Σε δήλωση – βόμβα κατά της Τουρκίας προέβη ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δήλωση αποκτά ακόμη πιο ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η Αθήνα...
επιχειρεί να απομονώσει διπλωματικά την Αγκυρα και να εξουδετερώσει με κάθε τρόπο τα επιχειρήματα που βάζει η γείτονα στο τραπέζι των συζητήσεων.
Οπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός αξιωματούχος, τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας την νομική επίσημη κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, μετά και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «προκλητική», ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τις θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά.
Στο πλαίσιο αυτό διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Επανέλαβε δε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα συνεργασίας και γι’ αυτό στηρίζουν και τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.
Η σταθερότητα της περιοχής
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρμεντ που βρέθηκε στην Αθήνα δήλωσε ότι η ελπίδα της Ουάσινγκτον είναι να βρεθεί μια θετική ατζέντα για την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η σταθερότητα της περιοχής είναι στην κορυφή της πολιτικής των ΗΠΑ.
Η ίδια πηγή, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο Ελλάδας- Τουρκίας, δήλωσε ότι η Αμερική είναι ήδη παρούσα στην Ελλάδα και έθεσε ως παράδειγμα ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά υποβρύχια του στόλου τους, που βρίσκεται ήδη στη Σούδα.
Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρέσβης είχε συναντηθεί την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου.
Εκεί, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Επιχείρηση «διπλωματική απομόνωση»
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η «επιχείρηση» της Αθήνας για διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη στάση που θα κρατήσει η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας και της «πειρατικής συμφωνίας» που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη, διπλωματικός πυρετός επικρατεί και στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa) παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του έλληνα ομολόγου του.
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Ίσα έσπευσε να χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο συνεννόησης Αγκυρας-Τρίπολη.
Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σήμερα δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».
«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας» κατέληξε.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ ΜΙΛΗΣΕ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΤΑ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ????????
ΑΧ,ΕΛΛΑΔΑ.................