Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο με αφορμή το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση

Περιπολικό μπροστά από το βελγικό Κοινοβούλιο

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση έχει οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο, με τους Φλαμανδούς εθνικιστές να απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν τον συνασπισμό εάν ο πρωθυπουργός το υπογράψει και πέντε μέλη της κυβέρνησης να παραιτούνται....
  Κυβερνητική κρίση έχει προκληθεί στο Βέλγιο από την απόφαση των Φλαμανδών εθνικιστών του κόμματος N-VA να μη στηρίξουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ που ο πρωθυπουργός της χώρας, Τσαρλς Μισέλ, έχει δεσμευτεί να υπογράψει.  Το κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) απείλησε το Σάββατο να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός υπογράψει το Σύμφωνο.  «Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δεσμευτεί (στο έγγραφο) στο Μαρακές, δε θα το δεχτούμε. Αύριο, ο Τσαρλς Μισέλ θα φύγει ως πρωθυπουργός του "σουηδικού συνασπισμού" και θα προσγειωθεί ως πρωθυπουργός του συνασπισμού του "Μαρακές"», δήλωσε ο αρχηγός του N-VA.  Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποκαλείται «σουηδικός» εξαιτίας των επίσημων χρωμάτων των κομμάτων από τα οποία αποτελείται, καθώς όλα μαζί θυμίζουν τη σημαία της Σουηδίας.  Ωστόσο, ο Βέλγος πρωθυπουργός αγνόησε το τελεσίγραφο, επιβεβαιώνοντας με ανακοίνωσή του ότι θα ταξιδέψει στο Μαρακές. Πέντε μέλη της κυβέρνησης υπέβαλαν την Κυριακή την παραίτησή τους. Ο βασιλιάς Φίλιππος μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό έκανε δεκτή την παραίτηση των τριών υπουργών και των δύο κρατικών γραμματέων.  Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι δε σχεδιάζει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν απαιτείται από το σύνταγμα, όπως δήλωσε.  «Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) αποφάσισε να εγκαταλείψει τον συνασπισμό και δημιουργήθηκε ένας υπεύθυνος συνασπισμός Φιλελεύθερων Χριστιανοδημοκρατών για να εξασφαλιστεί η συνέχεια, η σταθερότητα προς όφελος των θεσμών και προς όφελος του λαού καθώς και η σύνδεση με το κοινοβούλιο ως θέμα προτεραιότητας… Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο επικεφαλής της κυβέρνησης από συνταγματική άποψη δεν πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσαρλς Μισέλ, μιλώντας στο RTL Info.  Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με την κατάσταση.  Αυτή τη στιγμή, ο νέος συνασπισμός είναι μειοψηφικός στη Βουλή του Βελγίου.  Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση του ΟΗΕ αποτελεί μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να καθιερώσει μια κοινή παγκόσμια προσέγγιση σε όλες τις πτυχές της διεθνούς μετανάστευσης. Το «Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, αποτελείται από 34 σελίδες. Περιλαμβάνει 23 στόχους για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.  Ωστόσο, η υποστήριξη στο Σύμφωνο έχει υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών ότι θα επηρεάσει τις εθνικές μεταναστευτικές πολιτικές, με ορισμένες χώρες να έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σχέδια να το υπογράψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive