Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου ο Ερντογάν – Ζητά έγκριση της τουρκικής βουλής για αποστολή στρατού στη Λιβύη

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη συνάντηση των Προέδρων του AKP, για: Αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη -«Πηγαίνουμε όπου μας καλούν και όχι όπου δεν μας καλούν». Για το προσφυγικό: «Δεν ανεχόμαστε ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο. Είπαμε ότι όλοι θα πληρώσουν για τα αποτελέσματα. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει επίσης να πιεστούν». Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα εισαγάγει νομοσχέδιο για να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη μόλις το Κοινοβούλιο ξαναρχίσει, απαντώντας στην πρόσκληση της χώρας...
Η εντολή για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα βρίσκεται στην ατζέντα του κοινοβουλίου στις 8-9 Ιανουαρίου.
Επέκρινε τις χώρες που υποστηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα την Ανατολική Λιβύη και όχι τον Fayez al-Sarraj: «Βοηθούν έναν πολέμαρχο, εμείς ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Αυτή είναι η διαφορά», δήλωσε ο Ερντογάν.
«»Υπογράψαμε το μνημόνιο συνεννόησης και ολοκληρώνουμε τη Συμφωνία Στρατιωτικής Ασφάλειας και Συνεργασίας. Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο μας στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα απαντήσουμε στην πρόσκληση της Λιβύης. Η Αίγυπτος υποστήριξε το πραξικόπημα και όχι τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Ελπίζω ότι δεν θα τους αφήσουμε να επαναλάβουν την ίδια εχθρότητα προς τη δημοκρατία στη Λιβύη…».
Για τον Χαφτάρ: «Από την αρχή αρχίσαμε να αντιτιθέμεθα στις επιθέσεις που ξεκίνησε ένας πραξικοπηματίας ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Θα παράσχουμε κάθε είδους στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης εναντίον του Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από διάφορες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες».
«Η Λιβύη είναι ο θαλάσσιος γείτονάς μας. Ολοκληρώσαμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 10 χρόνια με τη συμφωνία που υπογράψαμε στις 27 Νοεμβρίου. Είχαμε κάνει αυτά τα βήματα κατά την περίοδο του αείμνηστου Καντάφι. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία. Τώρα βρίσκουν τη συμφωνία κενή. Ό,τι κι αν κάνουν, έχουμε βάλει τις υπογραφές.»
Ο Ερντογάν παρότρυνε επίσης την Ευρώπη να αναλάβει δράση ενόψει ανθρωπιστικής κρίσης στην επαρχία Idlib της Συρίας: «Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Idlib και να αποτρέψουν ένα άλλο κύμα μαζικής μετανάστευσης».

8 σχόλια:

  1. Τρίτη 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000…..
    Διεξάγεται στη βουλή ονομαστική, φανερή ψηφοφορία για την εκλογή νέου ΠτΔ(στη συνεδρίαση παραβρίσκονται 298 βουλευτές – απουσιάζουν για λόγους υγείας 2 βουλευτές). Τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας έχουν ως εξής: Κ. Στεφανόπουλος 269(ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, 7 Ανεξάρτητοι, Λ. Κύρκος 10(Συνασπισμός), «Παρών» 19(ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ). Μετά τα ανωτέρω αποτελέσματα ΠτΔ επανεκλέγεται ο Κ. Στεφανόπουλος, για μια νέα πενταετή θητεία(είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ελλάδος εκλέγεται με τόσο μεγάλη πλειοψηφία).
    Ο πρόεδρος της βουλής Απ. Κακλαμάνης ανακοινώνοντας στον Κ. Στεφανόπουλο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε στη βουλή για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας λέει, μεταξύ άλλων: «Κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας, πολύ δύσκολα μπορώ να αποκρύψω την προσωπική μου συγκίνηση για αυτές τις στιγμές. Με την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων , έχω τη μεγάλη τιμή να σας ανακοινώσω ότι η εθνική αντιπροσωπεία με την πρωτοφανή πλειοψηφία 269 βουλευτών σας δίνει την εντολή να ασκήσετε για ακόμη μια 5ετία τα καθήκοντα του ΠτΔ, τα καθήκοντα του πρώτου πολίτη της χώρας. «Τύχη αγαθή» μου έλαχε για δεύτερη φορά να προβαίνω σε μια τόσο σημαντική ανακοίνωση, με την ίδια ιδιότητα, στον ίδιο πολίτη, στον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Κωστή Στεφανόπουλο, όπως με τόση αγάπη σας αποκαλεί ο λαός μας. Ολοκληρώνεται μετά ένα μήνα μια ευτυχή όσο και επιτυχή θητεία. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα κατακτά εξέχουσα θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής, κερδίζει το ευρωπαϊκό της στοίχημα και ο λαός μας πραγματοποιεί μεγάλα βήματα στο δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής του ανάπτυξης, ζώντας και δημιουργώντας πολλά και καλά, εν ειρήνη, μακριά από τη βία και τις συγκρούσεις. Από βάθους καρδίας σας εύχομαι μια εξίσου επιτυχή και ευτυχή δεύτερη θητεία. Για το καλό της πατρίδας μας. Για το καλό των δημοκρατικών μας θεσμών».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο επανεκλεγείς στο αξίωμα του ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος, απαντώντας στην προσφώνηση του προέδρου της βουλής Απ. Κακλαμάνη, λέει τα ακόλουθα: «Το Μάρτιο του 1995, η βουλή των Ελλήνων μου έκανε τη μέγιστη τιμή να με εκλέξει στο ύψιστο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σήμερα, με την επανεκλογή μου, είναι προφανές ότι μου κάνει ακόμη μεγαλύτερη και τούτο διότι, ενώ τότε δεν μπορούσε παρά να έχει την ελπίδα ότι θα ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου, ίσως σήμερα με την ψήφο της εκφράζει και την έγκρισή της για τον τρόπο με τον οποίο τα άσκησα μέχρι σήμερα. «Εν πλήρει συνειδήσει» λοιπόν αυτής εξαιρετικής στιγμής, θέλω να σας παρακαλέσω, κύριε πρόεδρε, να θελήσετε να μεταφέρετε προς όλους τους κυρίους και τις κυρίες βουλευτές των Ελλήνων, τις πιο θερμές ευχαριστίες μου και τη διαβεβαίωση μου ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους. Οφείλω να σημειώσω ποσό σημαντικό είναι, όχι μόνο για μένα, αλλά και για το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα μας, το γεγονός ότι επετεύχθη η εκλογή μου από της πρώτης ψηφοφορίας, κατόπιν της όμοιας αποφάσεως που έλαβαν τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα μου». «Επιχείρησα να σεβαστώ τις δημοκρατικές ευαισθησίες του λαού και να εκφράσω τα δημοκρατικά του φρονήματα. Προσπάθησα να εκπροσωπήσω διεθνώς τη χώρα με αξιοπρέπεια και κατά τρόπο συμφέροντα για αυτήν. Ετήρησα με ακρίβεια το Σύνταγμα και κινήθηκα με προσοχή μέσα στα στενά, αναμφισβήτητα, πλαίσια που προδιαγράφει το Σύνταγμα, εις τρόπον ώστε οι ζητούντες από εμέ πράξεις τις οποίες μου αρνείται το Σύνταγμα, έχω την εντύπωση ότι έπρεπε προηγουμένως να επιζητήσουν την τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου η κριτική των ή τα υπ» αυτών ζητούμενα να έχουν στέρεαν νομικήν βάσιν. Γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, κύριε πρόεδρε, ότι εγώ δεν ενεργώ βάσει πολιτικών αντιλήψεων ή πολιτικών συμφερόντων, εγώ ενεργώ αποκλειστικά και μόνο βάσει των νομικών διατάξεων του Συντάγματος. Βεβαίως, είναι πολύ πιθανό ότι δεν έπραξα πάντοτε κατά το καλύτερον ότι όφειλα να πράξω. Και συνεπώς υπέπεσα σε λάθη. Θα ελογιζόμην εξαιρετικά ευτυχής, αν αυτά τα λάθη ήταν μικρά και ολίγα. Θέλω να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου προς τον ελληνικό λαό ο οποίος με περιέβαλε με συμπάθεια του και μου προσέφερε τη στήριξή του, η οποία είναι η ύψιστη τιμή και η μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση για έναν πολιτικόν». «Ευχαριστώ, λοιπόν, και προσωπικώς και σας παρακαλώ, άλλη μια φορά, να μεταφέρετε στη Βουλή τις ευχαριστίες μου».
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης με δηλώσεις τους αναφέρονται στην επανεκλογή του Κ. Στεφανόπουλου ως προέδρου της δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2000
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μιλώντας στην Αγία Βαρβάρα κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή ότι «υπέστειλε γρήγορα τη σημαία του ανένδοτου αγώνα κατά των διαπλεκόμενων». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστηρίζει ότι: «Σήμερα η εξουσία ασκείται από τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεκδότες, που είναι παράλληλα και μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοεπιχειρηματίες».
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στη βουλή και απαντώντας σε ερώτηση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη(ζητά κάποια τροποποίηση στον εκλογικό νόμο πριν από τις προσεχείς εκλογές) λέει: «όπως γνωρίζετε στην απόφαση της βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος(η επόμενη βουλή είναι αναθεωρητική), συμπεριλαμβάνεται και το πλέγμα των ρυθμίσεων που αφορούν την εκλογική νομοθεσία. Επομένως, στην επόμενη βουλή θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε το όλο θέμα και να καταλήξουμε, εφόσον χρειάζεται, σε έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος είναι δίκαιος και εξασφαλίζει ταυτόχρονα τους σκοπούς που πρέπει να επιδιώκουμε για να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επιθυμεί να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον αρχηγό της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Συνεχίζοντας λέει ότι : «Ο πρωθυπουργός επιθυμεί η συζήτηση να διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν και σε άλλες χώρες».
    Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στον Πειραιά λέει: «Αναμφισβήτητα στις επόμενες εκλογές πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό χαστούκι στο ΠΑΣΟΚ, γιατί κυβερνώντας τη χώρα 15 χρόνια, με ένα διάλλειμα 3 χρόνων, κατάφερε να μετατρέψει τον πιο σκληρό πυρήνα της πλουτοκρατίας αρκετά ανταγωνιστικό και συναγωνιστικό προς την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, ίσως και παραπέρα»(όχι «φιλί ζωής» στη ΝΔ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή για συστράτευση στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Η δήλωση Αβραμόπουλου έχει ως εξής: «Η χώρα μας εισήλθε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Στην πορεία αυτή δοκιμάζονται για μια ακόμη φορά οι σχέσεις κομμάτων, θεσμών, προσώπων, με τη Δημοκρατία και την κοινωνία, η οποία απαιτεί από όλους μας στάσεις και ρόλους υπεύθυνους και ζητά σε κάθε νέο τέτοιο βήμα της να σημειώνεται πρόοδος και να ανοίγει μπροστά μας ένας νέος ελπιδοφόρος, αισιόδοξος ορίζοντας. Βασική προϋπόθεση για αυτό ήταν, και παραμένει πάντα, η αξιοπιστία, η σοβαρότητα και η συνέπεια των πολιτικών προσώπων. Είναι γνωστό ότι , εν όψει των εκλογών, μου έχει ζητηθεί, και με τιμά αυτό, να επιστρατευθώ στον εκλογικό αγώνα της ΝΔ, της παράταξης από την οποία προέρχομαι, από την οποία στηρίχθηκα και στην οποία ανήκω και ενώπιων της οποίας ανέλαβα τη δημόσια δέσμευση να ανταποκριθώ με συνέπεια και σταθερότητα στην εμπιστοσύνη και εντολή της ίδιας, αλλά και των πολιτών της Αθήνας. Θέλω να πιστεύω ότι ανήκω σε μια γενεά πολιτικών που διαπνέεται από σύγχρονες πολιτικές αντιλήψεις και φέρει αποφασιστικά μέρος της ευθύνης να αλλάξουν τα πολιτικά μας ήθη, να ενισχυθεί η αξιοπιστία των θεσμών και να προτάσσεται το δημόσιο συμφέρον από την όποια προσωπική φιλοδοξία ή σκοπιμότητα. Σήμερα, και μετά από βαθύ προβληματισμό, επιθυμώ να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου στον πρόεδρο της ΝΔ κ Κ. Καραμανλή γι’ αυτή τη τιμητική πρόσκληση, αλλά και τη στήριξη μου, στην οποία όμως πρόσκληση, για λόγους συνέπειας και αξιοπιστίας απέναντι στην αποστολή που μου έχει ανατεθεί, δεν μπορώ να ανταποκριθώ και να επαναβεβαιώνω τη ρητή προεκλογική μου δέσμευση να ολοκληρώσω την τετραετία. Παραμένω λοιπόν Δήμαρχος Αθηναίων, σταθερός και συνεπής στις δεσμεύσεις, στο λόγο, αλλά και στο θεσμικό μου ρόλο, πιστεύοντας ακράδαντα ότι, με αυτήν την ειλικρινή απόφαση, τιμώ στο ακέραιο την προσδοκία των ψηφοφόρων μου, την αποστολή που μου ανεπιστεύθη η παράταξις μου, το χρέος μου προς αυτήν, αλλά και την εντολή της κοινωνίας των πολιτών, η οποία τελικά μας αξιολογεί και μας κρίνει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2000 διεθνή
    Στο Βόρειο Ιρλανδία, εξαιτίας της άρνησης του «IRA» να προχωρήσει σε αφοπλισμό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει οριστική αναστολή της ισχύος των θεσμών Αυτοδιοίκησης. Σε δηλώσεις που κάνει ο Βρετανός υπουργός για τη Β. Ιρλανδία Π. Μάντελσον λέει: «Κάνεις δεν ζητεί από τον IRA να ταπεινωθεί. Αν θέλουμε να δουλέψει η συμφωνία, πρέπει να προχωρήσουμε στον αφοπλισμό».
    Το ΡΚΚ σε ανακοίνωση που στέλνει στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρει ότι τερματίζει τον ένοπλο αγώνα εναντίον της Τουρκίας και ότι στο εξής θα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Κούρδων στο πλαίσιο της ειρήνης και της δημοκρατίας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)μετονομάζεται σε Δημοκρατική Λαϊκή Ένωση.
    Ο υπουργός Πληροφοριών της Γιουγκοσλαβίας ΓΚ. Μάτις, αναφερόμενος στη δολοφονία του Γιουγκοσλάβου Υπ. Άμυνας Π. Μπουλάτοβιτς λέει ότι «ο θάνατος του Μπουλάτοβίτς είναι τμήμα της αλυσίδας οργανωμένης τρομοκρατίας από το εξωτερικό. Πέρυσι τον Οκτώβριο έλεγα ότι μια σειρά ανατρεπτικών ενεργειών σχετίζονται και υποκινούνται από το εξωτερικό, με στόχο να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μας στη χώρα μας».
    Συνεχίζεται το δράμα των επιβαινόντων στο αφγανικό αεροπλάνο που έχει καταληφθεί από Αφγανούς αεροπειρατές. Το αεροπλάνο εξακολουθεί να βρίσκεται στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου(κάποια μέλη του πληρώματος κατορθώνουν να διαφύγουν).
    Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν θέσεις της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο. Στ μεταξύ η ισραηλινή κυβέρνηση κηρρύσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που συνορεύουν με το Λίβανο(φοβάται αντίποινα). Τέλος ο Ισραηλινός Υπ. Εξ. Ντ. Λεβί σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «αν πέσουν ρουκέτες Κατιούσα στους οικισμούς μας, το έδαφος του Λιβάνου θα καεί. Ας το ακούσουν όλοι: ζωτικά συμφέροντα του Λιβάνου θα παραδοθούν στις φλόγες και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθούν».
    ΠΕΜΠΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο(πρώην υπουργό κυβερνήσεων - Καραμανλή, Ράλλη, Μητσοτάκη – της ΝΔ). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώνεται η συνεργασία ΠΑΣΟΚ –Κοντογιαννόπουλου στις προσεχείς εκλογές(θα είναι υποψήφιος στη Β’ περιφέρεια Αθηνών). Σε δηλώσεις που κάνει ο Β. Κοντογιαννόπουλος λέει ότι ο Κ. Σημίτης «είναι πρωθυπουργός που χρειάζεται η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, διαθέτει την υπευθυνότητα και την πείρα για να οδηγήσει τους Έλληνες με ασφάλεια και σταθερότητα στην κρίσιμη μετά –ΟΝΕ εποχή».
    Το ΚΚΕ πραγματοποιεί στο Πεδίο του Άρεως συγκέντρωση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μήνυση και τις αγωγές που ο Υπ. Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος έχει καταθέσει εναντίον των υπευθύνων της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα(παραβρίσκεται στη συγκέντρωση) σε δηλώσή της αναφέρει και τα εξής: «Η πολιτική δίωξη ενάντια στο «Ριζοσπάστη» δεν αφορά μόνο το κόμμα. Στο στόχο βρίσκεται το λαϊκό φρόνημα. Και αν η κυβέρνηση βρει το λαϊκό φρόνημα αδύνατο, θα οργανώσει την επίθεση, όπως έκανε με τα αγροτοδικεία, τα μαθητοδικεία και τη ΒΙΟΜΑΓΝ σήμερα. Το πρόβλημα είναι ενιαίο. Όσο για μας τους κομμουνιστές, είναι γνωστό ότι δεν φοβόμαστε. Είναι γνωστό ότι χτυπάει σε μια πόρτα που δεν ανοίγει εύκολα στην τρομοκρατία».
    Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποιούν τρεις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΜΠΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Η τιμή του πετρελαίου φθάνει, στη διεθνή αγορά, στα 27, 35 δολάρια το βαρέλι(στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή – 1990-1991 – της κρίσης στον περσικό).
    Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου «Ψωμί για τον κόσμο», από τα 271 εκατομμύρια των Αμερικάνων τα 31 πεινούν («αντιμετωπίζουν την πείνα ως τακτικό παράγοντα ζωής»). Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το ίδιο πρόβλημα έχουν και 791 εκατομμύρια άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες.
    Ο Βούλγαρος Υπ. Άμυνας Μπ. Νόεφ σε δηλώσεις του αναφέρει και τα εξής: «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός για τους εξοπλισμούς νότια της χώρας μας, τον οποίο δεν δεχόμαστε με ευχαρίστηση». «Δεν πιστεύουμε ότι αυτός ο ανταγωνισμός αποτελεί απειλή για τη Βουλγαρία γιατί έχουμε εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα, και δεν φοβόμαστε τα όπλα που συγκεντρώνει ο ένας εναντίον του άλλου».
    Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στο Νότιο Λίβανο. Σε δηλώσεις που κάνει ο Ισραηλινός υφυπ. Άμυνας Ι. Σνέ αναφέρει ότι το Ισραήλ θα απαντά με σκληρά αντίποινα σε οποιοδήποτε επίθεση των ανδρών της «Χετζμπολάχ» εναντίον ισραηλινών στόχων.
    Λήγει το δράμα των επεβαινόντων των αφγανικών αερογραμμών που έχει καταλειφθεί από αεροπειρατές(οι όμηροι απελευθερώνονται – αεροδρόμιο Στάνσντεν του Λονδίνου – σε δύο ομάδες –οι βρετανικές αρχές ανακοινώνουν ότι συνέλαβαν 19 άτομα σε σχέση με την αεροπειρατεία – πολλές βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι η αεροπειρατεία δεν έχει πολιτικά κίνητρα, αλλά επρόκειτο για μια προσπάθεια που έχει στόχο να δοθεί στους επιβαίνοντες στο αεροπλάνο πολιτικό άσυλο στη Βρετανία).
    Ο Αυστριακός ακροδεξιός πολιτικός ηγέτης Γ. Χαίντερ σε συνέντευξή του ισπανική εφημερίδα «Ντάριο 16» αναφέρει και τα εξής: «Χρησιμοποίησαν ανερυθρίαστα εντελώς αβάσιμα επιχειρήματα. Ελπίζω πως όλοι εκείνοι οι πολιτικοί που προσέβαλαν την Αυστρία και το κόμμα μου θα έχουν το θάρρος να ζητήσουν συγνώμη». Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομζερβάτερ» δηλώνει: «Θλίβομαι που ο κ. Σιράκ εκφράσθηκε με τόσο άσχημο τρόπο για εμάς. Τον θεωρώ μεγάλο εχθρό της Αυστρίας».
    Ο ηγέτης του Σέρβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος και αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Β. Σέσελι, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους λέει: «Δουλεύουμε εναντίον του κράτους σας. Πληρώνεστε από τους Αμερικάνους για να καταστρέψετε το κράτος σας. Είστε προδότες, είστε ότι χειρότερο υπάρχει, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από εσάς». Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους συγκεκριμένων εντύπων λέει: «Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε το θάνατο. Είναι το ίδιο πράγμα το να παίρνεις λεφτά από τους Αμερικάνους με το να σκοτώνεις έναν υπουργό Άμυνας. Είστε συνένοχοι στο φόνο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΦΕΡΒΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Σε συνέντευξη τύπου που δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής αναφέρει στους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα(έλεγχος προεκλογικών δαπανών, περιορισμός των ανοικτών προεκλογικών συγκεντρώσεων, τηλεοπτικός διάλογος με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, διαφάνεια στις εισφορές προς τα κόμματα, αμεροληψία της κρατικής τηλεόρασης κ.α.). Ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο Δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο(αρνήθηκε να συμμετάσχει στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ) λέει: «Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε μια επιλογή και είναι χρήσιμος για την παράταξη από την θέση την οποία επέλεξε».
    Σε συνέντευξη τύπου που δίνει στον Πύργο της Ηλείας ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος λέει τα εξής: «Σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνετε βεβαίως το ποιος από του κ.κ. Σημίτη ή Καραμανλή βγάλει καλύτερες φωτογραφίες ή σκηνοθετεί παραστάσεις νίκης. Κρίνεται τα ποια θα είναι η πολιτική απάντηση στις μεγάλες ενότητες προβλημάτων που βρίσκονται ανοιχτά».
    Η Αμερικανίδα αναπληρωτής Υπ. Εξ. (αρμόδια για προξενικά θέματα) Μαίρη Ράιαν, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στις ενέργειες που είναι αναγκαίες για να αρθεί το μέτρο της «βίζας»(για τους Έλληνες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. Α. Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή τις πρόσφατες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα λέει: «Η Άγκυρα παραμένει αδιάλλακτη και μετά το Ελσίνκι και οι μονομερείς διεκδικήσεις της εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς. Άμεσος στόχος της είναι να αποδειχθεί η Ελλάδα την πρότασή της για τη συγκρότηση της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής για θέματα του Αιγαίου. Η ΝΔ προβληματίζεται και από τις τακτικές της κυβέρνησης , που επιχειρεί αν αποκρύψει τις τελευταίες τούρκικες προκλήσεις. Είναι απαράδεκτο ο ελληνικός λαός να πληροφορείται τις τουρκικές αυθαιρεσίες από τις ξένες πηγές και όχι από την κυβέρνηση της χώρας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΦΕΡΒΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Ο Γερμανός Υπ. Εξ Γ. Φίσερ έχει στο Αμβούργο (κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης) συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς. Σε επίσημη ανακοίνωση του γερμανικού Υπ. Εξ που εκδίδεται μετά το τέλος των συνομιλιών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Ο ομοσπονδιακός υπουργός Γιόσκα Φίσερ συναντήθηκε σήμερα με τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και αντάλλαξαν απόψεις, Στο επίκεντρο της συζήτησης τους, οι συνομιλίες της Γενεύης, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την Αιγίδα του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση έγινε για να τονιστεί το ενδιαφέρον της γερμανικής κυβέρνησης για διάλογο με τους ηγετικούς εκπροσώπους και των δύο πλευρών που εμπλέκονται στο Κυπριακό».
    Συνέρχονται στη Λισαβόνα οι υπουργοί Κοινωνικών Υποθέσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Την ώρα που η Αυστριακή υπουργός Ελισάβετ Σικλ ανέρχεται στο βήμα(ανήκει στο κόμμα του Χάιντερ) αποχωρούν από την αίθουσα οι υπουργοί της Γαλλίας και του Βελγίου (η Γαλλίδα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρτίν Ομπρί δηλώνει: «Πρόκειται για ισχυρή πολιτική και συμβολική χειρονομία»).
    Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Α. Μασχάντοφ με μήνυσή του κηρύσσει γενικευμένο ανταρτοπόλεμο σε όλη την έκταση της Τσετσενίας. Στο μεταξύ γίνεται γνωστό ότι το τελευταίο 24ώρο η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε 160 εξόδους βομβαρδίζοντας στόχους στη νότια Τσετσενία(χρησιμοποιούνται συστηματικά βόμβες κενού – εξαφανίζουν κάθε ίχνος ζωής σε μεγάλη ακτίνα).
    Ο Αυστριακός ακροδεξιός πολιτικός ηγέτης Γ. Χάιντερ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει και τα εξής: «Οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να υπακούσουν στους δικούς τους κανόνες. Υιοθετούν μια σκληρή στάση απέναντι στην Αυστρία, αλλά δεν κάνουν τίποτε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία ή τις κατασχέσεις εναντίον των διανοούμενων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία».
    Γράφεται ότι ο Πατριάρχης Αλέξιος σε συνέντευξή του στο ελληνικό περιοδικό κατηγορεί το Βατικανό για επεκτατισμό . λέει ότι στην ορθοδοξία κανένας Πατριάρχης , ούτε ο Ρωσίας , ούτε ο Κωνσταντινουπόλεως, δεν μπορεί να θεωρείται επικεφαλής.
    Συνεχίζεται ο προβληματισμός για τις ηλεκτρονικές επιθέσεις που έγιαναν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη και είχαν σαν αποτέλεσμα το προσωρινό «κλείσιμο» πολλών επιχειρήσεων στο Ιντερνέτ.
    Στο Νότιο Λίβανο άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης χάνει τη Ζώη του από πυρά της φιλειρηνικής οργάνωσης «Χετζμπολαχ». Μετά το ανωτέρω γεγονός το Ισραήλ βομβαρδίζει στόχους στο Νότιο Λίβανο(ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ε. Μπάρακ απειλεί με «Πολύ οδυνηρά χτυπήματα στο Λίβανο»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive