Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Μιχαήλ Πακνανάς: Μαρτύρησε στους στύλους του Ολυμπίου Διός.

Μιχαήλ Πακνανάς: Μαρτύρησε στους στύλους του Ολυμπίου Διός
Στις 9 Ιουλίου 1771 μαρτύρησε ο -στους περισσότερους άγνωστος- Μιχαήλ  ο κηπουρός και επονομαζόμενος Πακνανάς στους στύλους του Ολυμπίου Διός.  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1753. Λόγω της φτώχειας των γονέων του, δεν έμαθε γράμματα και έγινε κηπουρός. Παράλληλα μετέφερε με το γαϊδουράκι του διάφορα εμπορεύματα με φιλοδωρήματα ως ανταμοιβή. Έκανε δηλαδή διπλή εργασία....
Εξυπηρετούσε τους κατοίκους στα γύρω χωριά των Αθηνών.  Μια μέρα συνελήφθη από τούρκους φύλακες με την κατηγορία ότι μετέφερε πυρίτιδα στους επαναστατημένους Έλληνες, αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν πως δήλωνε χριστιανός. Καταδικάστηκε σε θάνατο. 

Εφόσον όμως αποδεχόταν το Ισλάμ, θα του χαριζόταν η ζωή. Έτσι απεφάνθη ο κριτής που ήθελε να αλλαξοπιστήσει τον νεαρό Έλληνα.  Η απάντηση του Μιχαήλ ήταν λακωνική και αδιαπραγμάτευτη: «Δεν τουρκεύω, δεν τουρκεύω, δεν τουρκεύω». Και ήταν μόλις 18!  Οδηγήθηκε στους στύλους του Ολυμπίου Διός για αποκεφαλιστεί. Στην αρχή ο δήμιος του έδωσε μια ευκαιρία. Τον χτύπησε με αντεστραμμένο το ξίφος στο λαιμό για να τον εκφοβίσει, προσδοκώντας τη μεταστροφή του. Όμως, ο γενναίος Μιχαήλ τον παρότρυνε με θάρρος, λέγοντάς του: «Χτύπα για την πίστη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive