Συνεχείς ανταλλαγές πυροβολισμών και εκρήξεις ακούγονται από το πρωί της Παρασκευής στη συνοικία Ομπλόνσκι, όχι πολύ μακριά από το κέντρο του Κιέβου. Το ουκρανικό επιτελείο αναφέρει πως μεγάλος αριθμός ρωσικών τεθωρακισμένων πλησιάζει την πρωτεύουσα....Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το Κίεβο έγινε στόχος πυραυλικών επιθέσεων από τις ρωσικές δυνάμεις. Ένας πρώτος επίσημος απολογισμός που ανακοινώθηκε από τους Ουκρανούς ανεβάζει σε 137 το σύνολο των νεκρών στην ουκρανική πλευρά από την Πέμπτη τα χαράματα που ξεκίνησε η επίθεση έως και το πρωί της Παρασκευής. Ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 316.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ανακοίνωσή του πως η χώρα του αφέθηκε μόνη να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό. Η γνωστή από το πυρηνικό δυστύχημα περιοχή του Τσέρνομπιλ έχει πέσει από αργά το απόγευμα της Πέμπτης στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι ελέγχουν και το στρατιωτικό αεροδρόμιο «Αντόνοφ», 25 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.
Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ καθώς και η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ έθεσαν τις στρατιωτικές δυνάμεις της Συμμαχίας σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ κάποιες μονάδες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ μεταφέρονται ήδη στις ανατολικές περιοχές της Συμμαχίας προκειμένου να ενισχύσουν τις εκεί θέσεις τους.
Οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, τελικά, χωρίς ωστόσο να έχουν ικανοποιηθεί όλες οι πλευρές, έναν νέο κατάλογο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως οι κυρώσεις αυτές δεν θέτουν άμεσα ή βραχυπρόθεσμα τη Ρωσία εκτός του τραπεζικού συστήματος SWIFT. Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδειξε προς το παρόν πρόθεση να πλήξει καίρια τη ρωσική οικονομία αποκλείοντάς την από όλες τις πηγές χρηματοδότησης.
Τι συμβαίνει στα μέτωπα
Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω περιγράφουν σε γενικές γραμμές αυτά που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου και από τις 5 τα χαράματα της Πέμπτης, οπότε και άρχισε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με έναν χάρτη που δημοσίευσε η Liberation, η στρατιωτική κατάσταση στα τρία μέτωπα όπου επικεντρώθηκαν οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού έχει ως εξής:
1. Οι Ρώσοι επιτίθενται στο Κίεβο από τρεις κατευθύνσεις: Δυτικά από το αεροδρόμιο «Αντόνοφ» που κατέλαβαν το απόγευμα της Πέμπτης, βορειοδυτικά από το Τσέρνομπιλ και βορειοανατολικά.
Γύρω στις 11 το πρωί ήταν φανερό πια πως τα ρωσικά τανκς, μονάδες κομάντος και άλλες ειδικές μονάδες είχαν πλησιάσει συνοικίες στην άμεση περιφέρεια του κέντρου της πόλης του Κιέβου. Προηγουμένως είχαν αναφερθεί σφοδρές μάχες βόρεια - βορειοανατολικά της πρωτεύουσας στις θέσεις Dyper και Ivankiv. Προφανώς, η γραμμή άμυνας σε αυτές τις δύο περιοχές, που απέχει από 40 μέχρι και 80 χιλιόμετρα από το Κίεβο, υπέστη ρήγμα. Τις πληροφορίες για μάχες που διεξάγονται στην ευρύτερη περίμετρο του κέντρου του Κιέβου επιβεβαιώνουν εμμέσως και οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες καλούν τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους με όπλα και βόμβες μολότοφ. Και μόνον αυτή η πρόσκληση προς τον πληθυσμό περιγράφει από μόνη της την πραγματική στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
2. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς την Παρασκευή οι ρωσικές δυνάμεις, μετά από ένα πρώτο προγεφύρωμα στην περιοχή της Χερσόνας και μια πρώτη επίθεση από θαλάσσης προς την Οδησσό, φαίνεται πως διασφάλισαν έναν χερσαίο διάδρομο που ενώνει τη Χερσόνα, την Κριμαία με πρόσβαση στη Μαριούπολη, έχοντας έτσι κατορθώσει να επιβάλουν ρωσικό έλεγχο στο σύνολο της δυτικής - νοτιοδυτικής όχθης της Μαύρης Θάλασσας και κυρίως της Αζοφικής Θάλασσας, η οποία, ως φαίνεται, πλέον είναι μια κλειστή ρωσική λεκάνη.
3. Λίγες ήταν οι πληροφορίες το πρωί της Παρασκευής σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί βόρεια-βορειοδυτικά του Λουχάνσκ προς την πόλη του Χάρκοβο, όπου επικεντρώθηκε το τρίτο σκέλος της ρωσικής επίθεσης από το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο, και όπως φαίνεται στον χάρτη, μια σειρά από στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της γραμμής του Δνείπερου έχουν ήδη πληγεί, με αποτέλεσμα αυτές οι περιοχές θεωρητικά να βρίσκονται υπό δυνητικό έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Αργά το πρωί της Παρασκευής μεταδόθηκε από το Sputnik η είδηση πως η προεδρία της Ουκρανίας, και πιο συγκεκριμένα σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι, ανέφερε πως το Κίεβο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί παράδοση υπό όρους και πως ζητήθηκε οι όροι αυτοί να συζητηθούν με τη ρωσική πλευρά. Η πληροφορία αυτή δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ήδη από το βράδυ της Πέμπτης η ρωσική πλευρά, μέσω της αδιάκοπης στρατιωτικής πίεσης που ασκεί σε τρία μέτωπα εντός του ουκρανικού εδάφους, επιχειρεί να αποσπάσει το ταχύτερο δυνατόν από την Ουκρανία την αποδοχή έναρξης όρων παράδοσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Όσον αφορά τώρα τον χαρακτήρα των αντιδράσεων της Δύσης, και ειδικότερα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι πρώτες κυρώσεις αλλά και αυτές που ακολούθησαν, όπως και οι πρώτες αποφάσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, δεν είναι προφανώς επαρκείς ώστε να ασκήσουν καθοριστική πίεση στο Κρεμλίνο προκειμένου να διακόψει τη δυναμική την οποία έχει ήδη πυροδοτήσει. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος σε διάγγελμά του ανέφερε πως η χώρα του αφέθηκε μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ, άλλωστε, δήλωσαν σε όλους τους τόνους, μην αφήνοντας περιθώριο παρερμηνειών, πως ούτε η Ατλαντική Συμμαχία ως σύνολο ούτε η κάθε χώρα ως μέλος της θα πολεμήσει στην Ουκρανία. Όσον αφορά δε τις μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων ή οπλικών συστημάτων σε διάφορα προκεχωρημένα σημεία της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, αυτές κρίνονται συμβολικές και πάντως όχι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τους Ρώσους στρατάρχες. «Θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα νατοϊκού εδάφους» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως κανένας νατοϊκός φαντάρος δεν θα πολεμήσει έστω και για μια ίντσα νατοϊκού εδάφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.