Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

«Ελάτε να τα μοιράσουμε»: Η τουρκική πρόταση για Αιγαίο και Κύπρο



ΔΕΣ ΚΙ ΕΔΩ
«Όλα ανήκουν σε όλους, για αυτό και θα υπάρξει δίκαιη μοιρασιά», είναι η λογική της Τουρκίας. Ένα ακόμη κάλεσμα για διαμοιρασμό έκανε η Άγκυρα σήμερα μέσω του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου...
Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μίλησε για «μοιρασιά» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, βάζοντας στο «παιχνίδι της μοιρασιάς» αυτόματα θαλάσσιες ζώνες, κοιτάσματα ακόμη και…νησιά!  Σημειώνεται πως ο Τούρκος Υπουργός δεν μίλησε αυτή τη φορά για διαμοιρασμό μόνο στο Αιγαίο, αλλά συμπεριέλαβε στις διεκδικήσεις της Άγκυρας ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο μαζί με την Κύπρο.  Ξεκινώντας από το θέμα της Λιβύης και την «ανώριμη» , όπως την χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, ο Μ.Τσαβούσογλου σημείωσε:  «Εμείς θέλουμε κατάπαυση πυρός στην Λιβύη.  Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έκανε κάποια προσπάθεια για κατάπαυση πυρός; Επίσης η Ελλάδα αντί να καλέσει την νόμιμη – (αναγνωρισμένη) κυβέρνηση,  προτίμησε κάποιον που δεν είναι νόμιμος και αυτό δείχνει ότι είναι λάθος η οπτική της γωνία.  Η μόνη αίτια που κάλεσε (η Ελλάδα) τον Χάφταρ, είναι να δείξει ότι είναι εναντίον της συμφωνίας που υπογράψαμε και δήθεν θα απαντήσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν έχει νόημα. Δεν είναι ώριμη συμπεριφορά».  Εν συνεχεία ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος έχει μεταβεί ήδη στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, προέβη σε μία άτυπη πρόταση στην ελληνική πλευρά και δη στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για…διαμοιρασμό στην Αν.Μεσόγειο.  Μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε και την…πρόταση του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ.Ερντογάν, στην τελευταία του συνάντηση με τον Κ.Μητσοτάκη στο εξωτερικό:  «Η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας.  Έως σήμερα μαζί με τις χώρες γύρω από την Μεσόγειο, προσπάθησαν να απομονώσουν την Τουρκία. Αντί αυτό πρέπει να δείξουν ότι είναι έτοιμοι για μοίρασμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοιες εργασίες μαζί τους.  Αυτό ο πρόεδρος μας το είπε στον Κο Μητσοτάκη στο Λονδίνο στην σύνοδο κορυφής. Υπάρχει πιο ειλικρινής προσέγγιση; »  Αξίζει να αναφερθεί πως στην…«μοιρασιά» που προτείνουν οι Τούρκοι, συμπεριλαμβάνονται και ελληνικά νησιά, όπως είναι το Καστελόριζο.  Φτάνει μόνο μία ματιά στους χάρτες με την περιβόητη τουρκο-λιβυκή συμφωνία για να συμπεράνει κανείς πως το Καστελόριζο επί της ουσίας «σβήνεται» από τον χάρτη.   Θυμίζουμε τις προ ημερών δηλώσεις του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές, για το Καστελόριζο:  

«Το να πιστεύεις ότι ένα μικρό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο!»
Asıl gülünç olan 🇹🇷’e 2km, 🇬🇷’a 570km uzaklıkta olan 10km2 boyutunda küçük bir adanın D.Akdeniz’de 40.000 km2 deniz yetki alanı yaratabileceğini düşünmektir.
Προβολή εικόνας στο Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive