Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Πέθανε ο Κώστας Στεφανής. Ποιός ήταν

Θρήνος για τον χαμό του Κώστα Στεφανή
Τη θλίψη τους για τον χαμό του Κώστα Στεφανή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 88 ετών, εξέφρασαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Σταύρος Θεοδωράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του καθηγητή Κώστα Στεφανή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:...

«Ένας πρωτοπόρος Έλληνας καθηγητής και ακαδημαϊκός, ο Κώστας Στεφανής, έφυγε από τη ζωή.
Μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο της Ψυχιατρικής, άνοιξε δρόμους παγκοσμίως στην έρευνα της κατάθλιψης συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξερεύνησή της σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ο Κώστας Στεφανής, ως πολιτικός, εργάστηκε με πάθος και επιτυχία για τη μεταρρύθμιση των δομών ψυχιατρικής φροντίδας στο χώρο της υγείας στην πατρίδα μας. Το έργο του θα αποτελέσει πυξίδα για όλους μας. Στους οικείους του εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο θάνατο του ακαδημαϊκού, δήλωσε:
«Ο Κώστας Στεφανής ήταν μια σπάνια και σύνθετη προσωπικότητα που κατέκτησε την διεθνή κορυφή της ψυχιατρικής, μύησε πλήθος νεώτερων επιστημόνων σε αυτήν και επηρέασε καθοριστικά τις δομές μέσα στις οποίες αυτή ασκείται. Ήταν παράλληλα προοδευτικός πανεπιστημιακός δάσκαλος με ολοκληρωμένη άποψη για το μέλλον του πανεπιστημίου και όχι μόνο της ιατρικής  εκπαίδευσης. Ήταν ενεργός δημοκράτης πολίτης με εξαιρετικά διεισδυτική άποψη για τα πολιτικά πράγματα και τα πολιτικά πρόσωπα, έτοιμος - όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη - να στρατευθεί. Τον αποχαιρετούμε με θλίψη αλλά και θερμές ευχαριστίες για όσα έκανε».
Ο κ. Θεοδωράκης με τη σειρά του ανέφερε σχετικά:
«Αποχαιρετώ σήμερα με συγκίνηση έναν από τους ανθρώπους που αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα. Από αυτούς που πλουτίζουν με την παρουσία τους τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Ο Κώστας Στεφανής ένας από τους γιατρούς που έχουν γράψει την ιστορία της Ελληνικής Ψυχιατρικής, έφυγε χτες από κοντά μας αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην επιστημονική και τη δημόσια ζωή της χώρας. Εκπαίδευσε πολλές γενιές Ελλήνων γιατρών και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της ψυχιατρικής στη χώρα μας , όπως παραδέχονται οι μαθητές και συνάδελφοί του. Το κύρος του ξέφυγε από τα όρια της χώρας και η διεθνής του αναγνώριση επιστεγάστηκε με την ανάδειξή του στην Προεδρία της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ενεργός πολίτης, αυθεντικός ιατροφιλόσοφος, εκτός από την επιστήμη του άφησε έντονο το στίγμα του στην κοινωνία αλλά και την πολιτική. Αποχαιρετώ έναν άνθρωπο που κόσμησε τη δημόσια ζωή, τώρα που όπως ο ίδιος μου είχε πει, επιστρέφει στα μόρια της».
Ποιός ήταν ο Κώστας Στεφανής
Ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Στεφανής, γεννήθηκε το 1928 στην Καλαμπάκα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτορας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Yγείας των ΗΠΑ και στο Ομοσπονδιακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο St. Elizabeths στην Oυάσινγκτον. Το 1970 εξελέγη καθηγητής και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας (1977 - 1983), πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (1983 - 1990) και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Κατάθλιψης. Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.
Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive