Πτήσεις στον Έβρο και στα ελληνοτουρκιά σύνορα με μη επανδρωμένη τουρκικά αεροσκάφη UAVs (Unmanned Aerial Vehicles) τύπου Bayraktar TB2, ανακοίνωσε ο γαμπρός του Ερντογάν. Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Ερντογάν...
και Τεχνικός Διευθυντής της Baykar Defense, με ανάρτηση στο twitter γνωστοποίησε την πρώτη “περιπολία” του
τουρκικού UAV στον ποταμό Έβρο.
«Το UAV Bayraktar TB2 ξεκίνησε να περιπολεί στα ελληνικά σύνορα. Από την Ανατολή προς τη Δύση, από Βορρά προς Νότο οι ουρανοί μας είναι ελεύθεροι», έγραψε στο twitter ενώ ανάρτησε και ένα χάρτη με την πτήση του δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στο ίδιο μοτίβο και το πρακτορίο Ανατολού έκανε λόγο πως η δράση του
UAV Bayraktar TB2 «διασφαλίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας».
Bayraktar TB2 İHA'mız Yunanistan sınırında devriye görevine başladı.
Doğudan Batıya, Kuzeyden Güneye...
Semalarımızda Hür ve Özgür.. flightradar24.com/1453TB2/242b44 …#MilliTeknolojiHamlesi
ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή συνέρχονται οι τομεάρχες του κόμματος(«σκιώδης κυβέρνηση» της ΝΔ). Πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι στις θέσεις των βουλευτών βρέθηκαν(τη Δευτέρα το απόγευμα) έντυπα που περιείχαν τις ομιλίες του Μ. Έβερτ, του Πρ. Παυλόπουλου και του Γ. Μανώλη στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της ΝΔ (τα σα είπαν και οι τρείς ήταν αντίθετα με τα λεχθέντα από τη Ντόρα Μπακογιάννη – όπως γράφεται, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η Ντόρα Μπακογιάννη ρώτησε τον Κ. Καραμανλή «αν ισχύει ο διάλογος τελικά στο κόμμα ή όχι»).
Βουλευτές της ΝΔ καταθέτουν στη βουλή πρόταση νόμου για το θέμα της αναγραφής ή μη στις νέες ταυτότητες του θρησκεύματος. Στην πρότασή τους οι βουλευτές ανέφεραν ότι το θέμα της αναγραφής ή μη του θρησκεύματος στις ταυτότητες «είναι ένα μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί από τη βουλή, με ρητές και σαφής διατάξεις, οι οποίες να καθιερώνουν την αρχή της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στο δελτίο ταυτότητας».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σε δηλώσεις του αναφέρει τα εξής: «Διάφοροι καλοθελητές θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε τέτοια κατάσταση, ώστε να δυσκολεύεται να διοργανώσει την Ολυμπιάδα του 2004. Προκατειλημμένοι αρνητικά κατά της χώρας μας αμφισβητούν τη δυνατότητά μας να ολοκληρώσουμε την Ολυμπιάδα»(υποστηρίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα διεξαχθούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας).
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέπτεται τον ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλο και τον ενημερώνει για τα τρέχοντα θέματα της χώρας.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας σε προσυνεδριακή συγκέντρωση οπαδών του κόμματος του ζητά «να μην είναι η πολιτική ζωή υπό την επικυριαρχία των διαπλεκομένων και το δημόσιο συμφέρον αν μην βλάπτεται από τα θεσμικά κέντρα, με αντιπαροχή την πολιτική στήριξη σε επιθυμητές κυβερνήσεις και αρεστά κόμματα ή πρόσωπα».
Γράφεται ότι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αναφέρει ότι το θέμα των νέων ταυτοτήτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας. Στην ίδια επιστολή ο Πατριάρχης προτρέπει τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί με το θέμα των ταυτοτήτων.
Σε έκθεση της εταιρίας Morgan Stanley αναφέρεται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι υπερτιμημένο. Η έκθεση θεωρεί ως ρεαλιστική την αποτίμηση του γενικού δείκτη στις 3.405 μονάδες. Σχόλιο: Λέει ουσιαστικά ότι η τιμή του δείκτη είναι “φούσκα”, η Morgan Stanley).
ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τ. Μπλερ (Εργατικός) και της Ισπανίας Χ.Μ. Αθνάρ(συντηρητικός) σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα «Φαίνανσιαλ Ταϊμς» και την ισπανική «Ελ Μούντο» αντιδρώντας στην Ε.Ε. των πολλών ταχυτήτων («ενισχυμένων συνεργασιών»- γαλλογαερμανική θέση), αναφέρουν ότι «μερικοί από μας μπορεί να επιθυμούν να προχωρήσουν λίγο περισσότερο και λίγο πιο γρήγορα, αλλά όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες της Ένωσης. Δεν μπορούν να υπάρχουν δεύτερης κατηγορίας πολίτες στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε Γιούγκ φθάνει στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγκγιάνγκ για συνομιλίες με τη βορειοκορεατική ηγεσία. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχεται θερμά ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος λέει: «Αρχίζοντας από αύριο ας έχουμε διάλογο χωρίς επιφυλάξεις». Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος λέει: Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών».
Η ιταλική κυβέρνηση απονέμει χάρη στον επίδοξο δολοφόνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου, Μεχμέτ Αλί Αγκτσά(Ο Αγκτσά στις 13/5/1981 είχε πυροβολήσει και τραυμάτισε σοβαρά τον Πάπα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου – την απονομή χάρης στον Αγκτσά είχε ζητήσει και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος – ο Αγκτσά θα εκδοθεί στην Τουρκία προκειμένου να εκτίσει άλλη ποινή που του έχει επιβληθεί για τη δολοφονία δημοσιογράφου).
Η εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε ανακοινώνει ότι «δεν θα αρχίσουν ανακρίσεις εναντίον του ΝΑΤΟ για το θέμα των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας».
Κηδεύεται ο πρόεδρος της Συρίας Χάφέζ αλ Άσαντ. Στην κηδείας του παραβρίσκονται εκπρόσωποι πολλών ξένων χωρών(μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ).
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιεξάγεται στη βουλή συζήτηση για το θέμα της ίδρυσης Μουσουλμανικού Πολιτιστικού Κέντρου και Τεμένους στην Παιανία(ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γ. Φλωρίδης μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης λέει μεταξύ άλλων ότι: «Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να κατοχυρώσει την ανεξιθρησκία).
Σε δηλώσεις που κάνει στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης αναφερόμενος στη συγκέντρωση(«Λαοσύναξη») που πραγματοποίησε η Εκκλησία της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη λέει ότι «Η Ηγεσία της Εκκλησία μας υπερέβη τα συνταγματικά και δημοκρατικά θέσμια. Νομίζω ότι εσκεμμένα υπερέβη τα εσκαμμένα».
Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας λέει ότι τάσσεται υπέρ ενός «νηφάλιου και ήρεμου διαλόγου, τον οποίο άλλωστε και ο Αρχιεπίσκοπος επιζητεί, για τη συζήτηση όχι βεβαίως του θέματος της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες αλλά των ευρύτερων σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας».
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Εθνική Τράπεζα και αναφερόμενος στην επικείμενη οριστικοποίηση της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ (Σύνοδο Κορυφής Πορτογαλίας), λέει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα απάντησε στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε σε ειρηνική περίοδο, δηλαδή μα καταλάβει μια θέση στην ομάδα των περισσότερο αναπτυγμένων και ισχυρών χωρών της υφηλίου. Ήταν μια προσπάθεια που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα έφτανε σε αίσιο τέλος». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στους φόβους που εκφράζονται για τις επιπτώσεις της Παγκοσμιοποίησης λέει: «Δεν είναι δικαιολογημένος ο φόβος για αφανισμό του εθνικού κράτους. Ο ρόλος του θα παραμείνει σημαντικός. Θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, για να επηρεάζουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη».
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον έχει στο Λευκό Οίκο συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γ. Αραφάτ (οι δύο άνδρες συζητούν το Παλαιστινιακό – ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του εκφράζει την επιθυμία του για την έγκαιρη, εντός των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας).
Γίνεται γνωστό ότι ο ηγέτης της Λιβύης Μ. Καντάφι σε συνέντευξή του σε αυστριακό περιοδικό, αναφερόμενος στον Αυστριακό ακροδεξιό πολιτικό ηγέτη Γ. Χάιντερ είπε και τα εξής: «Αν ο αυστριακός λαός θέλει να εκλέξει το Χάιντερ, η βούλησή του πρέπει να γίνει αποδεκτή. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αναμιγνύεται στην υπόθεση αυτή».
Η κυβέρνηση του Γερμανού Καγκελάριου Γκ. Σρέντερ και οι εκπρόσωποι των γερμανικών βιομηχανιών παραγωγής ενέργειας καταλήγουν σε συμφωνία για το κλείσιμο των 19 πυρηνικών σταθμών που λειτουργούν στη Γερμανία(η συμφωνία προβλέπει ως χρόνος ζωής των αντιδραστήρων τα 32χρόνια από τη ημέρα που τέθηκαν σε λειτουργία – ο πρώτος σταθμός θα κλίσει το 2002 και ο τελευταίος το 2021). Έτσι η Γερμανία γίνεται η πρώτη βιομηχανική χώρα που καταργεί την πυρηνική ενέργεια.