Ετυμολογικά, η λέξη «κάλαντα» προέρχεται από τη λατινική calendae (καλένδες στα ελληνικά), που σημαίνει τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα...
Ειδικά, οι Καλένδες του Ιανουαρίου ήταν μέρες γιορτής για τους Ρωμαίους, λόγω της έλευσης του νέου χρόνου. Τα Κάλαντα έλκουν την καταγωγή τους από παρόμοια αρχαία τραγούδια του αγερμού και της ειρεσιώνης και είχαν κοσμικό χαρακτήρα. Η Εκκλησία κατά τους Βυζαντινούς χρόνους απαγόρευε ή απέτρεπε αυτό το έθιμο ως ειδωλολατρικό και το είχε καταδικάσει με απόφαση της ΣΤ' Οικουμενικής Συνόδου το 680 μ.Χ. Οι συμμετέχοντες στο έθιμο των Καλάντων αποκαλούνταν «Μηναγύρτες». Με την πάροδο του χρόνου τα Κάλαντα απέκτησαν θρησκευτικό περιεχόμενο, ανάλογο με την κάθε γιορτή.
Σώζονται πολλές παραλλαγές από κάλαντα, άλλα σε δημοτική γλώσσα και άλλα σε μισοκαθαρεύουσα. Ανάλογα με τον τόπο και τις εποχές, τα παιδιά που ψάλλουν τα κάλαντα κρατούν συνήθως πολύχρωμα φαναράκια, καράβια ή εκκλησίες φωτισμένες εσωτερικά, σιδερένια τρίγωνα ή ραβδιά στολισμένα με λουλούδια σαν τους αρχαίους θύρσους. Οι μεγάλοι συνοδεύουν με μουσική υπόκρουση το τραγούδι τους και έχουν μαζί τους και καλάθια, όπου βάζουν τα δώρα που τους φιλεύουν. Τα όργανα που κυριαρχούν είναι η φυσαρμόνικα, το τύμπανο, το τουμπελέκι, η τσαμπούνα και άλλα πνευστά όργανα.
Κάλαντα Χριστουγέννων
Παραδοσιακά κάλαντα Χριστουγέννων από την περιοχή της Ηπείρου
Παραδοσιακά κρητικά κάλαντα
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα Δυτικής Θράκης
Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας
Κάλαντα Κοτυώρων Πόντου
Αγιορείτικα Κάλαντα Χριστουγέννων
Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την περιοχή της Θεσσαλίας
Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Πελοποννήσου
Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την περιοχή της Κέρκυρας
Κάλαντα Ικαρίας
Παραδοσιακά κάλαντα Σάμου
Παραδοσιακά Xριστουγεννιάτικα Kάλαντα της Κύπρου
Κάλαντα Χριστουγέννων Μικράς Ασίας (Σμύρνης)
Κάλαντα Χριστουγέννων Καππαδοκίας
Κάλαντα Χριστουγέννων Αρτάκης Κυζίκου Μικράς Ασίας
50 κάλαντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου
Φωτογραφία: Γιώργος Σικελιώτης, 1962, τέμπερα σε χαρτί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.