rottating banner

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Οι «Μένουμε Τουρκία» του 1821 που δεν ήθελαν την σύγκρουση. Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται


Δεν ήταν όλοι οι Έλληνες δυσαρεστημένοι με την σκλαβιά, υπήρχαν όπως και σημερα κάποιοι που είχαν κερδίσει από τις καλές σχέσεις τους με την Πύλη και το κυριότερο δεν ηταν και πολυ πρόθυμοι να συμβάλουν οικονομικά στον Αγώνα. Ορισμένοι προύχοντες και εφοπλιστές...
δεν είχαν τις ίδιες ανησυχίες με τους υπόδουλους Ελληνες , το μεγαλύτερο προβλήματα τους ήταν οι φόροι που ήθελαν οι επαναστάτες και οι καταθέσεις τους. 
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και κι ένας ..
μεγαλοεφοπλιστής που αναφέρει ο Ιστορικός Βασίλης Κρεμμύδας από το αρχείο του Χατζηπαναγιώτη. 
Εκείνη την εποχή τα καράβια ήταν «εταιρείες» πολλών μετόχων γιατί ήταν πολυδάπανα. Ο μόνος μάλιστα που είχε ένα ολόκληρο πλοίο στην κατοχή του ήταν ο Κουντουριώτης κι αυτό μόνο και μόνο για το κοινωνικό κύρος. Ο «Μένουμε Τουρκία» εφοπλιστής είχε μερίδια σε πολλά πλοία, σε ορισμένα έως και το μισό. 
Αυτός λοιπόν, όπως βρέθηκε στα αρχεία, μαζί με τον υιό του έφυγαν από τους πρώτους στο…εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Κύθηρα που ήταν Αγγλικό έδαφος και μπορούσαν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους στο Αιγαίο, αλλά το κυριότερο απέφυγαν τους επαναστάτες που τους ζητούσαν λεφτά (σκέψου να είχαν και κάπιταλ κοντρόλ τότε) 
Έχουν βρεθεί αρχεία στα οποία βρίζουν τον Κολοκοτρώνη επειδή η Επανάσταση πηγαίνει τόσο καλά γιατί αναστατώνει τις θάλασσες και κάνει επικίνδυνο το εμπόριο! 
Για να ειμαστε δίκαιοι, υπήρχε κι ο τραπεζίτης Νικόλας Ταμπακόπουλος, πού τον αναφέρει ο Ιστορικός Βασλιης Κρεμμυδας, τοκογλύφος που επένδυε εκατομμύρια γρόσια και συμμετείχε μετά στην Επανάσταση. 
Ευτυχως οι «Μένουμε Τουρκία» ήταν ελάχιστοι, οπως και σημερα
Πηγή: netakias.com

2 σχόλια:

  1. Μαλακίας τὸ ἀνάγνωσμα!
    Συμβατικὴ ἱστορία, δηλαδὴ ἱστορία τῶν συμβάσεων, ὅπου κάποιος κόπανος, ἀνιστόρητος, ἀμόρφωτος κλπ., παρουσιάζει ἕνα ἱστορικὸν θέμα ὅπως ὁ ἄρρωστος νοῦς του τὸ φαντάζεται, τὸ διαβάζει κάποιος Β ὁ ὁποῖος ἐπικαλούμενος τὸν Α γράφει τὰ δικά του, τὰ ὁποῖα εἰς τὴν συνέχειαν κάποιος Γ τὰ ἀντιγράφει προσθέτων καὶ τὰ δικά του ἐπικαλούμεος τὸν Β, καὶ οὔτω καθ'ἐξῆς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ιστορία επαναλαμβάνεται,τα ίδια γίνονται και σήμερα με τα κόμματα του αντισυνταγματικού τόξου που πούλησαν την ψυχή τους στους εκβιαστές για αυτοπροβολή και καρέκλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive