Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Πέτρος Φυσσούν: «Εφυγε» κάνοντας τρεις φορές τον σταυρό του. Η κόρη του, μοναχή Πορφυρία φυγαδεύτηκε από την εκκλησία.

Με ζεστά λόγια και -άγνωστες- προσωπικές εξομολογήσεις, που του είχε εμπιστευτεί τα τελευταία χρόνια ο Πέτρος Φυσσούν, αποχαιρέτησε ο πνευματικός του, πατέρας Βασίλειος, τον σπουδαίο ηθοποιό, που έφυγε την περασμένη Δευτέρα από τη ζωή, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι άφησε όλο το αρχείο του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων στον Λυκαβηττό....

Η αυλαία έπεσε παρουσία λιγοστών συγγενών, φίλων και συναδέλφων για τον σημαντικό ηθοποιό, στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε προχθές. Μάλιστα, οι περισσότεροι άργησαν να φτάσουν στην εκκλησία, αφού αρχικά μπερδεύτηκαν ψάχνοντας τον ναό στην περιοχή Πευκάκια, δίπλα στον Περισσό. Το «αντίο» δόθηκε όπως άρμοζε στον σεμνό ηθοποιό: ο χώρος άδειος από ανθοσυνθέσεις, αλλά με απόλυτη ησυχία, όπως εκείνη που επικρατούσε στο θέατρο, όταν εκείνος βρισκόταν στη σκηνή και καθήλωνε με την ερμηνευτική δεινότητά του. Οσοι βρέθηκαν στην τελευταία πράξη του έργου της ζωής του στάθηκαν με συγκίνηση μπροστά από το λιτό ανοιχτό φέρετρο.
Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν πολλοί ιερείς, ενώ στα μισά της κατέφθασαν οι πρώτοι συγγενείς, μεταξύ των οποίων η αδελφή της Νικολέτας Χατζηχρήστου - Φυσσούν, Μαριαλένα, μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της, αλλά και η κόρη του, αδελφή Πορφυρία.
Το παγωμένο χέρι του
«Στις πέντε και μισή, τα ξημερώματα της ημέρας που έφυγε, ο διπλανός του (σ.σ.: στο δωμάτιο του νοσοκομείου) τον είδε ακίνητο και φοβήθηκε για το μοιραίο. Σηκώθηκε από το κρεβάτι του κι έπιασε το χέρι του Πέτρου. Ηταν κρύο. Κίνησε να φωνάξει τις νοσοκόμες και τότε ο ηθοποιός σήκωσε το παγωμένο χέρι του, έκανε τρεις φορές τον σταυρό του και ξεψύχησε μόνος μέσα στο δωμάτιο» είπε ο πατήρ Βασίλειος στον συγκινητικό επικήδειό του και συνέχισε: «Ο Πέτρος πέθανε παραμονή της εορτής της αγαπημένης του Νικολέτας, ενώ εκείνη είχε «φύγει» την προπαραμονή της δικής του, έναν χρόνο πριν. Κάτι σημαντικό λέει αυτό για την αγάπη του ζευγαριού, που απέκτησε ένα σπουδαίο παιδί». 
Ο ιερέας μίλησε και για τα παιδικά χρόνια του σπουδαίου δωρικού ηθοποιού. «Εχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία, στα οκτώ του χρόνια, και μπήκε σε ορφανοτροφείο. Η κυρία Ευγενία ήταν μια γυναίκα που τον αγκάλιασε εκεί και, όταν ύστερα από πολλά χρόνια η γερόντισσα βρισκόταν στα τελευταία της, ο Πέτρος το έμαθε κι έτρεξε κοντά της. Τότε εκείνη, όταν αναγνώρισε το πρόσωπο του αγαπημένου της Πετράκου, γαλήνια πια, έκλεισε τα μάτια της. Κανένας ρόλος δεν ήταν ο Πέτρος, ο αληθινός Φυσσούν ήταν μόνο στο εξομολογητήριο. Πάλευε για τη δικαιοσύνη και, όταν η Κατίνα Παξινού τον αδίκησε σχολιάζοντάς τον σε τρίτο πρόσωπο, εκείνος έφυγε και ρίσκαρε να χάσει τα πάντα. Ομως, η Παξινού κατάλαβε το λάθος της και του ζήτησε συγγνώμη λίγο αργότερα, φανερά ταπεινωμένη».
Με βουρκωμένα μάτια οι παριστάμενοι άκουγαν τα γλυκά λόγια του ιερέα, που βοήθησε με όλες τις δυνάμεις του τον Φυσσούν και τη σύζυγό του στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια: «Ο Πέτρος δεν είχε ανάγκη από τιμές. Οι τελευταίες στιγμές κρίνουν τον άνθρωπο κι επειδή ήταν καλός χριστιανός ο Θεός τού προανήγγειλε τον θάνατό του, αφού η υγεία του δεν ήταν καθόλου καλή και μπήκε στο νοσοκομείο. Για το δίκιο και τη δικαιοσύνη δεν υποχωρούσε με τίποτα, ακόμα κι αν ήταν να βρεθεί στον δρόμο. Αξιοπρεπής και πιστός, που επιθυμούσε για όλους το καλύτερο, ήταν ο Πέτρος, ο καλός φίλος του Ούλοφ Πάλμε, που δολοφονήθηκε για τις αγνές σκέψεις του. Σαν του Πέτρου τις σκέψεις και τα πιστεύω».
Λίγες παρουσίες
Στο τέλος της ομιλίας του ο πατέρας Βασίλειος ανακοίνωσε ότι ο ηθοποιός άφησε στην Εκκλησία το προσωπικό αρχείο του. Ακουλούθησε η ταφή του Πέτρου Φυσσούν από το Νεκροταφείο Χολαργού.
Ανάμεσα στους ελάχιστους συναδέλφους του που έδωσαν το «παρών» ήταν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος, η Τζένη Ζαχαροπούλου, ο Θόδωρος Κατσαφάδος, ο Νίκος Παπαναστασίου, η Αννα Φόνσου και ο Μανώλης Δεστούνης.
Η κόρη του, μοναχή Πορφυρία φυγαδεύτηκε από την εκκλησία
Η κόρη του Πέτρου Φυσσούν Αννια, η εδώ και 12 χρόνια μοναχή Πορφυρία, κρατώντας στα λεπτεπίλεπτα χεράκια της ένα κομποσχοίνι και με τα μάτια της κατακόκκινα από το κλάμα, άκουγε -όπως και οι παριστάμενοι- από τα χείλη του ιερέα πώς αντιμετώπισε ο ηθοποιός την απόφασή της να εγκαταλείψει την κοσμική ζωή.
«Η κόρη του Πέτρου, όταν αποφάσισε να γίνει μοναχή, έθεσε έναν όρο: Οτι μόνο αν συμφωνούσε ο πατέρας της θα πήγαινε στο μοναστήρι. Κι εκείνος φανταστείτε σε τι δίλημμα βρέθηκε. Ομως, της έδωσε την ευχή του κι εκείνη ακολούθησε τον δρόμο της» ανέφερε στην ομιλία του ο πατέρας Βασίλειος.
Αποφεύγοντας τους φωτογράφους και τις κάμερες με κινηματογραφικό τρόπο φυγαδεύτηκε από τον ιερό ναό, μέσα σε μια Mercedes. Την ώρα που μια κυρία ζητούσε από τους φωτογράφους να απομακρυνθούν, απασχολώντας τους εντέχνως, μια ανθρώπινη ασπίδα βοήθησε τη νεαρή μοναχή να μπει στο αυτοκίνητο με αστραπιαίες κινήσεις. Είχε νωρίτερα φτάσει στον ναό από την πλαϊνή πόρτα, συνοδευόμενη από καλόγριες της μονής της Εύβοιας όπου έχει αφιερωθεί. Δέχτηκε στωικά και με αγάπη τα συλλυπητήρια του κόσμου, που δεν ξεπέρασαν τα 50 με 60 άτομα. Μάλιστα, η νεαρή καλόγρια, η οποία τραβούσε συνεχώς το μαντίλι χαμηλά κρύβοντας τα μάτια της, μοιάζει εκπληκτικά στη μητέρα της, η οποία έφυγε πέρυσι από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο.
Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες: 

Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive