Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

"ΣΤΟΥΚΑΣ" ο Φίλης στη Βουλή ενάντια στα F-16 του Τσίπρα – Βίτσας: Πολλών «ταχυτήτων» η συμφωνία

Τα πρώτα κομμάτια του πάζλ στην συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών-μελών της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής....  Ο κ. Βίτσας υποστήριξε πως η αμερικανική πρόταση για αναβάθμιση των 123 μαχητικών F16 ανέρχεται σε 2,404 δις δολάρια, προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από 1,1 δις ευρώ.
Παρά ταύτα ο αν. υπουργός Άμυνας είπε ότι ο τελικός αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2024 με 2025.
Σχόλια προκάλεσε η παρέμβαση του Νίκου Φίλη η οποία ερμηνεύτηκε ως ειρωνική: «Ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος αγνοίας.
Όμως πότε θα έχουμε το τέλος της διαδικασίας; Θα έχουμε νομοθετική ρύθμιση για τα Α/Ω; Υπάρχει μελέτη της ηγεσίας των ΗΠΑ για το σύνολο των εξοπλιστικών;» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει εκφράσει ανοιχτά τις ενστάσεις του για αυτή τη συμφωνία.
Ο κ. Βίτσας πάντως απαντώντας στον Νίκο Φίλη αποκάλυψε «στις 2 Νοεμβρίου το Αμερικανικό Κογκρέσο θα μας στείλει την αναλυτική επιστολή.
Από εκεί και πέρα αρχίζει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση. Δηλαδή αν θα αναβαθμίσουμε 85 ή 123.
Βέβαια τα 123 θέλουν 2,4 δις δολάρια που δεν μπορούμε να διαθέσουμε. Ένα κομμάτι της διαπραγμάτευσης έχει ήδη γίνει. Αν πούμε κάτι περισσότερο θα είναι για τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν».
Μάλιστα σε μια προσπάθεια να δώσει το χρονικό της συμφωνίας υποστήριξε πως:«Είναι αδήριτη η ανάγκη της αναβάθμισης των F16. Τον Φεβρουάριο του 2017 στείλαμε εκδήλωση ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ. Ο Αμερικάνικος Στρατός στις 16 .10.17 έστειλε στο Αμερικανικό Κογκρέσο τιμή για αναβάθμιση 123 Φ16 η οποία είναι 2,404 δις δολάρια. Όλοι το ξέρουν αυτό.

Αν μπει κανείς στο αμερικάνικο κογκρέσο βλέπει τα πάντα. Λέμε εμείς ότι αυτό που μπορούμε να δώσουμε είναι 1,1 δις ευρώ. Από πού θα τα δώσουμε; Από τον προϋπολογισμό που έχουμε».

Μάλιστα ο κ. Βίτσας αναφορικά με την κατάσταση των αντίστοιχων μαχητικών της Τουρκίας είπε ότι «Η αναβάθμιση της Τουρκίας δεν είναι αυτή» και πώς μόνο «Η Ταιβάν έχει κάνει αντίστοιχη αναβάθμιση».

Δεν έκρυψε ότι υπάρχει και καθυστέρηση στην αναβάθμιση «έπρεπε ήδη να τα έχουμε αναβαθμίσει. Η αλήθεια είναι ότι μια αναβάθμιση 100 αεροσκαφών θα κρατήσει έως το 2024-2025».

Έδωσε όμως και μια πρώτη γεύση για τα αντισταθμιστικά οφέλη( Α/Ω) λέγοντας ότι «θα πάνε ειδικοί έλληνες στις ΗΠΑ να δουν την διαδικασία. Θα γυρίσουμε με ειδικούς αμερικάνους της εταιρίας που αναλαμβάνει την αναβάθμιση.»

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «Θα μετέχει η ελληνική βιομηχανία η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες».

Στο πλαίσιο δε της συμφωνίας και ειδικά στα Α/Ω είπε ότι στη χώρα μας θα υλοποιηθεί «κέντρο συντήρησης και αναβάθμισης ελικοπτέρων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive