Εξήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη 10η Ιουνίου 1944, οπότε 218 κάτοικοι του Διστόμου έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Ο δήμος Διστόμου- Αράχοβας-Αντίκυρας τιμά την επέτειο αυτή με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις μνήμης......
Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το περασμένο Σάββατο με ποδηλατικό γύρο θυσίας και σκακιστικό αγώνα, που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά. Την Κυριακή ακολούθησε ο καθιερωμένος «Δρόμος Θυσίας». Διακόσιοι εβδομήντα πέντε ενήλικοι δρομείς διένυσαν απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων από τον Καρακόλιθο, έξω από τη Λιβαδειά, μέχρι το Δίστομο και το ναό του Αγίου Νικολάου, όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα των 218 Διστομιτών, που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Η διοργάνωση του αγώνα έγινε από την Αθλητική Ψυχαγωγική Ένωση Άσπρων Σπιτιών Παραλίας Διστόμου «Μεδεών», υπό την αιγίδα του δήμου. Στον τερματισμό τα μέλη του συλλόγου δρομέων Νέας Σμύρνης άνοιξαν πανό με το σύνθημα «Ελλάς- Όχι στον φασισμό», ενώ δρομείς από τα μαρτυρικά Κερδύλλια Σερρών κρατούσαν πανό που έγραφε «Τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται ποτέ». Αγώνα δρόμου πραγματοποίησαν, επίσης, εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων από το Μαυσωλείο ως την πλατεία του Διστόμου.
Το ίδιο βράδυ στο θέατρο του Μαυσωλείου το θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» παρουσίασε το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο», παρόντος του Κώστα Καζάκου, πρωταγωνιστή στη θρυλική παράσταση του 1973.
Σήμερα στον ίδιο χώρο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Νεοναζί: το Ολοκαύτωμα της Μνήμης». Την προβολή θα προλογίσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος. Αύριο στο γήπεδο των Άσπρων Σπιτιών της παραλίας Διστόμου θα διεξαχθούν περιφερειακοί σχολικοί αγώνες, ενώ την Παρασκευή στο προαύλιο των Μουσείων η χορωδία «ΑΜΒΡΥΣΣΟΣ» Διστόμου θα δώσει συναυλία με τη συμμετοχή των δημοτικών χορωδιών Σαλαμίνας, Ναυπλίου και Νέας Αρτάκης. Επίσης, το ερχόμενο Σάββατο το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Διστόμου θα παρουσιάσει τη χορευτική παράσταση «Πολεμούσαμε και τραγουδούσαμε» αφιερωμένη στους αγώνες των Ελλήνων για Ελευθερία από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα.
Την Κυριακή θα γίνει εσπερινός και τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών, καθώς και συνέλευση των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας για τις γερμανικές οφειλές. Θα ακολουθήσει «Λαμπαδηφορία» και τοποθέτηση χώματος σε τύμβο από μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και μουσική βραδιά με τον Αλέξανδρο Χατζή.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου με μνημόσυνο των σφαγιασθέντων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδείας, κκ Γεωργίου, πομπή προς το Μαυσωλείο και επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από το δήμαρχο Διστόμου, Ιωάννη Πατσαντάρα, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
Τις εκδηλώσεις πλαισιώνει έκθεση ζωγραφικών των μαθητών των δημοτικών σχολείων του δήμου με θέμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν την Ειρήνη στη Γη», στο δημαρχείο.
Πολύ καλώς πράττετε και αναφέρεστε στα εγκλήματα των Γερμανών. Εαν θυμάμαι καλά, είχαμε τριπλή κατοχή απο Βουλγάρους και Ιταλούς. Οι 2 αυτοί κατακτητές εκτέλεσαν περισσότερους Ελληνες απο τους Γερμανούς, όμως τα εγκλήματά τους δεν μνημονεύονται. Υπάρχει συμφωνία επειδή στο τέλος πέρασαν στο πλευρό των συμμάχων και πήραν "συγχωροχάρτι"; Τον παπππού μου τον εκτέλεσαν 39 ετών οι Ιταλοί. Ποτέ δεν πηρε αποζημίωση η γιαγιά μου. Γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση. Μήπως οι λόγοι είναι και ιδεολογικοί; Δηλαδή ο εθνικοσοσιαλισμός ως ιδεολογία είναι επικίνδυνος για τα σχέδια των λεγομένων "σκοτεινών κύκλων" και γιαυτό δεν ασχολούμαστε με τους άλλους; Μήπως ισχύει η παροιμία "ουκ αν λάβης παρά του μη έχοντος", δηλαδή οι Γερμανοί είναι πλούσιοι, όλο και κάτι μπορεί να αρπάξουμε. Απο τους Βουλγάρους και τους Ιταλούς τί να πάρεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια επίσημη διευκρίνηση θα ήταν καλή.