Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας - Ποιο το «βρώμικο» παιχνίδι που παίζεται... Έντονη αντίδραση εκφράζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά τις νέες στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ. Συγκεκριμένα, το Άμπου Ντάμπι....
να κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της «αδελφής» αραβικής χώρας. Σημειώνεται πως τα ΗΑΕ εδώ και καιρό έχουν υιοθετήσει μια έντονα αντι-τουρκική πολιτική αναζητώντας παράλληλα συμμάχους σε αυτή τους την προσπάθεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Arab Weekly σε άρθρο του με τίτλο «Τα ΗΑΕ πιέζουν προς μια αραβο-ευρωπαϊκή συμμαχία για να περιορίσει την τουρκική επεκτατικότητα», κάνει αναφορά στην στάση των ΗΠΑ, της Ρωσίας της Ε.Ε αλλά και τα σχέδια της Άγκυρας σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Είναι πολύ ενδιαφέρουν να δούμε την αραβική άποψη, την ώρα που, αυτή την στιγμή, μία χώρα ΜΟΝΟ από την Ευρώπη βάζει εμπόδια στην Τουρκία, πέραν Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες απειλούνται άμεσα: Η ΓΑΛΛΙΑ! Η Ιταλία, παρά το γεγονός πως υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ δεν σταματά να συνομιλεί με την Τουρκία, στέλνοντας τελικά τον υπουργό Εξωτερικών Ντι Μάιο, την Παρασκευή, στην Άγκυρα. Πέραν τούτου, υπάρχουν πληροφορίες πως ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως βρετανικές, συζητούν με την Άγκυρα το ενδεχόμενο να συμμετέχουν σε έρευνες και γεωτρήσεις σε χώρο που πρήζει το παράνομο τούρκο-λιβυκό μνημόνιο.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ!
Γράφει το άρθρο μεταξύ άλλων! «Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, αισθάνονται ότι απειλούνται από την Τουρκία που χρησιμοποιεί τη Λιβύη για να επεκτείνει το κύρος της σε περιφερειακά ύδατα πλούσια σε αέριο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ως αποτέλεσμα, οι περιφερειακές διαφορές που μαστίζουν τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν γίνει ευρωπαϊκά προβλήματα Η Ευρώπη έχει γίνει πιο διατεθειμένη να συμμαχήσει με αραβικές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες εργάζονται σκληρά για να σταματήσουν την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και την Λιβύη
Όπως θα δούμε όμως παρακάτω τα ΗΑΕ γράφουν μόνο για την Γαλλία πέραν Ελλάδας και Κύπρου. Η κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου διευκρίνισε τις ανησυχίες τους σχετικά με τις παράνομες τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα χωρικά της ύδατα, η οποία συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν σημαντικά χαρτιά για να ενθαρρύνουν την Ευρώπη να επιταχύνει τη διαδικασία σύναψης αυτής της (σ.σ. αντιτουρκικής) συμμαχίας μαζί τους. Το Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ συνέβαλαν στο να κάνουν την Τουρκία να χάσει τις βάσεις της στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας στο νησί Σουάκιν του Σουδάν, υποστηρίζοντας την μεταβατική κυβέρνηση στο Σουδάν που δημιουργήθηκε στα ερείπια του καθεστώτος του Ομάρ αλ αλ με την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ομάρ Αλ-Μπασίρ. Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία συμμετείχαν επίσης στη χρηματοδότηση της αφρικανικής δύναμης που διαμόρφωσε η Γαλλία από τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών Σαχέλ (στεπική λωρίδα γης νότια της Ερήμου Σαχάρα) για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων μαχητικών ομάδων στην περιοχή Σαχέλ, οι οποίες κατευθύνονται από την Τουρκία (ΕΔΩ). Όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας ισχυρής βάσης για μια μελλοντική συμμαχία ικανή να διασφαλίσει τα συμφέροντα των διαφόρων εμπλεκομένων μερών. Αυτή η αναδυόμενη συμμαχία αναγκαστικά μεταξύ των μεσογειακών αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών μπορεί τελικά να ενθαρρύνει άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για την τουρκική επεκτατικότητα να συμμετάσχουν σε αυτήν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το Ισραήλ, για παράδειγμα, το οποίο δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Βλέπουμε λοιπόν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αντιτουρκική κινητοποίηση στην Μεσόγειο και η Ελλάδα έχει προσεγγίσει μέχρι στιγμής τις κατάλληλες χώρες, τις οποίες ενώνει μία κοινή απειλή:
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΓΑΛΛΙΑ
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Γαλλία είναι παραδοσιακά καλές. Εν προκειμένω, το Παρίσι στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο μάλλον για δύο λόγους:
1. Υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και αυτό οφείλεται στις αδειοδοτήσεις της γαλλικής TOTAL σε πολλά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. 2. Το Παρίσι διατηρεί ειδικές σχέσεις με την Λιβύη, τις οποίες θέλει να κρατήσει. Πιθανή επικράτηση του Φαγέζ Αλ Σάρατζ με την στήριξη της Άγκυρας δεν είναι κάτι που επιθυμεί. ΑΙΓΥΠΤΟΣ Από την πλευρά της, η Αίγυπτος συνορεύει με την Λιβύη και δεν δείχνει να επιθυμεί το ισλαμικό καθεστώς Σάρατζ και Τουρκίας, υπό το φόβο επιστροφής των ακραίων ισλαμιστών στην Αίγυπτο.
Ο Σάρατζ διατηρεί στενές σχέσεις με τους εξτρεμιστές προκατόχους του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, (μουσουλμανική αδελφότητα) και ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου προτιμά στην εξουσία τον Χάφταρ, που δεν έχει σχέση με ακραίους Ισλαμιστές, γι’ αυτό και τον στηρίζει αρκετά. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η προσπάθεια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου-Ελλάδας.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.
ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ . ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ, ΑΤΥΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟ-ΛΙΒΥΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Αν φυσικά φτάσουμε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία κοιτά τα συμφέροντά της. Υπάρχουν πάντως οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ και ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Οι σχέσεις Εμιράτων,Σ.Αραβίας -Τούρκιας είναι κακές έως εχθρικές!
Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στα ΗΑΕ, τα χαρακτηρίζει χώρα του κακού στον Κόλπο.
Αιτία; Η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τους ακραίους ισλαμιστές, μιας και τα Εμιράτα πολέμησαν τον ISIS, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία στρατολόγησε, εκπαίδευσε και στηρίζει ακόμα και σήμερα τους τζιχαντιστές. Πέραν τούτου, τα ΗΑΕ στηρίζουν τον Χαφτάρ, αφού είναι ο βασικός τους χρηματοδότης, ενώ οι Τούρκοι στηρίζουν τον Σάρατζ, ενώ διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ, κάτι που δεν αρέσει στα Εμιράτα αλλά ούτε και στο Ριάντ.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Μια ισχυρή συμμαχία κατά της Τουρκίας δείχνει να αναδύεται στην Μεσόγειο και η Ελλάδα καλώς κάνει και την στηρίζει διπλωματικά.
ΩΣΤΟΣΟ: Η Αθήνα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά πως πρέπει να βασιστεί στις δυνάμεις της, σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την Άγκυρα και να είναι καταλλήλως προετοιμασμένη και ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.