Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Ο «νόμος του Μέρφι» τους… εκδικείται

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο «νόμος του Μέρφι» τούς… εκδικείται
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης. Το τραγικό γεγονός που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας άφησε βαριά τη σκιά του στο κυβερνητικό σχήμα, κλόνισε και αποδιοργάνωσε και αυτόν ακόμη τον πρωθυπουργό....
 Αυτήν την ώρα, προσωπικά ο κ. Τσίπρας αλλά και συνολικά οι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα καθολικό κύμα αμφισβήτησης και απόρριψης, που διαπερνά σύμπασα την κοινωνία και ολόκληρη τη χώρα – ως αποτέλεσμα τόσο του μεγέθους της τραγωδίας όσο και των χειρισμών που ακολούθησαν.
Ο μεγάλος αριθμός θυμάτων κλόνισε την κοινωνία και οι χειρισμοί φανέρωσαν ένα σχήμα ενοχικό και ανάλγητο.
Το βράδυ «εκείνης» της Δευτέρας αποκαλύφθηκαν με απόλυτο τρόπο οι διαχειριστικές ανεπάρκειες του κυβερνητικού σχήματος και μαζί φανερώθηκαν σε πανεθνικό δίκτυο οι απέλπιδες προσπάθειες της ηγεσίας να αμβλύνει τις άκρως δυσμενείς εντυπώσεις της τραγωδίας.
Ο συνδυασμός των δύο δοκίμασε πραγματικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Και το γνωρίζει, όπως το γνωρίζουν και οι συνεργάτες του.
Βρίσκονται στην κυριολεξία κυκλωμένοι από τη φωτιά των ενοχών και των ευθυνών! Και αναζητούν εναγωνίως διέξοδο, την οποία, ωστόσο, δεν μπορούν να βρουν. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοφανείς συγκρούσεις, στο μέσο των οποίων βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η πολιτική ηγεμονία Τσίπρα χάθηκε στα αποκαΐδια της μεγάλης πυρκαγιάς και πως δεν έχει, πια, ούτε τις δυνάμεις ούτε τις δυνατότητες να ανατάξει το κόμμα και την κυβέρνησή του. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού, στις οποίες επιδίδεται τώρα, περισσότερο επιδεινώνουν την ήδη προβληματική εικόνα της κυβέρνησης, παρά βελτιώνουν τη θέση της.
Ο κ. Τσίπρας, βεβαίως, επιχειρεί να εξαγοράσει χρόνο, προκειμένου να μεταβάλει κάπως τις αρνητικές συνθήκες. Και τον διεκδικεί με κινήσεις εντυπωσιασμού. Άρχισε (και επιμένει) με… κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και συνέχισε με «καρατομήσεις»… ανευθυνοϋπεύθυνων. Πρόκειται, όμως, για κινήσεις εντυπωσιασμού και μόνον. Όλα ήλθαν πολύ αργά και μόνο υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Και θα επακολουθήσουν τώρα και οι… πιο εντυπωσιακές: Του ανασχηματισμού και των παροχών!
Αλλά, επί τη ευκαιρία του επερχόμενου ανασχηματισμού, τι θα αλλάξει δηλαδή, αν αλλάξουν δυο τρεις υπουργοί και μετακινηθούν άλλοι δυο τρεις; Η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, ο τρόπος διακυβέρνησης, όχι τα πρόσωπα. Και δεν μπορεί να αρχίζουμε πάλι με υποσχέσεις και (προεκλογικές) παροχές αμέσως μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια. Έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα, με την κυβέρνηση αποσταθεροποιημένη, να παλεύει για τη δική της πια διάσωση, περιορίζονται στον μέγιστο βαθμό οι δυνατότητές της να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες μπορεί να προσφέρει η έξοδος από τα μνημόνια. Μια κυβέρνηση αμφισβητούμενη και αποσταθεροποιημένη περισσότερο εμποδίζει παρά ευνοεί την όποια πρόοδο αναμένουν και προσδοκούν οι πολίτες.
Βέβαια, θα προσπαθήσει να πετύχει την ανάκαμψη ο κ. Τσίπρας. Θα ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, θα μας καλέσει να γιορτάσουμε την «καθαρή έξοδο», θα τάξει χρήμα στην Έκθεση, θα σκανδαλολογήσει, θα πολώσει, θα γυρίσει τον χρόνο πίσω, κατηγορώντας τους προηγούμενους για όλα τα δεινά αυτού του τόπου, προσπαθώντας να μας κάνει να πιστέψουμε ότι ζούμε στα… προδικτατορικά χρόνια. Παλαιά τυπικά κόλπα, στα οποία έχουν καταφύγει ή έχουν επιχειρήσει να καταφύγουν και άλλοι στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα.
Δυστυχώς γι’ αυτούς, η κόκκινη γραμμή έσπασε. Και έσπασε εκείνο το μοιραίο βράδυ, της αποφράδας 23ης Ιουλίου, και αποκαλύφθηκαν όλα. Και στην πολιτική, αν περάσεις την κόκκινη γραμμή, δεν υπάρχει επιστροφή. Πλέον, δεν υπάρχει αξιοπιστία ούτε λόγια ικανά να επιτρέψουν την επανάκαμψή της. Χάθηκε η εμπιστοσύνη μονομιάς.
O νόμος του Μέρφι (ό,τι μπορεί να πάει στραβά θα πάει) τους… εκδικείται, αφού, κατά το γνωμικό απόφθεγμα, «κάτι θα πάει στραβά, αν δεν έχεις εσύ φροντίσει νωρίτερα να μην πάει»! Και δεν είχαν φροντίσει να μην πάνε όλα στραβά.
Τώρα ίσως πιστεύουν ότι με το να… στρίβουν διά των αυθαιρέτων ο χρόνος κυλάει υπέρ τους. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζουν…
του Φώτη Σιούμπουρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive