Μάρτιος 19, 2023. Ελλάδα.
Το ελληνικό δικαστήριο του Λέριν (σημείωση: Φλώρινας) ενέκρινε την ύπαρξη του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» και απέρριψε τις αγωγές των συλλόγων που εναντιώθηκαν στο έργο του, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων Sitel....
Μετά από αρκετούς μήνες αντιδικίας, τεταμένες ακροάσεις και μεγάλο αριθμό μαρτύρων, την Παρασκευή το δικαστήριο έκρινε ως αβάσιμες και απαράδεκτες τις δεκάδες μηνύσεις που υπέβαλαν σύλλογοι που εναντιώθηκαν στο έργο του κέντρου.
«Παλέψαμε μέσα από τα δικαστήρια, με τα επιχειρήματά μας και τον αγώνα μας για να τα πάρουμε όλα αυτά, ώστε να μην μας απαγορεύσουν και προχθές, για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα μας, το δικαστήριο στο Lerin (σημ. Φλώρινας) αποφάσισε ότι μπορούμε συνεχίζουν να εργάζονται, να λειτουργούν, να υπάρχουν. Είναι ένα είδος αναγνώρισης της μακεδονικής γλώσσας», δήλωσε ο Δημήτριος Ιωάννου, από το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας.
Στην προσπάθεια απαγόρευσης του έργου του Κέντρου, ο εισαγγελέας στο Λερίν (σημ. Φλώρινας) υπέβαλε επίσης τη δική του μήνυση. Μαζί με τους συλλόγους που αρνούνται τη μακεδονική ύπαρξη κατήγγειλαν στο δικαστήριο ότι βιώνουν αναταραχή, ενώ το Κέντρο τάραξε ακόμη και τον ύπνο τους.
«Ζήτησαν να σταματήσει η δουλειά της εταιρείας γιατί δεν υπήρχε μακεδονική γλώσσα, γιατί με όλα αυτά που φέραμε αναστάτωση στη ζωή τους, ανέφεραν μάλιστα ότι βλέπουν εφιάλτες όταν κοιμούνται, γιατί με αυτό το ψέμα που έχουμε παρουσιάσει, εμείς χαλούμε την ασφάλειά τους στο ελληνικό κράτος και δημιουργούμε πράγματα που στην ουσία δεν υπάρχουν», λέει ο Ιωάννου.
Είναι η αρχή του αγώνα μας
Το κέντρο αναφέρει ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου, στο μέλλον θα εργαστούν για το άνοιγμα γραφείων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν Μακεδόνες.
ακομα και η προδοτικη συμφωνια των πρεσπων δεν προβλεπει ''μακεδονικη μειονοτητα'' μεσα στην πατριδα μας...οι δικαστες απλα αποδειχτηκαν κατωτεροι των περιστασεων και γραικυλοι
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=oW1z-5lnZew
πολυ σωστα τα λεει ο χολεβας τεραστιο λαθος η αναγγνωριση του συλλογου δεν ειχαμε απολυτως καμια υποχρεωση και οι δικαστες θα μπορουσαν ανετα να τους κοψουν το βηχα ειχαν αρκετα οπλα στην φαρετρα τους
• Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου μεταξύ άλλων είχε γράψει για την αρχική απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας που έδινε πράσινο φως στην λειτουργία του Κέντρου της σκοπιανής προπαγάνδας:
“… Οι Καταστατικοί σκοποί του Σωματείου, οι οποίοι ήταν εξ αρχής και παραμένουν αντίθετοι με τη νομιμότητα (άρθρα 80, 81 Α.Κ.) και ότι οι σκοποί αυτοί προσβάλλουν έντονα τα εθνικά συμφέροντα, διότι θέτουν ζήτημα ανύπαρκτης μειονότητας στην Ελλάδα (γλωσσικής και εθνικής), και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, και την εθνική ασφάλεια αμφισβητώντας την ομοιογένεια της γλώσσας και της εθνικότητας του ελληνικού πληθυσμού, στην ευαίσθητη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας (Δυτική – Κεντρική – Ανατολική Μακεδονία) και προκαλώντας διχασμό, εχθρότητα και κοινωνική αναταραχή στις περιοχές αυτές και γενικότερα στη γαλήνη της χώρας.
Επί πλέον, με τους σκοπούς αυτούς προκαλείται σκόπιμα και μεθοδευμένα παραπλάνηση και σύγχυση στην κοινή γνώμη, τόσο σε όσους θελήσουν να εγγραφούν, ως μέλη του Σωματείου, όσο και στη διεθνή Κοινότητα, διότι παρουσιάζεται, καλλιεργείται και προωθείται απροκάλυπτα το προπαγανδιστικό, ψευδές και ανύπαρκτο γεγονός ότι δήθεν εντός της Ελληνικής Επικράτειας υπάρχει μειονότητα πληθυσμού, η οποία ομιλεί τη «μακεδονική» γλώσσα”.
• Φρένο στο σχέδιο για «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα –
Η εισαγγελέας Φλώρινας κατά της αναγνώρισης του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»
''Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας Αναστασία Καλαϊτζή υποστηρίζει ότι η απόφαση αναγνώρισης του σωματείου παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας μειονότητας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της, το καταστατικό του σωματείου θεωρεί δεδομένη την αυθαίρετη θέση «ότι υφίσταται στα όρια της ελληνικής επικράτειας ως ομιλούμενη μια ξένη γλώσσα, η “μακεδονική”, οποία “ομιλείται ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας”». Oπως διευκρινίζει η δικαστικός, ως «μακεδονική» αναγνωρίζεται η γλώσσα μόνο των πολιτών του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. «Ο προσδιορισμός της γλώσσας “μακεδονική”, που αναφέρεται στη συμφωνία των Πρεσπών, μόνο περιγραφική ομοιότητα ενέχει με τη γεωγραφική περιφέρεια της Μακεδονίας, που αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με αυτήν, ως σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο, κατά κάποιους, ομιλούνταν στα γεωγραφικά όρια της Μακεδονικής Περιφέρειας της Ελληνικής Δημοκρατίας (…) Αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν “Μακεδόνες” πολίτες, που ομιλούν αυτή τη γλώσσα, αλλά Eλληνες πολίτες, που ομιλούν την ελληνική γλώσσα, είναι πρόδηλο ότι οι ως άνω σκοποί του αναγνωρισθέντος σωματείου δεν είναι διόλου σαφείς, καθώς το καταστατικό του είναι αντικειμενικά πρόσφορο να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα και την εντύπωση ότι το αναγνωρισθέν σωματείο ενδεχομένως να επιδιώκει την προώθηση άλλου γλωσσικού ιδιώματος υπό τον τίτλο μακεδονική γλώσσα, μη υπαρκτού στην Ελλάδα…». Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, από τη σκοπούμενη συστηματική καλλιέργεια σε βάθος χρόνου στον πληθυσμό της Μακεδονίας και της Θράκης μιας άλλης, ξένης γλώσσας που αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία ως γλώσσα ενός ξένου κράτους που συνορεύει με την ελληνική επικράτεια, προκύπτει αντίθεση του σκοπού του σωματείου με την ελληνική τάξη και ασφάλεια. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 2/2/2023.''