Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Κίναρος: Η ιστορία της μοναδικής κατοίκου, που βρήκε τα συντρίμμια. "Βρήκα το πρώτο παλικάρι ήταν απανθρακωμένο». ΑΠΟ ΤΙ !! Αφού έπεσε μόνο του -λένε- και φωτιά ΔΕΝ πήρε!! ΤΙ ΔΕΝ μας λένε;

Τηλεφώνημα από το Πεντάγωνο δέχθηκε στις έξι το πρωί χθές η 70χρονη μοναδική κάτοικος και «φύλακας» της Κινάρου! «Μου είπαν ότι έπεσε ένα ελικόπτερο και έτρεξα να ψάξω στις χαράδρες. Πήγα στη δυτική πλευρά του νησιού και είδα συντρίμμια σε έναν γκρεμό. Η μυρωδιά ήταν φοβερή. Ψηλά, στη χαράδρα, βρήκα το πρώτο παλικάρι.Ηταν απανθρακωμένος»!!!...
περιγράφει η Ειρήνη Κατσοτούρχη, με τρεμάμενη φωνή, για τις δραματικές στιγμές που έζησε, όταν αντίκρισε τα απομεινάρια του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού.
«Εφτασα πρώτη στο σημείο. Ο ουρανός ήταν γεμάτος αεροπλάνα - έψαχναν παντού. Είδα το νεκρό παιδί και ράγισε η καρδιά μου. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου σκόρπισαν στη χαράδρα. Κατέβηκαν οι διασώστες από ένα δρομάκι και έριξαν φωτοβολίδες. Ως το μεσημέρι γύριζε πάνω από την Κίναρο ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Δεν το χωράει ο νους μου αυτό που συνέβη. Τους γονείς σκέφτομαι τώρα, τη δυστυχία των ανθρώπων» προσθέτει η 70χρονη.

«Να μην ερημώσει»

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη ζούσε για πολλά χρόνια στο Ντάργουιν της Αυστραλίας μαζί με τον σύζυγό της Μικέ. Το 2000, όμως, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κίναρο, στο ξερονήσι όπου έζησε τα παιδικά χρόνια της. «Να φροντίζεις το νησί, να μην ερημώσει» ζήτησε ο πατέρας της Γιώργος Θηραίος πριν πεθάνει!
Ο Μικές και η Ειρήνη Κατσοτούρχη βρήκαν την Κίναρο «λεηλατημένη». Τα σπίτια, που μέχρι τη δεκαετία του '60 φιλοξενούσαν οκτώ οικογένειες (περίπου 30 άτομα), είχαν γίνει ερείπια. Μετέφεραν τσιμέντο από την Αμοργό, «σουλούπωσαν» την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, έβαλαν τηλέφωνο και φωτοβολταϊκά, καθάρισαν το παλιό πηγάδι και τη στέρνα για να έχουν πόσιμο νερό. Εμαθαν να ζουν με τα απολύτως απαραίτητα και -το πιο δύσκολο- να βλέπουν τους δύο γιους και την αγαπημένη κόρη τους μόνο για λίγες ημέρες τον χρόνο.
Από το καλοκαίρι του 2013, που ο Μικές Κατσοτούρχης έφυγε από τη ζωή, η 70χρονη ζει μόνη της στο νησί. Ασχολείται με τα χωράφια και τις κατσίκες της, μπαίνει στο καΐκι για την Αμοργό για να αγοράσει προμήθειες, ανεβαίνει στην κορυφή ενός λόφου για να πιάσει σήμα και να μιλήσει στο κινητό με τα αγαπημένα της πρόσωπα και κοιμάται κάθε βράδυ κάτω από την ελληνική σημαία, που είναι ζωγραφισμένη στην ταράτσα του σπιτιού της!

2 σχόλια:

  1. Τί περίεργα πράματα , έ; Χθές , στό γκούγκλ μάπς τό νησί περιγραφότανε μέ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ! Από χθές μέχρι σήμερα δέν άλλαξα απολύτως τίποτα στόν υπολογιστή μου κι όμως , σήμερα αναγράφεται ώς :"nisida kinaros" . Μάλλον πουλάκια θά κάνουν τά μάτια μου - βάστα νά πιάσω τήν καραμπίνα νά τά κατεβάσω τ' άτιμα...

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο το νησακι(αλλα και παρομοια) αν το ειχαν π.χ. οι ισραηλινοι θα το ειχαν ηδη πρασινισει και θα ειχαν εγκαταστησει και κανα 1000 ισραηλινους μαζι με καποιες επιχειρησεις για να αποκτησει οικονομικη ζωη...αλλα μιλαμε για σοβαρα κρατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive