Ακόμα μία πολυεθνική, αποχωρεί από την ελληνική αγορά! Η PEPSICO-ΗΒΗ διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου στα Οινόφυτα, όπου από το 1998 μέχρι σήμερα, ήταν η κεντρική μονάδα παραγωγής των προϊόντων της. Μία ενέργεια που ακολουθεί το κλείσιμο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού, της εταιρίας
στο Λουτράκι, στην αρχή του 2013! Τώρα πια, τα αναψυκτικά που θα προορίζονται για τα «ράφια» της ελληνικής αγοράς, θα εισάγονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική....
ειδικά αν κάποιος συνυπολογίσει ότι η ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων! Όμως σε μία «αφιλόξενη» αγορά, με υψηλή φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και επιχειρήσεις με μεγάλη παράδοση και παρουσία, αποφασίζουν να αποχωρήσουν.
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου της, μία ενέργεια, η οποία επηρεάζει 65 άτομα. Τα 51 από αυτά θα απορροφηθούν από άλλες εταιρείες του ομίλου και τα άλλα 14 θα λύσουν την συνεργασία τους με εθελουσία έξοδο.
Το εργοστάσιο, βρίσκεται σε μία έκταση 80 στρεμμάτων, με τέσσερεις γραμμές παραγωγής, από όπου έβγαιναν προϊόντα της εταιρίας, όπως η γυάλινη φιάλη, το κουτί, η επιστρεφόμενη γυαλινη φιάλη και τα μπουκάλια τύπου ΡΕΤ.
Σύμφωνα με δήλωση του Κριστόφ Γκουίλ Γενικού Διευθυντή της εταιρίας για την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, «Η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική αγορά για την PepsiCo. Η εταιρεία προκειμένου να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της και να είναι σε θέση να υλοποιήσει τα σχέδιά της για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, προχωρά σε αλλαγές στη λειτουργία της. Η PepsiCo-ΗΒΗ μεταβαίνει σε ένα νέο μοντέλο εφοδιασμού των αναψυκτικών της, με άμεση ισχύ, σε συνέχεια της απόφασής της να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου των Οινοφύτων. Πρόκειται για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για την εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτητικές προκλήσεις της αγοράς. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους πελάτες και τους καταναλωτές μας ότι συνεχίζουμε με αφοσίωση να προσφέρουμε τα υψηλής ποιότητας αναψυκτικά σε όλη την Ελλάδα».
Ο ίδιος αναφερόμενος στην απώλεια των θέσεων εργασίας, τόνισε ότι, «Κατανοούμε ότι αυτή η είδηση θα προκαλέσει ανησυχία στους εργαζόμενους μας. Αναγνωρίζουμε το έργο των ανθρώπων μας στο εργοστάσιο των Οινοφύτων και με ύψιστο αίσθημα ευθύνης, δεσμευόμαστε να τους υποστηρίξουμε στην ομαλή μετάβαση στα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα. Είναι σημαντικό ότι για τους περισσότερους έχουμε εντοπίσει θέση εργασίας είτε σε συνεργαζόμενες εταιρίες είτε μέσα στην PepsiCo. Παράλληλα, προσφέρουμε σημαντική οικονομική στήριξη μέσω ενός ελκυστικού προγράμματος εθελουσίας εξόδου στους εργαζόμενους των οποίων η θέση εργασίας επηρεάζεται και αποχωρούν από την PepsiCo. Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης για όσους ακόμη δεν έχει εντοπιστεί νέα θέση εργασίας. Καμία άλλη δραστηριότητα της PepsiCo στην Ελλάδα δεν επηρεάζεται από τις σημερινές αλλαγές στον κλάδο των αναψυκτικών.»
«Λουκέτο» έβαλε η ΔΕΛΤΑ,
στο εργοστάσιό της, στα Τρίκαλα! Είναι πλέον οριστικό, η μονάδα στο Ζάρκο, του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων, κατέβασε ρολά, μετά και από την διεκόπη της συνεργασίας της εταιρίας με τους παραγωγούς της περιοχής.
Το λουκέτο φαινόταν, από το περασμένο φθινόπωρο, όταν το εργοστάσιο έριξε σημαντικά τους ρυθμούς παραγωγής και δούλευε μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Πλέον το Εργοστάσιο έκλεισε οριστικά, διεκόπη η συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, εκτός από ορισμένους κτηνοτρόφους με μεγάλες μονάδες. Η παραγωγή του εργοστασίου, μεταφέρθηκε στο σύνολό της, στο εργοστάσιο της Ελασσόνας.
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, «trikalavoice.gr», το λουκέτο αποτελεί πλήγμα για την περιοχή, κυρίως για μικρομεσαίους κτηνοτρόφους οι οποίοι πλέον αναζητούν άλλες γαλακτοβιομηχανίες για να πουλήσουν το γάλα που παράγουν.
ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ «ΛΟΥΚΕΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ! ΜΑΡΑΖΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ!
Θερίζουν τα «λουκέτα» στις φτωχογειτονιές! Σταθερά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των καταστημάτων που «κατέβασαν ρολά», λόγω κρίσης!
Παρά την καθήλωση του ρυθμού αύξησης των νέων «λουκέτων», η αγορά δεν δείχνει να έχει τα αποθέματα να ανακάμψει από τα απανωτά πλήγματα που δέχτηκε από το 2010 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η εικόνα της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας για το Σεπτέμβριο 2016 μπορεί να συνοψιστεί σε τρία μόνο σημεία.
Την στασιμότητα στα ποσοστά των κλειστών επιχειρήσεων, την βελτίωση στις περιοχές υψηλού εισοδήματος και την επιδείνωση σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος
Αναλυτικά, η έρευνα έδειξε τις εξελίξεις ανά περιοχή ως εξής:
ΑΘΗΝΑ: Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε μια οριακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας και επανέρχεται στα επίπεδα που κυμάνθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 ανακόπτοντας έτσι την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο.
Στις τέσσερις ξεχωριστές εμπορικές ζώνες της Αθήνας καθεμία έχει διαφορετική «αντοχή» απέναντι στο φαινόμενο των «λουκέτων». Έτσι, το «εμπορικό τρίγωνο», παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (22,3%) ποσοστό που αυξήθηκε όμως ελαφρά από τον Μάρτιο 2016 που ήταν (21,2%).
Ακολουθεί το «Κολωνάκι» διατηρώντας σταθερό ποσοστό (24,9%) σε σύγκριση με την προηγούμενη καταγραφή. Σε χειρότερη θέση εξακολουθεί να βρίσκονται η ζώνη των «Εξαρχείων» με 34,6% καθώς και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,1%, που ωστόσο εμφάνισαν μια ισχνή βελτίωση.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Η εμπορική αγορά του Πειραιά εμφανίζει σχετικά μειωμένα κλειστά καταστήματα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η ισχνή αυτή μείωση (0,3%) επαναφέρει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015. Για τον Πειραιά φαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται γεωγραφικά, και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη «Κέντρο Πειραιά» όπου εκεί παρατηρείται πολύ υψηλή συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας γεγονός που αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ζώνης αυτής έναντι των άλλων δυο, το οποίο είναι ένας κύριος παράγοντας που περιορίζει αρκετά το ποσοστό των λουκέτων (28%). Η διαφοροποίηση αυτή δείχνει ότι το έντονο φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων δεν πλήττει με την ίδια σφοδρότητα το «κέντρο του Πειραιά» σε σύγκριση με τις άλλες δυο περιοχές-ζώνες (Λιμάνι και Τερψιθέα), οι οποίες σημειώνουν ποσοστό κλειστών στο επίπεδο του οριακού ποσοστού του 40%.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Στην εμπορική αγορά του Περιστερίου διαπιστώνεται η τρίτη υψηλότερη αναλογία κλειστών επαγγελματικών στεγών (30%) σε σχέση με το σύνολο των απογραφόμενων περιοχών. Το γενικό ποσοστό κλειστών στο κέντρο του Περιστερίου, παραμένει στο επίπεδο του 27%, ενώ στην Β ζώνη του Περιστερίου (Άγιος Ιερόθεος) το φαινόμενο των λουκέτων είναι σημαντικά εντονότερο (37%).
ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 6 αγορές της Αττικής, έχοντας υπερβεί το επικίνδυνο όριο του 40%.
Ωστόσο, στην καταγραφή Σεπτεμβρίου 2016 σημειώνεται μια ισχνή μείωση της τάξης του 0,2%, η οποία δεν αποτελεί όμως κάποια ένδειξη που να επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά τη συγκεκριμένη εμπορική περιοχή.
ΓΛΥΦΑΔΑ: Το μικρότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων σημειώνεται στη Γλυφάδα (10,7%), μια αγορά με μεσοαστική φυσιογνωμία, που εξυπηρετεί σημαντικό τμήμα των καταναλωτών των νοτίων προαστίων.
Μάλιστα το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγουμένη καταγραφή (12,3%)Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στη Γλυφάδα βαίνει διαρκώς μειούμενο και αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό όλων των περιοχών που καλύπτει η παρούσα έρευνα.
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Η σημαντικότερη αύξηση σε επίπεδο κλειστών καταστημάτων που εντόπισε η παρούσα καταγραφή (Σεπτέμβριος 2016) αφορά τη Νέα Ιωνία όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξάνεται κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ανακόπτοντας έτσι τις τάσεις σταθεροποίησης που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους φτάνοντας το 24%.
18,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει μέχρι στιγμής παρατηρηθεί στην εν λόγω περιοχή.
ΜΑΡΟΥΣΙ: Αντίστοιχη εικόνα με τις υπόλοιπες αγορές των Βορείων προαστίων εμφανίζει και το Μαρούσι (17,3) από (18,1%) όπου η τάση της διαχρονικής μείωσης των κλειστών καταστημάτων παρατηρείται και εδώ με μικρότερα όμως ποσοστά. Στην εν λόγω αγορά το κλειστά καταστήματα μειώνονται κατά 0,8% και είναι η δεύτερη συνεχόμενη μείωση που παρατηρείται.
ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Η περιοχή του Χαλανδρίου φαίνεται να εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο καθώς τα κλειστά καταστήματα κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα (19%).
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βάσει των τριών τελευταίων καταγραφών θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, στο 26.7%.
ΠΑΤΡΑ: Η αγορά της Πάτρας εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ως προς το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων που απογράφηκαν. Η αύξηση αυτή που είναι της τάξης του 1,8% έρχεται να ανατρέψει την τάση αποκλιμάκωσης του φαινομένου των κλειστών καταστημάτων που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα καταγραφή το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.