Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Moringa oleifera ή "πικρό πεπόνι". Δένδρο – θεραπευτής με ισχυρή αντικαρκινική και πολλές άλλες δράσεις.

moringa-powder
Πριν λίγο καιρό έγραφα για τον καρκίνο στο πάγκρεας και τον ρόλο που μπορεί να έχει στη θεραπεία του η Momordica charantia, γνωστή και σαν charantia ή Karolla ή απλά ‘’πικρό πεπόνι’’, δηλαδή ένα βρώσιμο φρούτο που μπορεί να παρασκευαστεί σαν φαγητό αλλά και σαν φάρμακο με ποικιλία διαφορετικών τρόπων...

Σήμερα, μια ανάλογη περίπτωση και πάλι με τον αδενοκαρκίνο του παγκρέατος βλέπει το φως της δημοσιότητας αλλά με ένα διαφορετικό φυτικό προϊόν.
Πρόκειται για την Moringa Oleifera που με το υδατικό εκχύλισμα των φύλλων της παρουσίασε σημαντική  δράση μειώνοντας τον παράγοντα kappa B (που παίζει σημαντικό ρόλο στην δυνατότητα αντίστασης των κακοήθων κυττάρων στα χορηγούμενα φάρμακα ) με αποτέλεσμα την αύξηση της τοξικής επίδρασης της χημειοθεραπείας (δηλαδή συνεργική δράση) και την πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της Cisplatin, που χρησιμοποιείται κλασσικά στον παγκρεατικό αδενοκαρκίνο. Η εφαρμογή αφορούσε καλλιέργεια ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων.
Η εντελώς πρόσφατη αυτή μελέτη έρχεται από τον Ισραήλ (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ) και την υπογράφουν οι Berkovich L1, Earon G, Ron I, Rimmon A, Vexler A, Lev-Ari S.
Η σπουδαιότητα των ανωτέρω δεδομένων καθίσταται σαφής αν υπολογίσουμε ότι πολύ – πολύ μικρό ποσοστό από τους πάσχοντες θα φθάσει τον 5ο χρόνο από την στιγμή της διάγνωσης, και παρά την εξάντληση όλων των σημερινών θεραπευτικών ‘’εργαλείων’’, του χειρουργείου περιλαμβανομένου.
Μια ακόμα μελέτη (Phytother Res. 2015 Jun;29(6):796-804. doi: 10.1002/ptr.5325. Epub 2015 Mar 24.) στην οποία έγινε ανασκόπηση των δεδομένων για την ασφάλεια και τις δράσεις της Moringa oleifera, έδειξε πέρα από την έλλειψη τοξικότητας  ότι η Moringa που την χρησιμοποιούν και ως τροφή, έχει μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα και αντιλιπιδαιμική δράση.
Σειρά από μελέτες που έγιναν και γίνονται, δείχνει ότι το φυτό δρα αντιδιαβητικά ενώ επίσης δρα προστατευτικά στους ιστούς του οργανισμού (ήπαρ, νεφροί, καρδιά, όρχεις*, πνευμόνια).
(*) χρησιμοποιείται από παλαιά ως αφροδισιακό αλλά και βελτιωτικό της γονιμότητας. Επιπλέον ως ενισχυτικό της παραγωγής γάλακτος από τις θηλάζουσες μητέρες.
Διαθέσιμα ήδη στοιχεία υποδεικνύουν ακόμα αναλγητική , αντιελκωτική, αντιυπερτασική  δράση καθώς και προστασία από ακτινοβολίες αλλά και βελτιωτική τροποποίηση της συμπεριφοράς ενός ανοσοποιητικού που εμφανίζει παθολογία.
Αν και πολλά από τα παραπάνω  αφορούν μελέτες σε πειραματόζωα, η σπουδαία σύνθεση της Moringa σε θρεπτικά στοιχεία και η απουσία βλαπτικών επιδράσεων, την κάνουν ένα πολύτιμο σύμμαχο του οργανισμού και πολλά υποσχόμενο φάρμακο για το μέλλον.
moringa-oleifera-powder-as-food
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την διαιτητική της αξία, μεταξύ άλλων περιέχει ποικιλία από πολυφενόλες και φενολικό οξύ, φλαβονοειδή, γλυκοσίδια και ενδεχομένως αλκαλοειδή, στα οποία και αποδίδονται οι παραπάνω δράσεις.
Η Moringa καλλιεργείται εκτεταμένα σε ολόκληρη την Ασία, την Αφρική, την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, αλλά η μεγαλύτερη καλλιέργεια Moringa στον κόσμο γίνεται στην Ινδία. Αξίζει επομένως να σημειωθεί ότι μπορεί αυτό να είναι ένας από τους λόγους όπου το ποσοστό θνησιμότητας από τον καρκίνο του παγκρέατος στην Ινδία είναι 84% χαμηλότερο από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive