Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Καρπούζι> Kόκκινο σαν την αγάπη Μπορείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα του λυκοπένιου διατηρώντας το σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες ή μέχρι να ωριμάσει

Της Άννας Μαρία Παπίρη*

Ανακαλύψτε τα οφέλη για την υγεία αυτού του δημοφιλούς δροσιστικού φρούτου. Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο, εύπεπτο δροσερό καλοκαιρινό φρούτο. Έχει υπέροχη ανάλαφρη γεύση ωστόσο μας αρέσει να το χρησιμοποιούμε σε κοκτέιλ σε σαλάτες, σε σούπες αλλά και ως γλυκό του κουταλιού. Τα τελευταία χρόνια που γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ποιότητα της διατροφής έχει κάπως μπει στο περιθώριο από τους πολέμιους της ζάχαρης. 
Με αφορμή την άφιξη του καλοκαιριού και την εμφάνισή του στα μαγαζιά μας έπιασαν οι ανησυχίες μας… Είναι πραγματικά το καρπούζι φίλος ή εχθρός; Μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη που προσφέρει το καρπούζι στην υγεία μας.

 Διατροφική αξία
Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τι περιέχει ένα μικρό μπολ με καρπούζι:
-46 Θερμίδες
-0g Λίπος
-13g Υδατάνθρακες
0.6g  Φυτικές ίνες
9.5g Ζάχαρη
1g Πρωτείνη
1% Ασβέστιο
1 mg αλάτι
Tο καρπούζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μάλιστα περιέχει λιγότερη ζάχαρη από ότι τα μούρα.  Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, γεγονός που σας παρέχει το 15% και το 12% των καθημερινών αναγκών του οργανισμού αντίστοιχα. Επιπλέον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.
Είναι σούπερ ενυδατικό
Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό, γεγονός που το καθιστά  ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείτε να έχετε στη διατροφή σας. Άλλα τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ενυδάτωσης είναι τα μαρούλια, τα αγγούρια και ο ανανάς. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό θεωρείται ότι είναι εξίσου σημαντική για την ενυδάτωση του οργανισμού όπως το πόσιμο νερό.
Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς
Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που συναντάται στο καρπούζι και έχει συγκεντρώσει τη προσοχή στις έρευνες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς. Τα αμινοξέα αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς επειδή βελτιώνουν το κυκλοφορικό και βοηθούν στην καλύτερη τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα.
Μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Hypertension έδειξε ότι η κιτρουλίνη από καρπούζι μείωσε σημαντικά την συστολική αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες αλλά και σε αυτούς που βρίσκονταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση. Η κιτρουλίνη επίσης έδειξε ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην περίοδο της εμμηνόπαυσης χάρη στην ικανότητά της να ελέγχει την αρτηριακή δυσκαμψία και τη συστολική αρτηριακή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Σούπερ αποθεραπεία μετά την άσκηση
Ο χυμός καρπούζι έχει αποκτήσει περίοπτη θέση στα ράφια των καταστημάτων ενώ αρκετοί προπονητές υποστηρίζουν ότι είναι ιδανικός για την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry το 2018 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κιτρουλίνη από το χυμό καρπουζιού ήταν πιο αποτελεσματική στην αποκατάσταση μετά την άσκηση και αξιοποιήθηκε πιο εύκολα από τον οργανισμό ακόμη και από άλλα πόσιμα συμπληρώματα διατροφής που την εμπεριείχαν σαν βάση.
Εκτός από την καλύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση το καρπούζι έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά και στην αθλητική απόδοση. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Journal of Applied Physiology,  οι ερευνητές επισήμαιναν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν πάρει συμπλήρωμα διατροφής με citrulline είχαν καλύτερη αντοχή στις ασκήσεις cardio όπως το ποδήλατο. Με δεδομένο ότι η κιτρουλίνη συμβάλλει στην καλύτερη τη ροή του αίματος, προσθέτοντας ένα σνακ από καρπούζι πριν και μετά την προπόνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης των μυών.
Καταπολεμά την φλεγμονή του οργανισμού
Τα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο περιέχει ένα ακόμη καταπληκτικό φυτοχημικό το λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό από τις τομάτες. Το λυκοπένιο προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, τον καρκίνο, τον διαβήτη, από καρδιαγγειακά προβλήματα  και άλλες σοβαρές παθήσεις.
Σύμφωνα με μελέτες μπορείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα του λυκοπένιου στο καρπούζι διατηρώντας το σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες ή μέχρι να ωριμάσει.
Συμβουλή: Όσο πιο κόκκινο είναι το καρπούζι σας τόσο καλύτερη γεύση έχει και είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία!
Εκτός από το λυκοπένιο, το καρπούζι είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη C και το λυκοπένιο είναι ένα δυνατό δίδυμο κατά της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.
Ενισχύει την νεανικότητα της επιδερμίδας
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κρέμες περιποίησης με βιταμίνη Α και βιταμίνη C για τη νεότητα του δέρματός τους ωστόσο η πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι πολύ ευεργετική μέσω της διατροφής. Η βιταμίνη C αποκαθιστά τις βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι απαραίτητη για την τόνωση του κολλαγόνου και βοηθά στην επούλωση τραυμάτων ή  ουλών. Η βιταμίνη Α προστατεύει από τις βλαβερές UV ακτίνες, αντιμετωπίζει τις ρυτίδες, ελέγχει την υπερμελάγχρωση. Επιπλέον το καρπούζι και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά.
*H Άννα Μαρία Παπίρη είναι Beauty & Wellness Editor και συγγραφέας των βιβλίων «Η επανάσταση της Νεότητας» και «Η Δίαιτα αλλιώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive