Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΣΚΟΠΙΑ. Τι αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό

Αποτέλεσμα εικόνας για πουλημένοι πολιτικοί αρχηγοί
Μετά από πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ενιαία εθνική γραμμή στη χώρα του για το Σκοπιανό.
Στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Ζάεφ, συμμετείχαν...
ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ο Ζάεφ παρουσίασε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τις προτάσεις που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στα όσα διημείφθησαν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε ότι είναι πιθανή η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό για το θέμα αυτό.
«Απόψε παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια ανταλλάξαμε απόψεις για τις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Η όλη διαδικασία απαιτεί αφοσίωση και πολιτική υπευθυνότητα, με στόχο την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης. Με την επίλυση της διμερούς διαφοράς που διαρκεί 25 χρόνια, έχουμε σκοπό να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ένταξη της "Μακεδονίας" στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας του λαού μας» σημείωσε ο Ζάεφ.
Πρόσθεσε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη η συμμετοχή της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, του Προέδρου της χώρας, καθώς και η έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
«Γι' αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά μας, όμως η λύση είναι δυνατή εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την ελληνική πλευρά. Η (ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική) ολοκλήρωση, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες. Γι' αυτό εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, όπως και με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας», σημείωσε ο Ζάεφ.
Από την πλευρά του, ο  πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι η χώρα θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.
«Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος» ήταν η δήλωση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE και επεσήμανε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος του VMRO είχε αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη πρόταση από το να λέγεται η χώρα «Μακεδονία».
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση. Ο Αχμέτι, δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της συνάντησης, για να μην πλήξει τη διαδικασία, όπως είπε. «Είναι η αρχή του τέλους μίας σημαντικής διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό η "Μακεδονία" να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε ο Αχμέτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive