Τρίτη 28 Απριλίου 2020

"Περιφέρουν" Απο υπουργείο σε υπουργείο τον "άγιο" Τσιόρδα. ΑΥΡΙΟ με την Κα Κεραμέως της λέσχης Μπίλντεμπεργκ


Στην αυριανή συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Υγείας, θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Όπως ανακοινώθηκε άτυπα από το υπουργείο, αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου...
στις 18:00, η κ. Κεραμέως θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το ρίσκο με την επιστροφή

Η πρώτη φάση επιστροφή στην κανονικότητα θα περιλαμβάνει και την επιστροφή στις αίθουσες για την Γ’ Λυκείου, πιθανώς στις 11 Μαΐου, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι συνιστά πρώτη προτεραιότητα λόγω Πανελλαδικών.
Η Εκπαίδευση παραμένει πάντως ένας από τους βασικούς γρίφους σε ό,τι αφορά την τελική μορφή του κυβερνητικού σχεδίου, με βασικό ζητούμενο την αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού και με διαφορετικές απόψεις ακόμη και στους κόλπους των ειδικών, κυρίως για το αν εάν το σταδιακό άνοιγμα θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα δημοτικά σχολεία.
Εκείνο που σε κάθε περίπτωση διαμηνύεται, πάντως, από το Μαξίμου είναι ο καθοριστικός ρόλος που θα έχουν οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι θα αξιολογούν διαρκώς και την επίδραση της κάθε φάσης.
Στο μεταξύ, παράταση του σχολικού έτους αλλά και έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα από τις 11 Σεπτεμβρίου μελετάει το υπουργείο Παιδείας. Εν αναμονή του διαγγέλματος του πρωθυπουργού κατά το οποίο θα ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των μέτρων, η πολιτική ηγεσία εξετάζει σειρά σχεδίων ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Η υπουργός Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της στο OPEN σημείωσε ότι σε περίπτωση που δοθεί παράταση, αυτή δεν θα ξεπεράσει το τέλος Ιουνίου, ενώ ακόμα το υπουργείο δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για το αν θα διεξαχθούν ενδοσχολικές εξετάσεις. Η πολιτική ηγεσία θα λάβει υπ’ όψιν της τη γνωμοδότηση του ΙΕΠ (Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής) για την εφαρμογή των παραπάνω σεναρίων ώστε οι μαθητές να διδαχθούν την αναγκαία ύλη που θα τους παρέχει τα εφόδια προκειμένου να παρακολουθήσουν χωρίς ελλείψεις την επόμενη χρονιά.
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα σχολικά λεωφορεία, τα ενοίκια των φοιτητών, τα χρήματα που έχουν δοθεί για εκδρομές, τα ιδιωτικά δίδακτρα κι όλα τα θέματα που αφορούν στο σύστημα εκπαίδευσης.
Για Πανελλαδικές
Οσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, αν και ακόμα δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει στη δημοσιότητα ένα σχετικό προσχέδιο και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες.
Η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε σε δηλώσεις της (MEGA) ότι οι μαθητές ξέρουν ήδη την ύλη στην οποία θα εξεταστούν και πως επίσης οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εντός του Ιουνίου με στόχο να ολοκληρωθούν στις 15 Ιουλίου το αργότερο.
Ενα ακόμα ζήτημα που εκκρεμεί είναι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία κι αν αυτό θα γίνει για τους μαθητές όλων των τάξεων. Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι όλες οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Η υφυπουργός επανέλαβε ότι οι ειδικοί θα κρίνουν το πότε και ποιες σχολικές μονάδες θα ανοίξουν, ενώ σημείωσε ότι θα σταλούν ειδικές οδηγίες στους διευθυντές σχολείων, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές για τη σωστή διαχείριση της καθημερινότητας μετά την επιστροφή στα σχολεία.
Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο
Η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για τις περισσότερες κυβερνήσεις, ευρωπαϊκές και μη, που μελετούν τη χαλάρωση των μέτρων και την… έξοδο από την καραντίνα. Αρχικώς, είχε αναφερθεί ότι βάσει των ερευνών, τα παιδιά είναι «υπερ-μεταδότες» του κορονοϊού. Αυτά τα ευρήματα καταρρίφθηκαν στη συνέχεια από την επιστημονική κοινότητα, αφήνοντας μετέωρες τις αρμόδιες αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες, που από τη μία δείχνουν να διστάζουν να ανοίξουν τα σχολεία και από την άλλη εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος των παιδιών στην εξάπλωση του ιού στη μετά καραντίνα εποχή θα είναι μικρός.
Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας πάντως, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, τα παιδιά επέστρεψαν πριν από περίπου 3 εβδομάδες στα σχολεία με μάσκες, αυστηρά μέτρα υγιεινής και μεγάλες αποστάσεις στην τάξη.
 Ιταλία: Ραντεβού… τον Σεπτέμβρη! Στην Ευρώπη, η χώρα που φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για τα σχολεία την επόμενη μέρα είναι η Ιταλία, που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα στη Γηραιά Ηπειρο. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι τα μαθήματα θα επαναληφθούν τον Σεπτέμβρη.
Ισπανία: Μαθήματα εν μέσω θέρους εξετάζουν οι Ισπανοί, που ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει σχετικό πλάνο για τις βαθμίδες του σχολείου και τις εξετάσεις. Στην Ισπανία, τα παιδιά έως 14 ετών μόλις χθες κυκλοφόρησαν έξω για μία ώρα τουλάχιστον, έπειτα από πέντε εβδομάδες αυστηρής καραντίνας.
Γαλλία: Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία με μέγιστο αριθμό 15 μαθητών ανά τάξη. Τα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου, που θα επιστρέψουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, καθώς και οι καθηγητές τους θα πρέπει να φορούν μάσκα σύμφωνα με την πρόταση της υγειονομικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Οσο για τα γαλλικά πανεπιστήμια, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις θερινές διακοπές.
Γερμανία: Οι αποφάσεις λαμβάνονται ξεχωριστά από κάθε τοπική κυβέρνηση των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας. Μαθητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις έχουν ήδη επιστρέψει σε κάποια κρατίδια και στα υπόλοιπα ξεκινά κλιμακωτά η έναρξη των μαθημάτων (αύριο και την ερχόμενη Δευτέρα).
Αυστρία: Μαθητές του δημοτικού και της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου. Τα σχολεία θα λειτουργούν με βάρδιες (οι μισοί Δευτέρα ως Τετάρτη, οι υπόλοιποι τις άλλες μέρες, και την επόμενη εβδομάδα το αντίστροφο). Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και οι αυστηροί κανόνες υγιεινής. Δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής. Οι υπόλοιπες τάξεις θα επαναλειτουργήσουν στις 3 Ιουνίου.
Βρετανία: Δεν σχεδιάζεται επαναλειτουργία σχολείων έως την 1η Ιουνίου. Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις αποφάσεις της μετά την αποθεραπεία και επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Δανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 15 Απριλίου. Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της Α’ γυμνασίου και της Γ’ λυκείου) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.
Βέλγιο: Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.
Ολλανδία: Ανοιγμα δημοτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών στις 11 Μαΐου με σύστημα εναλλάξ βαρδιών. Τα λύκεια ετοιμάζονται να ξανανοίξουν τις πόρτες τους στις 2 Ιουνίου.
Σερβία: Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία έως τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των επιδόσεών τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάσεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.
Κροατία: 11 Μαΐου προβλέπεται η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Σουηδία: Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν ανοικτά αφού η Σουηδία ακολούθησε άλλο μοντέλο απέναντι στην επιδημία. Τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive