Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Να σταματήσει η υποκρισία για το χρέος, ζητά από τους τοκογλύφους δανειστές το πρακτορείο Bloomberg!

Να σταματήσει η υποκρισία για το χρέος
Ο ένας μετά τον άλλο, επιφανείς οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο ζητούν μέσα από δημοσιεύματα, την μείωση του ελληνικού χρέους, που θεωρείται η καλύτερη λύση για Ελλάδα και Θεσμούς! Η Ελλάδα, θα κέρδιζε άμεσα μείωση των απαιτήσεων των δανειστών για σκληρά μέτρα και θα δεχόταν τις επενδύσεις που προς το παρόν μένουν μακριά, λόγω της αβεβαιότητας που συντηρούν οι δανειστές!...
Η  ελληνική Οικονομία μένει μακριά από την ανάπτυξη επειδή ΔΝΤ και Βερολίνο, με τους εκβιασμούς τους, σπέρνουν τον φόβο στην καρδιά των υποψήφιων επενδυτών, απειλές, που όλα έχουν βάση το αδύναμο σημείο μας, το αβάσταχτο χρέος.
Το πρακτορείο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές μία εβδομάδα πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον. Τους καλεί  να αλλάξουν δρόμο στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς όπως αναφέρει, η άμεση μείωση του χρέους θα ήταν η πιο άμεση και ξεκάθαρη επιλογή.
 Αντί όμως να επιλέξουν την βέλτιστη οικονομική επιλογή,  οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης φοβούνται ότι θα προκαλέσουν τους ψηφοφόρους τους.
Εκτός από το «κούρεμα», που τρομάζει τους Γερμανούς, η καλύτερη  εναλλακτική λύση είναι ένα πακέτο άλλων παραχωρήσεων -ανάμεσά τους περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, επέκταση των λήξεων των δανείων και περίοδοι χάριτος. Η χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης, χωρίς να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις, αναφέρει το Bloomberg, αλλά αυτό απαιτεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, καθώς και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των μπαλωμάτων, των επιδιορθώσεων και της υποκρισίας.
 
Financial Times: Η μείωση του χρέους, καλύτερη λύση για Ελλάδα και δανειστές
 Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα από το βάρος του χρέους, αν οι δανειστές συμφωνήσουν  σε μέτρα ελάφρυνσης με πολύ μεγάλες επεκτάσεις των περιόδων αποπληρωμής (έως το 2080 και πέρα από αυτό) και αναβολή αποπληρωμής τόκων, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται μελέτη τριών οικονομολόγων που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Πέτερσον (Peterson Institute for International Economics).
Ινστ.Πέτερσον: Αδύνατη η επίτευξη των στόχων, χωρίς ελάφρυνση χρέους
Οι οικονομολόγοι, συμφωνούν ότι το ελληικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται άμεσα αποφάσεις για ισχυρή μείωση. Επίσης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ για περισσότερα από τρία έως τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και συνεπώς θα χρειασθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της.
H μελέτη, των Jeromin Zettelmeyer, πρώην γενικός διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας (2014-2016), του Eike Kreplin, οικονομολόγου από το γερμανικό υπουργείο και του Ugo Panniza, καθηγητή διεθνών οικονομικών, έχει τίτλο, «Χρειάζεται η Ελλάδα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους; Και αν ναι, πόση;»
Αναφέρει ότι «τα διεθνή στοιχεία δεν στηρίζουν μία πορεία προσαρμογής που προβλέπει ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5% του ΑΕΠ για πάνω από τρία έως τέσσερα χρόνια συνεχόμενα ή για περισσότερο από επτά χρόνια με περισσότερο από 3,5% κατά μέσο όρο».
Για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφάσισε το Eurogroup (Μαΐου 2016), «μπορεί να είναι επαρκή για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα βιωσιμότητάς του, εφόσον το Eurogroup είναι έτοιμο να δεχθεί πολύ μεγάλες επεκτάσεις των περιόδων αποπληρωμής του χρέους έναντι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (έως το 2080 και πέρα από αυτό) και αναβολή αποπληρωμής τόκων που μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη αύξηση της έκθεσης του ΕΤΧΣ στην Ελλάδα, πριν αυτή αρχίσει να μειώνεται».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, εάν το Eurogroup θέλει να αποφύγει την αύξηση της έκθεσης αυτής, τότε, σύμφωνα με τη μελέτη θα πρέπει διαζευκτικά να συμβούν τα εξής: 1) να γίνει ευρύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, 2) να μειωθούν τα επιτόκια για το χρέος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) κάτω από τις σημερινές προβλέψεις ή 3) να συνεχισθεί η χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και μετά από το 2018 και να καθυστερήσει η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές για μία μεγάλη περίοδο.
Το δημοσίευμα των FT, επισημαίνει ότι όσον αφορά στο τελευταίο σημείο, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι αυτό δεν συζητείται σήμερα, καθώς τόσο οι πιστωτές όσο και η Ελλάδα επιδιώκουν να τερματίσουν το 2018 τα προγράμματα που αποτελούν πηγή τριβών επί σχεδόν επτά έτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, εάν ο στόχος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα πρέπει να απαντηθεί πρώτα το ερώτημα για το πόση ελάφρυνση χρέους μπορεί να αναμένει αξιόπιστα η Ελλάδα, σημειώνουν οι τρεις οικονομολόγοι.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η καθυστέρηση μίας ξεκάθαρης απάντησης στο ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους πέρα από το 2018 είναι εφικτή, μόνο αν οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση από τον ESM και μετά το 2018».  Τέλος, τονίζεται, πως αν δεν υπάρξει άλλο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μετά το 2018, η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να δοθεί, εφόσον επιτευχθεί ένα σύνολο διαρθρωτικών ή δημοσιονομικών στόχων «μετά το πρόγραμμα», οι οποίοι θα ορισθούν και θα παρακολουθούνται για μία 3ετή έως 5ετή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive