Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Κύπρος. ΑΥΤΟ είναι.. τέχνη. Αγάλματα (σε σχολείο) με σουτιέν, ζαρτιέρες και προφυλακτικά!!

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε «πείραμα» καθηγήτριας Καλών Τεχνών και των μαθητών της στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Σάλο έχει προκαλέσει στην Κύπρο η πρωτοβουλία μιας καθηγήτριας και των μαθητών της να ντύσουν δύο αρχαιοελληνικά αγάλματα με σουτιέν, ζαρτιέρες και προφυλακτικά!...
Η «εικαστική παρέμβαση» έγινε στο πλαίσιο του 6ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Καλών Τεχνών και, σύμφωνα με τους συντελεστές της, είχε σκοπό να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις του κοινού απέναντι στον ευτελισμό της τέχνης!

Το αμφιλεγόμενο πείραμα έγινε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, το παλαιότερο σχολείο της Κύπρου, από το οποίο αποφοίτησαν προσωπικότητες όπως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας - Διγενής. Μαθητές του γυμνασίου, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Καλών Τεχνών, έντυσαν με μαύρα εσώρουχα τα αντίγραφα της Αφροδίτης της Μήλου και του Διαδούμενου, που εκτίθενται στους χώρους του σχολείου, και τα «στόλισαν» με γυαλιά ηλίου και προφυλακτικά!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», η παρέμβαση είχε τον τίτλο «Από το ιδεώδες στο αγοραίο - Η κατά παγκοσμιοποίηση γεφύρωση των πολιτισμών» και είχε ως στόχο να καυτηριάσει την επίθεση που δέχονται οι τέχνες και ο πολιτισμός από τους νόμους της αγοράς και την παγκοσμιοποίηση. Παράλληλα, οι συντελεστές του πειράματος κινηματογράφησαν τις αντιδράσεις του κοινού στη θέα των αγαλμάτων, με στόχο να εξαχθούν «κάποια συμπεράσματα, αναφορικά με την πρόσληψη από το κοινό του μηνύματος της παρέμβασης».

Για το καλλιτεχνικό δρώμενο δεν ήταν ενήμεροι οι υπόλοιποι καθηγητές και μαθητές του σχολείου, οι οποίοι αντίκρισαν με έκπληξη το θέαμα. Επίσης, οι αντιδράσεις του κοινού κάθε άλλο παρά θετικές ήταν, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με σχόλια όπως «ντροπή», «ιεροσυλία», «αυτά διδάσκουν στα παιδιά μας;» και άλλα.

Θέση πήρε και ο πρόεδρος των καθηγητών Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο οποίος δημοσίευσε φωτογραφίες των αγαλμάτων και ζήτησε «λίγο σεβασμό στην Ιστορία και στα έργα του ελληνικού πολιτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive