Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το παρασκήνιο των αλλαγών στο στράτευμα, τον Νοέμβριο του '11

Άγνωστα γεγονότα που οδήγησαν στην αποστράτευση των αρχηγών των Επιτελείων τον Νοέμβριο του 2011 παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής.Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποπομπή των Ιωάννη Φράγκου (ΓΕΕΘΑ), Φραγκούλη Φράγκου (ΓΕΣ), Δημητρίου Ελευσινιώτη (ΓΕΝ) και Βασιλείου Κλόκοζα (ΓΕΑ) αποφασίστηκε από την πολιτική ηγεσία και λόγω φόβων για πραξικόπημα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έγκυρες πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις και τις μυστικές συζητήσεις και αποφάσεις του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναφέρουν ότι κατά την άποψή του με την κίνηση αυτή απετράπη η όξυνση ενός κλίματος πολιτικής αποσταθεροποίησης και απεφεύχθη πραξικόπημα....

Στην απόφαση συνέβαλαν και τα γεγονότα αποδοκιμασιών πολιτικών στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου με αποκορύφωμα τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη και την αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα περιστατικά αυτά έβαλαν τον πρωθυπουργό σε σκέψεις ότι βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία πολιτικής αποσταθεροποίησης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και επέμβαση του στρατού.

Μάλιστα, δημοσιογράφος της Liberation είχε αναφέρει σε άρθρο του ότι στην περιβόητη συνάντηση Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί στη Γαλλία, όπου τους ενημέρωσε για το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στον Γάλλο πρόεδρο και στην Γερμανίδα καγκελάριο για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος.

Πάντως, η πλευρά Παπανδρέου διαψεύδει ότι ανέφερε κάτι τέτοιο στην εν λόγω συνάντηση, ενώ ο ίδιος ο Φράγκος Φραγκούλης, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θεωρεί προσβλητικές και αστείες τις φήμες ότι «σχεδίαζε πραξικόπημα» ή ότι «είναι ακροδεξιός».

Αντιδράσεις
«Στοιχεία περί επικείμενου πραξικοπήματος δεν είχαν περιέλθει σε γνώση του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο του κ. Παπανδρέου και υπενθυμίζεται ότι, ανάλογες πληροφορίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας το Νοέμβριο του 2011 σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ και είχαν διαψευστεί.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η διασφάλιση της ικανότητας, της δυνατότητας και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπίζονται τη χώρα και να εμπεδώνουν το αίσθημα της ασφάλειας στον Ελληνικό λαό».
Επιπλέον, τονίζεται ότι «οι περσινές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, έγιναν με βάση τα προβλεπόμενα και τη νομιμότητα και διασφάλιζαν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο πάντα της αποστολής τους, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, με σεβασμό στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι προσηλωμένες στο καθήκον που τους έχει τάξει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ελληνικός Λαός: να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κυριαρχία και την Εθνική Ακεραιότητα της χώρας. Όλα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας».
Με αφορμή το ίδιο δημοσίευμα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας δήλωσε: «Επί προηγούμενης Διοίκησης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για ενδεχόμενο πραξικόπημα. Επίσης η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών Πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive