Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

ΠΕΡΙ ''ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΣ''

 • Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Πηγαίνοντας να πληρώσει φεύγοντας από το κατάστημα, η νεαρή ταμίας υπέδειξε στην πολύ ηλικιωμένη κυρία πως έπρεπε να φέρνει δικές της τσάντες για τα ψώνια, γιατί οι πλαστικές σακούλες δεν είναι καλές για το περιβάλλον. Η γυναίκα ζήτησε συγγνώμη από την κοπέλα και της εξήγησε, «Ναι, εμείς δεν είχαμε αυτό το θέμα το 'πράσινο' στα νιάτα μου»...
Η νεαρή υπάλληλος απάντησε, «Αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα. Η δική σας γενιά σας δεν νοιαζόταν αρκετά ώστε να σώσει το περιβάλλον μας για τις μελλοντικές γενιές.»
Η ηλικιωμένη κυρία της είπε πως είχε δίκιο – «Ναι, η δική μου γενιά δεν είχε αυτό το ‘πράσινο πράγμα’ στην εποχή μου». Συνέχισε, να της εξηγεί πώς ήταν τότε:
«Τότε, επιστρέφαμε τα γυάλινα μπουκάλια γάλακτος, των αναψυκτικών και της μπύρας στο κατάστημα. Το κατάστημα τα έστελνε πίσω στο εργοστάσιο για να πλυθούν και να αποστειρωθούν και να τα ξαναγεμίσουν, για να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Οπότε στην πραγματικότητα τα ανακύκλωναν. Αλλά, δεν είχαμε το ‘πράσινο πράγμα’ στις μέρες μας...
Τα μπακάλικα μας έβαζαν τα ψώνια μέσα σε καφέ χάρτινες σακούλες που χρησιμοποιούσαμε για πολλά πράγματα. Το πιο αξιομνημόνευτο - εκτός από την χρήση τους για σακούλες οικιακών απορριμμάτων - ήταν η χρήση του καφέ χαρτιού για κάλυμμα των σχολικών βιβλίων μας. Αυτό εξασφάλιζε πως η δημόσια περιουσία (τα βιβλία που παρέχονται από το σχολείο για τη χρήση μας) δεν θα παραμορφώνονταν από μουτζούρες μας. Έτσι, μπορούσαμε να τους δώσουμε την προσωπική μας προτίμηση σε εμφάνιση, πάνω στο καφέ χαρτί περιτυλίγματος. Τι κρίμα, που δεν κάναμε το ‘πράσινο πράγμα’ τότε.
Ανεβαίναμε τις σκάλες με τα πόδια, γιατί δεν είχαμε κυλιόμενη σκάλα σε κάθε κτίριο καταστήματος και γραφείων. Περπατούσαμε μέχρι το μανάβικο. Δεν καβαλούσαμε μηχανή 300 ίππων κάθε φορά που χρειαζόταν να διασχίσουμε δύο τετράγωνα. Αλλά έχεις δίκιο… δεν είχαμε το ‘πράσινο πράγμα» στις μέρες μας...
Τότε πλέναμε τις πάνες του μωρού, αφού δεν είχαμε το είδος της μιας χρήσεως για πέταμα. Στεγνώναμε τα ρούχα πάνω σε τεντωμένο σχοινί, όχι μέσα σε ένα στεγνωτήριο-φαγάνα που καταβροχθίζει 220 βολτ ηλεκτρισμού. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια όντως στέγνωναν τα ρούχα μας τότε, στις μέρες μας.
Τα παιδιά είχαν ρούχα από δεύτερο χέρι, από τους αδελφούς ή τις αδελφές τους, και όχι πάντοτε καινούργια ρούχα. Αλλά ναι, κοπέλα μου, έχεις δίκιο – εμείς δεν είχαμε το ‘πράσινο πράγμα’ τον παλιό καιρό.
Τότε είχαμε μόνο μια τηλεόραση ή ένα ραδιόφωνο στο σπίτι – όχι από μία τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο. Και η τηλεόραση είχε μικρή οθόνη, σε μέγεθος ενός μαντηλιού (τις θυμόσαστε άραγε;), και όχι οθόνη σε μέγεθος δωματίου. Στην κουζίνα ανακατεύαμε και αναδεύαμε με το χέρι γιατί δεν είχαμε ηλεκτρικά μηχανήματα να μας τα κάνουν όλα για μας.
Όταν συσκευάζαμε ένα εύθραυστο αντικείμενο για να το ταχυδρομήσουμε, χρησιμοποιούσαμε παλιές εφημερίδες για να το προστατέψουμε, και όχι συνθετικό Styrofoam ή πλαστικό περιτύλιγμα με φυσαλίδες. Τότε, δεν βάζαμε μπρος έναν κινητήρα και δεν καίγαμε βενζίνη για να κουρέψουμε το γκαζόν. Χρησιμοποιούσαμε ένα σπρωχνόμενο χλοοκοπτικό που «έκαιγε» ανθρώπινη ενέργεια. Γυμναζόμασταν με την εργασία, έτσι δεν χρειαζόταν να πηγαίνουμε σε γυμναστήριο για να τρέχουμε πάνω σε κυλιόμενους διάδρομους που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά έχεις δίκιο. Δεν είχαμε εμείς το ‘πράσινο πράγμα’ τότε.
Πίναμε από βρύση ή σιντριβάνι όταν ήμασταν διψασμένοι αντί να χρησιμοποιούμε ποτήρι ή πλαστικό μπουκάλι κάθε φορά που πίναμε νερό. Ξαναγεμίζαμε τις πέννες γραφής με μελάνι, αντί να αγοράζουμε μια καινούργια, και βάζαμε καινούργιο ξυράφι μέσα στην ξυριστική μηχανή αντί να πετάξουμε ολόκληρο το εργαλείο μόνο και μόνο επειδή η λεπίδα του ξυραφιού δεν έκοβε πια καλά…. Αλλά δεν είχαμε το ‘πράσινο πράγμα’ τότε.
Τότε, οι άνθρωποι έπαιρναν το τραμ ή το λεωφορείο και τα παιδιά πήγαιναν με ποδήλατο στο σχολείο τους - ή περπατούσαν - αντί να μετατρέπουν τις μητέρες τους σε 24ωρη υπηρεσία ταξί με το SUV των $45.000 ή το βαν της οικογένειας – που κοστίζουν όσο κόστιζε ένα ολόκληρο σπίτι …. πριν από το 'πράσινο πράγμα.'
Είχαμε μια πρίζα σε κάθε δωμάτιο, και όχι ολόκληρο συγκρότημα πριζών για να τροφοδοτούμε δώδεκα συσκευές. Και δεν χρειαζόμασταν έναν υπολογιστή-γκάτζετ για να λάβουμε σήμα που εκπέμπεται από δορυφόρους 23.000 μίλια έξω στο διάστημα, για να βρούμε το πλησιέστερο μαγαζί που πουλάει χάμπουργκερ.
Δεν είναι αξιοθρήνητο, η σημερινή γενιά να θρηνεί πόσο σπάταλοι ήμασταν εμείς τα γερόντια, μόνο και μόνο επειδή –και καλά- δεν είχαμε αυτό το ‘πράσινο πράγμα’ τότε;
Παρακαλώ να το προωθήστε αυτό το μήνυμα και σε άλλον εγωιστή γέροντα που χρειάζεται ένα μάθημα συντήρησης από ένα νεαρό εξυπνάκια.
Δεν γουστάρουμε να είμαστε γέροι έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν χρειαζόμαστε πολύ για να μας ανάψουν τα αίματα... ειδικά από ένα πολλαπλά τρυπημένο και τατουαρισμένο εξυπνάκια, που δεν ξέρει πόσα ρέστα πρέπει να δώσει, χωρίς να του το αποτυπώσει η ταμειακή μηχανή…
ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ

5 σχόλια:


 1. ΓΙΑ ΤΣΙ 301
  🥒🥒🥒 ΑΓΓΟΎΡΙΑ
  ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΜΠΟΣΤΆΝΙ ΣΤΟΝ...

  ΟΙ ΤΙΜΈΣ ΈΧΟΥΝ
  ΞΕΦΎΓΕΙ
  Πχ ΕΝΑ ΠΡΟΪΌΝ ΠΟΥ
  ΠΡΙΝ ΛΊΓΟΥΣ
  ΜΉΝΕΣ ΕΊΧΕ 6€ ΠΕΡΊΠΟΥ
  ΣΉΜΕΡΑ ΤΟΔΑ 8 € !!!ΠΕΡΊΠΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΡΕ ΤΣΑΝΤΆΚΙΑ🤣
  ΠΙΘΗΚΟΠΡΑΣΙΝΟ

  ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ ΣΕ ΣΑΚΟΎΛΕΣ
  ΈΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΌ !
  ΤΟ ΦΆΓΑΤΕ ΧΛΑΠΑ ΧΛΟΥΠΑ ΑΜΑΣΙΤΑ.

  Η ΠΛΆΚΑ ΌΜΩΣ...
  ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΠΆΝΕ ΟΙ
  ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΈΣ ΜΕ
  ΆΛΛΟΥ... ΚΑΤΑΣΤΉΜΑΤΟΣ
  ΤΣΆΝΤΕΣ. ΧΑΧΑΧΑΑΑ
  ΝΑ ΔΕΙΣ ΧΑΒΑΛΕ...
  ΤΟ ΈΚΑΝΑ ΣΥΧΝΆ.
  ΜΈΧΡΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ
  ΈΓΡΑΨΑ ΚΑΝΟΝΙΚΆ
  ΚΑΙ ΒΡΉΚΑ ΜΑΓΑΖΑ
  ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΆ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ
  ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΤΌΣΟ
  ΑΚΡΙΒΆ ΚΑΙ ΑΞΊΖΟΥΝ !
  ΆΣΕ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
  ΠΟΙΌΤΗΤΑ
  ΕΊΝΑΙ ΣΩΣΤΈΣ ΤΙΜΈΣ
  (ΌΧΙ ΑΚΡΙΒΆ
  ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ !)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΎ ΣΠΡΩΧΝΟΜΕΝΟ ΧΛΟΟΚΟΠΤΙΚΟ
  ΌΛΟΙ ΟΙ ΘΕΊΟΙ
  ΣΤΑΣ ΕΠΑΡΧΊΑΣ
  ΕΊΝΑΙ ΧΩΡΊΣ...ΚΟΙΛΑΡΕΣ ΜΠΑΚΕΣ ΜΠΑΚΕΣ.
  🤣🤪
  ΑΧΑΧΟΥΧΑ...

  ΜΊΑ ΠΡΊΖΑ...ΚΑΙ ΤΙ ΚΆΝΕΤΕ ΣΑ ΔΏΘΕ !?

  ΖΉΤΩ Ο ΜΕΣΑΊΩΝΑΣ
  ΜΕ ΛΊΓΑ ΛΌΓΙΑ.


  (ΔΕΝ ΛΈΩ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΉ ΧΡΉΣΗ
  ΌΤΙ ΝΤΑΞ ΜΩΡΕ)
  ΣΤΑ ΜΠΛΙΜΠΛΙΚΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΙΑ ΚΑΛΉ ΠΟΛΎ ΚΑΛΉ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΣΕ ΧΑΠΑΤΑ
  ΠΟΥ ΝΌΜΙΖΑΝ ΌΤΙ ΒΛΈΠΟΥΝ ΔΟΡΥΦΌΡΟΥΣ...!!!
  (23.000 ΜΊΛΙΑ)
  ΑΚΌΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΟΥΡΑΝΌ
  ΚΆΤΙ ΦΏΤΑ ΦΩΤΟΛΑΜΠΙΟΝΙΑ...
  ΠΟΥ ΑΥΤΆ ΤΑ ΒΛΈΠΟΥΜΕ
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ
  ΝΑΙ ΣΩΣΤΆ ΘΥΜΆΜΑΙ
  ΣΧΕΔΌΝ 🛸ΑΝΈΚΑΘΕΝ...

  ΕΊΝΑΙ ΛΕΓΑΝ ΟΙ ΦΩΣΤΉΡΕΣ...
  ΤΟΥ ΜΑΣΚ...

  ΠΡΡΡ ΚΙΤΣΚΙΤΣΚΙΤΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΠΌΣΕΣ ΒΙΛΑΡΕΣ ΈΧΕΙ
  ΤΟ ΚΈΝΤΡΟ / ΠΌΛΗΣ
  ΜΕ ΓΡΑΣΊΔΙ !?
  ΠΌΣΟΥΣ ΚΉΠΟΥΣ!?
  ΤΡΈΛΑΝΕ ΜΑΣ...
  🤣🤪
  ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΌΣΜΟΣ !
  ΌΧΙ ΒΑΘΎ ΚΡΑΤΟΣ
  ΥΠΌΚΟΣΜΟΣ.

  ΑΧΑΧΟΥΧΑ...
  ΑΗ ΚΑΛΆ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive