Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Mας παίρνουν και τα τελευταία ψίχουλα.Ουρές και παζάρια για την .... ψηφιακή εποχή


Ουρές μπροστά από τα ταμεία των μεγάλων καταστημάτων με ηλεκτρονικά είδη σχημάτιζαν χθες οι καταναλωτές που έτρεξαν να προμηθευτούν αποκωδικο ποιητές για να μη δουν «μαύρο» στην οθόνη της τηλεόρασής τους!
Την ίδια ώρα πολλοί ήταν εκείνοι που το έριξαν στα «παζάρια», αφού ακόμη και τα 30 ευρώ, το μέσο κόστος για την αγορά ενός ψηφιακού δέκτη, μοιάζει δυσβάσταχτο έξοδο για το διαρκώς συρρικνούμενο εισόδημα των νοικοκυριών.

Στην ψηφιακή εποχή «μπαίνει» από σήμερα η τηλεόραση και όπως ήταν αναμενόμενο, χθες, στις μεγάλες αλυσίδες με ηλεκτρονικά είδη...
επικράτησε το αδιαχώρητο. Δεκάδες καταναλωτές που άφησαν για την τελευταία στιγμή την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού «στριμώχνονταν» μπροστά από τα σημεία όπου πωλούνται ψηφιακοί δέκτες, ψάχνοντας για την πιο συμφέρουσα λύση και ζητώντας απεγνωσμένα οδηγίες για το πώς θα συνδέσουν τον εξοπλισμό στις τηλεοράσεις τους.

Ο κ. Βαγγέλης Γεωργιάδης είναι υπεύθυνος σε επώνυμο κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη. Οπως λέει στην «Espresso», καθημερινά οι πωλήσεις δεν πέφτουν κάτω από τους εκατό αποκωδικοποιητές. Μάλιστα, η πρόβλεψή του για σήμερα, που τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα πάψουν να εκπέμπουν με αναλογικό σήμα από τον Υμηττό, είναι ότι οι πωλήσεις θα διπλασιαστούν, φτάνοντας ακόμη και τους διακόσιους αποκωδικοποιητές:

«Η ανταπόκριση του κόσμου τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτό βοηθάνε βέβαια και οι προσφορές. Η τιμή για έναν επώνυμο αποκωδικοποιητή κυμαίνεται από 29.90 έως 45 ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες. Μαζί με τα καλώδια σκαρτ ο καταναλωτής θα πληρώσει το πολύ 60 ευρώ» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι παρά την κρίση πολλοί είναι εκείνοι που δεν μένουν στον έναν αποκωδικοποιητή, αλλά σπεύδουν να αγοράσουν και δεύτερο ή τρίτο για να έχουν… τζαμένιο, ψηφιακ
κό σήμα και οι υπόλοιπες τηλεοράσεις που υπάρχουν στο σπίτι:

«Οταν η τιμή του αποκωδικοποιητή είναι χαμηλή δεν αγοράζουν μόνο για τη μία τηλεόραση αλλά και για τις υπόλοιπες. Επίσης, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για ψηφιακούς δέκτες παρατηρείται και ανάλογη αύξηση στη ζήτηση τηλεοράσεων. Οσοι έχουν, για παράδειγμα, μια παλιά τηλεόραση θα προτιμήσουν να την αντικαταστήσουν με μία νέας τεχνολογίας που θα έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή και κοστίζει περίπου 200-250 ευρώ»!

Πιο υποτονικό είναι, αντίθετα, το κλίμα στα συνοικιακά καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη, με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν ότι οι πιο πολλοί καταναλωτές απλά κοιτάζουν, συγκρίνουν τις τιμές και πιο σπάνια αγοράζουν:

«Οι περισσότεροι είναι "κουμπωμένοι". Κοιτάζουν το πιο φθηνό και συνήθως προτιμούν τις μεγάλες αλυσίδες γιατί πιστεύουν ότι εκεί θα βρουν καλύτερες προσφορές. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν παζάρια. Ακόμη και δύο ευρώ να γλιτώσουν είναι κάτι γι’ αυτούς» σημειώνει στην «Espresso» ο κ. Βαγγέλης Τριανταφύλλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος καταστήματος με ηλεκτρονικά είδη, συμπληρώνοντας ότι η μέση τιμή ενός επώνυμου ψηφιακού δέκτη κυμαίνεται από 35 έως 42 ευρώ και συνοδεύεται από καλώδιο σκαρτ και εγγύηση ενός έτους. Ο ίδιος παραδέχεται ότι σε διάστημα είκοσι πέντε ημερών πούλησε μόνο τριάντα αποκωδικοποιητές.

Ενας από τους καταναλωτές που έψαξαν πολύ πριν αγοράσουν είναι ο κ. Γιάννης Νικολαΐδης, ο οποίος είναι συνταξιούχος γυναικολόγος. Οπως λέει, βγάζοντας και δείχνοντάς μας τους αποκωδικοποιητές που μόλις αγόρασε, έκανε έρευνα αγοράς πριν καταλήξει στην πιο συμφέρουσα γι’ αυτόν λύση: «Δεν μπήκα στο πρώτο μαγαζί που βρήκα αλλά έψαξα αρκετά. Και για τους δύο αποκωδικοποιητές ξόδεψα περίπου 60 ευρώ μαζί με τα καλώδια».

Ο κ. Σπύρος Δεμέ
της, τον οποίο πετύχαμε να βγαίνει από ένα επώνυμο κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη, δηλώνει: «Αγόρασα μια τηλεόραση για την πεθερά μου με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή για την οποία ξόδεψα 220 ευρώ. Βέβαια, ήταν έξοδο για εμάς, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά. Ωστόσο, πιστεύω ότι ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και τώρα θα βλέπουμε με καλύτερη ποιότητα σήματος».
Ψάξτε πού «κοιτάει» η κεραία

Περίπου 120.000 με 150.000 υπολογίζεται ότι θα είναι τα νοικοκυριά του λεκανοπεδίου Αττικής που από σήμερα δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν σε περίπτωση που ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ώστε να μην καταντήσει η τηλεόρασή σας… νεκρή;

Ο νομός Αττικής τηλεοπτικά καλύπτεται από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού που εκπέμπει αναλογικό και ψηφιακό σήμα, της Αίγινας που εκπέμπει ψηφιακό και της Πάρνηθας που εκπέμπει μόνο αναλογικό.

Στις 20 Ιουλίου όμως, δηλαδή σήμερα, το κέντρο εκπομπής του Υμηττού θα διακόψει τη μετάδοση του αναλογικού σήματος και όσοι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν σήμα από την Πάρνηθα θα πρέπει αναγκαστικά να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να παρακολουθήσουν τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Κατ’ αρχάς οι τηλεθεατές μπορούν να εξετάσουν προς τα πού «κοιτάει» η κεραία τους. Αν λαμβάνουν σήμα από την Αίγινα, βλέπουν ήδη ψηφιακά. Αν λαμβάνουν σήμα από την Πάρνηθα, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, γιατί η Πάρνηθα θα εξακολουθεί να εκπέμπει αναλογικά.

Στην περίπτωση που λαμβάνουν σήμα από τον Υμηττό και η τηλεόρασή τους δεν υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4, τότε πρέπει να προμηθευτούν έναν αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4 και να τον συνδέσουν με την τηλεόρασή τους.

Επίσης, μπορεί να καταλάβει κανείς αν βλέπει ήδη ψηφιακά αν αλλάζοντας
 τα κανάλια στην τηλεόρασή του λαμβάνει τις πληροφορίες του ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG), ενώ αν κάποιος επιθυμεί να συνεχίσει να βλέπει αναλογικά μπορεί να συμβουλευτεί τους χάρτες που υπάρχουν στο www.digea.gr στην ενότητα «Είμαι Ιδιώτης».

Αν ανήκει στην περιοχή κοινής κάλυψης των δύο κέντρων εκπομπής Υμηττού και Πάρνηθας, να στρέψει την κεραία του προς το τελευταίο καθώς η Πάρνηθα θα συνεχίσει προς το παρόν να εκπέμπει αναλογικά.

Αν όμως ανήκετε στα 120.000 με 150.000 νοικοκυριά του λεκανοπεδίου που λαμβάνουν σήμα από τον Υμηττό και δεν διαθέτετε τηλεόραση με τεχνολογία MPEG4, τότε πρέπει να προμηθευτείτε αποκωδικοποιητή MPEG4 ή τηλεόραση με ενσωματωμένο MPEG4.

Περίεργες απορίες και η... αγωνία για το DVD

Από την εισαγωγή μας στη νέα, ψηφιακή εποχή δεν ήταν δυνατό να λείψουν τα τραγελαφικά περιστατικά αλλά και οι… περίεργες απορίες, ενώ πολλοί επίσης είναι οι καταστηματάρχες που δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι έχουν βρει τον «μπελά» τους από τους καταναλωτές που δυσκολεύονται να συνδέσουν τον αποκωδικοποιητή τους και ότι συχνά γίνονται οι ίδιοι αποδέκτες παραπόνων από τους πελάτες.

Λιγότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Τριανταφύλλου, είναι οι ηλικιωμένοι. Από τις πιο περίεργες ερωτήσεις που του έχει κάνει πελάτης, όπως λέει γελώντας, είναι αν μετά τη σύνδεση του αποκωδικοποιητή θα μπορεί να βλέπει… DVD ή, σύμφωνα με άλλον, αν θα χρειάζεται το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ή να το πετάξει!

«Πιο πολύ δυσκολεύονται οι ηλικιωμένοι, μεγάλο ποσοστό των οποίων ζητάει να τους κάνουμε εμείς την εγκατάσταση. Μας κάνουμε διάφορες ερωτήσεις και κάποιες είναι πολύ αστείες. Ενας ηλικιωμένος με ρώτησε αν θα… καταργηθεί το DVD με τον ψηφιακό δέκτη, ενώ άλλος ζητού
σε να μάθει αν χρειάζεται το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης» τονίζει ιδιοκτήτης καταστήματος με ηλεκτρονικά είδη στην Καλλιθέα.

Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί καταναλωτές να συνδέσουν τον αποκωδικοποιητή στην τηλεόρασή τους διαπιστώνει και η κ. Δήμητρα Λαβαζού, η οποία εργάζεται σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών:

«Πολλοί ζητάνε να τους κάνουμε εμείς την εγκατάσταση. Επίσης, έχει τύχει να μπουν μέσα, να μας βρίσουν και να φύγουν. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από ανθρώπους που δεν θέλουν ή δυσκολεύονται να πληρώσουν και αυτό το "χαράτσι", όπως λένε χαρακτηριστικά. Πάντως, μέχρι στιγμής οι πιο πολλοί ρωτάνε και μόνο το 20% αγοράζει. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) πιστεύω ότι θα γίνει χαμός» τονίζει η κ. Λαβαζού.


ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive