Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκίνησε απ το πρωϊ η «επιχείρηση βόμβα» στο Κορδελιό, ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μια γιγαντιαία και πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, για την αδρανοποίηση και την απομάκρυνση της βόμβας

 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία εντοπίστηκε σε πρατήριο καυσίμων της οδού Μοναστηρίου 90, στην περιοχή Διαλογής, στο Κορδελιό....
Για τις ανάγκες της επιχείρησης που θα πραγματοποιήσουν άνδρες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, περίπου 62.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους, στους δήμους Κορδελιού- Ευόσμου, Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Δέλτα. Η εκκένωση των περιοχών σε ακτίνα 1900 μ. από το σημείο εντοπισμού της βόμβας, είναι υποχρεωτική και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τις 9.30 το πρωί της Κυριακής, ώστε στις 10 να αρχίσει η επιχείρηση.




Οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι εγκαταλείπουν σταδιακά τα σπίτια τους, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της επιχείρησης αφοπλισμού της βόμβας του 2ου παγκοσμίου πολέμου, η οποία βρέθηκε σε βάθος πεντέμιση μέτρων, σε πρατήριο καυσίμων επί της οδού Μοναστηρίου.



Η επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής-η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα σε καιρό ειρήνης- ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου, με τη μεταφορά από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η εκκένωση των περιοχών σε ακτίνα 1900 μ. από το σημείο εντοπισμού της βόμβας, ήταν υποχρεωτική και ολοκληρώθηκε στις 9.30 το πρωί της Κυριακής.




Οι πυροτεχνουργοί έχουν ήδη πάρει θέση και ξεκίνησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την απενεργοποίηση και ασφαλή μεταφορά της βόμβας, που θα καταλήξει στο πεδίο βολής Ασκού-Προφήτη, όπου και θα καταστραφεί.



Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώνεται, ενώ τη διαδικασία θα περιφρουρήσουν χίλιοι αστυνομικοί.



Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε χθες μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται από τις 10 το πρωί και μετά.



Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει η απομάκρυνση των κατοίκων από την ζώνη εκκένωσης ήταν υποχρεωτική για λόγους προληπτικούς και για λόγους ασφαλείας, ενώ οι δήμοι έχουν ορίσει συγκεκριμένους χώρους στους οποίους να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.





Η αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης της περιοχής προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων.



Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης λειτουργούν κέντρα Τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη αστυνομία που θα ενημερώνουν τους πολίτες για την εξέλιξη της διαδικασίας και την απενεργοποίηση και ασφαλή μεταφορά της βόμβας.



Η ενημέρωση για την άρση της υποχρεωτικής -προληπτικής- εκκένωσης θα γίνει από το τηλεφωνικό κέντρο 2311805300, μέσω ανακοινώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επρόκειτο να διανυκτερεύσουν και να φιλοξενηθούν, μέχρι τη λήξη της επιχείρησης, σε δομές που διαμορφώθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, με απόφαση της Περιφέρειας.



Ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των πολιτών για την εκκένωση της περιοχής, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών».

Η επιχείρηση αφοπλισμού από την ομάδα ναρκαλιείας 112, που έχει απενεργοποιήσει δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και σε άλλες περιοχές, αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί.



Μέχρι εκείνη την ώρα θα πρέπει να έχει εκκενωθεί η περιοχή και έπειτα θα απαγορεύεται η πρόσβαση, με την ΕΛΑΣ να θέτει επί ποδός χίλιους αστυνομικούς για την περιφρούρηση της επιχείρησης.

Κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της περιφέρειας της ζώνης εκκένωσης, που αναπτύσσεται, σε ακτίνα 1.900 μέτρων, από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα.



Τα μέτρα της αστυνομίας έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί, ενώ οι αρχές διαβεβαιώνουν τους πολίτες για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων.

-Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την απομάκρυνση της βόμβας στο Κορδελιό

Οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονται δωρεάν στα δρομολόγια για τη μετακίνηση των πολιτών της περιοχής.

Ο ΟΣΕ, τέλος, ενημέρωσε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί ως το τέλος της επιχείρησης.

Ανάχωμα από τον Στρατό

Στο μεταξύ, ο στρατός δημιούργησε ανάχωμα γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα.



Τo δημαρχείο δεν θα είναι κλειστό, καθώς θα υπάρχουν άτομα που θα δουλεύουν για τον συντονισμό της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive