Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Συμβαίνει τώρα: Άκαρπη η Διάσκεψη των Προέδρων. ΕΣΡ ... ΤΕΛΟΣ !! ΔΕΙΤΕ τι έγινε σήμερα

 Δεν συγκροτήθηκε ΕΣΡ
Όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει η συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ώστε να προχωρήσει η υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί “αντισυνταγματικότητας” του νόμου Παππά....

Ένα ακόμα επεισόδιο στο... σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Την υποψηφιότητα Πολύδωρα για επικεφαλής του ΕΣΡ απέσυρε από το τραπέζι της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ο Νίκος Βούτσης. Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγη ώρα ενώ ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να αναλάβει πρόεδρος της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Μουλόπουλος και μέλος στο ΕΣΡ ο Νίκος Κιάος.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του κ. Βούτση, η προτεινόμενη σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής:
  • Πρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος
  • Αντιπρόεδρος Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος
Μέλη
  • Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος
  • Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής πανεπιστημίου
  • Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια πανεπιστημίου
  • Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος
  • Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου
  • Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών
  • Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης».
Παράλληλα, παρουσίασε την αρχική πρότασή του για τη σύσταση του ΕΣΡ που έχει ως εξής:
  • Πρόεδρος Βύρων Πολύδωρας, πρ. πρόεδρος Βουλής
  • Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος
Μέλη
  • Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος
  • Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής πανεπιστημίου
  • Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια πανεπιστημίου
  • Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος
  • Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου
  • Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών
  • Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος
Η πρόταση αυτή αποσύρθηκε μετά την πρώτη φάση της συνεδρίασης του σώματος.
«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης.
Λεπτό προς λεπτό την διάσκεψη των Προέδρων, η οποία θα ασχοληθεί με την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Άκαρπη η διάσκεψη
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε -άκαρπη- η διάσκεψη των Προέδρων χωρίς να καταλήξει και πάλι στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Δεν έγινε δεκτή η εισήγηση
Με 16 ναι, 5 παρών, 1 όχι και μια απουσία (αυτή της Χρυσής Αυγής) δεν πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Χρειαζόταν τρεις ψήφους ακόμη.
Υπέρ ψηφίζουν πλέον το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι
Υπέρ ψηφίζουν μετά την εκ νέου αλλαγή της πρότασης ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. "Παρών" η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ (ανεξαρτήτως προσώπων). Όχι η Ένωση Κεντρώων.
Αλλάζει και πάλι πρόταση ο ΠτΒ
Παραμένει η πρόταση του προέδρου για επικεφαλής του ΕΣΡ Ροδόλφο Μορώνη, αλλάζει όμως έπειτα από τις αντιδράσεις η πρόταση για αντιπρόεδρο. Η πρόταση πλέον είναι για το Νίκο Κιάο.
Μάριος Γεωργιάδης: Θέλατε μόνο να φέρετε σε δύσκολη θέση τη ΝΔ
Εμείς διαφωνούμε με όλο το νόμο Παππά, όχι μόνο με το 2Α. Σεβόμαστε τον ΠτΒ, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι δεν θα σας εκθέσει. Με λύπη είδα ότι φέρατε μια πρόταση που ξέρατε ότι θα την αποσύρετε. Βλέπω σαν να γίνεται εσκεμμένα για να εκτεθεί η ΝΔ. Εμείς ζητήσαμε την αναβολή της διάσκεψης.
Διαφωνεί και το Ποτάμι με τον Μουλόπουλο
Δαννέλης: Η δική σας προσωπική εγγύηση μας καλύπτει για την τροπολογία. Επειδή ο κ. Δένδιας λάθος αντελήφθη ότι υπήρχε οποιαδήποτε συννενόηση. Δεν έχουμε αντίρρηση στη σύνθεση, έχουμε αντίθεση προς την ιδιότητα του αντιπροέδρου για τον Μουλόπουλο. Καλύτερα να μην είναι ταυτισμένος με κομματικό χώρο ο αντιπρόεδρος. Ζητούμε να γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο αντιπρόεδρος, χωρίς να αλλάξει η σύνθεση της πρότασης.
Δεν ψηφίζει λόγω Μουλόπουλου το ΠΑΣΟΚ
Να γίνει διαδικασία ακρόασης. Είναι θεσμός διαφάνειας. Ξανασκεφτείτε το. Αυτό που είπε ο Νίκος Δένδιας για συννενόηση της κυβέρνησης με μας, είναι άστοχο. Ό,τι είπαμε εδώ προκύπτει από τη σταθερή μας στάση χωρίς να τη μεταβάλουμε. Να λέμε άλλα μέσα και άλλα έξω και να λέει το κάθε στέλεχος ό,τι θέλει. Με προσοχή η κριτική σε μας.
Εμείς είπαμε ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους η διατύπωση "αναστολή" και θέλουμε "κατάργηση". Αυτό που σας είπαν οι σύμβουλοί σας δεν στέκει. Όποιος θέλει να εγείρει απαιτήσεις, θα εγείρει. Ασφάλεια υπάρχει μόνο με την "κατάργηση". Είχα ζητήσει μια διαβεβαίωση. Ναι μεν λέτε ότι το 2Α όμως η αντανάκλαση της απόφασης του ΣτΕ είναι ζητούμενο. Θα έχουμε σαφή άποψη όταν έρθει η απόφαση του ΣτΕ.
Η διάταξη αυτή όπως έχει κατατεθεί στη διάσκεψη προβλέπει ότι δεν υπάρχουν 4 άδειες. Ότι δεν υπάρχουν αρμοδιότητες στον υπουργό. Ότι δεν υπάρχουν αρμοδιότητες της ΓΓ να προκηρύξει άδειες.
Η αντανάκλαση της απόφασης μπορεί να εκτείνεται και σε πολλές άλλες διατάξεις. Υπό την επιφύλαξη αβεβαιοτήτων αλλά υπό την ανάγκη να υπάρξει συννενόηση.
Σωστή η απόσυρση Πολύδωρα. Η πρώτη πρόταση είχε στόχο να μην βγει ΕΣΡ από τη διάσκεψη. Απολύτως άστοχη. Και απεσύρθη. Είναι βήμα καλής θέλησης. Δεν συμφωνούμε με τον Βασίλη Μουλόπουλο. Να δείτε τη σύνθεση της θέσης προέδρου - αντιπροέδρου. Θέλουμε να βγούμε από εδώ με διοίκηση του ΕΣΡ συγκεκριμένη.
Πως θα ψηφιστεί η πρόταση
Από τον πρόεδρο διευκρινίστηκε πως η πρόταση ψηφίζεται συνολικά και όχι κατ' άτομο.
Λοβέρδος: Να υπάρξει διαδικασία ακρόασης
Λοβέρδος: κ. Βούτση συμφωνείτε να ακούσουμε πρώτα τα πρόσωπα που έχουν προταθεί;
Βούτσης: Υπάρχει πρόβλημα με τη διαδικασία ακρόασης. Αν υπάρξει τέτοια διαδικασία πρέπει να κληθούν πολλά πρόσωπα, όποιο προτείνει το κάθε κόμμα. Ο κανονισμός είναι σαφής δεν μπορούμε να πάμε σε άλλη διαδικασία. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνει σήμερα.
Δένδιας: Δεν θα ψηφίσουμε καμία πρόταση
Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τοποθετηθώ, την ώρα που η τοποθέτησή μου του Τραγάκη, του Μεϊμαράκη, του Κακλαμάνη, ήταν σα να μην έγιναν. Εκφράσαμε αντίθεση στο νόμο Παππά και την τροπολογία 2Α. Το ΣτΕ δικαίωσε τις αιτιάσεις μας. Είπαμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τις αντισυνταγματικές διατάξεις. Τότε θα συναινέσουμε για ΕΣΡ. Η κυβέρνηση έβρισε τη δικαιοσύνη. Δια του πρωθυπουργού έκανε πρόταση για προέδρο και κατέληξε να καταθέσει τροπολογία αναστολής του 2Α, δεκα λεπτά πριν τη διάσκεψη. Δεν είναι επαρκές ως διατύπωση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη διατύπωση του κειμένου που θα ήταν επαρκής συνθήκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Σας είπε ο Μεϊμαράκης ότι δεν έχει έννοια η αντιπαράθεση για τα πρόσωπα. Μου είχε δοθεί εντύπωση ότι συμμερίζεστε την άποψη, αυτή τη στιγμή ανασκευάζεται τη στάση σας και μετά τη μη συμφωνία για Πολύδωρα προκαλείται νέα ψηφοφορία για τον Ρ. Μορώνη. Νομίζω είναι άστοχο, ατελέσφορο, ανώφελο και δεν επιδιώκει το στόχο για το ΕΣΡ.
Να ακολουθηθεί η άποψη Μεϊμαράκη-Κακλαμάνη. Να σταματήσουμε εδώ. Να συμφωνήσουμε το κείμενο που θα ψηφιστεί στη Βουλή και μετά να συμφωνήσουμε για τα πρόσωπα. Καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει επαφή με άλλα κόμματα. Κάθε κόμμα έχει τη στάση του, δεν θα την κρίνω. Υπογραμμίζω ότι είναι φανερή η διακριτική συννενόηση. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση. Και σας μιλώ ευθέως δεν θα ψηφίσουμε καμία άλλη πρόταση. Να συμφωνήσουμε στο κείμενο και μετά θα συσταθεί το ΕΣΡ.
Ολόκληρη η νέα πρόταση του ΠτΒ
Η νέα πρόταση της κυβέρνησης:
Ροδόλφος Μορώνης
Βασίλης Μουλόπουλος
Πόπη Διαμαντάκου
Βασίλης Καραποστόλης
Νίκος Κιάος
Λίλιαν Μήτρου
Δήμητρα Παπαδοπούλου (έχει ακόμη θητεία 3 ετών)
Αγγελική Σγώρα
Ιωάννης Τζαννετάκος
Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα!
Αρχίζει μετά τη σύντομη διακοπή η διάσκεψη των Προέδρων. Αναμένεται να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, πάνω στη νέα πρόταση που κατατέθηκε από το Νίκο Βούτση.
Ποιος είναι ο Ροδόλφος Μορώνης
Γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες ("Μεσημβρινή", "Τα Νέα", "Βραδυνή") ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε τηλεοπτικά κανάλια.
Υπήρξε συντονιστής ειδήσεων στην Eurovision, Γενικός Διευθυντής της ΕΤ-1 (1989 - 1990), μέλος του ΕΣΡ (1991 - 1993, 2002 - 2005), υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του 2007, καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ (20/5/2014 - 11/9/2014).
Την περίοδο 1995 - 2000 δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις 28 Αυγούστου 2015, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ανέλαβε τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.
Έχει συγγράψει δύο βιβλία και έχει μεταφράσει θεατρικά έργα.
(ΠΗΓΗ: wikipedia)
Βασικό πρόβλημα η αλλαγή της τροπολογίας
Φαίνεται πως τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το ΕΣΡ όταν και αν αυτό συγκροτηθεί δεν είναι το βασικό ζήτημα της διάσκεψης των Προέδρων.
Σοβαρότερη είναι η διαφωνία που υπάρχει σχετικά με την διατύπωση της τροπολογίας του υπουργού Επικρατείας, που αφαιρεί από τον ίδιο τις υπερεξουσίες που του έδινε ο προηγούμενος νόμος, που κρίθηκε τελικώς αντισυνταγματικός.
"Κατάργηση" και όχι "αναστολή" ζητά η αντιπολίτευση, νομικούς λόγους επικαλείται η κυβέρνηση.
Διεκόπη η διάσκεψη - Η νέα πρόταση
Διεκόπη αμέσως μετά τη νέα πρόταση του Νίκου Βούτση, η διάσκεψη των Προέδρων. Η νέα πρόταση πάνω στην οποία καλούνται να τοποθετηθούν εκ νέου τα κόμματα, είναι η εξής:
Πρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μουλόπουλος
και αντί του Βύρωνα Πολύδωρα μέλος ο Νίκος Κιάος.
Λοβέρδος: Εποικοδομητική η πρόταση
Εποικοδομητική η πρόταση λέει ο Λοβέρδος. Επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αμέσως μετά την διακοπή τη διάσκεψη.
Δένδιας: Γιατί αλλάζετε πρόταση;
Ποιος ο λόγος που προσπαθείτε να αιφνιδιάσετε την αντιπολίτευση με αλλαγή της πρότασης; ρωτά ο Νίκος Δένδιας τον Νίκο Βούτση
Νέα πρόταση από τον Ν. Βούτση
Προσχώρησε στην πρόταση για τον Ροδόλφο Μορώνη ως επικεφαλής του ΕΣΡ. Τέλος ο Βύρων Πολύδωρας, τη θέση του ως μέλος -στην πρόταση- μπαίνει ο Νίκος Κιάος.
Κουράκης: Όσοι πρότειναν πρόσωπα δείχνουν πως θέλουν ΕΣΡ
Εκτιμώ την συμβολή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αν δεν μπορεί να μπει η λέξη κατάργηση, τουλάχιστον στην αιτιολογική έκθεση, μπορεί να περιγραφεί η λογική, σ' αυτή την περίπτωση θα φαινόταν πολύ καθαρά ποιοι θέλουν να προχωρήσουμε στη σύσταση και ποιοι όχι. Στο βαθμό που είδα ότι υπάρχει αντίδραση από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να κάνω την παρατήρηση. Όσοι δεν συμφωνούν και πρότειναν άλλα πρόσωπα για πρόεδρο, δείχνουν ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στο ΕΣΡ.
Θα ήθελα στη συννενόηση με τον υπουργό και την κυβέρνηση να δούμε αν μπορεί να αλλάξει τα "αναστέλλεται" και να προχωρήσουμε συναινετικά.
Νίκος Μανιός: Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει όποια κι αν είναι η πρόταση
Η πρόταση για τον Παυλόπουλο τι ήταν; Της Αριστεράς; Όχι. Εμείς είπαμε πάλι με τον Πολύδωρα. Θυμηθήκανε τη "ζαρντινιέρα". Αν θυμηθώ όλους τους υπουργούς με τους οποίους έχω φάει ξύλο, πρέπει να μεταναστεύσω. Πως θυμηθήκαμε τη "ζαρντινιέρα"; Πήγε να συγκαλύψει κι εκείνος, όλοι έκαναν το ίδιο.
Διαφαίνεται ότι δεν θα ψηφιστεί η πρόταση. Θα πρότεινα να υπάρξει πρόταση όπου θα μπορεί να αποδείξει ότι όποια πρόταση και να έρθει εδώ η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Η ΝΔ όπως έχει διαμορφωθεί δεν πρόκειται να συνδράμει.
Χρήστος Μαντάς: Δεν υπάρχει σοβαρό επιχείρημα να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ
Θα ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο ή θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι καναλάρχες; Έτσι όπως γίνεται η συζήτηση, δίνεται τέτοιο βάρος στο ΕΣΡ που αρχίζει κανείς να αναρωτιέται, ποιος μπορεί να πάρει τέτοιο βάρος σε εκρηκτικό τοπίο. Τοποθετούμε πολιτικές συγκρούσεις σε μια ανεξάρτητη αρχή. Και κοιτάξτε ποιό είναι το κρίσιμο θέμα. Γιατί τόσα χρόνια επί υπάρξεως ΕΣΡ δεν έγινε ποτέ διαδικασία νόμιμης αδειοδότησης και συνεχώς δίναμε παρατάσεις; Γιατί;
Δεν έχω ακούσει πειστική απάντηση. Είναι καλύτερο ή χειρότερο να έχουμε ΕΣΡ ή όχι; Εγώ ισχυρίζομαι ότι σε όποια εξέλιξη, με όποια απόφαση του ΣτΕ, είναι προτιμότερο να έχουμε ΕΣΡ. Κι όμως αυτή τη συνταγματική επιταγή, για λόγους που έχουν εξηγηθεί, λόγω της στάσης της αντιπολίτευσης δεν μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί κάθε φορά μπαίνουν όροι.
Να πούμε πως λύνεις τέτοια αντίφαση; Βάζοντας νέες προϋποθέσεις ή συγκροτώντας το ΕΣΡ; Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα για να μην προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Η παρέμβαση Τραγάκη
Η πρόταση για τον Πολύδωρα δεν έπρεπε να γίνει στο Μαξίμου. Και ούτε η τροπολογία έπρεπε να είναι έτσι. Δεν καταθέσαμε νομοθετική πρωτοβουλία. Και αν διάβαζε κανείς τις προτάσεις μας, εμείς μεταφέραμε όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Αναγνωρίσαμε ότι όλες οι αρμοδιότητες ανήκουν εκεί. Λέτε ότι η πρότασή μας είναι όχι διαγωνισμός, αλλά ανάθεση. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές για λόγους γνωστούς και όχι για το ΕΣΡ. Ζητάμε και θα ζητάμε γιατί η κυβέρνηση κάνει κακό στον τόπο.
Σβίγκου: Ακόμα και τον Παπασταύρου να προτείνουμε, η ΝΔ θα αρνηθεί
Κακλαμάνης: Ο Πολύδωρας μάλλον θέλει να πάρει τη θέση της Γεροβασίλη
Σήμερα η διάσκεψη λειτουργεί σαν μικρή Ολομέλεια. Πρέπει να δώσω μερικές απαντήσεις. Άλλο κριτική στη δικαιοσύνη και άλλο υβρεολόγιο. Μίλησαν για δικαστικές χούντες, ο Καμμένος διέγραψε το μέλος του κόμματός του. Μίλησαν κάποιοι για δικαστικά πραξικοπήματα.
Τα κόμματα έχουν συντεταγμένα όργανα μέσα από τα οποία εκφράζονται. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τα όργανα. Αν βγαίνω και είμαι ακραίος λέω μια κουβέντα δεν σημαίνει ότι είναι θέση της ΝΔ.
Επειδή κάποιοι είμαστε παλιοί, όταν ο Καραμανλής έφερε τον βασικό μέτοχο, όλη η αντιπολίτευση καταψήφισε.
(Παρεμβαίνει ο Ν. Βούτσης "ΚΚΕ και ΣΥΝ ψήφισαν τα 8 βασικά άρθρα")
Το μήνυμα κύριε πρόεδρε δίνεται στην ψήφο επί της αρχής. Αυτό που κάναμε δεν ήταν πρόταση νόμου. Το γράφαμε ότι είναι υπό την αίρεση, όταν βγει η απόφαση του ΣτΕ, να πρέπει να τα αλλάξουμε. Ήμασταν συνεπείς. Αντί να αρπάξετε την ευκαιρία και να φέρετε τροπολογία και μετά με τη διαδικασία του παρελθόντος να βρούμε τα πρόσωπα. Και θα έληγε το θέμα. Στην πρόταση τη δική μας καλύπτεται και το μεσοδιάστημα.
Εγώ είμαι φίλος με τον Β. Πολύδωρα και έχω πολλά έτη κοινών αγώνων. Δεν θα έφευγα όμως από τη θέση του κόμματός μου. Από εκεί και πέρα ακούγοντας τον Βύρωνα χθες στην κρατική τηλεόραση μου έλεγε ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ. Μάλλον θέλει να πάρει τη θέση της Γεροβασίλη.
Παπαχριστόπουλος: Κι αν δεν συμφωνήσουμε ποτέ τι γίνεται;
Για ένα μήνα περίπου το πανελλήνιο μάθαινε ότι τρεις υπουργοί ήταν εν δυνάμει δολοφόνοι. Την ξεκίνησαν περιθωριακά έντυπα. Έγινε αναπαραγωγή από μεγάλες εφημερίδες. Αυτή την ενημέρωση θέλουμε;
Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τους τρεις πυλώνες της εξουσίας. Δεν έχει κανείς δικαίωμα. Όσοι έκαναν κριτική στη δικαιοσύνη έκαναν λάθος. Αυτή είναι η δικαιοσύνη. Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις της. Είμαι από αυτούς που ουρλιάζω δεκαετίες ότι το άρθρο 90 πρέπει να αναθεωρηθεί.
Έχει δικαίωμα ο πολίτης και ο πολιτικός να κάνει κρίση στις αποφάσεις; Οι ίδιοι οι δικαστές επιβάλλεται να το κάνουν. Κάποιος μιλά ήπια και κάποιος έντονα. Ο διαγωνισμός για τη DIGEA δεν έγινε από το ΕΣΡ. Διαβάστε τους όρους αυτού του διαγωνισμού. Χάθηκαν 650 εκατομμύρια και τα 18 που πήραμε δεν ξέρω αν τα έχουμε εισπράξει. Το ΕΣΡ ήταν ανύπαρκτο. Ούτε τα πρόστιμά του δεν μπορούσαμε να εισπράξουμε. Ο πρόεδρός του παρέτεινε τη θητεία του, έμοιαζε με ισόβιο πρόεδρο.
Βγήκε μια απόφαση του ΣτΕ, τη σεβαστήκαμε. Είμαστε υποχρεωμένοι. Το 2Α αναγκάστηκε η κυβέρνηση, αφού προσπάθησε να συγκροτήσει το ΕΣΡ. Και σήμερα υμνείται το ΕΣΡ. Ας διαβάσουν κάποιοι το νόμο. Δεν είναι ενός υπουργό, είναι της πλειοψηφίας. Και αν δεν συμφωνήσουμε ποτέ για το ΕΣΡ; Θα κυβερνήσουμε ή όχι; Αυτό το νόημα έχει η τροπολογία.
Για τον Βύρωνα τον Πολύδωρα: Είναι αδέκαστος. Δεν βρέθηκε ποτέ - λάθη μπορεί να έκανε - δεν είχε σχέση με όσα απαξίωσαν το πολιτικό προσωπικό. Περπατά με το κεφάλι ψηλά. Το χρήμα δεν τον ενδιέφερε. Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν την πρόταση του προέδρου. Πολλά από αυτά που είπε ο Μεϊμαράκης ήταν σοβαρά και πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Δανέλλης: Να μην ψηφίσουμε - Διαφωνούμε με την πρόταση Πολύδωρα
Το Ποτάμι είχε μιλήσει για την αταξία της μη συγκρότησης ΕΣΡ. Το είπαμε το Μάρτιο του 2015 όταν συζητήσαμε το ν/σ για την ΕΡΤ. Το ζήτημα που εμάς μας δημιουργεί πρόβλημα και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη συγκρότηση, είναι το πρόσωπο του προέδρου.
Δεν συγκεντρώνει κατ' εμάς αυτά που χρειάζονται για να αναλάβει τέτοια θέση. Είναι άχαρο να μιλάς δημόσια για πρόσωπα. Θα ήταν ορθό αν ακολουθούταν άλλη μεθοδολογία. Η επίτευξη τη συναίνεσης, απαιτεί και μια προσυννενόηση μεταξύ των κομμάτων. Θα διευκόλυνε τα πράγματα και δεν θα εξελίσσονταν τα πράγματα όπως τις 2-3 τελευταίες μέρες. Να μην προχωρήσουμε στην ψηφοφορία, ώστε να καταλήξουμε να ψηφίσουμε μια πρόταση που να έχει αποδοχή.
Μπαλαούρας: Η ΝΔ θέλει μη διαγωνιστική διαδικασία!
Τα πρόσωπα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο. Δεν άκουσα κανένα κόμμα να βάζει θέμα προσώπων. Η ΝΔ κατέθεσε μια πρόταση για μια διαδικασία μη διαγωνιστική. Τι θα κάνει το κράτος; Θα δίνει συχνότητες χωρίς διαγωνισμό με ευτελές τίμημα; Θα μπουν ποιοτικές προϋποθέσεις; Θα βάλει μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων; Θα πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους και να τηρούν τις ΣΣΕ;
Ποιά είναι η θέση σας; Να επιστραφούν τα λεφτά που μάζεψε η κυβέρνηση;
Μάριος Γεωργιάδης: Αν η πρόταση ήταν Σταύρος Δήμας, η ΝΔ θα δεσμευόταν να ψηφίσει
Ο κύριος Πολύδωρας έχει αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί να τον ψηφίζανε; Εμείς προτείναμε τον Σταύρο Δήμα, γιατί θα δέσμευε τη ΝΔ να τον ψηφίσει. Από όσα ακούστηκαν τάσσομαι με αυτά που είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Καταργήστε το νόμο Παππά και φέρτε άτομα ευρείας αποδοχής, για να δεσμεύσετε και τη ΝΔ. Δυστυχώς δεν μπορώ ούτε εγώ να συναινέσω.
Η στιχομυθία Χριστοδουλοπούλου - Κακλαμάνης για Πολύδωρα
- "Θα τον ψηφίσετε τον κ. Πολύδωρα;" ρώτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης την Τασία Χριστοδουλοπούλου.
- "Εγώ νομίζω ότι εσείς θα τον ψηφίσετε, αλλά μπορεί να πέφτω κι έξω" απάντησε αντιστρέφοντας την ερώτηση Κακλαμάνη, η αντιπρόεδρος της Βουλής.
- "Πέφτετε έξω" της απάντησε ο Ν. Κακλαμάνης.
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Δεν είναι ζήτημα προσώπου!
Έλειπε η πολιτική βούληση για να γίνει ο διαγωνισμός. Ακόμα κι αν πέσει η κυβέρνηση και εσείς θέλετε να ρυθμίσετε το τηλεοπτικό τοπίο και δεν συναινέσουμε εμείς. Τι θα κάνετε;
Είναι δυνατόν να μας βλέπουν οι πολίτες να τσακωνόμαστε για τις τηλεοπτικές άδειες. Να συμφωνήσουμε σε τέσσερα βασικά πράγματα.
Δεν θα μιλήσω για Πολύδωρα. Δεν είναι ζήτημα προσώπου.
Μεϊμαράκης: Θα ψήφιζα ευχαρίστως Πολύδωρα, αλλά...
Είναι θέμα Προέδρου Βουλής. Δυστυχώς είμαστε όμηροι των κινήσεων που γίνονται με βάση την επικαιρότητα χωρίς να βλέπουμε το μέλλον. Το Σύνταγμα δεν πρέπει να τα περιέχει όλα αυτά. Αλλιώς να μας επιτρέπει με αυξημένη πλειοψηφία να τις αναθεωρούμε.
Η διάταξη προέβλεπε 3 θέματα ή 4 στη βουλή. Είμαστε όμως 8 κόμματα. Όταν έχει δύο κόμματα που εκ προοιμίου λένε όχι για διαφορετικό λόγο, γιατί δεν πιστεύουν στις ανεξάρτητες αρχές, τότε χρειάζεται η ομοφωνία όλων των υπολοίπων. Να μη λέμε δημοσίως ονόματα δεν κάνει. Ο πρωθυπουργός να σας αφήσει να ασκήσετε τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής. Μάλλον ο Π/Θ ήθελε να κάψει την προσπάθεια για συγκρότηση ΕΣΡ. Μέχρι σήμερα το συζητούσαμε μεταξύ μας. Κι εσείς έτσι πετύχατε τη συγκρότηση των 4 άλλων ανεξάρτητων αρχών. Ορθώς λέει ο Λοβέρδος για Λαφαζάνη και Αλαβάνο.
Εγώ αυτό είδα όταν είδα τον Πολύδωρα, που τον εκτιμώ και θα τον ψήφιζα ευχαρίστως, σα να έχει αναλάβει ήδη.
Αν πείτε "αναστέλλεται" πιστεύετε ότι δεν θα μπορούν να υπάρξουν απαιτήσεις; Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον ΠτΒ που κάνει τις προσπάθειές του, όπως δείξατε με την τροπολογία για το "μαύρο". Καχυποψία υπάρχει και την καλλιεργεί η κυβέρνηση που επέλεξε να αναμειχθεί στον πρόεδρο του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση σαμποτάρει η ίδια τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Βάλλει κατά της ΝΔ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφωνεί. Η τροπολογία να γράφει "καταργείται" και εσείς κατ' ιδίαν να συνεχίσετε τις προσπάθειες για το ΕΣΡ και θα συμφωνήσουμε.Το θέμα δεν είναι μόνο ο πρόεδρος αλλά και οι πλειοψηφίες που συγκροτούνται.
Δουζίνας: Αν δεν υπήρχε κριτική των δικαστών, δεν θα υπήρχε νομική επιστήμη
Όπως ξέρει ο Δένδιας, υπάρχει ένα ρητό "ποιος κρίνει τους κριτές". Αυτό έχει λυθεί για τους δικαστές, παρότι είναι όλοι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν την απόφαση δικαστηρίου, η δυνατότητα της κριτικής επιβάλλεται. Δεν θα υπήρχε νομική επιστήμη, αν δεν υπήρχε κριτική των δικαστηρίων.
Με την κριτική που δέχονται, μπορούν να λαμβάνουν υπόψη απόψεις, για να προωθείται το έργο τους και να αλλάξουν αποφάσεις τους το μέλλον.
Όπως είπε σωστά ο Δ. Κρεμαστινός τα άρθρα προβλέπουν ομοφωνία στη διάσκεψη για να στελεχωθεί το ΕΣΡ, αν αυτή δεν επιτευχθεί προβλέπει τα 4/5. Αυτό γίνεται για να δημιουργήσει ευρύτατη συναίνεση. Πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα μεταξύ τους, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ΕΣΡ. Τον Πολύδωρα δεν τον ξέρω. Ένα κόμμα της αριστεράς επιλέγει ένα βασικό στέλεχος της δεξιάς. Άκουσα κριτικές και σχόλια. Δεν έχω άποψη.
Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ, άρα δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αναστολής και κατάργησης. Η καλύτερη εγγύηση είναι η δήλωση της κυβέρνησης. Από την μια πλευρά έχουμε την πέμπτη προσπάθεια να συγκροτηθεί ΕΣΡ και την απόλυτη δήλωση της κυβέρνησης ότι σέβεται την απόφαση.
Βούτσης: Εγγυώμαι προσωπικά

Ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας στον Ανδρέα Λοβέρδο εγγυήθηκε προσωπικά πως η τροπολογία του Νίκου Παππά, δεν πρόκειται να ανατραπεί. 

Λυκούδης: Απολαυστικός ο Πολύδωρας, αλλά...


Τώρα υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ. Δεν πρέπει να είμαστε ασυνεπής σε αυτό που είχαμε υποστηρίξει. Πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Να πω το εξής: Αυτόν τον προσανατολισμό τον είχαμε με δεδομένο πως θα είχαμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης -και την έχουμε έστω και αργά- και από την άλλη να έχουμε και μια υπεύθυνη νέα πρόταση της κυβέρνησης. 

Σ' αυτά τα δύο ζητήματα. Ή καταργείται ή αναστέλλεται το άρθρο. Η διατύπωση δεν είναι αθώα. Αν ήμουν στη θέση σας και είχα να αντιμετωπίσω το κλίμα μετά την απόφαση του ΣτΕ, που είναι μια πολιτική υποχώρηση θα έψαχνα να βρω όλες τις προϋποθέσεις για να επαναδιατυπωθεί η πρωτοβουλία μου μέσα σε κλίμα συναίνεσης αφού υπάρχει η διάθεση. Η πρόταση για τον Μορώνη υπάρχει αποδοχή. Είχαμε πει ότι μπορούμε να συναινέσουμε. Μπορούμε να βρούμε άλλο πρόσωπο.

Εμείς κάναμε πρόταση για τον Γιάννη τον Τζανετάκο. Θα μπορούσε να είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κύριος Σωτηρέλης. Αναρωτιέμαι, θεωρείται ότι μπορεί να είναι πρόταση συναινετική ο Πολύδωρας. Είναι ένας απολαυστικός άνθρωπος, αλλά δεν λύνουμε αυτό. Και η πρόταση έτσι όπως διατυπώνεται δεν δημιουργεί συναινέσεις. 

Βαρεμένος: Δεν μπορεί να πάει μακριά

Δε μπορεί να πάει μακριά η διελκυστίνδα. Εκτός αν θέλουμε να οξύνουμε τα πράγματα για να πάμε σε εκλογές.
Κρεμαστινός: Αναστολή σημαίνει ότι θα το ξαναφέρετε

Υπάρχει κλίμα καχυποψίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείχνει μικροψυχία. Να καλέσει τους άλλους αρχηγούς και να μπουν πράγματα στο τραπέζι και ονόματα, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν επιτρέπει το Σύνταγμα ο υπουργός να πάρει στα χέρια του το νόμο. Αναστολή σημαίνει ότι μπορεί να το ξαναφέρεις. Η λέξη αναστολή δεν είναι τύπος είναι ουσία.
Παφίλης: Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα
Η λογική η δική μας με την οποία καταψηφίσαμε δεν αφορούσε το αντισυνταγματικό ή αν περιορίζει το ΕΣΡ, παρότι έδινε υπερεξουσίες. Η βασική κριτική ήταν ότι το ν/σ στόχευε σε αναδιανομή μεταξύ παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών πιο φιλικά για την κυβέρνηση και από την άλλη η ΝΔ. 
Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας, καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ. Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε. Δεν κάνουμε παζάρια. Ψηφίζουμε σταθερά "παρών" για τη σύνθεση. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Όσοι υπερασπίζονται τις ανεξάρτητες αρχές, τι έχουν να πουν για τα χρόνια που λειτουργούσε; Είχαμε ποιοτική τηλεόραση. Για την επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γίνεται με γνώμονα την επικοινωνία και με τυχοδιωκτικές προτάσεις.
Λοβέρδος: Να προτείνουμε κι εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη!
Θέλω να θυμίσω τι έλεγε ο καθένας στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις. 
Εμείς είμαστε οι μόνοι που λέγαμε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για να κάνει τι; Είμαστε 14 μήνες χωρίς. Με τροπολογία Παππά καταργήθηκαν όλες οι διοικήσεις των ανεξάρτητων αρχών. Εμείς ήρθαμε αμέσως με προτάσεις γιατί θέλαμε να συγκροτηθεί. 
Λειτουργεί το ΕΣΡ αλλά έχει υπηρεσιακή λογική. Δεν έχει λόγο για τις άδειες. 
Το δικαστήριο μπορεί να περάσει καιρός για να καθαρογράψει την απόφαση. Δεν μας απαγορεύει αυτό από το να κάνουμε μια βασική σκέψη. Το μείζον ήταν οι αρμοδιότητες. Κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος. Πρέπει να υπάρχει μια επιφύλαξη. Επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ από τον αριθμό των αδειών μέχρι τον διαγωνισμό.
Δύο προϋποθέσεις για την τροπολογία: Η πρώτη αντί για "αναστέλλονται" να γίνει "καταργούνται" και να εγγυηθείτε ότι αυτό αύριο δεν θα αλλάξει. Αν γίνουν αυτά, μπαίνουμε στη συζήτηση των προσώπων. 
Περισσότερο συμφωνώ με πρόεδρο Μορώνη και καθόλου με τον Πολύδωρα. Εμένα στο μυαλό μου έρχεται η "ζαρντινιέρα". Να προτείνουμε κι εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη. Εμείς θέλουμε τον κύριο Σωτηρέλη. 

Χρήστος Παππάς: Χαίρει της εκτιμήσεώς μας ο Πολύδωρας

"Πολυμαθέστατο και πολυγραφότατο" χαρακτήρισε τον Βύρωνα Πολύδωρα ο Χρυσαυγίτης βουλευτής, Χρήστος Παππάς. "Χαίρει της εκτιμήσεώς μας" συμπλήρωσε για να δηλώσει πως θα ψηφίσει "παρών" για τον προτεινόμενο πρόεδρο του ΕΣΡ.
Δένδιας: Πρώτα μεταφορά των αρμοδιοτήτων και έπειτα διάσκεψη

Η πρόταση έρχεται μαζί με την τροπολογία.

Πρώτον: Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία. Έχει να κάνει με την τακτική της κυβέρνησης στη μακρά σειρά μηνών που το θέμα ταλαιπωρεί το κοινοβούλιο και την κοινωνία. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και ζημιά για τη χώρα, είναι η θέση της εκπροσώπου μετά την απόφαση του ΣτΕ. Διατυπώθηκαν σειρά υβριστικών σχολίων πέρα από το δικαίωμα του καθενός να κρίνει μια απόφαση. 
Παρατηρήσαμε κάτι που είναι περίεργο. Αυτό ήταν η επιλογή υποψηφίου προέδρου όχι από εσάς όπως το άρθρο του κανονισμού της Βουλής διατυπώνει, αλλά από τον Πρωθυπουργό και δεν καταλαβαίνω σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει.
Αναφερθήκατε στα ζητήματα του ασυμβίβαστου. Η πρόταση όταν έχει ασυμβίβαστα έχει ιδιαίτερο ζήτημα.

Για την τροπολογία: Χρειαζόταν μεγαλύτερη σοβαρότητα. Τροπολογία 6 γραμμών, 10 λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης. Αν θέλετε την επίλυση, οφείλετε να έρθετε σε συννενόηση με τα κόμματα, ώστε να μην θεωρείται ότι προσπαθούμε να κωλυσιεργήσουμε.
Επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Με κυβερνητική πρωτοβουλία ή με υιοθέτηση των δικών μας απόψεων. Να καταλήξουμε και να το ψηφίσουμε και αμέσως μετά να συνέλθει η διάσκεψη των προέδρων και να επιλέξουμε τα άτομα όπως κάναμε και για τις άλλες ανεξάρτητες αρχές.

H πρόταση του Νίκου Βούτση για τη σύσταση του ΕΣΡ

Πρόεδρος του ΕΣΡ: Βύρων Πολύδωρας

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου

Βασίλης Καραποστόλης

Λίλιαν Μήτρου

Βασίλης Πουλόπουλος

Δήμητρα Παπαδοπούλου

Αγγελική Σγόρα

Ιωάννης Τζανεττάκος
Ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην περίπτωση του Βύρωνα Πολύδωρα, καθώς πριν εκδοθεί το ΦΕΚ γίνεται σχετική εξακρίβωση για οποιοδήποτε ασυμβίβαστο. Ο Βύρων Πολύδωρας θα μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να πει "παύω να είμαι πρόεδρος του κόμματος".
Η τροπολογία Παππά

Στην τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Επικρατείας, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας, αναστέλλεται το άρθρο Α2 του περίφημου Νόμου, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, στον υπουργό.

Εδώ και η τροπολογία:
Βούτσης: Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε με το ΕΣΡ

Την διαδικασία άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.  "Η απόφαση του ΣτΕ ήταν τομή στη διαδικασία. Από ορισμένες πλευρές είχαν τεθεί ζητήματα και προϋποθέσεις για το ΕΣΡ. Η απόφαση υπάρχει και είναι συγκεκριμένη, δεν υπάρχει το σκεπτικό, η έκδοση της απόφασης θα γίνει σχεδόν σε 2 μήνες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. 
Θα πρέπει να προχωρήσουμε τις αποφάσεις μας, χωρίς να έχουμε το σκεπτικό της απόφασης, παρά μόνο με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής. Σε κάθε περίπτωση η σύσταση του ΕΣΡ δεν εξαρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι αυτό θα έπρεπε εκ του νόμου να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών. Η ύλη του ΕΣΡ είναι τέτοια που θα έπρεπε να υπάρχει και για τα λειτουργούντα. Μεγάλη η έλλειψή του εδώ και 14 μήνες.
Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο. Η συνταγματική επιταγή για τα 4/5, που είναι θέμα πολιτικής βούλησης, είναι υποχρέωση και δεν είναι σύσταση προς το πολιτικό σύστημα."
Γεροβασίλη για ΕΣΡ: «Δεν θα περάσουμε σε κανένα μαύρο, αν είναι δυνατόν»

Για την απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα, για τις  επόμενες κινήσεις που θα γίνουν όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής του  νόμου Παππά αλλά και για το ύφος της το οποίο συζητήθηκε πολύ στην  δήλωση που έκανε μετά την απόφαση του ΣτΕ να κυρήξει αντισυνταγματικό το  νόμο Παππά, μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Παππάς για πρόταση ΝΔ: Καταργεί τους 400 εργαζόμενους

«Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για τους εργαζόμενους. Ειλικρινή τα δάκρυά  της για τους καναλάρχες», σχολιάζει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος  Παππάς, σχετικά με την πρόταση νόμου της ΝΔ για την αδειοδότηση των  καναλιών.
Σήμερα κατατίθεται η διάταξη που επιστρέφει όλες τις αρμοδιότητες στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και το οποίο, στο εξής, θα διεξάγει οποιοδήποτε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μιλώντας στον realm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Επικρατείας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως δεν επιθυμεί να συγκροτηθεί Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα τι ακριβώς θα αλλάξει στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και πότε ο κ. Παππάς απάντησε: «Σήμερα θα πάει στη Βουλή η διάταξη η οποία αναστέλλει την εφαρμογή του άρθρου 2α, του άρθρου που μετέφερε για τη μία και μόνη πρώτη εφαρμογή του νόμου 4339 τις αρμοδιότητες διεξαγωγής του διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο δεν υπήρχε, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και θα γίνει μία συνολική αλλαγή του νόμου όταν δημοσιευτεί το αναλυτικό σκεπτικό του ΣτΕ ούτως ώστε να προσαρμοστεί η νομοθεσία στην απόφαση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου».

Και σημείωσε: «Επειδή η συγκεκριμένη διάταξη αφορούσε την πρώτη εφαρμογή, αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και μία νομική δέσμευση ότι δεν προχωράει και καμία διοικητική πράξη η οποία αφορά αυτή τη διαδικασία έως ότου οριστικοποιηθεί και δημοσιευτεί αναλυτικά και το σκεπτικό του ΣτΕ».

Στην επισήμανση ότι η ΝΔ ζητεί την απόσυρση όλου του νομοσχεδίου ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Να ρωτήσετε τη ΝΔ να καταλάβουμε όλοι τι εννοεί. Θεωρούμε ότι δικαίως και καλώς τον νομοθετήσαμε. Είναι ένας νόμος ο οποίος στις διατάξεις του για τον διαγωνισμό υπερψηφίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και η ΝΔ πρέπει αν θέλει να φύγει ολόκληρος ο νόμος να εξηγήσει ποια ακριβώς διάταξη. Μήπως η διάταξη που προβλέπει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να έχουν 400 εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση;

Μήπως η διάταξη που προβλέπει ότι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 δελτία ειδήσεων; Η διάταξη που προβλέπει ότι πρέπει να έχουν ντοκιμαντέρ, εκπομπές πολιτισμού, παιδικά προγράμματα; Η διάταξη που προβλέπει ότι δεν πρέπει να αναπαράγουν μηνύματα μίσους; Ή πρέπει να παραμείνουμε στην ασυδοσία και να καταντήσουμε σε λίγο καιρό με τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι θα πουλάνε αμφιβόλου ποιότητας κρέμες προερχόμενες και εγώ δεν ξέρω από που και θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια;».

Στην επισήμανση ότι η πρόταση για Πολύδωρα εκτιμήθηκε από πολλούς ως προσπάθεια να «στριμώξετε» τη ΝΔ και στο ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί ΕΣΡ από τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων ο κ. Παππάς απάντησε: «Θα μου επιτρέψετε να πω για την πρόταση αυτή και να μη μιλήσω για την επόμενη ημέρα διότι είμαστε ενώπιον της συνεδρίασης. Αρα δεν θα προεξοφλήσω τίποτα παρόλο που οι τοποθετήσεις των κομμάτων έχουν γίνει γνωστές, να αναμένουμε τη συνεδρίαση».

Και πρόσθεσε: «Ο Βύρων Πολύδωρας δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως βγήκε και χθες από την ανακοίνωση του πολιτικού μας συμβουλίου. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υπάρξει πολιτικός μας αντίπαλος για πάρα πολλά χρόνια και εξού το «ψάρεμα» διαφόρων σχολίων και πολυποίκιλης και οξείας κριτικής που έχουν κατά το παρελθόν εκτοξεύσει στελέχη μας εναντίον του. Ηταν πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ και βεβαίως αν πάει κανείς στο παρελθόν θα βρει πάρα πολλές, ακόμα και ακραίες, κριτικές στο πρόσωπό του. Δεν είναι είδηση αυτό. Είδηση είναι ότι η ΝΔ ακόμα και αυτό το πρόσωπο βρήκε τη δυνατότητα, άμεσα, μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση η δική μας να το προτείνουμε, να το στηλιτεύσει, να το κατηγορήσει και να το επικρίνει. Να κόψει δηλαδή οποιαδήποτε δυνατότητα συνεννόησης».

Σχολιάζοντας το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» με τίτλο: «Παππάς-Αρτεμίου μαζί στη Βενεζουέλα» και τις ανακοινώσεις που έχει εκδώσει για το θέμα η ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Νομίζω ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτό το ταξίδι προφανώς και έχει γίνει, υπήρχε και άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει προκύψει τίποτα. Τότε, υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό.

«Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν είναι τυχαία ούτε η δημοσίευση αυτή η συγκεκριμένη, ούτε τυχαία η στοχοποίηση του προσώπου μου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι, νομίζω μία αποτυχημένη προσπάθεια αλλαγής της κουβέντας. Σήμερα είναι η ημέρα διάσκεψης των προέδρων και προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ και όποιος αφήνει τέτοιου τύπου υπονοούμενα καλά θα κάνει να απολογηθεί και να εξηγήσει γιατί τρέχαν οι βουλευτές της ΝΔ πανικόβλητοι προς την έξοδο όταν η κυβέρνηση μας έφερε τη ρύθμιση που απαγορεύει τη συμμετοχή σε οποιουδήποτε τύπου εταιρείας του εξωτερικού των πολιτικών προσώπων». 

Θεοδωράκης: Προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ Γιάννη Τζαννετάκο

"Η Κ.Ο. του Ποταμιού συζήτησε και εκτίμησε ότι μια καλή λύση θα ήταν αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Τζαννετάκος. Καλούμε τα άλλα κόμματα να ανοίξουν κι αυτά τα χαρτιά τους. Όμως, το ένα θέμα είναι το ΕΣΡ, το άλλο είναι τι θα κληθεί να εφαρμόσει το ΕΣΡ."

Πολύδωρας: Δεν αποσύρω την υποψηφιότητά μου!
Προχωράμε όπως είχαμε συνεννοηθεί. Θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν». Αυτό δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση, ο Β. Πολύδωρας ξακαθαρίζοντας ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΕΣΡ.

Ο κ. Πολύδωρας διέψευσε ότι του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του τονίζοντας: «Δεν ήθελα να ερμηνευτεί η κίνησή μου αυτή, ότι δεν ήθελα να μείνω ή ότι φοβάμαι. Δεν φοβάμαι, ούτε τα τρολαρίσματα, ούτε όσα είπαν για μένα, τα οποία είναι αβάσιμα, ανούσια και κακεντρεχή και γεμάτα παραχαράξεις της ιστορίας, όπως ότι πρότεινα συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που πρότεινα ήταν συνεννόηση, για προσέλκυση των 600 χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν φύγει από τη ΝΔ» επισήμανε ο Β.Πολύδωρας.
Αντιδράσεις κομμάτων στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Η ΝΔ υποστήριξε πως το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια». Προσέθεσε ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίττας στα ΜΜΕ.

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε την άμεση ανάγκη μιας άλλη συναινετικής λύσης, σημειώνοντας πως πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Να αναβληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή σύνθεση για το ΕΣΡ, προτείνει η Ένωση Κεντρώων.

To Ποτάμι ανέφερε πως δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών, σημειώνοντας πως δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive