Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

H «ώρα του Διαβόλου»: Υπόνοιες για την «μαυροφορεμένη» Παναγία και Σταυρός πάνω στην σκηνή - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ. Του Κίμωνα Χαραλάμπους

H παράσταση, “Η ώρα του Διαβόλου” που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αριστοτέλειον ως «πνευματικό έργο ανωτέρου επιπέδου», αποτελεί κείμενο του Πεσσόα.  Ποιος είναι άραγε ο… διανοητής Fernando Pessoa; Όλως τυχαίος ο Πορτογάλος ποιητής και… στοχαστής», Gregório Tavares Pessoa, είναι εβραϊκής καταγωγής....
Κατάγεται από γενιά «Νέων Χριστιανών», οι οποίοι ήταν προσηλυτισμένοι Εβραίοι στην εβραιοχριστιανική αίρεση, που επικράτησε ως επίσημη θρησκεία των χριστιανών, βάζοντας δίπλα στα λόγια του Χριστού τις υπερβολές και τις παραινέσεις μίσους της Παλαιάς Διαθήκης.
Φαίνεται πως ο Pessoa δεν ξέχασε τον Γιαχβέ των Εβραίων και δημιούργησε το εν λόγω βλάσφημο κείμενο, το οποίο παίζεται διανθισμένο με σύγχρονες «δοξασίες» δήθεν «προοδευτικών».
Πρωταγωνιστές ο Διάβολος και η «Μαρία», όνομα που θα μπορούσε να παραπέμπει στην Παναγία. «Ορκίζονται» στον έρωτα, στο πάθος και στην αμφισβήτηση κάθε νόμου.
Μάλιστα η Μαρία παρουσιάζεται ως μαυροφορεμένη, όπως ακριβώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, εμφανίζεται η Παναγία, η οποία «τρέχει» σε κάθε πρόβλημα των ανθρώπων.
Στο έργο έχει τον Διάβολο μάλιστα να κάνει ...σεξ με αυτή την κοπέλα, ενώ στην σκηνή είναι σχηματισμένος ένας Σταυρός.
«Μείνετε λοιπόν ήσυχοι. Διαφθείρω, είναι βέβαιο γιατί κάνω τους άλλους να φαντάζονται. Αλλά ο Θεός είναι χειρότερος, κατά μία έννοια τουλάχιστον, γιατί έπλασε το φθαρτό σώμα, το οποίο από αισθητική άποψη είναι πολύ καλύτερο. Τα όνειρα τουλάχιστον δε σαπίζουν. Παρέρχονται. Δεν είναι έτσι καλύτερα;», αναφέρεται στο έργο.
Ύμνοι στο φθαρτό σώμα, το οποίο όμως δεν κατασκευάστηκε από τον Τριαδικό Θεό αλλά τον Διάβολο στον ψεύτικο κόσμο του, στον οποίο, σύμφωνα με τις Γραφές, οδήγησε τους αποστάτες ανθρώπους για να δοκιμαστούν.
Στο θεατρικό έργο παρουσιάζονται:
  • Η σχέση του διαβόλου με τον κόσμο.
  • Αν υπάρχει Θεός και Διάβολος είναι πράγματι εχθροί ή συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον;
  • Το ιδιαίτερο ζευγάρι, ο Διάβολος  και η Μαρία!
  • Το σύνθημα: «Ο κόσμος είναι αυτό που βρισκόμαστε. Η σάρκα είναι αυτό που είμαστε. Ο Διάβολος είναι αυτό που επιθυμούμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive