Σε όλο τον κόσμο, οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συμμετέχουν σε ένα αυξανόμενο κύμα απεργιών και διαμαρτυριών ενάντια στην υποστελέχωση, τον εξαντλητικό φόρτο εργασίας και τη διάβρωση του βιοτικού τους επιπέδου από την εκτίναξη του πληθωρισμού....
https://www.wsws.org/fr/articles/2022/06/08/pers-j08.html
Στη Γερμανία, περισσότεροι από 2.500 νοσηλευτές σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απεργούν εδώ και πάνω από ένα μήνα για θέματα προσωπικού και αμοιβών. "Δεν αντέχουμε άλλο", δήλωσε μια απεργή νοσοκόμα στο Έσσεν. "Επιστρέφουμε στο σπίτι μας σωματικά και ψυχολογικά συντετριμμένοι: αυτό πρέπει να σταματήσει.
Νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας απεργούν σε όλο τον κόσμο [Φωτογραφία: WSWS] [Φωτογραφία: WSWS]
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 40.000 νοσηλευτές της Σκωτίας που εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν να απεργήσουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για αύξηση μισθών κατά 10%. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν επίσης να συμμετάσχουν στις στάσεις εργασίας του "καλοκαιριού της δυσαρέσκειας" των σιδηροδρομικών, των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πραγματοποιούν πανεθνική απεργία μετά την άρνηση χορήγησης μπόνους. Η δράση αυτή ακολουθεί την απεργία που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα 11.000 Ισπανοί γιατροί και νοσηλευτές στη Μαδρίτη και την πανεθνική απεργία 20.000 γιατρών στην Τουρκία με αίτημα καλύτερες αποδοχές και παροχές.
Στην Ινδία, 20.000 νοσηλευτές απεργούν στα κρατικά νοσοκομεία του Ναγκπούρ, στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα. Στη γειτονική Σρι Λάνκα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαζικών απεργιών και διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ρατζαπάκσε και τον τερματισμό των αυξήσεων των τιμών και των απαιτήσεων λιτότητας του ΔΝΤ.
Τον περασμένο μήνα, 10.000 νοσηλευτές της Νέας Ζηλανδίας πραγματοποίησαν απεργίες και στάσεις εργασίας για να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς και ασφαλή επίπεδα προσωπικού. Η δράση ακολούθησε τις πρώτες στάσεις εργασίας των νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων της Αυστραλίας στη Νέα Νότια Ουαλία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Έκαναν δύο απεργίες, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αψηφώντας τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 350 νοσηλευτές, αναπνευστικοί θεραπευτές και τεχνικοί ακτίνων Χ στο Ιατρικό Κέντρο St. Michael's στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ απεργούν για πάνω από δύο εβδομάδες. Και 1.300 ειδικευόμενοι γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία του Λος Άντζελες - οι οποίοι εργάζονται τακτικά 12ωρες βάρδιες και αμείβονται με το ισοδύναμο του ελάχιστου μισθού - μόλις ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απεργίας. Την περασμένη εβδομάδα, 12.500 νοσηλευτές στη Μινεσότα πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία και δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές στο Μίσιγκαν, τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, την Ουάσιγκτον και άλλες πολιτείες θα αντιμετωπίσουν συμβατικούς αγώνες τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Στις 27 Μαΐου, δεκάδες νοσηλευτές αποχώρησαν από την εργασία τους στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο του Ορλάντο (ORMC) στη Φλόριντα για να διαμαρτυρηθούν για τον απάνθρωπο φόρτο εργασίας που οδήγησε στην τραγική αυτοκτονία ενός ασθενούς που πέρασε απαρατήρητη για ώρες. Τη δράση αυτή ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ουάσινγκτον και στο Νάσβιλ του Τενεσί, με αίτημα να αποσυρθούν οι ποινικές διώξεις κατά της πρώην νοσηλεύτριας RaDonda Vaught για ιατρικό σφάλμα που προκλήθηκε από χρόνια υποστελέχωση και άλλες παραβιάσεις της ασφάλειας από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Η αποδιοπομπαία τράπεζα Vaught οδήγησε ουσιαστικά σε μποϊκοτάζ του Vanderbilt από νοσηλευτές και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι υπεύθυνοι του ιατρικού κέντρου κατέφυγαν στην εκπαίδευση οδηγών λεωφορείων και άλλων εργαζομένων του πανεπιστημίου για την εκτέλεση κλινικών καθηκόντων.
Σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν τις ίδιες αφόρητες συνθήκες, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την αντίδραση της άρχουσας τάξης στην πανδημία. Η προτεραιότητα που έδωσαν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στα κέρδη έναντι των ανθρώπινων ζωών οδήγησε σε αυτό που ισοδυναμεί με κατάρρευση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία είχαν ήδη υπονομευθεί από δεκαετίες περικοπών δαπανών και υποστελέχωσης.
Η επαγγελματική εξουθένωση, το άγχος και τα προβλήματα υγείας οδήγησαν σε έξοδο των νοσηλευτών, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση. Οι συνθήκες έχουν γίνει τόσο άσχημες που το 90% των νοσηλευτών στις ΗΠΑ σκέφτεται να εγκαταλείψει το επάγγελμα, σύμφωνα με έκθεση του Healthcare IT News στις 24 Μαρτίου, και οι φοιτητές ιατρικής αλλάζουν ειδικότητα.
Τα συνδικάτα, αντί να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να αντιταχθούν σε αυτές τις συνθήκες, προσπάθησαν να καταπνίξουν και να εμποδίσουν την αντίδραση των νοσηλευτών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Ταυτόχρονα, τα συνδικάτα έχουν προωθήσει κάθε είδους ημίμετρα - από τη νομοθεσία για την επιβολή ανώτατων ορίων στις αναλογίες νοσηλευτών-ασθενών και τη σύσταση περισσότερων επιτροπών συνδικαλιστικής διοίκησης για ένα "ασφαλές εργατικό δυναμικό", μέχρι την αδιέξοδη πρόταση του Μπέρνι Σάντερς για "Medicare for All" στις ΗΠΑ - που δεν έχουν κάνει τίποτα και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για την επίλυση της κρίσης.
Οι ίδιες γιγαντιαίες αλυσίδες νοσοκομείων στις ΗΠΑ - Tenet, United Healthcare, Allina, Prime Healthcare - που έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τώρα διαμαρτύρονται ότι είναι χρεοκοπημένες και λένε στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό και να προσφέρουν αξιοπρεπείς μισθούς σε όσους διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία τους.
Ο αγώνας των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη θέτει άμεσα το ζήτημα της υποταγής της υγειονομικής περίθαλψης στο ιδιωτικό κέρδος. Η κυριαρχία του παγκόσμιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης από γιγαντιαία μονοπώλια νοσοκομείων, φαρμακευτικών εταιρειών, εταιρειών ιατρικού εξοπλισμού και ασφαλιστικών εταιρειών καθιστά αδύνατη την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Οι μεγάλες καπιταλιστικές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, στρέφουν τους πόρους της κοινωνίας στον πόλεμο, δηλαδή στα όργανα του θανάτου και όχι στη διατήρηση της ζωής. Ο Μπάιντεν μπορεί να βρει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την κλιμάκωση του πολέμου αντιπροσώπων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, επιπλέον του περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που βυθίζει κάθε χρόνο το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, οι διαχειριστές της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα δύο κρίσιμα ομοσπονδιακά προγράμματα - στα οποία βασίζονται 47 εκατομμύρια συνταξιούχοι εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης - δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν πλήρως τις παροχές από το 2028 έως το 2034.
Ποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν;
Πρώτον, οι αγώνες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας πρέπει να οργανωθούν και να ενοποιηθούν μέσω της ανάπτυξης επιτροπών βάσης, ανεξάρτητων από τα φιλοεπιχειρηματικά συνδικάτα.
Οι Αμερικανοί νοσηλευτές έχουν ήδη κάνει ένα κρίσιμο πρώτο βήμα με τη συγκρότηση μιας εθνικής συντονιστικής επιτροπής για τη δημιουργία επιτροπών βάσης σε κάθε νοσοκομείο και μονάδα υγειονομικής περίθαλψης για την καταπολέμηση των διώξεων των ιατρικών υπαλλήλων. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του αγώνα για τη δημιουργία της Διεθνούς Συμμαχίας Εργαζομένων των Επιτροπών Κατάταξης (IWA-RFC), για να ενώσει τους αγώνες των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πέρα από τα εθνικά σύνορα σε ένα παγκόσμια συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης.
Δεύτερον, ο αγώνας για να δοθεί προτεραιότητα στη ζωή έναντι του κέρδους απαιτεί πολιτική κινητοποίηση ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα.
Οι συνέπειες της υποταγής των κοινωνικών αναγκών στο ιδιωτικό κέρδος εκφράζονται με σαφήνεια στην καταστροφική κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το βλέπουν αυτό καθημερινά. Το κερδοσκοπικό σύστημα βασίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στη θυσία της υγείας των ασθενών προς όφελος των ιατρικών εταιρειών και των επενδυτών τους. Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης υπάρχει με μοναδικό σκοπό να αρνείται την κατάλληλη περίθαλψη στους ασθενείς που τη χρειάζονται.
Αλλά αυτό πρέπει να κατανοηθεί ως μια ιδιαίτερη έκφραση του χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος στο σύνολό του. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, 20 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τον ιό COVID-19, πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτούς στις ΗΠΑ, επειδή η άρχουσα τάξη απέρριψε τα πιο βασικά μέτρα δημόσιας υγείας για να σταματήσει η μετάδοση και να εξαλειφθεί ο θανατηφόρος ιός. Τα χρηματιστήρια εκτοξεύτηκαν και οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο καταβρόχθισαν τους εαυτούς τους.
Το παγκόσμιο κίνημα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας αποτελεί μέρος ενός αναπτυσσόμενου κινήματος της εργατικής τάξης ενάντια στην κοινωνική ανισότητα, τη λιτότητα και τον πόλεμο. Κεντρικός στόχος αυτού του κινήματος πρέπει να είναι ο αγώνας για την απομάκρυνση του κέρδους από την ιατρική και η εγκαθίδρυση ενός σοσιαλιστικού συστήματος, δημοκρατικά ελεγχόμενου από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και δεσμευμένου να παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη ως βασικό κοινωνικό δικαίωμα για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.