Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Πριν λίγα χρόνια μάζευε ελιές στη Θάσο και τώρα ο πρίγκιπας της Αλβανίας δήλωσε ότι θέλει να γίνει βασιλιάς μιας «Μεγάλης Αλβανίας»

Αποτέλεσμα εικόνας για πρίγκιπας Λέκα ΙΙ
Ο πρίγκιπας της Αλβανίας, Λέκα Ζόγου ο Β΄, δήλωσε ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ενωθούν σε μια αλβανική μοναρχία.  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντίελι» (Ήλιος) ο πρίγκιπας Λέκα ΙΙ, είπε ότι «καθήκον της βασιλικής οικογένειας...
είναι παρακάμψει τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ των Αλβανών και να ενωθούν οι Αλβανοί στα Βαλκάνια».
Πρόσθεσε ότι, η «Μεγάλη Αλβανία» θα εδραιωθεί με μια συνταγματική μοναρχία που θα προσφέρει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα σε σύγκριση με το σημερινό πολιτικό σύστημα στην Αλβανία.
Η βασιλική οικογένειας θα σέβεται πάντοτε τη βούληση του αλβανικού λαού, πρόσθεσε.
Η υπηρεσία προς τον λαό είναι ένα μεγάλο προνόμιο και τιμή, είπε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας Λέκα ο Β΄ σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή.
Η βασιλική οικογένεια της Αλβανίας δεν έχει σχέση με τους γαλαζοαίματους οίκους της Ευρώπης.
Πρώτος και τελευταίος βασιλιάς της Αλβανίας ήταν ο Αχμέτ Ζόγου.
Αυτός ήταν πολιτικός. Διατέλεσε αρχικά πρωθυπουργός και ύστερα πρόεδρος της Αλβανίας και τελικά αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς.
Καταγόταν από πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων. Το κανονικό του όνομα ήταν Αχμέντ Ζόγγολι, το οποίο άλλαξε το 1922 σε Ζόγου (σημαίνει πουλί στα αλβανικά).

Πώς έγινε βασιλιάς

Γεννήθηκε στην Αλβανία στις 8 Οκτωβρίου 1895 ως οθωμανός υπήκοος και καταγόταν από πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων.
Σε ηλικία 9 ετών στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη για σπουδές στο Σουλτανικό Λύκειο, γνωστότερο ως Λύκειο Γαλατασαράι.
Έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στην οθωμανική στρατιωτική σχολή του Μοναστηρίου.
Το 1912 με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων επανήλθε στην Αλβανία και ανέλαβε την αρχηγία της φυλής Ματ, στο οροπέδιο μεταξύ Σκόδρας και Τιράνων, διαδεχόμενος τον πατέρα του που είχε πεθάνει το 1911.
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε στον Αυστροουγγρικό στρατό, που ανήκε στις Κεντρικές Δυνάμεις και μάχονταν τις δυνάμεις της Αντάντ.
Αρχικά τοποθετήθηκε στην Βιέννη το 1917-1918 και αργότερα στη Ρώμη, το 1918-1919.
Το 1919 επέστρεψε στην Αλβανία όπου και άρχισε αμέσως ν΄ αναμιγνύεται με τις τότε εσωτερικές πολιτικές διενέξεις της χώρας του.
Από τον Ιανουάριο και επίσημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1920 ανέλαβε υπουργός εσωτερικών και οργάνωσε την εναντίον νοτιοσλαβικών επιδρομών αλβανική αντίσταση.
Το επόμενο έτος (1921) ονομάστηκε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας.
Το 1922 επανέλαβε υπουργός εσωτερικών όπου και κατέστειλε εναντίον του κίνημα.
Τον ίδιο χρόνο (1922) διετέλεσε και πρωθυπουργός, πλην όμως ανατράπηκε από τους μπέηδες που συνασπίστηκαν στο πρόσωπο του κύριου αντιπάλου του Φαν Νόλι, καταφεύγοντας ο ίδιος στη Νοτιοσλαβία.
Το 1924, μετά από μια απόπειρα δολοφονίας του, επανήλθε προκαλώντας επιτυχές επαναστατικό κίνημα και στις 21 Ιανουαρίου του 1925 εκλε΄χτηκε πρόεδρος της δημοκρατίας της Αλβανίας, με κυβέρνηση περίπου με τα δυτικά πρότυπα, επταετούς θητείας (1925-1932)
Στις 25 Αυγούστου του 1928 κατάργησε τη Δημοκρατία και στις 1 Σεπτεμβρίου αυτοανακηρύχθηκε Ζώγου Α’ βασιλεύς της Αλβανίας, κηρύσσοντας πολίτευμα του κράτους την απόλυτη μοναρχία αναλαμβάνοντας τη διαχείριση καθώς και την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας του.
Πέθανε στις 9 Απριλίου 1961 στο Παρίσι.
Ο Αχμέτ Ζόγου θεωρείται ως ένας πολιτικός ανίδεος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Το ίδιο χαρακτηριστικό από ό,τι φαίνεται κληρονομήθηκε και στους απογόνους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive