβλέψεις που έκανε το CDC τον Μάρτιο, οι οποίες προέβλεπαν ότι 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί θα μπορούσαν να πεθάνουν από την COVID-19 χωρίς παρέμβαση, ήταν βάσει ενός IFR 0,8%.
Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές στο Imperial College δημιούργησε ένα χειρότερο σενάριο στο οποίο 2,2 εκατομμύρια Αμερικανοί θα πέθαναν, βάσει ενός IFR 0,9%.
Εάν εξακολουθείτε να μην είστε πεπεισμένοι ότι το IFR του COVID-19 συμβαδίζει περίπου με την εποχή της κακής γρίπης, η πιο περιεκτική ανάλυση που έχω δει προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο δήλωσε πρόσφατα:
«Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική εμπειρία, τις τάσεις στα δεδομένα, τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων στον πληθυσμό στο μεγαλύτερο μέρος και τον πιθανό αντίκτυπο της εσφαλμένης ταξινόμησης των θανάτων, υπάρχει μια υποτιθέμενη εκτίμηση για το IFR της COVID-19 κάπου μεταξύ 0,1% και 0,41%.»
Τελικά, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Δρ. Ιωαννίδης του Στάνφορντ δημοσίευσε μια μετα-ανάλυση καινούρια δημοσἰευση (επειδή τόσες πολλές μελέτες IFR έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου) όπου ανέλυσε ΔΩΔΕΚΑ ξεχωριστές μελέτες IFR και το συμπέρασμά του είναι τόσο καλό:
»Το ποσοστό θνησιμότητας μόλυνσης (IFR), η πιθανότητα θανάτου για ένα άτομο που έχει μολυνθεί, είναι ένα από τα πιο κρίσιμα και πιο αμφισβητούμενα χαρακτηριστικά της πανδημίας της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19).
Το αναμενόμενο συνολικό βάρος θνησιμότητας της COVID-19 σχετίζεται άμεσα με το IFR.
Επιπλέον, η αιτιολόγηση για διάφορες μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το IFR.
Ορισμένες επιθετικές παρεμβάσεις που δυνητικά προκαλούν επίσης πιο έντονες παράπλευρες βλάβες1 μπορεί να θεωρηθούν κατάλληλες, εάν το IFR είναι υψηλό.
Το αναμενόμενο συνολικό βάρος θνησιμότητας της COVID-19 σχετίζεται άμεσα με το IFR.
Επιπλέον, η αιτιολόγηση για διάφορες μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το IFR.
Ορισμένες επιθετικές παρεμβάσεις που δυνητικά προκαλούν επίσης πιο έντονες παράπλευρες βλάβες1 μπορεί να θεωρηθούν κατάλληλες, εάν το IFR είναι υψηλό.
Αντιστρόφως, τα ίδια μέτρα ενδέχεται να υπολείπονται των αποδεκτών ορίων κινδύνου-οφέλους, εάν το IFR είναι χαμηλό…
Είναι ενδιαφέρον, παρά τις διαφορές τους στο σχεδιασμό, την εκτέλεση και την ανάλυση, οι περισσότερες μελέτες παρέχουν εκτιμήσεις σημείων IFR που βρίσκονται σε σχετικά στενό εύρος.
Επτά από τα 12 συμπεράσματα IFR βρίσκονται στο εύρος 0,07 έως 0,20 (διορθωμένο IFR 0,06 έως 0,16) που είναι παρόμοια με τις τιμές IFR της εποχικής γρίπης.
Τρεις τιμές είναι μετρίως υψηλότερες (διορθωμένο IFR 0,25-0,40 στο Gangelt, Geneva και Wuhan) και δύο είναι μετρίως χαμηλότερες από αυτό το εύρος (διορθωμένο IFR 0,02-0,03 στο Kobe και Oise).»
Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι τα πραγματικά IFR διαφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο, τόσο διεθνώς όσο και εντός των χωρών.
«Πρέπει να εκτιμηθεί ότι το IFR δεν είναι μια σταθερή φυσική σταθερά«, γράφει ο Ιωαννίδης, «και μπορεί να ποικίλλει ουσιαστικά μεταξύ των τοποθεσιών, ανάλογα με τη δομή του πληθυσμού, το συνδυασμό περιπτώσεων μολυσμένων και νεκρών ατόμων και άλλους τοπικούς παράγοντες.»
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το ποσοστό λοιμώξεων μεταξύ ατόμων με σοβαρές προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, τα οποία είναι ιδιαίτερα πιθανό να πεθάνουν από το COVID-19.
«Η πλειονότητα των θανάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βρεθεί σε γηροκομεία και μεγάλο ποσοστό των θανάτων στις ΗΠΑ φαίνεται επίσης να ακολουθείται. αυτό το μοτίβο,»σημειώνει ο Ιωαννίδης.» Οι τοποθεσίες με υψηλό φορτίο θανάτων σε γηροκομεία μπορεί να έχουν υψηλές εκτιμήσεις IFR, αλλά το IFR θα εξακολουθούσε να είναι πολύ χαμηλό μεταξύ μη ηλικιωμένων, μη εξασθενημένων ατόμων. » Αυτός ο παράγοντας είναι μια εύλογη εξήγηση για τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα και στα δύο ποσοστά θνησιμότητας ακατέργαστων περιπτώσεων (αναφερόμενοι θάνατοι ως ποσοστό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων) και εκτιμώμενα IFR.
Το τρέχον ακατέργαστο CFR για τη Νέα Υόρκη είναι σχεδόν 8%, σε σύγκριση με 4,4% στη Φλόριντα. Οι δοκιμές αντισωμάτων υποδηλώνουν ότι το IFR στη Νέα Υόρκη είναι περίπου 0,6%, σε σύγκριση με 0,2% στην περιοχή του Μαϊάμι.
Δεδομένου του υψηλού ποσοστού των συνταξιούχων της Φλόριντα, ήταν λογικό να αναμένουμε ότι η πολιτεία θα δει σχετικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας COVID-19.
Ωστόσο, η πολιτική της Φλόριντα για το διαχωρισμό ηλικιωμένων ατόμων με το COVID-19 από άλλα ευάλωτα άτομα που διαφορετικά θα τα είχαν μολύνει φαίνεται να έχει σώσει πολλές ζωές.
Η Νέα Υόρκη, αντιθέτως, είχε μια πολιτική επιστροφής ασθενών με COVID-19 σε γηροκομεία.
»Οι μαζικοί θάνατοι ηλικιωμένων ατόμων σε γηροκομεία, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις [που υπάρχουν στα νοσοκομεία] και τα γεμάτα νοσοκομεία μπορεί… να εξηγήσουν την πολύ υψηλή θνησιμότητα που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές στη Βόρεια Ιταλία και στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ», λέει ο Ιωαννίδης.
»Μια πολύ ατυχής απόφαση των κυβερνητών στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ ήταν να σταλούν COVID-19 ασθενείς σε γηροκομεία.
Επιπλέον, ορισμένα νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη hotspots έφτασαν τη μέγιστη χωρητικότητα και ίσως δεν μπορούσαν να προσφέρουν τη βέλτιστη φροντίδα. Με μεγάλες αναλογίες μολυσμένου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, είναι πιθανό ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αύξησαν τον αριθμό των θανάτων. «
Ο Ιωαννίδης σημειώνει επίσης ότι «Η Νέα Υόρκη έχει ένα εξαιρετικά απασχολημένο, κυκλοφοριακό σύστημα δημόσιων μεταφορών που μπορεί να έχει εκθέσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε υψηλό μολυσματικό φορτίο σε στενή μετάδοση επαφής και, κατά συνέπεια, ίσως πιο σοβαρή ασθένεια.»
Πιο αναλυτικά, σημειώνει την πιθανότητα ότι τη Νέα Υόρκη την έπληξε μια «πιο επιθετική» ποικιλία του ιού, μια υπόθεση που «χρειάζεται περαιτέρω επαλήθευση».
Εάν εστιάζετε σε περιοχές που έχουν πληγεί, όπως η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ, ένα IFR μεταξύ 0,2 και 0,3 τοις εκατό, όπως προτείνεται από την τρέχουσα καλύτερη εκτίμηση του CDC, φαίνεται απίθανα χαμηλό.
«Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους αριθμούς είναι λογικοί, τα ποσοστά θνησιμότητας σκιάζουν πολύ χαμηλά», δήλωσε στο CNN ο βιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Carl Bergstrom.
«Οι εκτιμήσεις των αριθμών που έχουν μολυνθεί σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη δεν συμφωνούν με αυτές τις εκτιμήσεις.» Αλλά η εκτίμηση του CDC φαίνεται πιο λογική σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των μελετών αντισωμάτων στο County Miami-Dade, Santa Clara County, Los Angeles County και Boise, Idaho – μέρη που μέχρι στιγμής είχαν σημαντικά διαφορετικές εμπειρίες με την COVID-19.
Λίγο μετά τη δημοσίευση της μελέτης του Στάνφορντ, ο Δρ Σκοτ Άτλας του Στάνφορντ (δεν ήταν συγγραφέας της μελέτης), δημοσίευσε στην εφημερίδα The Hill με τον τίτλο: «Τα δεδομένα είναι πλέον εδώ – σταματήστε τον πανικό και τερματίστε την πλήρη απομόνωση. «
Εγραψε: Η πρόσφατη μελέτη αντισωμάτων του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εκτιμά τώρα ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι πιθανό 0,1 έως 0,2 τοις εκατό, ένας κίνδυνος πολύ χαμηλότερος από τον εκτιμούμενο προηγουμένως απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον είχε εκτιμήσει ότι ήταν 20 έως 30 φορές υψηλότερος και αυτό οδήγησε σε πολιτικές απομόνωσης…
Ας σταματήσουμε να υποεκτιμούμε τα εμπειρικά στοιχεία και να διπλασιάζουμε τα υποθετικά μοντέλα. Τα γεγονότα έχουν σημασία.
Ας σταματήσουμε να υποεκτιμούμε τα εμπειρικά στοιχεία και να διπλασιάζουμε τα υποθετικά μοντέλα. Τα γεγονότα έχουν σημασία.
πηγἠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.