Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Μας αφορά άμεσα: Το μέτωπο του Ιντλίμπ μετατρέπεται σε κόλαση για τον Ερντογάν – Δείτε γιατί.

Μας αφορά άμεσα: Το μέτωπο του Ιντλίμπ μετατρέπεται σε κόλαση για τον Ερντογάν – Δείτε γιατί.
Ο Ερντογάν και το ΑΚΡ στην κόλαση του Ιντλίμπ

Ο πόλεμος της Συρίας έχει πλέον ολοκληρώσει το ένατο και εισήλθε στο δέκατο έτος. Η Συρία δοκιμάζεται εδώ και 10 χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 385.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ήτοι:...

  • 116 000 πολίτες.
  • 130.000 στρατιώτες του συριακού στρατού, του Ιράν και της Χεζμπολάχ.
  • 125.000 μαχητές της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών.
  • 14.000 μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής.
  • Δηλαδή, 385.000 ζωές!
Όλο αυτό το διάστημα και παρά τις τεράστιες απώλειες, η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνεχίζει επί 10 χρόνια χωρίς διακοπή την πολιτική της στη Συρία, είναι έχει οικοδομηθεί σε την αλυσίδα των λαθών, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο δαπανηρή περιπέτεια εξωτερικής πολιτικής στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η χώρα που υπέστη την μεγαλύτερη ζημιά από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, είναι η Τουρκία. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε το κόστος που θα πληρώσουμε στο μέλλον.
Η Τουρκία δεν ήταν υποχρεωμένη να συμμετέχει στην περιπέτεια που ξεκίνησε το 2011, με την στρατιωτική επέμβαση που έγινε για να αλλάξει το καθεστώς στη Δαμασκό.
Όταν κατέστη σαφές το 2017 ότι το καθεστώς δεν θα κατέρρευσε, όλοι οι παλιοί εταίροι, όπως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, εγκατέλειψαν το σχέδιο αλλαγής καθεστώτος. Η Τουρκία δεν ήταν υποχρεωμένη να συνεχίσει μόνη της αυτήν την περιπέτεια.
Τώρα το κέντρο της συριακής κρίσης είναι η επαρχία Ιντλίμπ. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει στριμωχτεί εκεί, στο Ιντλίμπ.
Από τον Ιανουάριο, το καθεστώς Άσαντ άρχισε να προελαύνει στο Ιντλίμπ υπό ρωσική υποστήριξη και να εκκαθαρίζει τα χωριά και τις πόλεις που καταλάμβανε από τους τζιχαντιστές μαχητές που τις κατείχαν. Το ΑΚΡ αισθάνθηκε μεγάλη ενόχληση και έγιναν αλλεπάλληλες επίσημες δηλώσεις-τελεσίγραφα προς τη συριακή πλευρά, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις περιοχές που απελευθέρωσε, ειδάλλως η Τουρκία θα χρησιμοποιούσε στρατιωτική βία. Ο εναέριος χώρος του Ιντλίμπ ελέγχεται πλήρως από τον αντίπαλο. Παρ’ όλα αυτά, με μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση, μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική δύναμη συγκεντρώθηκε στο Ιντλίμπ.
Λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων, στις 27 Φεβρουαρίου, 33 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού ρωσικών και συριακών αεροσκαφών. Ο Πούτιν, ο οποίος δεν θέλησε να ξεφύγει ο πόλεμος από τον έλεγχό του και να γίνει διεθνές πρόβλημα, κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες και δεν επέτρεψε να πετούν ρωσικά αεροσκάφη. Έτσι, η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να εκτονώσει τον θυμό της. Έτσι, οι δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τον τουρκικό στρατό, πήραν υπό τον έλεγχό τους ένα μικρό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Μ5 και την κωμόπολη Σαρακίμπ.
Όμως, όταν άρχισαν να πετούν και πάλι τα ρωσικά αεροσκάφη και να ελέγχουν τον εναέριο χώρο, όλες οι περιοχές που είχαν ανακαταληφθεί, της Σαρακίμπ συμπεριλαμβανομένης, εγκαταλείφθηκαν ταχύτατα.
Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, όταν είδε ότι ήταν επικίνδυνα κολλημένη στο έδαφος και δεν μπορεί να έχει κανένα αποτελέσματα, έγινε η πλευρά που ζητούσε κατάπαυση του πυρός. Ο Πούτιν που ήλεγχε την κατάσταση, δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και κράτησε τα χαρτιά του κλειστά. Όταν συνέχισαν τα αιτήματα της Τουρκίας για κατάπαυση της πυρός, έδωσε ραντεβού στον Ερντογάν στη Μόσχα, τις 5 Μαρτίου.
Ο Πούτιν, μηδενίζοντας τα κέρδη της Τουρκίας στο πεδίο των επιχειρήσεων, ήθελε να υποδεχτεί στη Μόσχα μια αποδυναμωμένη αντιπροσωπεία του ΑΚΡ. Και έτσι έγινε. Καμία από τις παραχωρήσεις που ζήτησε το AKP δεν έγινε αποδεκτή στις διαπραγματεύσεις.
Να υπογραμμίσουμε ότι οι δυνάμεις Συρίας-Ρωσίας-Ιράν που επιχειρούν μαζί στο πεδίο των επιχειρήσεων, έδρασαν προσεκτικά και φρόντισαν να προκαλέσουν ελεγχόμενες και περιορισμένες ζημίες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Αυτό το γνωρίζουμε τόσο από τα αποτελέσματα των συγκρούσεων όσο και από κάποια στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, όταν οι ιρανικές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες από βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού, δεν ανταπέδωσαν τα πυρά, αλλά έστειλαν επίσημο μήνυμα στην Τουρκία, ότι αν δεν σταματήσει τους βομβαρδισμούς, το Ιράν θα απαντήσει με πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των θέσεων του τουρκικού στρατού. Το αίτημα του Ιράν έγινε αποδεκτό.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, παρά τις απειλές που εκτόξευσαν επισήμως εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του AKP, ο τουρκικός στρατός δεν κατόρθωσε να ασκήσει πίεση στο συριακό στρατό για να υποχωρήσει έστω και ένα μέτρο. Ορισμένες συνέπειες των συγκρούσεων του Ιντλίμπ είναι οι εξής:
-Πρώτα απ’ όλα, το ΑΚΡ διαπίστωσε ότι οι πολιτοφυλακές των τζιχαντιστών, στις οποίες είχε μεγάλη εμπιστοσύνη η Τουρκία, δεν έχουν καμία πιθανότητα απέναντι στις δυνάμεις της Συρίας-Ρωσίας-Ιράν-Χεζμπολάχ. Ακόμη και με μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη από πλευράς της Τουρκίας.
– Η Ρωσία δεν θέλει να τα σπάσει με την Τουρκία, επειδή οι προσδοκίες από τη συνεργασία με το ΑΚΡ είναι σημαντικές, έχει σχέδια και υπολογισμούς που είναι προς όφελος της Ρωσίας. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποστήριξη από το καθεστώς Άσαντ για χάρη της Τουρκίας, ούτε να αλλάξει την πολιτική της για εκκαθάριση των τζιχαντιστών.
– Η υποστήριξη που ζήτησε το ΑΚΡ από την Ευρώπη, για να διεθνοποιήσει το ζήτημα του Ιντλίμπ, δεν ήλθε. Μετά από αυτό, έσπρωξε με οργή τους πρόσφυγες ​​στα ελληνικά σύνορα. Αλλά και αυτή η κίνηση του γύρισε ανάποδα. Η ΕΕ άρχισε να αναζητεί τρόπους για ενίσχυση των εξωτερικών της συνόρων. Μια άκαρπη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ αρνήθηκαν να διοργανώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου (με τον Ερντογάν).
– Γιατί το AKP συγκέντρωσε με έναν τόσο επικίνδυνο τρόπο, τόσο μεγάλη στρατιωτική δύναμη στο Ιντλίμπ; Επειδή πιθανότατα ήλπιζε να έχει βαριές απώλειες στις μάχες και μετά από αυτό να παρασύρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιντλίμπ. Άλλωστε το ζήτησαν αυτό ανοιχτά από τις ΗΠΑ. Έχουν ήδη ζητήσει ρητά. Όμως, με τη συμβολή της αποφασιστικής αλλά ελεγχόμενης στάσης της Ρωσίας, το AKP δεν κατάφερε να βρει αυτό που περίμενε στο σημείο αυτό.
Ένας δημοσιογράφος, ο κύριος στόχος του οποίου είναι η διάδοση της προπαγάνδας, των απόψεων και των πληροφοριών που συγκέντρωσε από τους κύκλους της κυβέρνησης, έγραψε πρόσφατα για τους επικίνδυνους λογαριασμούς του ΑΚΡ σχετικά με την «υποστήριξη που έπρεπε να δώσουν οι ΗΠΑ»:
«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έβγαλαν μιλιά όταν τις 27 Φλεβάρη η Τουρκία ήλθε αντιμέτωπη με τη Ρωσία. Για άλλη μια φορά, έγινε κατανοητό ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν τίποτε άλλο από το να ρίχνουν ξύλα στη φωτιά, για να συνεχίσει να καίει.  Εάν η Τουρκία μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν τις 5 Μαρτίου θα μπορούσε να γίνει σε άλλο επίπεδο.” (Abdulkadir Selvi, 16 Μαρτίου 2020, Hürriyet)
Ακριβώς αυτό είναι που αποκαλούμε περιπέτεια στην εξωτερική πολιτική. Να προσπαθούμε να παρασύρουμε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιντλίμπ!
Η παραπάνω ενδιαφέρουσα δήλωση δείχνει επίσης ότι η αντιπροσωπεία του ΑΚΡ έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι καταδικασμένη να μεταβεί στη Μόσχα με τα φτερά της ψαλιδισμένα από τον Πούτιν:
Τι θα συμβεί τώρα στο Ιντλίμπ;
Ο δρόμος Μ4 θα ανοίξει στην κυκλοφορία όπως ακριβώς προβλέπεται από την κατάπαυση του πυρός της 5ης Μαρτίου. Περισσότεροι από 100 οικισμοί που βρίσκονται νοτίως του δρόμου αυτού και είναι στα χέρια των τζιχαντιστών, θα εκκαθαριστούν απ’ αυτούς. Την αποστολή αυτή θα φέρουν σε πέρας από κοινού Τουρκία και Ρωσία. Αυτές οι περιοχές θα τεθούν βαθμιαία υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.
 

O διάδρομος του Μ-4 και η περιοχή νοτίως αυτού που θα εκκαθαριστεί και θα παραδοθεί στο στρατό της ΣυρίαςΈτσι, η στρατιωτική δύναμη που έστειλε η Άγκυρα στο Ιντλίμπ, για να απωθήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού, θα κληθεί να εκτελέσει την ακριβώς αντίθετη αποστολή, παραδίδοντας στο στρατό της Συρίας περιοχές του Ιντλίμπ εκκαθαρισμένες από τους συμμάχους της τζιχαντιστές.
Υπάρχουν πολλές οργανώσεις τζιχαντιστών στην περιοχή, στελεχωμένες κυρίως με ξένους μαχητές. Εκείνοι που ανήκουν σε οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή ασπάζονται την ιδεολογία της, όπως το Τάγμα Tevhit ve Cihat, η Ταξιαρχία Καυκάσου, η οργάνωση Hurras el Din, έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν.
Η στάση της ισχυρότερης οργάνωσης, της Tahrir al-Sham, δεν είναι ακόμη σαφής. Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της σίγουρα δεν θα δείξουν κατανόηση ενάντια στις οργανώσεις των τζιχαντιστών που επέλεξαν τον τρόπο των συγκρούσεων.
Παρά την αντίστασή της, η κυβέρνηση του ΑΚΡ είδε ότι ο δρόμος Μ5 άνοιξε με στρατιωτική δύναμη. Τώρα δεν θα προκαλέσει προβλήματα στο άνοιγμα του δρόμου Μ4. Θα μπορούσε να ενθαρρύνει και να πείσει τους τζιχαντιστές μαχητές να μετακινηθούν και να οχυρωθούν στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας Ιντλίμπ. Γιατί θέλει να τους χρησιμοποιήσει και πάλι πολιτικά, στέλνοντάς τους εκεί.
Όμως, είναι απίθανο η Ρωσία να ανεχτεί ένα πριγκιπάτο της τζιχάντ στο κέντρο της πόλης Ιντλίμπ και τα περίχωρά της. Αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά το άνοιγμα του δρόμου M5, του δρόμου M4 και εκκαθαριστούν οι γύρω περιοχές, τότε θα έλθει η σειρά και της πόλης του Ιντλίμπ.
Ένα από τα σοβαρότερα λάθη σ’ αυτά τα δέκα χρόνια λανθασμένης πολιτικής στη Συρία, ήταν η συσσώρευση τόσο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στο Ιντλίμπ, τη στιγμή που ο εναέριος χώρος ελέγχεται από τον αντίπαλο.
Όλα τα σημάδια, συμπεριλαμβανομένων συμβολικών αντικειμένων που τοποθετήθηκαν (σ.τ.μ. άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης, ήττα της Τουρκίας στο Κιουτσιούκ Καϊναρτζή και γλυπτό του ρωσικού στρατού από την ήττα-συνθήκη του Αγίου Στεφάνου), για να ταπεινώσουν την τουρκική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Μόσχα, δείχνουν ότι η Ρωσία θα κινηθεί σκληρότερα από δω και πέρα.
Εάν γίνει κανένα λάθος κατά την επιχείρηση εκκαθάρισης του κέντρου της πόλης του Ιντλίμπ, η κυβέρνηση του ΑΚΡ μπορεί να βρεθεί και να βιώσει την κόλαση του Ιντλίμπ.
Το συμφέρον της Τουρκίας να εγκαταλείψει περιπέτεια της πολιτικής που αποσκοπεί στην αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό και να επιδιώξει το ταχύτερο δυνατόν την επίτευξη της σταθερότητας στη Συρία.
Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύθηκε τις 19 Μαρτίου 2020 στον ιστότοπο ahvalnews. Την ίδια ημέρα, ομάδες τζιχαντιστών επιτέθηκαν σε μονάδα του τουρκικού στρατού στον αυτοκινητόδρομο Μ-4, όταν προσπαθούσε να άρει κωλύματα που είχε τοποθετήσει ο τουρκικός στρατός επί της οδού, το προηγούμενο διάστημα. Από την επίθεση ο τουρκικός στρατός μετρά 2 νεκρούς και δύο τραυματίες.
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

6 σχόλια:

  1. ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
    Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Ο Κυπριακό Αλ. Ντε Σότο(οι δύο άνδρες συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει της επικείμενης στις 5/7 έναρξης στη Γενεύη του νέου γύρου συνομιλιών – ο Άλ. ντε Σότο επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και την Τουρκία).
    Με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 διορίζεται ο Π. Συναδινός (απομακρύνεται από την θέση του ο Κ. Μπακούρης). Στην 5μελή Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν: Γιάννα Αγγελοπούλου(πρόεδρος), Π. Συναδινός (διευθύνων σύμβουλος), Κ. Λιάσκας, Σπ. Καπράλος και Μ. Σίμιτσεκ(μέλη).
    Σε δεξίωση που παρέθεσε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη γιορτάζεται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ – στη δεξίωση δεν προσέρχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Υπ. Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος αναφερόμενος σε αυτούς που προτείνουν την παραίτησή του(θέμα ταυτοτήτων)λέει τα εξής: «Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος διορίζει και παύει τους υπουργούς. Επομένως πρόβλημα δικής μου παραίτησης θα υπήρχε μόνο αν έχανα την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος αναφερόμενος στη λαοσύναξη-συλλαλητήριο που οργάνωσε στην Αθήνα η Εκκλησία της Ελλάδος για το θέμα των ταυτοτήτων λέει: «Το συλλαλητήριο έστειλε ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Ένα μήνυμα που δεν μπορούσε και δεν πρέπει να αγνοούμε». Συνεχίζοντας λέει «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα βαθύ ρήγμα, το οποίο συνεχώς διευρύνεται όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γ. Αραφάτ έχει στη Ραμάλα συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν. Σε δηλώσεις που κάνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετά το τέλος της συνάντησης αναφέρει: «Η σύγκληση μιας νέας τριμελούς διάσκεψης κορυφής στην Ουάσιγκτον(Κλίντον-Μπάρακ-Αραφάτ) δεν θα είχε νόημα αν προηγουμένως το Ισραήλ δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις που είχε ήδη αναλάβει.
    Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν ανακοινώνει ότι άνδρες του, σε ενέδρα που είχαν στήσει μεταξύ των πόλεων Μαγιούμ και Μπέντιου σκοτώνουν 430 κυβερνητικούς στρατιώτες (οι αντάρτες μάχονται εδώ και 17 χρόνια εναντίον της ισλαμικής κυβέρνησης διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία για το Χριστιανικό Νότο).
    Η Αμερικανίδα Υπ. Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ έχει στο Πεκίνο συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Ζ. Ζεμίν. Όπως μεταδίδεται ο Κινέζος πρόεδρος επέμεινε στην «αρχή της μίας Κίνας» και απέρριψε την πρόταση της Αμερικανίδας υπουργού για συνομιλίες της Κίνας με την Ταϊβάν. Ο Ζ. Ζεμίν κάλεσε επίσης της ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν το στρατό της Ταϊβάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
    Συνέρχεται η πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή που έχει την ευθύνη της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σε δηλώσεις που κάνει η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, μετά το τέλος της συνόδου λέει: «Δεν χρειάζονται λόγια άλλα σκληρή δουλειά. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Όλα πάνε καλά. Είμαι σίγουρη για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων»(η Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέπτεται τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις στο θέμα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004).
    Γίνεται γνωστό ότι ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Ι. Τζεμ μιλώντας στη διάρκεια της τελετής βράβευσής του από την Ένωση Δημοσιογράφων Σμύρνης είπε τα εξής: «Η ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει συμβάλλει στις εμπορικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών στις δύο πλευρές του Αιγαίου». Είπε ακόμη ότι: «Η Άγκυρα επιθυμεί να προωθήσει περισσότερο τις σχέσεις της με την Αθήνα και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα έχει την ίδια επιθυμία».
    Τελείται στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών επιμνημόσυνη δέηση για τα τέσσερα χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στη διάρκεια της τελετής λέει: «Ο Ανδρέας είναι πάντα μαζί μας. Το 1994 έβαλε τις βάσεις της πολιτικής σταθεροποίησης και ανάπτυξης, η οποία οδήγησε τώρα στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το σύνθημα του «Η Ελλάδα στους Έλληνες» έδωσε την κατεύθυνση της ισχυρής Ελλάδας. Με τις ιδέες του, με τις θέσεις του, έβαλε τη σφραγίδα σε μια πολιτική κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε, με βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε».
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρ. Πρόντι μιλούν σε εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τις προκλήσεις της Ευρώπης και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας(Ο Ρ. Πρόντι επαινεί τις προσπάθειες της Ελλάδας που είχαν αποτέλεσμα την ένταξή της στην ΟΝΕ - χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως χώρα με σημαντικές προοπτικές – Ο Ρ. Πρόντι έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή).
    Αρχίζουν στο Ζάππειο οι εργασίες της τριήμερης συνόδου εκπροσώπων 65 κομμουνιστικών και Αριστερών κομμάτων.
    Γίνεται γνωστό ότι ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος σε επιστολή του προς τα ΜΜΕ αναφερόμενος στον Υπ. Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο χρησιμοποιεί τις λέξεις «δειλός» και «μασόνος».
    Πτώση κατά 1,13% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 4,145,76 μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
    Ο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν έχει στη Δαμασκό συνάντηση με τον Μπ. Άσαντ(γιό του Χ. Άσαντ). Όπως γράφεται ο μέλλων πρόεδρος της Συρίας διαβεβαιώνει τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, διευκρινίζοντας συγχρόνως ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί στο θέμα της επιστροφής των υψωμάτων του Γκολάν.
    Η τούρκική εθνοσυνέλευση με ψήφους 216 έναντι 172 απορρίπτει πρόταση για παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της διαφθοράς.
    Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Α. Σεζέρ στη διάρκεια της επίσκεψής που πραγματοποιεί στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη λέει: «Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση της ύπαρξης δυο χωριστών κρατών(Συνομοσπονδία).
    Γράφεται ότι στα νησιά Φίτζι οι πραξικοπηματίες και ο στρατός κατέληξαν σε συμφωνία επίλυσης των διαφορών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Υπ. Παιδείας Π. Ευθυμίου διαψεύδοντας τα γραφόμενα για το ενδεχόμενο κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία λέει τα εξής: «όπως έχουμε πει ξεκάθαρα δεν έχει τεθεί θέμα θρησκευτικών στα σχολεία. Ισχύουν αυτά που ισχύουν, υπό την έννοια ότι διδάσκεται το μάθημα μέσα από τον προγραμματισμό που κάνει το Υπουργείο Παιδείας και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο».
    Γράφεται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα στείλει στα Αστυνομικά Τμήματα της χώρα την εγκύκλιο για τις νέες ταυτότητες(σε αυτές δεν θα αναγράφεται το θρήσκευμα).
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος μιλώντας στην Ύδρα λέει και τα εξής: «Ηγέρθη λοιπόν το ερώτημα αυτές τις ημέρες, κατά πόσον κινδυνεύει ή δεν κινδυνεύει η εθνική μας υπόσταση, η εθνική μας ταυτότητα από την ένταξη της Ελλάδος εις την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ περισσότερο τώρα από την ένταξή της στη ΟΝΕ. Και εκατέρωθεν υπάρχουν απόψεις οι οποίες, βεβαίως, όχι ότι διαφωνούν μεταξύ τους, αλλά με ορισμένες αποχρώσεις, άλλοι υποστηρίζουν ότι πράγματι η εθνική μας υπόσταση, η εθνική μας ταυτότητα μπορεί να κινδυνεύσει από την ένταξή μας στην Ε.Ε. και άλλοι αρνούνται ότι συμβαίνει οτιδήποτε σχετικό. Η δική μου άποψις είναι ότι κινδυνεύει η εθνική ταυτότητα, όχι όμως από την ένταξη μας εις την Ε.Ε. διότι σας καλώ να αναλογισθείτε ποιο στοιχείο θα απολέσουμε από την ένταξη μας»(τίποτε δεν μπορούν να κάνουν εναντίον της ιστορίας μας. Των παραδόσεών μας, των πεποιθήσεών μας).
    ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
    Η συριακή εφημερίδα «Αλ Σάουρα» γράφει ότι «εχθρικές δυνάμεις ίσως αποπειραθούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες του(νέου ισχυρού άνδρα της χώρας) Μπ. Άσαντ για εκσυγχρονισμό της Συρίας και απελευθέρωση των κατεχομένων συριακών εδαφών.
    Στις Φιλιππίνες οι αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» απελευθερώνουν έναν από τους 21 ομήρους που κρατούν εδώ και καιρό στο νησί Χόλο.
    Διεξάγονται στη Ζιμπάμπουε σήμερα και αύριο βουλευτικές εκλογές.
    Χιλιάδες ομοφυλόφιλοι-ες πραγματοποιούν παρελάσεις στο Βερολίνο και το Παρίσι αξιώνοντας ισότητα και κατάργηση των σεξουαλικών διακρίσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
    Ο Υπ. Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος με αφορμή της επικρίσεις που διατύπωσε (23/6) εναντίον του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος σε δήλωσή του αναφέρει και τα εξής: «Σε απάντηση της επίθεσης του κ. Αμβροσίου εναντίον μου και των υπονοουμένων του ότι είμαι μασόνος, παρατηρώ τα εξής: Όχι μόνο δεν ανήκω στην μασονία, αλλά διαφωνώ και με τις δοξασίες της, όπως και με ανάλογου είδους δοξασίες. Αναγνωρίζω, όμως στον καθένα, όπως το αναγνωρίζει και το Σύνταγμά μας, το δικαίωμα να πιστεύει σε ότι θέλει, υπό τον αυτονόητο όρο ότι θα τηρεί τους νόμους του κράτους. Η διαφορά μου με τον μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο είναι ακριβώς αυτό που θεωρώ εγώ συνταγματικό, ατομικό δικαίωμα του καθενός, αυτό το θεωρεί λόγω αποδοκιμασίας του, ίσως και έγκλημα».
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μιλώντας στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας λέει και τα εξής: «Δυνάμεις του κακού θέλουν να καταστήσουν αυτόν τον τόπον άθρησκον, αχάριστον και αγνώμονα και προσπαθούν να αποχριστιανοποιήσουν την κοινωνία μας».
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον σε συνέντευξή του δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, δημοκρατία-μοντέλο για την περιοχή και σοβαρό τοπικό εταίρο για το ΝΑΤΟ.
    Ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος μιλώντας στην Καλαμάτα λέει μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία 25 χρόνια η λειτουργία της δημοκρατίας υποβλήθηκε από ένα εκλογικό σύστημα που λειτούργησε εποικοδομητικά, αν και δεν ανταποκρίνεται στην αναλογία και την ισοτιμία. Το ερώτημα είναι αν αυτό μας αρκεί και, αν ο δικομματισμός δεν επαρκεί, τότε πρέπει δούμε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα». Λέει ακόμη: «Δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για ισχυρή Ελλάδα, αλλά πρέπει να εξασφαλίζουμε τη δίκαιη κατανομή και συμμετοχή των κοινωνικών στρωμάτων στο αποτέλεσμα γατί εκεί κρίνεται η προοδευτικότητα, η δικαιοσύνη, η συνοχή».

    ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γ. Αραφάτ μιλώντας στη Ναμλους λέει τα εξής: «Έχουμε μερικές εβδομάδες μπροστά μας, είναι όμως οι πιο σημαντικές και κρίσιμες, διότι μόλις τελειώσουν θα ανακηρύξουμε κράτος». Λέει ακόμη: «Η Παλαιστίνη είναι δική μας, δική μας, δική μας».
    Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία. Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη νέα βουλή.
    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε(θα εκλεγούν 120 βουλευτές ενώ άλλους 30 θα διορίσει ο πρόεδρος Ρ. Μουγκάμπε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive