Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η Νήσος Στρογγύλη-Καστελορίζου και η σημασία της στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ .Του Λ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ Στρατηγικού Αναλυτή


Σύμφωνα με τη Νέα  σύμβαση του ΟΗΕ, για το  Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ως αποκλειστική οικονομική ζώνη, ή όπως τη λέμε χάριν συντομίας ΑΟΖ, είναι, το τμήμα της θάλασσας που ξεκινάει από το τέλος των χωρικών υδάτων και μπορεί να επεκταθεί μέχρι και  σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων για τις ανοικτές θάλασσες...

   Στα χωρικά ύδατα ή Αιγιαλίτιδα Ζώνη, (που για την Ελλάδα το εύρος της είναι 6 ν.μ. από τις ακτές,  είτε νησιωτικές, είτε ηπειρωτικές, αλλά μπορεί να το επεκτείνει μέχρι και στα 12 ν.μ.), το παράκτιο κράτος, ασκεί πλήρη κυριαρχία και έχει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
   Στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη, που ξεκινάει εκεί όπου τελειώνουν τα χωρικά ύδατα, το παράκτιο κράτος, έχει κυριαρχικά δικαιώµατα, μόνο  για την αλιεία και για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και διαχείρισης των φυσικών πόρων, που βρίσκονται στο βυθό, στα ύδατα και ότι εφάπτεται της επιφανείας αυτών. Δεν ασκεί όμως κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα ναυσιπλοΐας, ή ασφάλειας. Για παράδειγμα,  δεν δικαιούται να κάνει νηοψίες.
   Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ως έννοια, είναι υπέρτερη της υφαλοκρηπίδας, διότι η ΑΟΖ περιλαμβάνει-υπερκαλύπτει την υφαλοκρηπίδα. Άρα  οριοθέτηση της ΑΟΖ, συνεπάγεται  και οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ δεν ισχύει και το αντίστροφο. Ειδικά για το Αιγαίο, ΑΟΖ  και υφαλοκρηπίδα συμπίπτουν.
  Ποιο είναι όμως το σημαντικό πλεονέκτημα, για την Χώρα μας, η ανακήρυξη και εν συνεχεία οριοθέτηση της ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982;
 Είναι  ότι, νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που κατοικούνται και έχουν δική τους οικονομική ζωή, έχουν δικής τους  ΑΟΖ. Για παράδειγμα, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, οι Φούρνοι, το  Καστελόριζο, η Στρογγύλη και δεκάδες άλλα μικρά κατοικημένα νησιά, έχουν δική τους ΑΟΖ.  
  Ειδικά για το Νησιωτικό Σύμπλεγμα Καστελόριζου, να επισημάνουμε ότι, μόνο εφόσον ανακηρυχτεί η ΑΟΖ Καστελόριζου-Στρογγύλης, τότε μόνο Ελλάδα και Κύπρος θα έχουν  ζώνη επαφής, δηλαδή θα εφάπτονται τα όρια της Αποκλειστικής  Οικονομικής Ζώνης των δύο κρατών, διαφορετικά,  θα παρεμβάλλεται η ΑΟΖ της Τουρκίας  που θα εφάπτεται με την Α.Ο.Ζ της Αιγύπτου.                                   
   Στην περίπτωση οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ, τότε το περίπου 86% περίπου του Αιγαίου και το μεγαλύτερο μέρος της Θαλάσσιας λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου θα ανήκει στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
   Το αρνητικό είναι ότι, η Τουρκία, δεν έχει αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και ακόμη, δεν δέχεται ότι τα νησιά  έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα ή Α.Ο.Ζ. και επιπλέον, δεν δέχεται ότι το σύμπλεγμα των 13  νησίδων του Καστελόριζου μπορούν να συμπεριληφθούν στην Ελληνική ΑΟΖ. 
 Το ενδιαφέρον είναι ότι, η  Τουρκία, ενώ  δεν έχει υπογράψει και δεν έχει επικυρώσει το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας (Montego Bay, 1982), έχει όμως οριοθετήσει την  ΑΟΖ  στη Μαύρη Θάλασσα με την Ρουμανία, την Βουλγαρία και με την Ρωσία!!
 Κλειδί στην εδραίωση των Ελληνικών Στρατηγικών  και Γεωπολιτικών συμφερόντων, είναι η άμεση ανάπτυξη της οικονομικής ζωής στα νησιά   Καστελόριζο και Στρογγύλη σε ενιαία βάση, δηλ. ως ένα.
      Ως πρώτο βήμα προς τη κατεύθυνση αυτή, αν είναι δυνατόν αύριο!!!  θα ήταν:
α) Η μετεγκατάσταση της Σχολής Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος, στη Νήσο Στρογγύλη – Καστελορίζου. 
β)Η λειτουργία ακτοπλοϊκής  γραμμής Λαυρίου-Ρόδου-Καστελόριζου-Λεμεσού-Τελ-Αβίβ(Άγιοι Τόποι)  και επιστροφή, δύο φορές την εβδομάδα.
Έτσι το Νησιωτικό Σύμπλεγμα   θα βγει από την απομόνωση  και θα γίνει κρίκος σύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία Γεωπολιτικός-Ενεργειακός-Οικονομικός και Συγκοινωνιακός.
Στρατηγικά αυτές οι Ενέργειες είναι, πολύ Θεαματικές και Αποτελεσματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive