Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Μην τους μοιάσουμε έτσι; Τεράστια η ανάπτυξη. Η Βουλγαρία χρειάζεται ΑΜΕΣΑ 500.000 εργαζόμενους τουλάχιστον

Monthly Report on Bulgarian Economy
Σε μεγάλο πρόβλημα για την ανάπτυξη της οικονομίας της Βουλγαρίας εξελίσσεται το τεράστιο έλλειμμα εργατικού δυναμικού, επισημαίνει σε εκτενές ρεπορτάζ της η δημόσια βουλγαρική ραδιοφωνία (BNR). Επικαλούμενη εκθέσεις διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών η BNR τονίζει ότι το 2018 ο ρυθμός αύξησης του βουλγαρικού ΑΕΠ ανήλθε σε 3,1% και ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 3,6%...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Fitch Ratings προβλέπουν ότι το 2019 η οικονομία της χώρας θα αυξηθεί κατά 3,3%.
Ωστόσο, η Βουλγαρία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση έναντι άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, επειδή οι οικονομίες των χωρών αυτών αυξήθηκαν κατά 6%-7%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο έλλειμμα του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν έλλειμμα εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς των οικονομιών τους. Όμως, η κατάσταση στη Βουλγαρία είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων, τονίζει η δημόσια ραδιοφωνία.
Η ανεργία είναι ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας, προσθέτει και συμπληρώνει ότι, ο αριθμός των ανέργων θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλός σε μια χώρα με τεράστιο έλλειμμα εργατικού δυναμικού.
Αυτό όμως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν ισχύει στην Βουλγαρία, αν και τα ποσοστά ανεργίας είναι περίπου 6,2%.
Η ομάδα των «ανεπιθύμητων» ανέργων
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανήκουν στην αγορά εργασίας, επειδή δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και τις εξίσου αναγκαίες επαγγελματικές δεξιότητες. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που κανένας εργοδότης δεν επιθυμεί να προσλάβει. Πολλοί νέοι Βούλγαροι εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 18% όλων των νεαρών Βουλγάρων ηλικίας 15-29 ούτε εργάζονται, ούτε σπουδάζουν και ζουν με κοινωνικές παροχές ή υποστηρίζονται οικονομικά από τους γονείς τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Χρειάζονται επιπλέον 500.000 εργαζόμενοι!
Οι οικονομικά ενεργοί πολίτες στη Βουλγαρία ανέρχονται σε 3,24 εκατομμύρια. Σύμφωνα με στοιχεία παραγωγικών φορέων της χώρας, η Βουλγαρία χρειάζεται επιπλέον 500.000 εργαζόμενους και οι τοπικοί εργοδότες αναζητούν ενεργά εργαζόμενους προσλαμβάνουν και άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, σημειώνει η δημόσια ραδιοφωνία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η BNR, οι επιχειρήσεις παροτρύνουν τις αρχές να διευκολύνουν την πρόσβαση αλλοδαπών στη βουλγαρική αγορά εργασίας, κυρίως στον τουριστικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Οι αρχές έκαναν μια τέτοια προσπάθεια το2018, όταν χιλιάδες νέοι υπήκοοι της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας εργάζονταν στα βουλγαρικά θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, επειδή η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα στην ΕΕ και προσφέρει χαμηλούς μισθούς, γεγονός που την καθιστά πολύ ελκυστική για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους που βρίσκουν εργασία σ” αυτή.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υποστηρίζει ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν κάποιοι από αυτά τα 1,6 εκατομμύρια Βούλγαρων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό επέστρεφαν στη χώρα για να εργαστούν και προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζουν δέσμη μέτρων.
Όμως, οικονομικοί αναλυτές και εργατικά συνδικάτα εκτιμούν πως θα ήταν ψευδαίσθηση να θεωρηθεί ότι το έλλειμμα εργατικού δυναμικού μπορεί να ξεπεραστεί μόνο από τους Βούλγαρους που ενδεχομένως επιστρέψουν στην χώρα τους για να εργαστούν.
Το πρόβλημα που σχετίζεται με το έλλειμμα του ανθρώπινου κεφαλαίου δεν μπορεί να λυθεί με ένα μαγικό ραβδί, τονίζει η δημόσια ραδιοφωνία, παραθέτοντας και δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Μπίσερ Πέτκοφ.
Ο υπουργός είχε επισημάνει ότι, το 2032 ο αριθμός των απασχολουμένων στη Βουλγαρία θα είναι μικρότερος κατά 3,4% έναντι της παρούσας κατάστασης. Πρόκειται, όπως είχε σημειώσει, για ένα ρεαλιστικό σενάριο, αφού από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η αναλογία οικονομικά ενεργών πολιτών / συνταξιούχων είναι 63 προς 100.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive